Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις
Αλλες ειδήσεις

Σχετικά με τον υπολογισμό του συμπληρωματικού φόρου (ΕΝ.Φ.Ι.Α) για τα ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα των νομικών προσώπων

Τις τελευταίες ημέρες έχουν δει το φως της δημοσιότητας διάφορα θέματα σχετικά με τον ΕΝ.Φ.Ι.Α., λανθασμένοι υπολογισμοί, εξωφρενικά ποσά φόρων και άλλα σχετικά. 'Ένα από τα ζητήματα που προβλημάτισε πολλούς συναδέλφους είναι ο τρόπος υπολογισμού του συμπληρωματικού φόρου για τα ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα των νομικών προσώπων.

Ας δούμε στο σημείο αυτό τι αναφέρουν οι σχετικές διατάξεις και συγκεκριμένα η παράγραφος 3 του άρθρου 5 του ν.4223/2013:

«[...] 3. Για κάθε νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα, ο συμπληρωματικός ΕΝ.Φ.Ι.Α. επιβάλλεται και υπολογίζεται στη συνολική αξία των δικαιωμάτων της παραγράφου 2 του άρθρου 1 και ισούται με το πέντε τοις χιλίοις (5%ο). Στην, κατά το προηγούμενο εδάφιο, συνολική αξία δεν συμπεριλαμβάνεται, για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού ΕΝ.Φ.Ι.Α.:
α) η αξία των δικαιωμάτων σε ακίνητα των νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων που απαλλάσσονται και κατά το μέρος της οριζόμενης απαλλαγής σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 3 του παρόντος,
β) η αξία των δικαιωμάτων σε ακίνητα που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής των περιπτώσεων δ' της παραγράφου Β.1 και η' της παραγράφου Β.2 του άρθρου 4 του παρόντος,
γ) η αξία των δικαιωμάτων σε κτίσματα της παραγράφου Α.1 του άρθρου 4 του παρόντος, καθώς και σε οικόπεδα και γήπεδα των παραγράφων Β.1 και Β.2, εφόσον αυτά ιδιοχρησιμοποιούνται για την παραγωγή ή την άσκηση κάθε είδους επιχειρηματικής δραστηριότητας, ανεξαρτήτως αντικειμένου εργασιών. Ειδικά, για τα Ν.Π.Δ.Δ. και τα Ν.Π.Ι.Δ. μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, όπως ορίζονται στις περιπτώσεις β', ε', στ' και ζ' του άρθρου 3 του παρόντος και τις Ανώνυμες Εταιρείες Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία (Α.Ε.Ε.Α.Π.) του ν. 2778/1999, ο συμπληρωματικός ΕΝ.Φ.Ι.Α. ισούται με δύο και μισό τοις χιλίοις (2,5%ο) επί της συνολικής αξίας των δικαιωμάτων της παραγράφου 2 του άρθρου 1 για τα ακίνητα που δεν ιδιοχρησιμοποιούν [...]» .


Όπως είχαμε επισημάνει και σε σχετικό μας άρθρο τον περασμένο Μάιο (Δείτε εδώ), για τα νομικά πρόσωπα έπρεπε να είχε συμπληρωθεί μέχρι τις 14.7.2014 (καταληκτική ημερομηνία υποβολής του Ε9), η αντίστοιχη ένδειξη για το ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα έτσι ώστε να μην συμπεριληφθεί η αξία αυτών στον υπολογισμό του συμπληρωματικού φόρου.

Η σχετική ένδειξη που υπήρχε στην ηλεκτρονική εφαρμογή ήταν η ακόλουθη: 


Οι  κωδικοί αυτοί εμφανίζονται και στην περιουσιακή κατάσταση των νομικών προσώπων αλλά και στο εκκαθαριστικό του ΕΝ.Φ.Ι.Α. με τους αντίστοιχους κωδικούς.

4 - Ιδιοχρησιμοποίηση ακινήτου για παραγωγή ή άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας

Συνεπώς, εάν σε κάποιο ακίνητο νομικού προσώπου που ιδιοχρησιμοποιείται, δεν υπάρχει η ένδειξη 4 κάτω από την στήλη "χρήση οικοπέδου κτίσματος", τότε η αξία αυτού συμπεριλήφθηκε για τον υπολογισμό του  συμπληρωματικού φόρου.

Σε κάθε περίπτωση οι συνάδελφοι θα πρέπει να ελέγξουν την ύπαρξη του συγκεκριμένου κωδικού και να προβούν στις ανάλογες διορθώσεις (όταν ανοίξει η εφαρμογή ή όταν γυρίσουν από τις καλοκαιρινές διακοπές τους) ή να απευθυνθούν στο υπ. Οικ. εάν όντως έχει γίνει λάθος υπολογισμός.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΕΚΤΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΛΠ ΑΝΤΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ
Up
Close
Close
Κλείσιμο