Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Reuters: Σκέψεις της Ε.Ε. να καταργήσει την τρόικα στην Ελλάδα

Οι Βρυξέλλες εξετάζουν το ενδεχόμενο να καταργήσουν την τρόικα η οποία αξιολογεί την πορεία εκτέλεσης του προγράμματος οικονομικών μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα και να αναθέσουν στην Αθήνα να εφαρμόσει ένα δικό της σχέδιο για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας, με αντάλλαγμα μια ελεγχόμενη ροή ελάφρυνσης χρέους, σύμφωνα με συγκλίνουσες πηγές τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Η διάλυση της τρόικας — που αποτελείται από κλιμάκια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και ορισμένοι στην Ελλάδα «παρομοιάζουν με την κατοχή της ναζιστικής Γερμανίας», όπως τονίζει το πρακτορείο — θα είναι ένα από τα κεντρικά στοιχεία του νέου σχεδίου για την Αθήνα, σύμφωνα με τις πηγές αυτές.

Μετά την έξοδο της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας από τα προγράμματα στήριξης των οικονομιών τους νωρίτερα φέτος, η τρόικα συνεχίζει τις επιθεωρήσεις μόνον στις περιπτώσεις της Ελλάδας και της Κύπρου. Ορισμένοι ειδικοί προβλέπουν ότι η Αθήνα θα χρειαστεί περαιτέρω βοήθεια.

Βάσει του σκεπτικού που περιέγραψαν οι πηγές του Ρόιτερς, οι έλεγχοι που ασκεί η τρόικα θα αντικατασταθούν από μια ειδική ομάδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία θα διενεργεί ελέγχους ανά διετείς περιόδους και όχι κάθε τρεις μήνες, εάν η Ελλάδα δεν χρειαστεί νέο δανεισμό.

Σε αντάλλαγμα η Αθήνα θα δεσμευτεί σε ένα εξαετές πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, και όταν επιτυγχάνει τα ορόσημα που θα της έχουν τεθεί θα εξασφαλίζει ελάφρυνση χρέους με κάποια μορφή, όπως για παράδειγμα την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των ισχυόντων δανείων μάλλον, παρά τη χορήγηση νέων.

«Δεν θα υπάρχει τρόικα», είπε ένας αξιωματούχος ο οποίος είναι ενήμερος για τους υπό συζήτηση σχεδιασμούς, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί. «Θα πρέπει οι Έλληνες να αναλάβουν τις μεταρρυθμίσεις. Οι Έλληνες θα πρέπει να καταρτίσουν ένα πρόγραμμα ως τον Οκτώβριο, και κατόπιν θα υπάρξει απόφαση (γι” αυτό) ως τον Δεκέμβριο για τις αρχές του 2015», είπε η πηγή αυτή.

Για την περίπτωση που υπάρξει υποτροπή, στην Ελλάδα θα χορηγηθεί μια προληπτική γραμμή πιστώσεων από την ευρωζώνη, είπε ένας δεύτερος αξιωματούχος. Εάν χρησιμοποιηθεί, θα επανέλθει η αυστηρότερη επιτήρηση.

Το ΔΝΤ παράλληλα θα συνεχίσει χωριστά το πρόγραμμα στήριξης ως το 2016, ασκώντας επιρροή στην Αθήνα.

«Ήταν λάθος το ότι δεν δόθηκε μια προληπτική γραμμή πιστώσεων στην Πορτογαλία», είπε ο ίδιος αξιωματούχος, αναφερόμενος στην ολοκλήρωση του προγράμματος της Λισαβόνας χωρίς να έχει συμφωνηθεί μια λύση της υστάτης προσφυγής. «Δεν μπορεί να κάνει κάποιος το ίδιο λάθος με την Ελλάδα», πρόσθεσε.

Η κατάργηση της τρόικας θα σηματοδοτήσει το τέλος του μοντέλου της επιβολής των οικονομικών μεταρρυθμίσεων στην Αθήνα, που πολλοί στην Ελλάδα και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επέκριναν.

Μια κρίσιμη αξιολόγηση της πορείας του προγράμματος της Ελλάδας θα αρχίσει με τις συνομιλίες στο Παρίσι τον Σεπτέμβριο, καθώς η ελληνική κυβέρνηση έχει επιχειρηματολογήσει πως η μακρόχρονη αυτή διαδικασία θα έβλαπτε το κλίμα εάν γινόταν στην ελληνική πρωτεύουσα, αναφέρει το Ρόιτερς. Το νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα θα έχει ως λέξεις κλειδιά στον τίτλο του εκφράσεις όπως «ανάπτυξη και απασχόληση», μεταφέροντας εκεί την έμφαση, παρά στις δημοσιονομικές περικοπές. Το προσχέδιό του θα καταρτιστεί από την ελληνική κυβέρνηση.

Η έναρξη αυτού του εξαετούς προγράμματος θα επέτρεπε στην ΕΚΤ να αποσυρθεί από τη διαδικασία.

Το κρίσιμο για τους ευρωπαίους αξιωματούχους είναι να φανεί ότι οι μεταρρυθμίσεις εφαρμόζονται με την πρωτοβουλία της κυβέρνησης της Ελλάδας και όχι επειδή επιβάλλονται από το εξωτερικό, επέμειναν αξιωματούχοι. Παράλληλα, το Ρόιτερς σημειώνει πως το σχέδιο αυτό θα ενίσχυε την κυβέρνηση της Ελλάδας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και πιθανόν θα εξασφάλιζε την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας μετά το τέλος της θητείας του Κάρολου Παπούλια τον Μάρτιο του 2015.

Ωστόσο για να λειτουργήσει ένα τέτοιο σχέδιο πρέπει να ξεπεραστούν πολλά εμπόδια. Εάν η Αθήνα χρειαστεί νέο δανεισμό, για παράδειγμα για να στηρίξει τις τράπεζές της, αυτό θα απαιτούσε ένα νέο μνημόνιο. «Αν χρειαστεί περαιτέρω δανεισμός από άλλα κράτη, δεν υπάρχει ούτε ένα κοινοβούλιο στην Ευρώπη που θα τον ενέκρινε», είπε η ευρωπαϊκή πηγή.

Έλληνες κυβερνητικοί αξιωματούχοι λένε πως ελπίζουν ότι μπορεί να αποφευχθεί ένα νέο πακέτο στήριξης. «Δεν θέλουμε νέο πρόγραμμα λιτότητας. Δεν θέλουμε άλλα χρήματα», είπε ένα στέλεχος της ελληνικής κυβέρνησης στο Ρόιτερς.

«Είμαστε δεσμευμένοι στις μεταρρυθμίσεις. . . αλλά δεν θα θέλαμε να έχουμε ένα μαχαίρι στο λαιμό, διότι αυτό πλήττει την προώθηση αυτών των μεταρρυθμίσεων», είπε ο ίδιος Eλληνας κυβερνητικός αξιωματούχος και πρόσθεσε πως η ιδέα της ελάφρυνσης χρέους κατά στάδια θα μπορούσε να έχει αποτέλεσμα, αρκεί ο μηχανισμός αξιολόγησης να μην έχει «καμιά ομοιότητα» με αυτόν της τρόικας.

Οι βασικές επιλογές για την ελάφρυνση χρέους οι οποίες εξετάζονται είναι η μείωση των επιτοκίων δανεισμού ή η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων. Αυτοί οι όροι πάντως θα ισχύσουν μόνον για τα δάνεια που έχουν χορηγήσει κράτη της Ευρωζώνης, που ανέρχονται περίπου στο μισό ποσό του ελληνικού χρέους, Τα δάνεια της ΕΚΤ ή του ΔΝΤ δεν θα επηρεαστούν.

«Υπάρχει μεγάλη διαφορά αν έχεις 30 χρόνια για την αποπληρωμή ή 50», εξήγησε ένας αξιωματούχος.

Οι σχεδιασμοί αυτοί, έναντι των οποίων σύμφωνα με το Ρόιτερς διάκειται ευνοϊκά ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αντώνης Σαμαράς, θα γίνονταν επίσης ευνοϊκά δεκτοί από τον εκλεγμένο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Η ώρα των αποφάσεων αναμένεται ότι θα έλθει το αργότερο εντός του έτους, σύμφωνα με έναν ευρωπαίο αξιωματούχο. «Το Φθινόπωρο θα είναι καυτό», προέβλεψε ο ίδιος.

Πηγή Nerit


Ετικέτες για αναζήτηση τρόικα αξιολόγηση ΔΝΤ


Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο