Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Σημαντική πτώση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή και για τον Ιούλιο του 2014 καταγράφουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Τετάρτη, 6 Αυγούστου 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σημαντική πτώση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή και για τον Ιούλιο του 2014 καταγράφουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ


Σημαντική πτώση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή τον Ιούλιο του 2014, καταγράφουν τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ, σε μια εξέλιξη που αποτιμάται ως θετική για την οικονομία και την κοινωνία, καθώς συμβάλει στη βελτίωση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας και στην αποκατάσταση, σταδιακά, των απωλειών που έχει υποστεί η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών τα τελευταία χρόνια.

Συγκεκριμένα, η ετήσια μεταβολή του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (Ιούλιος 2013 με Ιούλιο 2014) διαμορφώθηκε στο -0,7 %, ενώ η εξέλιξη των τιμών των επιμέρους ομάδων αγαθών και υπηρεσιών κατά το προηγούμενο δωδεκάμηνο διαμορφώνεται ως εξής:

Στην διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, καταγράφεται σημαντική μείωση (-2,6%) για δωδέκατο συνεχή μήνα. Η πλειονότητα των βασικών ειδών διατροφής παρουσιάζουν σημαντικές αποπληθωριστικές τάσεις και για το μήνα Ιούλιο: αλεύρι (-5,66%), ψωμί (-1,13%), δημητριακά (-1,72%), ζυμαρικά (-2,72%), πουλερικά νωπά (-7,61%), αλλαντικά (-0,20%), ψάρια νωπά (-4,57%), μαργαρίνη (-2,90%), σπορέλαιο (-4,03%), φρούτα νωπά (-15,01%), λαχανικά νωπά (-6,94%), πατάτες νωπές (-33,88%), ζάχαρη (-12,09%), αναψυκτικά (-0,76%) κ.α.

Στον κλάδο της εκπαίδευσης (-3,9%) καταγράφεται αποκλιμάκωση του δείκτη από το φθινόπωρο του 2011 και ύστερα, εξαιτίας της σημαντικής μείωσης των τιμών των διδάκτρων ιδιωτικών σχολείων, φροντιστηρίων και ΙΕΚ.

Στον τομέα ένδυση – υπόδηση η μείωση είναι 1,6 %, στα διαρκή αγαθά 0,5 % και στην κατηγορία λοιπά αγαθά και υπηρεσίες 2,8 %.
Μείωση 2,5 % καταγράφεται στον τομέα αναψυχή – πολιτιστικές δραστηριότητες.

Στην κατηγορία ξενοδοχεία-καφέ-εστίαση καταγράφεται παρατεταμένη αποκλιμάκωση των τιμών για 22 συνεχόμενους μήνες (-1,6 % τον Ιούλιο), που οφείλεται μεταξύ άλλων στη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ στην εστίαση (από 23% σε 13% από την 1.8.2013).

Σημειώνεται ωστόσο στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνεται πλήθος προϊόντων (όπως ποτά, γλυκά κ.α.) και υπηρεσιών (ξενοδοχείων) για τα οποία δεν μεταβλήθηκε ο ΦΠΑ.

Στην κατηγορία της στέγασης καταγράφεται μείωση (-0,2%) για έκτο συνεχόμενο μήνα, (παρά την αύξηση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας κατά 13,15%), λόγω της σημαντικής πτώσης των τιμών των ενοικίων (-7,3%) για 31ο συνεχή μήνα.

Σχεδόν μηδενική (0,1 %) ήταν η μεταβολή στον τομέα των επικοινωνιών.

Στη κατηγορία των μεταφορών καταγράφεται μικρή αύξηση (0,4 %), λόγω κυρίως της μικρής ανόδου των τιμών των καυσίμων σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο (+0,33%), που οφείλεται στη διακύμανση των διεθνών τιμών του πετρελαίου.

Στην κατηγορία Αλκοολούχα ποτά και καπνός οι ανατιμήσεις (+2%) οφείλονται κυρίως στην αύξηση των τιμών του καπνού (+2,05%) λόγω της αύξησης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.

Στον κλάδο της υγείας καταγράφεται αυξητική τάση τους τελευταίους οκτώ μήνες (+2,20% τον Ιούλιο) έπειτα από 2,5 χρόνια συνεχών μειώσεων, η οποία οφείλεται αποκλειστικά στην αύξηση του ποσοστού συμμετοχής των ασφαλιζομένων από τον Οκτώβριο 2013, γεγονός που αντιστάθμισε τη μείωση των τιμών των ιατρικών υπηρεσιών (-2,8%).


Από το Γραφείο Τύπου


Ετικέτες για αναζήτηση εστίαση ΦΠΑ ΕΛΣΤΑΤ ποτά αγαθά τιμάριθμος


Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο