Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Προστασία των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας: οι τελωνειακές αρχές κατακρατούν περίπου 36 δισεκατομμύρια προϊόντα απομίμησης/παραποίησης στα σύνορα της ΕΕ το 2013

Προστασία των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας: οι τελωνειακές αρχές κατακρατούν περίπου 36 δισεκατομμύρια προϊόντα απομίμησης/παραποίησης στα σύνορα της ΕΕ το 2013

Οι τελωνειακές αρχές της ΕΕ κατακράτησαν περίπου 36 εκατομμύρια προϊόντα για τα οποία υπήρχαν υπόνοιες ότι παραβιάζουν τα δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας (ΔΔΙ) το 2013, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Επιτροπής σχετικά με την ανάληψη τελωνειακών ενεργειών για την επιβολή των ΔΔΙ. Μολονότι ο αριθμός αυτός είναι μικρότερος από τον αριθμό των προηγούμενων ετών, η αξία των κατακρατηθέντων εμπορευμάτων εξακολουθεί να υπερβαίνει τα 760 εκατ. ευρώ. Η σημερινή έκθεση παρέχει επίσης στατιστικά στοιχεία σχετικά με το είδος, την προέλευση και τον τρόπο μεταφοράς των προϊόντων παραποίησης/απομίμησης που κατασχέθηκαν στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.

Ο επίτροπος Φορολογίας, Τελωνείων, Στατιστικών, Εσωτερικού ελέγχου και Καταπολέμησης της απάτης, Algirdas Šemeta, δήλωσε: «Η καινοτομία και η δημιουργικότητα είναι οι τομείς στους οποίους η Ευρώπη δημιουργεί αξία. Η προστασία των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας δεν είναι μόνο σημαντική για την υγεία και την ασφάλεια των ευρωπαίων καταναλωτών, αλλά και στηρίζει την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης στην ΕΕ. Τα αριθμητικά στοιχεία στη σημερινή έκθεση δείχνουν ότι η παραποίηση/απομίμηση αφορά όλα τα προϊόντα και ότι οι τελωνειακές αρχές κάνουν καλή δουλειά με την κατάσχεση προϊόντων παραποίησης/απομίμησης.»

Τα είδη ένδυσης (το 12 % όλων των κατακρατηθέντων ειδών) και τα φάρμακα (10 %) συνιστούν τις κυριότερες κατηγορίες εμπορευμάτων που κατάσχονται. Τα δέματα ταχυδρομείου και ταχυμεταφορών αντιπροσώπευαν το 70 % περίπου των τελωνειακών παρεμβάσεων το 2013, με το 19% των κατακρατηθέντων ταχυδρομικών δεμάτων να αφορούν φάρμακα. Το 90 % περίπου όλων των κατακρατηθέντων εμπορευμάτων είτε καταστράφηκαν είτε αποτέλεσαν αντικείμενο δικαστικής διαδικασίας για τον προσδιορισμό της παράβασης. Η Κίνα εξακολουθεί να είναι η κύρια πηγή προϊόντων παραποίησης/απομίμησης, δεδομένου ότι το 66 % όλων των κατακρατηθέντων προϊόντων προέρχονται από την Κίνα και το 13 % από το Χονγκ Κονγκ. Άλλες χώρες, ωστόσο, ήταν η βασικότερη πηγή προέλευσης συγκεκριμένων κατηγοριών προϊόντων, όπως η Τουρκία για αρώματα και καλλυντικά και η Αίγυπτος για τρόφιμα.

Ιστορικό

Όπως υπογραμμίζεται στη στρατηγική Ευρώπη 2020, η προστασία των ΔΔΙ αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της οικονομίας της ΕΕ και βασική κινητήρια δύναμη για την περαιτέρω ανάπτυξη σε τομείς όπως η έρευνα, η καινοτομία και η απασχόληση. Η αποτελεσματική επιβολή των ΔΔΙ αποτελεί επίσης ουσιαστικό στοιχείο για την υγεία και την ασφάλεια, επειδή ορισμένα προϊόντα απομίμησης/παραποίησης (όπως τα τρόφιμα, τα προϊόντα περιποίησης σώματος και τα παιχνίδια) παραγόμενα σε περιβάλλον που δεν υπόκειται σε ρυθμίσεις μπορεί να αποτελέσουν σοβαρή απειλή για τους πολίτες.

Οι τελωνειακές αρχές της ΕΕ διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην ανάσχεση της εισαγωγής στο έδαφος της ΕΕ προϊόντων που ενδεχομένως παραβιάζουν τα δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας. Από το 2000, η Επιτροπή δημοσιεύει κάθε χρόνο έκθεση για τις δραστηριότητες των τελωνείων σχετικά με την επιβολή των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας. Οι εν λόγω εκθέσεις βασίζονται στα στοιχεία που διαβιβάζουν οι εθνικές τελωνειακές διοικήσεις στην Επιτροπή και χρησιμοποιούνται για την ανάλυση των παραβιάσεων των ΔΔΙ στην ΕΕ, τόσο από τις τελωνειακές αρχές όσο και από όργανα της ΕΕ, όπως το Παρατηρητήριο για την παραβίαση των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας.

Τον Ιούνιο 2013, εκδόθηκε νέος κανονισμός για την επιβολή των ΔΔΙ στα τελωνεία (βλ. MEMO/11/332 και MEMO/13/527). Ο κανονισμός αυτός ενισχύει τους κανόνες επιβολής των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας από τις τελωνειακές αρχές.

Στις 10 Δεκεμβρίου 2012, εγκρίθηκε από το Συμβούλιο των Υπουργών της ΕΕ το νέο σχέδιο δράσης για τα τελωνεία της ΕΕ με στόχο την καταπολέμηση των παραβιάσεων των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας για τα έτη 2013 έως 2017 (βλ. MEMO/12/967). Οι στρατηγικοί στόχοι αυτού του σχεδίου δράσης είναι οι εξής:

αποτελεσματική εφαρμογή και παρακολούθηση της νέας νομοθεσίας της ΕΕ σχετικά με την τελωνειακή επιβολή των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας·

αντιμετώπιση της εμπορίας προϊόντων που παραβιάζουν τα ΔΔΙ σε ολόκληρη τη διεθνή αλυσίδα εφοδιασμού·

αντιμετώπιση των σημαντικότερων τάσεων στην εμπορία προϊόντων που παραβιάζουν τα ΔΔΙ·

ενίσχυση της συνεργασίας με το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για την παραβίαση των ΔΔΙ και με τις αρχές επιβολής του νόμου.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο