Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Ικανοποίηση του Συνηγόρου για τη ρύθμιση θεμάτων φορολογικής κατοικίας κατοίκων εξωτερικού

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΡΧΗ


Κύκλος Σχέσεων Κράτους-Πολίτη
Σύνοψη Διαμεσολάβησης

Ικανοποίηση του Συνηγόρου για τη ρύθμιση θεμάτων φορολογικής κατοικίας κατοίκων εξωτερικού

Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη: Μαίρη Κοτρωνιά
Ειδικοί Επιστήμονες: Χρύσα Ζαχαριάδου, Καλλιόπη Ζούβια, Μαρία Λιαδή

Ιούλιος 2014

Πολίτες, κάτοικοι εξωτερικού, διαμαρτυρήθηκαν στον Συνήγορο σχετικά με τον προσδιορισμό της φορολογικής τους κατοικίας. Συγκεκριμένα, στις περιπτώσεις φορολογουμένων που αποδεδειγμένα κατοικούσαν στο εξωτερικό επί σειρά ετών, οι οικείες ΔΟΥ δεν δέχονταν να αλλάξουν τον τόπο κατοικίας τους και ζητούσαν να τους φορολογήσουν, ως κατοίκους Ελλάδας, για το παγκόσμιο εισόδημά τους.

Η νομοθεσία προέβλεπε ότι, αν ο φορολογούμενος αλλάξει την κατοικία του, είχε υποχρέωση να το δηλώσει εντός του οικείου έτους στην αρμόδια ΔΟΥ. Από τη διάταξη αυτή, οι αρμόδιες υπηρεσίες συνήγαγαν ότι δεν νοείται αναδρομική αλλαγή της φορολογικής κατοικίας του φυσικού προσώπου.

Ο Συνήγορος του Πολίτη με έγγραφό του προς το Υπουργείο Οικονομικών τόνισε ότι η κατοικία του φυσικού προσώπου είναι μία πραγματική κατάσταση, η οποία πρέπει να λαμβάνεται υπόψη κατά τη φορολόγηση, πολύ περισσότερο όταν επιδρά στον τρόπο της φορολόγησης και στο ύψος του φόρου. Η πρακτική του Υπουργείου Οικονομικών ήταν αντίθετη με τον σκοπό του νομοθέτη ως προς τη φορολόγηση των κατοίκων εξωτερικού. Η Αρχή πρότεινε να διερευνάται κάθε φορά η πραγματική κατοικία του φυσικού προσώπου, με βάση τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η φορολογική διοίκηση και τα κριτήρια που θέτει ο Αστικός Κώδικας και ο Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος.

Με πρόσφατη εγκύκλιό του (ΠΟΛ.1177/14.7.2014), το Υπουργείο Οικονομικών ρύθμισε το ζήτημα προς την κατεύθυνση των επισημάνσεων της Αρχής. Συγκεκριμένα, καθόρισε ότι οι φορολογούμενοι φορολογούνται ως κάτοικοι εξωτερικού από το χρόνο που θα αποδειχθεί ότι διαμένουν μόνιμα στην αλλοδαπή, ανεξάρτητα από το εάν η αλλαγή της κατοικίας τους στα Μητρώα της αρμόδιας ΔΟΥ έλαβε χώρα σε μεταγενέστερο χρόνο.

Ο Συνήγορος του Πολίτη εκφράζει την ικανοποίησή του για την εξέλιξη αυτή.

Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο:
Τμήμα Επικοινωνίας
Τζαβάρα Καλλιρρόη τηλ. 213130610 κιν. 6979448887
Παραγυιός Πέτρος τηλ. 2131306625
Παπαγεωργοπούλου Δημητρία τηλ. 2131306604
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο