Ειδήσεις Εργατικά Ασφαλιστικά

4,79% των εργαζομένων, σε σύνολο 16.059, που ελέγχθηκαν το μήνα Ιούνιο βρέθηκαν αδήλωτοι

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ EΡΓΑΣΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δελτίο Τύπου

Αθήνα, 31 Ιουλίου 2014

Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του επιχειρησιακού σχεδίου «ΑΡΤΕΜΙΣ» για τον έλεγχο της αδήλωτης εργασίας για το διάστημα από 15 Σεπτεμβρίου 2013 μέχρι τις 30 Ιουνίου 2014, ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γιάννης Βρούτσης δήλωσε τα εξής:

«Με τις συνέργειες που αναπτύσσονται τον τελευταίο μήνα μεταξύ των ελεγκτικών οργάνων του υπουργείου μας – της Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) και της Ειδικής Υπηρεσίας Ασφάλισης (ΕΥΠΕΑ) του ΙΚΑ – έχει βελτιωθεί εντυπωσιακά η επιχειρησιακή τους ικανότητα και, και κατά συνέπεια, η αποτελεσματικότητα της προσπάθειάς μας για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας.
Συγκεριμένα, τόσο το ΣΕΠΕ όσο και η ΕΥΠΕΑ ελέγχουν πλέον αποκλειστικά την αδήλωτη εργασία με τις ίδιες ακριβώς διαδικασίες και εργαλεία, ενώ η ανασφάλιστη εργασία - μετά και την κατάργηση του «πορτοκαλί βιβλίου» - ελέγχεται και εντοπίζεται επιπλέον μέσω της πραγματοποίησης πολλαπλών ηλεκτρονικών διασταυρώσεων μεταξύ των εξελιγμένων πληροφοριακών συστημάτων του υπουργείου Εργασίας (σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», πληροφοριακό σύστημα ΙΚΑ, κ.λπ.).

Έτσι, στο πλαίσιο της εφαρμογής του επιχειρησιακού σχεδίου «ΑΡΤΕΜΙΣ» με τον νέο ενοποιημένο και εντατικό τρόπο ελέγχου της αδήλωτης εργασίας για το μήνα Ιούνιο 2014, ελέγχθηκαν 2.816 επιχειρήσεις και σε σύνολο 16.059 εργαζομένων βρέθηκαν αδήλωτοι οι 769, δηλαδή το 4,79% του συνολικού αριθμού των εργαζομένων που ελέγχθηκαν. Ενδεικτικό της σημαντικής βελτίωσης της ελεγκτικής αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών του υπουργείου Εργασίας, είναι το γεγονός ότι τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν μόνο τον Ιούνιο για τις παραπάνω παραβάσεις, ανήλθαν στα 7.884.585 ευρώ και αποτελούν περίπου το ένα τρίτο των συνολικά επιβαλλόμενων προστίμων από τις 15 Σεπτεμβρίου μέχρι σήμερα.

Από την άλλη, από την έναρξη εφαρμογής του Σχεδίου «ΑΡΤΕΜΙΣ» και την επιβολή των υψηλών προστίμων στις 15 Σεπτεμβρίου 2013 μέχρι και την 30η Ιουνίου 2014, ελέγχθηκαν συνολικά 17.281 επιχειρήσεις και σε σύνολο 106.630 εργαζομένων βρέθηκαν αδήλωτοι οι 2.415, με το συνολικό ύψος των επιβαλλόμενων προστίμων για αυτή την περίοδο να ανέρχονται στα 24.883.607 ευρώ.

Ακόμη, για τις περιπτώσεις απασχόλησης παράνομα διαμενόντων υπηκόων τρίτων χωρών (αλλοδαπών), από την έναρξη εφαρμογής του ν. 4052/2012 έως και την 30η Ιουνίου 2014, επιβάλλαμε επιπλέον πρόστιμα ύψους 1.691.500 ευρώ, αλλά και ποινές διακοπής λειτουργίας που φτάνουν έως και τους τρεις μήνες σε συνολικά 89 επιχειρήσεις.

Το έχω τονίσει πολλές φορές. Η ευκαιριακή στρατηγική ορισμένων επιχειρήσεων που επιδιώκουν το εύκολο και παράνομο κέρδος σε βάρος των εργαζομένων και των ασφαλιστικών ταμείων αποτελεί μια αυταπάτη. Όχι μόνο επειδή όλες πλέον οι καταχρηστικές συμπεριφορές βρίσκονται στο «μικροσκόπιο» του υπουργείου Εργασίας, των ελεγκτικών του οργάνων και του πληροφοριακού συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ». Αλλά και επειδή αυτές οι παράνομες συμπεριφορές ασυνείδητων εργοδοτών – πολλές φορές με το άλλοθι της κρίσης – υπονομεύουν εν τέλει την ίδια την ύπαρξή τους, «πριονίζουν το κλαδί που κάθονται». Αποστερούν το ασφαλιστικό σύστημα και τα δημόσια έσοδα από πολύτιμους πόρους και ο «λογαριασμός» θα γυρίσει ξανά σε αυτούς, μέσω της παράλυσης της καταναλωτικής ικανότητας των πολιτών.

Δεν υπάρχει πλέον καμία δικαιολογία για τις επιχειρήσεις που παρανομούν. Απλοποιήσαμε δραστικά τις διαδικασίες, μειώσαμε τη γραφειοκρατία, περιορίσαμε σημαντικά το μή μισθολογικό κόστος και τις εργοδοτικές εισφορές. Η συμμόρφωση στη νομιμότητα, η επένδυση στην ποιοτική και αξιοπρεπή εργασία, ο σεβασμός στον εργαζόμενο και το κοινωνικό σύνολο αποτελεί τη μόνη αποδεκτή – από οικονομική, κοινωνική και ηθική σκοπιά – επιλογή για τις ελληνικές επιχειρήσεις. Γιατί όσες αλλαγές και να κάνουμε – στην οικονομία, την αγορά εργασίας, τους θεσμούς και το Κράτος – θα αποδειχθούν ενδεχομένως μάταιες, αν δεν αλλάξουμε πρώτα από όλα εμείς οι ίδιοι και οι συμπεριφορές μας. Αν δεν εκριζώσουμε αντιλήψεις και νοοτροπίες του παρελθόντος που συνέβαλαν στο ξέσπασμα της μεγάλης κρίσης».


Ετικέτες για αναζήτηση ΑΡΤΕΜΙΣ ΙΚΑ ΣΕΠΕ ΕΥΠΕΑ


Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο