Ειδήσεις Ανακοινώσεις Συλλόγων - Ενώσεων - Ομοσπονδιών κ.ά.
Αλλες ειδήσεις

Κατάθεση ερώτησης από βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. για το «πάγωμα» των επιστροφών φόρου λόγω βεβαίωσης του (ΕΝ.Φ.Ι.Α.) Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων8/8/2014

Δελτίο Τύπου

Θέμα: Κατάθεση ερώτησης από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για το «πάγωμα» των επιστροφών φόρου λόγω βεβαίωσης του (ΕΝ.Φ.Ι.Α.) Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων


Κατατέθηκε χθες ερώτηση από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα το «πάγωμα» των επιστροφών φόρου λόγω βεβαίωσης του ΕΝ.Φ.Ι.Α.. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας το Υπ. Οικ. εκμεταλλευόμενο παλιότερη Υπουργική Απόφαση έχει σταματήσει όλες τις επιστροφές φόρου. Για να πάρει κάποιος την επιστροφή φόρου που δικαιούται πρέπει να μην έχει καθόλου βεβαιωμένα χρέη στις Δ.Ο.Υ.. Ακόμα και στην περίπτωση που δεν έχει λήξει η προθεσμία πληρωμής τους ή ακόμα και αν ο φορολογούμενος τα έχει ρυθμίσει και είναι συνεπής στην αποπληρωμή των δόσεων ο συμψηφισμός είναι υποχρεωτικός. Οι υπάλληλοι στις Δ.Ο.Υ., πάντα σύμφωνα με την απόφαση, οφείλουν να συμψηφίζουν όλο το ποσό της επιστροφής με το βεβαιωμένο ποσό του ΕΝ.Φ.Ι.Α. ή με οποιαδήποτε άλλη οφειλή. Ακόμα και στις περιπτώσεις που η επιστροφή υπερκαλύπτει τον βεβαιωμένο ΕΝ.Φ.Ι.Α. το ποσό συμψηφίζεται ολόκληρο χωρίς καμία έκπτωση για την εφάπαξ αποπληρωμή του φόρου. Οι πληροφορίες μάλιστα λένε ότι η εντολή για «πάγωμα» των επιστροφών είχε δοθεί άτυπα πριν από τη βεβαίωση του ΕΝ.Φ.Ι.Α.. Αυτή άλλωστε είναι η μέθοδος του οικονομικού επιτελείου για τη δημιουργία πλεονασμάτων και με παρόμοιες κινήσεις έχει καταφέρει να στεγνώσει από ρευστό την αγορά. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν να τροποποιηθεί ο μνημονιακός νόμος βάσει του οποίου εκδόθηκε η συγκεκριμένη απόφαση και να χορηγείται έκπτωση σε περιπτώσεις εφάπαξ πληρωμής του ΕΝ.Φ.Ι.Α., όπως συμβαίνει και στη φορολογία εισοδήματος.

Δημήτρης Γελαλής
βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ν. Λάρισας                                                      
Υπεύθυνος φορολογικής πολιτικής της Ε.Ε.Κ.Ε. Οικονομικών
Το Γραφείο Τύπου

Ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Αθήνα, 7 Αυγούστου 2014

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Οικονομικών

ΘΕΜΑ: Οι επιστροφές φόρων έχουν «παγώσει» λόγω βεβαίωσης του (ΕΝ.Φ.Ι.Α.) Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν μείνει χωρίς επιστροφή φόρου λόγω της εντολής που έχει δοθεί στις Δ.Ο.Υ. να «παγώσουν» όλες οι επιστροφές μέχρι να πληρωθεί ο ΕΝ.Φ.Ι.Α.. Το Υπ. Οικ. εκμεταλλευόμενο παλιότερη Υπουργική Απόφαση την ΠΟΛ.1022/24.1.2012 έχει σταματήσει όλες τις επιστροφές φόρου. Η απόφαση ανέφερε ότι σε περίπτωση που κάποιος φορολογούμενος δικαιούται επιστροφή φόρου και υφίστανται βεβαιωμένα χρέη στο Δημόσιο (Δ.Ο.Υ. ή Τελωνείο), ληξιπρόθεσμα ή μη, ανεξαρτήτως του αν έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση, ο συμψηφισμός ενεργείται αυτεπάγγελτα από τον προϊστάμενο της υπηρεσίας.

Οι πληροφορίες λένε ότι η εντολή για πάγωμα των επιστροφών είχε δοθεί άτυπα πριν από τη βεβαίωση του ΕΝ.Φ.Ι.Α., ώστε με την ανάρτηση των πράξεων προσδιορισμού φόρου του ΕΝ.Φ.Ι.Α. στο taxisnet να μπλοκαριστούν αυτόματα οι επιστροφές όλων των φορολογούμενων. Με βάση την Υπουργική Απόφαση οι επιλογές που έχουν οι υπάλληλοι των Δ.Ο.Υ. είναι οι εξής: α) αν το ποσό της επιστροφής είναι μεγαλύτερο του ΕΝ.Φ.Ι.Α. συμψηφίζεται όλο το ποσό του φόρου εφάπαξ, χωρίς καμία έκπτωση, και ότι υπόλοιπο περισσέψει το παίρνει ως επιστροφή ο φορολογούμενος, β) αν το ποσό της επιστροφής είναι μικρότερο του ΕΝ.Φ.Ι.Α. συμψηφίζεται αυτεπαγγέλτως όλο το ποσό της επιστροφής και μένει βεβαιωμένο το υπόλοιπο του φόρου.

Είναι αυτονόητο ότι η παραπάνω Υπουργική απόφαση στερεί κάθε ρευστότητα από την αγορά, αφού ότι επιστροφή φόρου που δικαιούνται οι πολίτες πάει στον ΕΝ.Φ.Ι.Α.. Το θέμα των συμψηφισμών ακόμα και με μη ληξιπρόθεσμα χρέη το είχαμε θίξει πρόσφατα με την επιστροφή του αγροτικού Φ.Π.Α. που αντί να δοθεί στους αγρότες για να εξοφλήσουν προμηθευτές, να προετοιμαστούν για την ερχόμενη καλλιεργητική περίοδο κ. ο. κ. το παρακρατούσαν οι Δ.Ο.Υ. για μη ληξιπρόθεσμα ή ρυθμισμένα χρέη.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργος:

1. Θα προχωρήσει σε τροποποίηση του Νόμου βάσει του οποίου εκδόθηκε η ΠΟΛ.1022/24.1.2012 ώστε να δίνονται οι επιστροφές φόρου σε φορολογούμενους με μη ληξιπρόθεσμα χρέη;
2. Θα προχωρήσει σε τροποποίηση του Νόμου βάσει του οποίου εκδόθηκε η ΠΟΛ.1022/24.1.2012 ώστε να δίνονται οι επιστροφές φόρου σε πολίτες με ρυθμισμένα χρέη από τη στιγμή που αυτοί είναι συνεπείς στην πληρωμή των δόσεων της ρύθμισης;
3. Από την στιγμή που το Υπ. Οικ. δεν προχωράει στις παραπάνω διορθώσεις γιατί όταν συμψηφίζεται όλο το ποσό του ΕΝ.Φ.Ι.Α. με επιστροφή φόρου δεν δίνεται κάποια έκπτωση στο φορολογούμενο όπως συμβαίνει με τη φορολογία εισοδήματος;
4. Σε τι κινήσεις προτίθεται να προβεί το Υπ. Οικ. ώστε να δίνεται έκπτωση  στην εφάπαξ καταβολή του ΕΝ.Φ.Ι.Α.;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Γελαλής Δημήτρης

Δριτσέλη Παναγιώτα

Μιχαλάκης Νικόλαος

Σαμοΐλης Στέφανος


Ετικέτες για αναζήτηση ΣΥΡΙΖΑ


Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΕΚΤΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΛΠ ΑΝΤΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ
Up
Close
Close
Κλείσιμο