Αποτελέσματα live αναζήτησης

Το σχόλιο της Δευτέρας

Το σχόλιο της Δευτέρας
© Taxheaven - H εικόνα προστατεύεται από τον νόμο περι πνευματικής ιδιοκτησίας - Δείτε περισσότερα στους όρους χρήσης
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 14 λεπτά

Κωνσταντίνος Δημ. Γραβιάς
Πτυχιούχος Οικον. Παν/μίου Πειραιά
Λογιστής - φοροτεχνικός

Ι. Πρόλογος

Ο μάγος του μεσημεριού με το απίστευτο κρεσέντο του, μου κράτησε παρέα καθ' όλη τη διάρκεια της σύνταξης του σημερινού σχολίου. Ρίχνοντας μια ματιά έξω απ΄το παράθυρο του γραφείου, ξέρω πως βρίσκεται τρυπωμένος εκεί κάπου στη φυλλωσιά των δέντρων, μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα των περαστικών και τραγουδά ακατάπαυστα! Αρχές Αυγούστου και το τραγούδι του τζίτζικα, του γόη του καλοκαιριού, πλημμυρίζει την ατμόσφαιρα. Τα δάκτυλα απομακρύνονται προσωρινά από το πληκτρολόγιο ενώ το μυαλό ξεστρατίζει λίγο και θυμάται. Είναι απίστευτη η ταχύτητα με την οποία η σκέψη σε ταξιδεύει πίσω στο χρόνο. Οι μνήμες ανασύρονται κι έρχονται στην επιφάνεια κουβαλώντας εικόνες, μυρωδιές, ήχους από το παρελθόν. Τότε, που το άκουσμα του τζίτζικα ήταν συνυφασμένο με διακοπές, ξεκούραση, χαλάρωση, ανεμελιά, ηρεμία. Τότε, που ο ήχος του τραγουδιού του σε νανούριζε, καθώς είχες ξαπλώσει για να ξαποστάσεις κάτω από ένα γέρικο πλατάνι που είχε απλώσει τις ρίζες του μέχρι το ρυάκι με το γάργαρο νερό που κυλούσε αργά ή τότε που σε βοηθούσε να αποκοιμηθείς κάτω από το αλμυρίκι, όντας παραδομένος στο χάδι που σου προσέφερε στο μάγουλο του προσώπου σου ο απογευματινός μαΐστρος.

Αίφνης, συνειδητοποιώ ότι ταξίδεψα πολύ πίσω και με ένα μικρό κούνημα του κεφαλιού δεξιά αριστερά με επανέφερα στην «τάξη» και στην παρούσα κατάσταση. Οι ήχοι της εξοχής και του τόπου που μεγάλωσα, κυριαρχούσαν κάποτε προσδιορίζοντας τις τέσσερις εποχές. Τώρα, μέσα στη θορυβώδη μεγαλούπολη, οι ήχοι αυτοί έχουν εξασθενήσει, ακούγονται θαρρείς σα ψίθυροι και χάνονται μέσα σ' ένα συνονθύλευμα ακαθόριστων και ενοχλητικών θορύβων που τριβελίζουν το κεφάλι μου. Το ίδιο και οι εικόνες που παρελθόντος που ξεθωριάζουν κι αυτές στο πέρασμα του χρόνου και παραμένουν ανεξίτηλες πλέον μόνο στην ψυχή μου.

Οι καιροί άλλαξαν, οι εποχές της ανεμελιάς πέρασαν δίνοντας τη θέση τους στο άγχος και στην καθημερινή ένταση. Οι στιγμές ηρεμίας είναι ελάχιστες, μετρημένες στα δάκτυλα θα έλεγα. Ακόμη και τον κατεξοχήν μήνα ραστώνης, τον Αύγουστο, δε λείπουν οι υποχρεώσεις που πρέπει να ολοκληρωθούν. Βέβαια, στη ζωή μας όλα κινούνται γύρω από τις επιλογές, τα θέλω και τις προτεραιότητές μας, οπότε στο χέρι μας είναι να ζούμε όπως πραγματικά θέλουμε. Αν θέλουμε κάτι πολύ τότε είναι πιο εύκολη η οποιαδήποτε απόφαση. Γιατί, αν είμαστε αναβλητικοί θα 'ρθει κάποια στιγμή που θα πληρώσουμε αυτή την αναβλητικότητά μας.

Όλο αυτό το διάστημα που σχολιάζαμε την επικαιρότητα μέσα από την παρούσα στήλη του κόμβου, αναλύσαμε με χιουμοριστικό τρόπο διάφορα θέματα που αφορούσαν στα επαγγελματικά δρώμενα αλλά παραθέσαμε και προβληματισμούς πέρα από τα ακραιφνώς φορολογικά και λογιστικά θέματα, γιατί πάντα πίστευα πως δεν γίνεται ο επαγγελματισμός να υπερκεράσει την ανθρώπινη υπόστασή μας. Πάνω απ΄όλα είμαστε άνθρωποι, αυτό δεν πρέπει να το αγνοούμε ποτέ. Η καθημερινότητα, η ρουτίνα και τα προβλήματα της εργασίας αποτελούν τους λόγους εκείνους που η ζωή μας χάνει το νόημά της. Συνήθως, ένα ισχυρός κόλαφος -πρόβλημα υγείας ή κάτι σχετικό- μας ταρακουνά κάποια στιγμή και τότε μόνο συνειδητοποιούμε πως τα απλά πράγματα είναι αυτά που αξίζουν και δίνουν τελικά το αληθινό χρώμα στη ζωή. Το ζητούμενο βέβαια είναι να μη φτάσουμε σ΄αυτό το έσχατο σημείο ώστε να αντιληφθούμε τι αξίζει τελικά στη ζωή μας και τι όχι.

Μετά τον μικρό αυτό πρόλογο λέω να ξεκινήσω να καταγράφω τα σημαντικότερα γεγονότα της εβδομάδας που πέρασε μέσα από τη δική μου οπτική γωνία. Να σημειώσω όμως ότι το σημερινό σχόλιο θα είναι πιο ανάλαφρο από τα προηγούμενα, λόγω των ημερών που δεν ενδείκνυνται για μελέτη, αναλύσεις, κ.λπ., αλλά για βουτιές στη θάλασσα.


II. Κατατέθηκε το πολυνομοσχέδιο

Κατατέθηκε την περασμένη εβδομάδα το πολυνομοσχέδιο «Μέτρα στήριξης και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, οργανωτικά θέματα Υπουργείου Οικονομικών και άλλες διατάξεις». Μέσα σ΄αυτό υπάρχουν και αρκετά θέματα που άπτονται του επαγγέλματός μας. Με την κατάθεση του νόμου η επιστημονική ομάδα του κόμβου το ανήρτησε άμεσα και αφού το σταχυολόγησε παρουσίασε επιγραμματικά τις άμεσες αλλαγές προκειμένου να ενημερωθούν όλοι οι συνάδελφοι.

 

ΙΙI. Σε μια βραδιά τζίρος 1.100.000 ευρώ

Τελικά, η λύση για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής είναι να υπάρχει για καθέναν από μας κι ένας ελεγκτής που θα παρακολουθεί κατά πόδας τις κινήσεις μας. Θα είναι δηλαδή ο προσωπικός εφοριακός μας! Έτσι, θα αποδίδονται όλοι οι φόροι στην ώρα τους, οι αποδείξεις θα εκδίδονται στο σύνολό τους και όλα θα βαίνουν καλώς! Θα μου πείτε, γίνονται αυτά τα πράγματα; Στη Μύκονο πάντως έγινε κάτι αντίστοιχο. Στη συναυλία που πραγματοποιήθηκε στο νησί των ανέμων, οι ελεγκτές του υπ. Οικ. πήραν τις θέσεις τους δίπλα στις ταμειακές μηχανές και στο τέλος της βραδιάς το «Ζ» έδειξε το ποσό των 1.100.000 ευρώ (αρχικά είχε διαρρεύσει ότι το ποσό ήταν 2.000.000 αλλά διαψεύστηκε στη συνέχεια)...

Προφανώς μόνο υπό την απειλή του βούρδουλα λειτουργούμε σωστά, αφού η δημιουργία φορολογικής συνείδησης μοιάζει όνειρο θερινής νυκτός. Σύμφωνα πάντως με ασφαλείς πληροφορίες από το υπουργείο εργασίας, στη νέα σύμβαση των επισιτιστικών καταστημάτων κ.λπ., θα προστεθεί καινούργια ειδικότητα με τίτλο «εφοριακός-τσεκαδόρος». Τα προγράμματα μισθοδοσίας έχουν ήδη αρχίζει να προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα και οι αναβαθμίσεις σύντομα θα είναι διαθέσιμες.

Βέβαια, δεν ξέρω τι θα γινόταν αν οι αρμόδιοι ελεγκτές έκαναν την ίδια ακριβώς δουλειά αλλά οι ελεγχόμενοι δεν ήταν μόνο επιχειρηματίες αλλά οι πολιτικοί μας ταγοί, υπουργοί, βουλευτές, τοπικοί άρχοντες, κ.λπ. Μα, τι λέω, στην Ελλάδα ζούμε, στη χώρα που τα περισσότερα γίνονται για το θεαθήναι και για ψηφοθηρικούς λόγους. 


ΙV. Η λυπητερή του ΕΝ.Φ.Ι.Α. κατέφθασε...

Όπως είχαμε γράψει επανειλημμένως, η ανάγνωση του εκκαθαριστικού του ΕΝ.Φ.Ι.Α. θα οδηγήσει σε απόγνωση την πλειονότητα των Ελλήνων, που ήδη τρέμουν στη θέα των υπέρογκων ποσών του φόρου. Ο καιρός έφτασε δυστυχώς. Την εβδομάδα που μας πέρασε αρχικά κοινοποιήθηκε η απόφαση ΠΟΛ. 1185/30.7.2014 με θέμα «Τύπος και περιεχόμενο της δήλωσης − πράξης διοικητικού προσδιορισμού Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.) έτους 2014», έτσι για να μπαίνουμε στο κλίμα σιγά σιγά. Επίσης, την ίδια μέρα δόθηκε στη δημοσιότητα η απόφαση ΠΟΛ.1184/30.7.2014, με την οποία δόθηκαν διευκρινίσεις για τη μηχανογραφική διαχείριση των δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (Ε9) για τον υπολογισμό του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων. Όπως καταλαβαίνετε, το υπ. Οικ. φρόντιζε να μας βάλει στους ρυθμούς του ΕΝ.Φ.Ι.Α. με το μαλακό για να μην πάθουμε το εγκεφαλικό επεισόδιο με την πρώτη.

Εν συνεχεία, το υπ. Οικονομικών με ένα δελτίο τύπου που δεν ξέφυγε απ΄τη γνωστή πρακτική και το ύφος πολλών άλλων δελτίων τύπου, πλημμυρισμένο από έπαρση, έσπευσε να διαψεύσει δημοσιεύματα σχετικά με τον υπολογισμό του ΕΝ.Φ.Ι.Α. Κάθε λίγο και λιγάκι κοινοποιούνται δελτία τύπου που διαψεύδουν διάφορα δημοσιεύματα, πολλά εκ των οποίων όμως δεν κινούνται στη σφαίρα της φαντασίας -όπως θέλει να τα παρουσιάζει το υπ. Οικ.-, και επισημαίνουν πολλά από τα λάθη της ηγεσίας κυρίως σε θέματα εφαρμογής νόμων ή ελλείψεων σε συγκεκριμένες διατάξεις. Δεν είναι λίγες οι φορές που αναγκάζεται το ίδιο το υπ. Οικ. που ενώ αρχικά χλεύαζε δημοσιεύματα ή κείμενα αρθρογραφίας να ανακρούει πρύμναν και να παραδέχεται εμμέσως πλην σαφώς τα λάθη του.

Για το θέμα της υπερφολογόγησης του ΕΝ.Φ.Ι.Α. έχουν γίνει πολλές αναφορές κατά διαστήματα και μέσα από τούτον τον κόμβο αλλά και σε πλήθος άλλων ενημερωτικών και φορολογικών ιστοτόπων. Μία ακόμη αναφορά έγινε από την Π.Ο.Μ.ΙΔ.Α., που χαρακτήρισε γενοκτονία και όχι απλή υπερφορολόγηση τον νέο αυτόν φόρο.

Τελικά, την Παρασκευή που μας πέρασε, σε πρώτη φάση ο κάθε φορολογούμενος έβλεπε μέσω της προσωπική πληροφόρησης του taxis τα ποσά του φόρου. Αυτό έγινε γιατί οι ιθύνοντες του υπουργείου ήθελαν να δέσουν τον γάιδαρό τους, γιατί όπως είναι γνωστό κάλλιο ΕΝΦΙΑδενε παρά ΕΝΦΙΑγύρευε... Αργά το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ξεκίνησε η ανάρτηση και των εκκαθαριστικών σημειωμάτων στο taxis. Το Σαββατοκύριακο τα τηλέφωνα όλων μας χτυπούσαν συνεχόμενα γιατί οι φορολογούμενοι βλέποντας τα ποσά των εκκαθαριστικών πανικοβλήθηκαν και έτρεχαν αλλόφρονες προς πάσα κατεύθυνση.

Κλείνοντας το θέμα του ΕΝ.Φ.Ι.Α. να σημειώσω ότι με την απόφαση ΠΟΛ. 1186/31.7.2014, έγιναν γνωστά -εκτός των άλλων- τα ακόλουθα:

«[...] Σε όσες δηλώσεις στοιχείων ακινήτων υπεβλήθησαν από την 1η Ιανουαρίου 2014 ή υποβάλλονται μέχρι και την 30ή Νοεμβρίου 2014, για τη διόρθωση της περιουσιακής κατάστασης των ετών 2011, 2012 και 2013, δεν επιβάλλεται το αυτοτελές πρόστιμο του άρθρου 4 του ν. 2523/1997, εφόσον προκύπτει ποσό φόρου ακίνητης περιουσίας για καταβολή ή το ποσό του φόρου είναι μηδενικό. Στην περίπτωση που το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι πιστωτικό, το ποσό αυτό συμψηφίζεται με το πρόστιμο και τυχόν διαφορά μέχρι του ποσού των εκατό (100) ευρώ δεν αναζητείται από τη Φορολογική Διοίκηση [...]». Για πληρέστερη ενημέρωσή σας, πρέπει να μελετήσετε την ανωτέρω απόφαση.

Το αστείο της υπόθεσης είναι ότι στο Μαξίμου αφού είδαν τη λυπητερή και τις αντιδράσεις του κόσμου, άρχισαν την παροχολογία. Κατά την προσωπική μου άποψη δεν βλέπω να στεριώνει για πολύ ο φόρος αυτός γιατί στην πλειονότητα των περιπτώσεων είναι άδικος και θα οδηγήσει τους πολίτες στην απόλυτη εξαθλίωση.

Δείτε επίσης και ένα δικό μας άρθρο με όλα όσα αφορούν στον ΕΝ.Φ.Ι.Α. με θέμα ΕΝ.Φ.Ι.Α. - Οι πρόσφατες αλλαγές - Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τις διορθώσεις του φόρου - 'Ολες οι σχετικές διατάξεις


V. Σχετικά με το θέμα των εκπρόθεσμων δηλώσεων

Το ζήτημα των εκπρόθεσμων δηλώσεων μας απασχόλησε και την περασμένη εβδομάδα. Η ρύθμιση για τον κωδικό 049 πέρασε στο πρόσφατο πολυνομοσχέδιο. Την άποψή μας σχετικά με την όλη διαχείριση από πλευράς υπουργείου αναφορικά με το ζήτημα αυτό την έχουμε παραθέσει πολλάκις, τόσο εμείς αλλά και η πλειονότητα των συναδέλφων. Από πλευράς συλλογικών προσπαθειών έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες, αλλά όπως διαβάσαμε και στο δελτίο τύπου της Ε.Φ.Ε.Ε.Α. «Τον τελευταίο λόγο έχει πλέον η νομοθετική εξουσία». Η δική μας τοποθέτηση για το θέμα εκφράστηκε την προηγούμενη εβδομάδα μέσα από το άρθρο μας με τίτλο «Εκπρόθεσμες δηλώσεις: Ο εμπαιγμός συνεχίζεται».

Δεν γνωρίζω τι θα γίνει τελικά με το θέμα αυτό αλλά ενδόμυχα πιστεύω πως οι βουλευτές δεν έχουν το τσαγανό να ψηφίσουν κάτι που κινείται πέρα από το όρια της κομματικής γραμμής. Κλείνοντας να σημειώσω ότι πλέον είναι διαθέσιμη και η εφαρμογή για την υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων. Να θυμίσουμε στο σημείο αυτό ότι η περίοδος υποβολής εμπρόθεσμων τροποποιητικών δηλώσεων διήρκησε επτά ολόκληρες ημέρες, χρονικό διάστημα που κρίθηκε υπέρ το δέον ικανοποιητικό. Αφού ήδη έχουν γίνει επίσημες προτάσεις του χρόνου να μείνει ανοιχτή η εφαρμογή μόνο για μία ημέρα και όποιος πρόλαβε, πρόλαβε...

Μην ξεχνάμε και την προσπάθεια που γίνεται για απόδοση ευθυνών μέσω της μηνυτήριας αναφοράς και τη συλλογή υπογραφών.

 

VI. Παράταση περιόδου υποβολής ηλεκτρονικών αρχείων

Η Διοίκηση του ΕΤΕΑ, πάντα στα πλαίσια της εξυπηρέτησης των εργοδοτών, αποφάσισε να παρατείνει την προθεσμία υποβολής των αρχείων μέχρι την 31η Οκτωβρίου 2014. Πάντα μου έκανε εντύπωση αυτή η μεγαθυμία κάποιων ανθρώπων της Διοίκησης. Βέβαια, εδώ που τα λέμε την παράταση την έδωσαν γιατί κανείς δεν έχει υποβάλει τα σχετικά αρχεία, οπότε το ΕΤΕΑ προσπαθεί να δελεάσει τους εργοδότες. Να ενημερώσουμε λοιπόν την αγαπητή Διοίκηση ότι, οι εργοδότες δεν πρόκειται να υποβάλουν κανένα αρχείο γιατί απλούστατα έχουν κάνει αυτό που έπρεπε εδώ και χρόνια. Οπότε όσες παρατάσεις και να δοθούν μην περιμένουν τίποτα εκεί στο ΕΤΕΑ. Τα έχουμε ξαναπεί αυτά σε παλαιότερα σχόλια της Δευτέρας...

 

VII. Διαθέσιμη πλέον η εφαρμογή δήλωσης ακατάσχετου λογαριασμού

Άλλη μία ακόμη ηλεκτρονική εφαρμογή μπήκε στη ζωή μας, αυτή της δήλωσης του ακατάσχετου λογαριασμού. Η νέα αυτή εφαρμογή είναι διαθέσιμη και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν τον λογαριασμό που επιθυμούν. Υπάρχει μία μικρή πιθανότητα, πάρα πολύ μικρή, απειροελάχιστη θα έλεγα να φορτωθεί και αυτή η εφαρμογή στην πλάτη μας. Σε λίγο καιρό όλα θα τα σφάζουμε και όλα θα τα μαχαιρώνουμε...


VΙΙΙ. Στον «αέρα» ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας - Χιλιάδες προσφυγές ιδιοκτητών

Σύμφωνα με σχετική είδηση που είδε το φως της δημοσιότητας και αναρτήθηκε στον κόμβο, κινδυνεύει να βρεθεί στον «αέρα» ο προϋπολογισμός σε περίπτωση που τα δικαστήρια οδηγήσουν σε κατάρρευση το καθεστώς φορολόγησης των ακινήτων περασμένων ετών. Συγκεκριμένα, αυτό θα γίνει σε περίπτωση που κρίνουν αντισυνταγματικό τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας που πλήρωσαν οι ιδιοκτήτες ακινήτων από πέρυσι το φθινόπωρο για τα οικονομικά έτη 2011 και 2012 (καθώς και το αντίστοιχο εκκαθαριστικό του 2010).

Έχω εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη, όμως όταν πρόκειται για τέτοια φλέγοντα θέματα που έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομική πολιτική της χώρας, πολύ φοβούμαι ότι το αποτέλεσμα των δικών δεν θα είναι προς όφελος των φορολογούμενων πολιτών. Βλέπετε, υπάρχει και το δέλεαρ των αυξημένων μισθολογίων που πάντα κρατά σαν άσσο στο μανίκι η εκάστοτε κυβέρνηση.

 

IX. Η αργία της 15ης Αυγούστου

Επειδή πλησιάζει η εορτή της 15ης Αυγούστου, δείτε για καλό και για κακό τι ισχύει για την εξαιρέσιμη αυτή εορτή στο σχετικό άρθρο του κόμβου, έτσι ώστε να είστε ενημερωμένοι.

 

X. Πλησιάζουν εκλογές

Καθώς κοντεύουν οι εκλογές οι παροχολογία θα αρχίσει να φουντώνει. Έτσι και οι δόσεις για χρέη στην εφορία και ταμεία θα γίνουν 100! Πάντα συμβαίνει αυτό εδώ και πάρα πολλά χρόνια, οπότε οι πολιτικοί δεν λένε να αλλάξουν πορεία από την πεπατημένη. Συνεπώς, όσο πλησιάζουμε προς την ημέρα διεξαγωγής των εκλογών οι δόσεις θα αυξάνονται.


ΧΙ. Το μαχαίρι θα φτάσει για μία ακόμη φορά στο κόκαλο!

Λαβράκια λέει έβγαλε πάλι το Σ.Δ.Ο.Ε. Θα χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση. Το μαχαίρι θα φτάσει στο κόκαλο. Οι φοροφυγάδες θα τιμωρηθούν παραδειγματικά. Κανείς δεν ξεφεύγει από την τσιμπίδα των ελεγκτικών αρχών. Τεράστια ήταν τα πρόστιμα από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Αυτές είναι μόνο από τις φράσεις κλισέ που ακούμε και διαβάζουμε χρόνια τώρα. Μετά την περιβόητη λίστα Λαγκάρντ, τις υποθέσεις εμβασμάτων στο εξωτερικό την περίοδο 2009-2011, τώρα έρχονται σε πρώτη φάση και έλεγχοι στις καταθέσεις άνω των 100.000 την περίοδο 2000-2012. Σε δεύτερη φάση θα ελεγχθούν υποθέσεις με καταθέσεις άνω των 300.000 ευρώ.

Δεν είμαι αντίθετος φυσικά στους ελέγχους, ίσα ίσα τους επικροτώ. Αν φοροδιαφεύγεις πρέπει να υποστείς τις συνέπειες. Όμως έχουν ένα κακό συχνά αυτοί οι έλεγχοι, είναι επιλεκτικοί και συχνά τα μεγάλα «λαβράκια» τρυπούν τα δίκτυα και χάνονται στα καταγάλανα νερά του Αιγαίου, ενώ τα μικρά παλεύουν να ξεφύγουν αλλά μπλέκονται όλο και περισσότερο χωρίς τις περισσότερες φορές να ευθύνονται μάλιστα.



ΧΙΙ. Αποφάσεις που πρέπει να δείτε

Από τη Γ.Γ.Δ.Ε. δόθηκαν χρήσιμες διευκρινίσεις για τον τρόπο φορολόγησης των αγροτών, των ασκούμενων δικηγόρων, αλλά και των σπουδαστών που πραγματοποιούν πρακτική εξάσκηση. Μπορείτε να δείτε τις σχετικές αποφάσεις που βρίσκονται στο αρχείο του κόμβου.

α. Αρ. πρωτ.: Δ12 Α 1109216 ΕΞ 24.7.2014
Φορολογική μεταχείριση εισοδημάτων από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα (άρθ. 29 παρ. 3 του ν.4172/2013)

β. Αρ. πρωτ.: Δ12Α 1109224 ΕΞ 24.7.2014
Φορολογική μεταχείριση αμοιβών ασκούμενων δικηγόρων και σπουδαστών που πραγματοποιούν πρακτική εξάσκηση στο επάγγελμα (Ν. 2238/1994)

Από την τελευταία απόφαση παραθέτουμε την κατακλείδα της γιατί αφορά τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν οι ενδιαφερόμενοι προκειμένου να διενεργηθεί νέα εκκαθάριση του φόρου:

« [...] Κατόπιν των ανωτέρω γίνεται δεκτό ότι οι αμοιβές που λαμβάνουν τόσο οι ασκούμενοι δικηγόροι όσο και οι σπουδαστές, που πραγματοποιούν πρακτική άσκηση, κατά το διάστημα της άσκησης, φορολογούνται με την κλίμακα της περ. α΄ της παρ.1 του άρθρου 9 του ν.2238/1994 για τη χρήση του 2013 (κλίμακα μισθωτών – συνταξιούχων). Επομένως, τα πρόσωπα που εμπίπτουν στις δύο αυτές κατηγορίες (ασκούμενοι δικηγόροι και σπουδαστές) και έχουν υποβάλει ηλεκτρονικά την αρχική φορολογική τους δήλωση για τη χρήση 2013 (οικονομικό έτος 2014) μπορούν να υποβάλουν χειρόγραφα τροποποιητική δήλωση φορολογίας εισοδήματος με αίτησή τους στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., προκειμένου να διενεργηθεί νέα εκκαθάριση σύμφωνα με τα ανωτέρω [...]».

 

ΧΙΙΙ. Για τους λάτρεις του αυτοκινήτου

Η ενότητα αυτή είναι αφιερωμένη κυρίως στους άντρες συναδέλφους, οπότε ζητώ την κατανόηση του ωραίου φύλου που διαβάζει το σημερινό σχόλιο. Άλλωστε, υπάρχει και γυναίκα οδηγός στο ένα βίντεο, οπότε δεν μπορεί να μας προσάψει κάποια συνάδελφος το οτιδήποτε....

α. Το Transfagarasan highway στη Ρουμανία, έχει χαρακτηριστεί ως μια από τις καλύτερες διαδρομές για οδήγηση στον κόσμο. Περνάει από την οροσειρά Faragas στα Καρπάθια όρη κι έχει μήκος 90 χιλιομέτρων.

Στη συγκεκριμένη διαδρομή, δύο ντόπιοι επαγγελματίες οδηγοί θέλησαν να επιδείξουν τις ικανότητές τους. Η Ramona «Drift Girl» Rusu οδηγεί μια ειδικά διαμορφωμένη BMW E30 με V8 5.0 λίτρων κινητήρα της Μ5 Ε39 και ο Gabi Imre μια επίσης E30 με V8 4.0 turbo κινητήρα.

 

  

β. Για τους παλαιότερους βέβαια, υπάρχει μια κλασική ανάβαση στο Pikes Pike (Colorado) -αν θυμάμαι καλά είναι και πιο γρήγορη που έγινε ποτέ από τότε-, από τον μεγάλο Ari Vatanen. Απολαύστε τον...

 

 

 XΙV. Μουσική ανάσα...

 Μια αξεπέραστη φωνή που ερμήνευσε μοναδικά το τραγούδι αυτό, δεν γίνεται να λείπει από το τελευταίο σχόλιο του Αυγούστου!

 

 

XV. Μια εικόνα αξίζει χίλιες λέξεις

α. Όταν η καταιγίδα χτύπησε την Τεργέστη

O κυνηγός καταιγίδων Mark Korošec πήρε μια εκπληκτική φωτογραφία την ώρα που μια αστραπή «χτυπά» την Τεργέστη στην Ιταλία.

 


β. Αλλάζοντας εντελώς κλίμα, θα αναφερθώ σε κάτι δυσάρεστο. Η σφαγή στη λωρίδα της Γάζας συνεχίζεται δυστυχώς με εκατοντάδες θύματα, εκ των οποίων πολλά είναι μικρά παιδιά. Επέλεξα μια φωτογραφία ενός μικρού παιδιού που μίλησε μέσα στη ψυχή μου...



XVΙ. Επίλογος

Φτάσαμε αισίως για μία ακόμη φορά στον επίλογο του σχολιασμού των γεγονότων της περασμένης εβδομάδας. Ο επίλογος αυτός όμως έχει μια ιδιαιτερότητα. Είναι το τελευταίο σχόλιο αυτού του μήνα αφού κι εμείς, όπως κι εσείς έχουμε ανάγκη από ξεκούραση. Η στήλη μας λοιπόν, θα πάψει για λίγο να σχολιάζει τα γεγονότα που θα διαδραματιστούν τον υπόλοιπο Αύγουστο και θα βρίσκεται κοντά σας από τον Σεπτέμβριο. Όσοι συνάδελφοι βρίσκονται ήδη σε διακοπές ελπίζω να μη διαβάζουν το σημερινό σχόλιο γιατί θα τους μαλώσω! Τους συμβουλεύω να απολαύσουν τις λίγες ημέρες ξεκούρασης και να βρίσκονται μακριά από οτιδήποτε τους θυμίζει την εργασία τους. Όσοι μας διαβάζουν και ετοιμάζονται να αποδράσουν για λίγες μέρες να τους ευχηθούμε να περάσουν καλά και να ξεκουραστούν. Σε όσους επέστρεψαν να ευχηθούμε να βρουν ακόμη λίγο χρόνο ώστε να παρατείνουν τις διακοπές τους.

Μαζί με τις δικές μου ευχές για καλή ξεκούραση και καλές διακοπές, έχετε και τις ευχές των δύο ακόμη σχολιαστών (Κων/νου Κουλογιάννη και Κων/νου Νιφορόπουλου) που πλαισιώνουν την ομάδα που συντάσσει εναλλάξ, κάθε Δευτέρα το «σχόλιο της Δευτέρας».

 

Καλημέρα, καλή εβδομάδα, καλή δύναμη και καλή ξεκούραση.

 





Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης