Ειδήσεις Επενδύσεις -αναπτυξιακά

Ν. Μηταράκης - «Διπλασιασμός των εγγυήσεων για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις»

Μέτρα για την στήριξη και ενίσχυση των Ελλήνων εξαγωγέων

ΥΠ. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Τετάρτη, 6 Αυγούστου 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής Εξωστρέφειας


Υπό την προεδρία του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Νότη Μηταράκη συνεδρίασε χθες Τρίτη 5 Αυγούστου η Συντονιστική Επιτροπή Εξωστρέφειας. Μετά το πέρας της συνεδρίασης ο κ. Μηταράκης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Με τα συναρμόδια υπουργεία συζητήσαμε στο πλαίσιο της Συντονιστικής Επιτροπής Εξωστρέφειας την πορεία των Ελληνικών εξαγωγών το 2014 καθώς και τις τελευταίες εξελίξεις στις εμπορικές μας σχέσεις με την Ρωσική Ομοσπονδία.

Ως προς τις εξαγωγές στόχος μας, για δεύτερη συνεχή χρονιά, είναι να παραμείνουν σταθερές στο ύψος των 27 δις Ευρώ ή 15% του ΑΕΠ. Οι εξαγωγές παραμένουν ευαίσθητες σε εξωτερικούς παράγοντες όπως η πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, οι γεωπολιτικές εντάσεις στην περιοχή και η συναλλαγματική ισοτιμία του Ευρώ. Από τη δική μας την πλευρά λαμβάνουμε όλα τα μέτρα για τη στήριξη του Έλληνα εξαγωγέα όπως:

- Η υλοποίηση των 25 δράσεων στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής που μειώνει το κόστος και το χρόνο για την πραγματοποίηση των εξαγωγών,
- Η ίδρυση και λειτουργία του ενιαίου φορέα εξωστρέφειας,
- Η δημιουργία ειδικών εργαλείων ρευστότητας μέσω της ΕΤΕπ,
- Ο διπλασιασμός των εγγυήσεων για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις και
- Το πρόγραμμα εξωστρέφειας του ΕΣΠΑ.

Όσον αφορά τις εξελίξεις με τη Ρωσία, φαίνεται ότι τελικά θα επικρατήσει νηφαλιότητα και δεν θα υπάρξουν μονομερείς ενέργειες που θα δημιουργήσουν απώλειες για τους Έλληνες εξαγωγείς. Ήδη, η αντιμετώπιση της κρίσης της χρεοκοπίας Ρωσικών πρακτορείων από την χώρα μας, επιβεβαιώνει τους παραδοσιακούς δεσμούς μεταξύ των χωρών μας.

Ως προς το μέγεθος της αγοράς, πρέπει να επισημανθεί πάντως ότι η Ρωσική αγορά απορροφά μόλις το 1,5% των Ελληνικών εξαγωγών ενώ σε αξία οι εισαγωγές μας από τη Ρωσία είναι 16 φορές περισσότερες από τις εξαγωγές.

Ανεξάρτητα από αυτό, αποφασίστηκε πρώτον θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για τη διεύρυνση των εμπορικών μας σχέσεων, στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεύτερον, η Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξαγωγικού Εμπορίου να διερευνήσει την προώθηση άμεσων δράσεων ενίσχυσης του εξαγωγικού εμπορίου για τους κλάδους που επηρεάζονται αρνητικά.

Τρίτον, στο προσεχές συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικού Εμπορίου θα θέσω στους συναδέλφους μου την ανάγκη στήριξης κλάδων που ενδεχομένως να πληγούν δυσανάλογα από την κρίση. Το ίδιο θα πράξουν και οι συναρμόδιοι συνάδελφοι στα αντίστοιχα Συμβούλια Υπουργών που συμμετέχουν».


Από το Γραφείο Τύπου
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο