Ειδήσεις Ανακοινώσεις Συλλόγων

Ε.Ε.Α. - «Oι ΜμΕ και τα Επιμελητήρια σφαγιάζονται»

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

28 Ιουλίου 2014

Δελτίο Τύπου
            
«Oι ΜμΕ και τα Επιμελητήρια σφαγιάζονται, οι πολυεθνικές και τα μονοπώλια επιχαίρουν, η κυβέρνηση σε ρόλο τροχονόμου συμφερόντων»

Λίγους μήνες πριν εκπνεύσει το 2014 και τρεις μήνες μετά τις διπλές εκλογές του Μάιου αποδεικνύεται δυστυχώς πως η κυβέρνηση δεν ήθελε και γι αυτό δεν έλαβε το μήνυμα που της έστειλαν η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και η επιμελητηριακή κοινότητα. Το μήνυμα που - για όσους ήθελαν να ακούσουν – ήταν και είναι σαφέστατο :  Ναι στις μεταρρυθμίσεις και τα πρωτογενή πλεονάσματα, αλλά με την ελληνική μικρομεσαία επιχείρηση ζωντανή για να δημιουργήσει ανάπτυξη και βιώσιμες θέσεις εργασίας για την ελληνική οικογένεια.

Οι ελπίδες για ουσιαστική αλλαγή πλεύσης στην αντιμετώπιση των μικρομεσαίων που γέννησαν οι πρώτες – μετά τις εκλογές - δηλώσεις του πρωθυπουργού και η μετέπειτα αλλαγή ηγεσίας στα Υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης συνθλίβονται καθημερινά από την απάθεια που επιδεικνύει από τότε η κυβέρνηση στην προοπτική αφανισμού του Επιμελητηριακού Θεσμού, στον οποίο  συμπεριφέρεται σαν προϊόν στο ράφι με ημερομηνία λήξης την 31 Δεκεμβρίου 2014! Τα συναρμόδια υπουργεία όχι μόνο κωφεύουν στις εκκλήσεις των Επιμελητηρίων να μην εφαρμοστεί η άρση της υποχρεωτικής εγγραφής από 01/01/2015, αλλά αρνούνται ταυτόχρονα να συζητήσουν με τις Διοικήσεις των Επιμελητηρίων πιθανούς τρόπους ανεύρεσης νέων εσόδων, οι οποίοι θα τους δώσουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν να παρέχουν τις θεσμοθετημένες από το κράτος υπηρεσίες και παροχές προς τα μέλη τους.

Αλήθεια, κύριοι της Κυβέρνησης, πώς περιμένετε χωρίς εξασφαλισμένους πόρους να συνεχίσουν τα Επιμελητήρια να πληρώνουν τους εργαζόμενους τους, ώστε αυτοί με τη σειρά τους να φέρνουν σε πέρας με τα υψηλά standards που οι ίδιοι καθιέρωσαν τη λειτουργία του Γ.ΕΜ.Η και την Υπηρεσία Μιας Στάσης για τις επιχειρήσεις, να εκπονούν κλαδικές μελέτες και πραγματογνωμοσύνες για τα μέλη τους, να παράσχουν δωρεάν φοροτεχνικές και νομικές συμβουλές στους επαγγελματίες, να συμμετέχουν σε ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα για το ΕΣΠΑ, την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα, να διοργανώνουν ημερίδες και σεμινάρια υψηλού επιπέδου, εξειδικεύοντας, αναλύοντας και εκλαϊκεύοντας τις αποφάσεις υπουργείων και κρατικών φορέων που αφορούν τις ΜμΕ;

Με ποιο «μαγικό» τρόπο θα μπορέσει από την πρώτη Ιανουαρίου του 2015 ο ελεύθερος επαγγελματίας, που σήμερα πληρώνει 3,33 ευρώ/μήνα ως συνδρομή στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, να απολαύσει αντίστοιχες υπηρεσίες από το Δημόσιο ή την ελεύθερη αγορά με το ίδιο κόστος, αν μπει «λουκέτο» σε αυτό και στα άλλα Επιμελητήρια ;

Η ένοχη σιωπή των κυβερνώντων όλους αυτούς τους μήνες αποτελεί τρανή ομολογία συνενοχής τους στο «στημένο παιχνίδι» σε βάρος των ΜμΕ που οργάνωσαν οι πολυεθνικές και τα διεθνή και εγχώρια μονοπώλια και ολιγοπώλια, με στόχο όχι μόνο να συρρικνώσουν το μερίδιο των μικρομεσαίων στην αγορά, διατηρώντας «εν ζωή» μόλις το 1/3 των σημερινών μικρομεσαίων, αλλά και να εξοντώσουν κάθε θεσμοθετημένο φορέα εκπροσώπησής τους. Έτσι, με την κατάργηση της υποχρεωτικής εγγραφής στα Επιμελητήρια προσδοκούν «με ένα σμπάρο δύο τριγώνια»: Και τα Επιμελητήρια σε «κώμα» αλλά και την ΓΣΕΒΕΕ με την ΕΣΕΕ «ακρωτηριασμένες» αφού τμήμα των συνδρομών στα Επιμελητήρια κατευθύνεται στη χρηματοδότησή τους!

Όλο αυτό το ύπουλο σχέδιο κατά των ΜμΕ βαπτίστηκε μεταρρύθμιση από τους εμπνευστές του και από τα παπαγαλάκια τους μέσα και έξω από τη Βουλή, όπου κατάφεραν να το καταστήσουν νόμο του ελληνικού κράτους. Πρώτα επιδόθηκαν στην σπέκουλα και την πλύση εγκεφάλου πάνω στα – υπαρκτά – προβλήματα και αδυναμίες που παρουσιάζουν αρκετά Επιμελητήρια, ξεχνώντας όμως μια σημαντική «λεπτομέρεια»: ότι οι συνδρομές στα Επιμελητήρια είναι πλήρως ανταποδοτικές και αυτό το λέει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι χώρες της Ευρωζώνης που εφαρμόζουν την υποχρεωτικότητα!

Σε αυτή τη θλιβερή ορχήστρα της κακόφωνης προπαγάνδας κατά των Επιμελητηρίων, εναλλάσσονται διάφορα στελέχη των κομμάτων της συγκυβέρνησης που - παλιά τους τέχνη κόσκινο – άλλα έλεγαν ως βουλευτές – άλλα λένε και πράττουν ως Υπουργοί και Υφυπουργοί! Αυτό είναι τόσο σύνηθες που έχει πάψει πια να μας κάνει εντύπωση. Δεν θα σταματήσει όμως ποτέ να μας εντυπωσιάζει η εφευρετικότητά τους στα μέτρα εξαφάνισης των μικρομεσαίων. Κραυγαλέο παράδειγμα η απόφαση για λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές όλο το έτος, όπου το Υπουργείο Ανάπτυξης με συνοπτικές διαδικασίες «κατάργησε» εκτός από την Κυριακάτικη αργία, τον ελεύθερο ανταγωνισμό, τη διαβούλευση με τους φορείς των μικρομεσαίων, τις αντοχές εμπόρων και εργαζομένων, ακόμα και την κοινή λογική, για να σπρώξει τους καταναλωτές στους μοναδικούς ωφελημένους, δηλαδή τα πολυκαταστήματα λιανικού εμπορίου.

Ας είναι σίγουροι οι φανεροί και αφανείς εχθροί της ελληνικής μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, πως ΜμΕ, επαγγελματίες και Επιμελητήρια δεν έχουν πει την τελευταία τους λέξη. Θα χρησιμοποιήσουν κάθε νομικό, πολιτικό και κοινωνικό όπλο για να υπερασπίσουν το παρόν και το μέλλον των ελληνικών επιχειρήσεων και των εργαζομένων, το βασικό πυλώνα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

 
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ε.Ε.Α
ΙΩΑΝΝΗΣ ΧΑΤΖΗΘΕΟΔΟΣΙΟΥ


Ετικέτες για αναζήτηση ΕΣΠΑ ΓΕΜΗ Επιμελητήρια ΜμΕ


Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο