Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις
Αλλες ειδήσεις

Τα σενάρια για το φόρο ακινήτων - Δείτε τις αξίες σε 457 περιοχές με τις οποίες θα υπολογιστεί ο ΕΝ.Φ.Ι.Α.

Περιθώριο έως τα τέλη Σεπτεμβρίου θα έχουν οι φορολογούμενοι για να πληρώσουν την πρώτη δόση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων, με την κυβέρνηση να διατηρεί ανοικτό το ενδεχόμενο αύξησης των δόσεων και πληρωμής της τελευταίας στα τέλη Φεβρουαρίου.

Χθες υπό το βάρος της μεγάλης αναστάτωσης που έχει προκληθεί μετά την αποστολή των φουσκωμένων εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ, με επίκεντρο τις υπερβολικές επιβαρύνσεις κυρίως για οικόπεδα εκτός αντικειμενικού συστήματος στην περιφέρεια, ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είχαν έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου. Εξερχόμενος ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγ. Βενιζέλος ανακοίνωσε πως «αναβάλλεται κατά ένα μήνα η καταβολή της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ, ώστε να διορθωθούν λάθη και να γίνουν οι αναγκαίες προσαρμογές χωρίς επιβάρυνση και ταλαιπωρία των πολιτών».

Έτσι, αναμένεται με την έναρξη του τρίτου θερινού τμήματος της Βουλής στις 26 Αυγούστου να κατατεθεί ρύθμιση από το υπουργείο Οικονομικών προς την κατεύθυνση της στοχευμένης αποκατάστασης μεγάλων αδικιών σε αρκετούς οικισμούς της χώρας. Ο φόρος θα υπολογιστεί με βάση τις περσινές αξίες.

Τα σενάρια για τον φόρο ακινήτων που θα πληρώσετε - Δείτε τις αξίες σε 457 περιοχές με τις οποίες θα υπολογιστεί ο ΕΝΦΙΑ

Σύμφωνα με το Έθνος, με βάση την περσινή απόφαση προκύπτουν μειώσεις στη φορολογητέα αξία των οικοπέδων ακόμα και πάνω από 50% σε σχέση με την αξία που αναγράφεται στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ. Για παράδειγμα, η αξία οικοπέδου 800 τ.μ. στην Εύβοια είχε υπολογιστεί το 2013 στα 30.000 ευρώ, ενώ με τον ΕΝΦΙΑ η αξία του ανέβηκε στα 80.000 ευρώ. Ετσι για τον υπολογισμό του νέου ΕΝΦΙΑ θα ληφθεί υπόψη η αξία των 30.000 ευρώ, με αποτέλεσμα ο φόρος να «ξεφουσκώσει».

Εκτιμάται ότι για αγροτεμάχιο 4 στρεμμάτων με κατοικία σε ορεινό χωριό της Ηπείρου η μείωση της φορολογητέας αξίας του θα είναι πολλές δεκάδες χιλιάδες ευρώ και ο φόρος στο νέο εκκαθαριστικό θα είναι μειωμένος δραστικά.

Στην Αττική

Τα σενάρια για τον φόρο ακινήτων που θα πληρώσετε - Δείτε τις αξίες σε 457 περιοχές με τις οποίες θα υπολογιστεί ο ΕΝΦΙΑ
Οσον αφορά τις παρενέργειες που θα φέρει η εφαρμογή της απόφασης του ΦΑΠ του 2013 στην Αττική, καθώς σε αντίθεση με την επαρχία θα εκτίνασσε στα ύψη τις τιμές των ακινήτων, από το υπουργείο Οικονομικών διαβεβαιώνουν ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα, αφού για τη συγκεκριμένη περιοχή θα ισχύσει το υφιστάμενο καθεστώς του ΕΝΦΙΑ.

Αυτό σημαίνει ότι για ένα οικόπεδο 300 τ.μ. στην Αττική η φορολογητέα αξία του θα παραμείνει στα 35.000 ευρώ, όπως υπολογίστηκε με τον ΕΝΦΙΑ, και δεν θα αναπροσαρμοστεί στα 115.000 που ήταν η αξία του σύμφωνα με την απόφαση για τον ΦΑΠ του 2013.

Τα σενάρια για τον φόρο ακινήτων που θα πληρώσετε - Δείτε τις αξίες σε 457 περιοχές με τις οποίες θα υπολογιστεί ο ΕΝΦΙΑ

Στις περιπτώσεις ακινήτων και περιοχών που δεν περιλαμβάνονται στην απόφαση για τον ΦΑΠ, θα υπάρξουν παρεμβάσεις σε δύο βασικές διατάξεις του νόμου για τον ΕΝΦΙΑ που καθορίζουν τον τρόπο υπολογισμού του φόρου για ακίνητα.

Πρόκειται για κτίσματα εντός ή εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού, για τα οποία δεν έχει καθοριστεί η τιμή ζώνης και τα οποία «δανείζονται» την τιμή από τον δήμο ή και την περιφέρεια, καθώς και για οικόπεδα τα οποία βρίσκονται σε περιοχή στην οποία δεν έχουν καθοριστεί συντελεστής οικοπέδου, συνολική τι?ή εκκίνησης και συντελεστής αξιοποίησης, και για τον υπολογισμό της αξίας τους λαμβάνονται υπόψη οι χαμηλότεροι αντίστοιχοι συντελεστές του δήμου ή της περιφέρειας.

Γκρίζες ζώνες

Πάντως πέραν της διόρθωσης των τιμών, οι εκκρεμότητες και οι «γκρίζες ζώνες» με τον ΕΝΦΙΑ είναι πολλές, καθώς δεν έχει ξεκαθαριστεί το πότε και πώς θα αναρτηθούν τα νέα εκκαθαριστικά με τον μειωμένο φόρο για όσους επιβαρύνθηκαν άδικα, αλλά και ο χρόνος και ο τρόπος επιστροφής του φόρου, αν δηλαδή θα επιστραφεί χωρίς έλεγχο, αν θα συμψηφιστεί με τυχόν οφειλές του ιδιοκτήτη στην Εφορία ή αν το ποσό της επιστροφής θα συμψηφιστεί με τα ποσά του ΕΝΦΙΑ του 2015.

Όπως όλα δείχνουν λοιπόν θα αξιοποιηθεί περσινή απόφαση του Γ. Μαυραγάνη με την οποία ορίστηκαν ειδικές τιμές σε 475 περιοχές, που χρησιμοποιήθηκαν αποκλειστικά για τον υπολογισμό του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας το 2013 σε περιπτώσεις που διαπιστώνονται σημαντικές υπερβάσεις σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, σε περιπτώσεις που με την έως τώρα εκκαθάριση είχε προκύψει χαμηλότερη αξία σε σχέση με το 2013 θα ληφθεί υπόψη η χαμηλότερη αξία.

Mε βάση την απόφαση Μαυραγάνη, οι τιμές στις 475 περιοχές είναι οι εξής:

Δείτε την σχετική ΠΟΛ.1131/5.6.2013 καθώς και την ΠΟΛ.1093/4.4.2014

«Υποχρέωση, όχι απόφαση, της κυβέρνησης είναι να αντιμετωπίσει όλα τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί σε σχέση με τον ΕΝΦΙΑ», επισήμανε ο Ευάγγ. Βενιζέλος, τονίζοντας πως για να γίνει αυτό θα μετατεθεί κατά ένα μήνα η πρώτη δόση, ώστε να υπάρχει περιθώριο στις υπηρεσίες του υπουργείου να κάνουν τις αναγκαίες προσαρμογές και βελτιώσεις. Έσπευσε δε να προσθέσει πως «τώρα που θα βγούμε από την κρίση, θα κάνουμε όλοι ως κοινωνία μία αναδρομική αξιολόγηση κάθε φορολογικού μέτρου, για να δούμε τι ήταν αυτό που απέδωσε αποτελέσματα και ήταν σωστό και εύκολο και τι προκάλεσε πρόσθετες δυσκολίες».

Οι αλλαγές

Αν και το πλαίσιο των αλλαγών που προωθούνται στον ΕΝΦΙΑ δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, το υπουργείο Οικονομικών δείχνει προς σημαντική μείωση των αντικειμενικών αξιών στη βάση των οποίων θα υπολογιστεί ο φόρος κυρίως για τα οικόπεδα και τα αγροτεμάχια με κατοικίες, όπου υπήρξε και το μεγαλύτερο πρόβλημα με τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ.

Το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει την εφαρμογή της απόφασης Μαυραγάνη, με τις τιμές ζώνης οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν αποκλειστικά για τον υπολογισμό του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας του 2013. Μάλιστα, θα λαμβάνεται υπόψη η συνολική φορολογητέα αξία για τα ακίνητα όπως προσδιορίσθηκε με βάση τον ΦΑΠ, ενώ όπου χρειασθεί θα επανακαθορισθούν και οι συντελεστές αξιοποίησης των οικοπέδων. Με βάση την απόφαση προκύπτουν μειώσεις στη φορολογητέα αξία των οικοπέδων ακόμα και πάνω από 50% σε σχέση με την αξία που αναγράφεται στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ.

Για παράδειγμα, η αξία οικοπέδου 800 τ.μ. στην Εύβοια είχε υπολογιστεί το 2013 στα 30.000 ευρώ, ενώ με τον ΕΝΦΙΑ η αξία του ανέβηκε στα 80.000 ευρώ. Έτσι για τον υπολογισμό του νέου ΕΝΦΙΑ θα ληφθεί υπόψη η αξία των 30.000 ευρώ και θα περιοριστεί ο φόρος, ενώ ανάλογες εκτιμάται πως θα είναι οι διορθώσεις και σε άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις. Σχετικά με το ενδεχόμενο επιπτώσεων της εφαρμογής της συγκεκριμένης απόφασης με τις τιμές του ΦΑΠ του 2013 στην Αττική, στο υπουργείο υποστηρίζουν πως δεν θα υπάρξει πρόβλημα, δηλαδή δεν θα εκτιναχθούν οι τιμές στα ύψη. Για παράδειγμα για ένα οικόπεδο 300 τ.μ. στην Αττική η φορολογητέα αξία του θα παραμείνει στα 35.000 ευρώ όπως υπολογίσθηκε με τον ΕΝΦΙΑ και δεν θα αναπροσαρμοσθεί στα 115.000 που ήταν η αξία του σύμφωνα με την απόφαση για τον ΦΑΠ του 2013.

ΣΥΡΙΖΑ

Σχολιάζοντας τις επικείμενες αλλαγές, ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για «κροκοδείλια δάκρυα των βουλευτών ΝΔ - ΠΑΣΟΚ» και για εμπαιγμό. Όπως υποστηρίζει πρόκειται για «μια άνευ προηγουμένου δήμευση περιουσίας των πολιτών, αφού αντικειμενικά και λόγω της μνημονιακής πολιτικής δεν μπορούν να πληρώσουν. Δεν προβλέπει αφορολόγητο όριο και δεν προστατεύει και τη μικρή ιδιοκτησία».

Οι σκληρές δηλώσεις των βουλευτών έφεραν τις διορθώσεις

Η σύσκεψη στο Μαξίμου και η απόφαση για αναβολή της καταβολής της πρώτης δόσης κρίθηκε αναγκαία μετά τις έντονες αντιδράσεις που είχαν καταγραφεί στους κόλπους των κοινοβουλευτικών ομάδων τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ. Χαρακτηριστικές μάλιστα του κλίματος που επικρατούσε τα τελευταία 24ωρα μεταξύ των βουλευτών ήταν οι σκληρές δηλώσεις κυρίως από εκείνους που εκλέγονται στην Περιφέρεια -όπου και εντοπίσθηκαν τα πλέον κραυγαλέα λάθη και αδικίες- οι οποίοι έβαζαν στο στόχαστρο τους την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών στην οποία απέδιδαν προχειρότητα στον σχεδιασμό. Πολλοί από τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας μάλιστα είχαν σπεύσει από την πρώτη στιγμή να ενημερώσουν τις ηγεσίες των κομμάτων τους για την οργή των πολιτών στις εκλογικές τους περιφέρειες, στους οποίους αποτυπώνεται η εντύπωση ότι γίνεται μία επιδρομή εναντίον της ιδιοκτησίας.

Προσαρμογές

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγ. Βενιζέλος μετά από έκτακτη σύσκεψη με τον πρωθυπουργό ανακοίνωσε πως «αναβάλλεται κατά ένα μήνα η καταβολή της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ, ώστε να διορθωθούν λάθη και να γίνουν οι αναγκαίες προσαρμογές χωρίς επιβάρυνση και ταλαιπωρία των πολιτών».

Βελτιώσεις

«Υποχρέωση, όχι απόφαση, της κυβέρνησης είναι να αντιμετωπίσει όλα τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί σε σχέση με τον ΕΝΦΙΑ», επισήμανε ο Ευάγγ. Βενιζέλος, τονίζοντας πως για να γίνει αυτό θα μετατεθεί κατά ένα μήνα η πρώτη δόση, ώστε να υπάρχει περιθώριο στις υπηρεσίες του υπουργείου να κάνουν τις αναγκαίες προσαρμογές και βελτιώσεις.

Μειώσεις έως 50%

Όπως όλα δείχνουν θα αξιοποιηθεί περσινή απόφαση του Γ. Μαυραγάνη με την οποία ορίστηκαν ειδικές τιμές σε 475 περιοχές. Με βάση την απόφαση προκύπτουν μειώσεις στη φορολογητέα αξία των οικοπέδων ακόμα και πάνω από 50% σε σχέση με την αξία που αναγράφεται στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ.

Παρα­δείγματα

Η αξία οικοπέδου 800 τ.μ. στην Εύβοια είχε υπολογιστεί το 2013 στα 30.000 ευρώ, ενώ με τον ΕΝΦΙΑ η αξία του ανέβηκε στα 80.000 ευρώ. Έτσι για τον υπολογισμό του νέου ΕΝΦΙΑ θα ληφθεί υπόψη η αξία των 30.000 ευρώ και θα περιοριστεί ο φόρος, ενώ ανάλογες εκτιμάται πως θα είναι οι διορθώσεις και σε άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις.

Οικόπεδο 300 τ.μ. στην Αττική η φορολογητέα αξία του θα παραμείνει στα 35.000 ευρώ όπως υπολογίσθηκε με τον ΕΝΦΙΑ και δεν θα αναπροσαρμοσθεί στα 115.000 που ήταν η αξία του σύμφωνα με την απόφαση για τον ΦΑΠ του 2013.


Πηγή: Έθνος - Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΕΚΤΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΛΠ ΑΝΤΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ
Up
Close
Close
Κλείσιμο