Ξεκίνησε η διαδικασία ρύθμισης και των μη ληξιπρόθεσμων οφειλών - Η εγκύκλιος της Γ.Γ.Δ.Ε. για τη ρύθμιση σε δόσεις των βεβαιωμένων οφειλών

Οικονομικές Ειδήσεις

4 Αύγουστος 2014
Taxheaven.gr

Με την ΠΟΛ.1189/2014 δίνονται οι απαραίτητες διευκρινίσεις για το νέο πλαίσιο των  ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής των βεβαιωμένων οφειλών που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του ν. 4174/2013 (Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας - εφεξής Κ.Φ.Δ.).

Σύμφωνα με την απόφαση στην πάγια ρύθμιση μπορούν πλέον να ενταχθούν (με όρους και προϋποθέσεις) και η μη ληξιπρόθεσμες οφειλές π.χ. ΕΝ.Φ.Ι.Α, ωστόσο μέχρι να λειτουργήσει η σχετική ηλεκτρονική εφαρμογή  οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να  υποβάλλουν την αίτηση υπαγωγής στην αρμόδια υπηρεσία (Δ.Ο.Υ.) . 

Η Απόφαση αναφέρει σχετικά "Μεταβατικά και για όσο διάστημα υφίσταται τεχνική αδυναμία διαδικτυακής υποστήριξης, η αίτηση υποβάλλεται στην αρμόδια Υπηρεσία. Το ίδιο ισχύει για κάθε περίπτωση που υφίσταται τεχνική αδυναμία διαδικτυακής υποστήριξης της ρύθμισης, όπως όταν απαιτούνται επιπλέον στοιχεία για την αξιολόγηση της ρύθμισης."

Οφειλές που υπάγονται στη ρύθμιση:

1. Στη ρύθμιση, υπάγεται υποχρεωτικά το σύνολο των βεβαιωμένων στις Φορολογικές Αρχές (Δ.Ο.Υ., Ελεγκτικά Κέντρα) ληξιπρόθεσμων, έως και την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής, οφειλών που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του Κ.Φ.Δ. και δεν έχουν τακτοποιηθεί κατά νόμιμο τρόπο (αναστολή πληρωμής ή διευκόλυνση ή άλλη νομοθετική ρύθμιση τμηματικής καταβολής ληξιπρόθεσμων οφειλών). Στις οφειλές αυτές συγκαταλέγονται και τυχόν συμβεβαιωμένες υπέρ τρίτων (Ν.Π.Δ.Δ. κλπ.), εφόσον δεν ορίζεται διαφορετικά.

2. Στη ρύθμιση, με τους ίδιους όρους δύνανται να υπαχθούν, εφόσον αιτηθεί ο οφειλέτης και:

α) βεβαιωμένες οφειλές που τελούν σε αναστολή είσπραξης και εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του Κ.Φ.Δ.,

β) βεβαιωμένες μη ληξιπρόθεσμες έως την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση οφειλές που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του Κ.Φ.Δ..

Επισήμανση: Οι ανωτέρω οφειλές δύνανται να υπαχθούν ανεξαρτήτως α) ημερομηνίας βεβαίωσης αυτών, β) τυχόν απώλειας άλλης ρύθμισης ή διευκόλυνσης τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών στην οποία είχαν υπαχθεί και η οποία έχει απολεσθεί κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.


Δείτε ολόκληρη την εγκύκλιο στο φορολογικό αρχείο του κόμβου