Αποτελέσματα live αναζήτησης

ΣτΠ - Διάκριση λόγω φύλου στην καταβολή επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας

25 Ιούλιου 2014 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΡΧΗ


Κύκλος Ισότητας των φύλων
Σύνοψη Διαμεσολάβησης

Διάκριση λόγω φύλου στην καταβολή επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας

Ιούλιος 2014

Συνήγορος του Πολίτη: Καλλιόπη Σπανού
Ειδική Επιστήμονας: Ηλέκτρα Δεμοίρου

Γυναίκα υπάλληλος (κλάδου Πληρώματος Ασθενοφόρου, κατηγορίας ΔΕ) που εργαζόταν σε νοσοκομείο από το 2012, κατήγγειλε στον Συνήγορο του Πολίτη ότι μόνο εκείνη δεν λάμβανε το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας σε αντίθεση με τους άνδρες συναδέλφους της, που ασκούσαν τα ίδια καθήκοντα με εκείνην.

Με τις διατάξεις της υπ’ αριθμ. οικ. 2/16519/0022/24.2.2012 κοινής υπουργικής απόφασης καθορίζονται οι δικαιούχοι του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας της παραγρ. 1 του άρθρου 15 του ν. 4024/2011 (μεταξύ των οποίων είναι και το τεχνικό προσωπικό των νοσοκομείων), καθώς και οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση αυτού. Το επίδομα καταβάλλεται με την προϋπόθεση ότι οι δικαιούχοι του προσφέρουν υπηρεσία με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση στους χώρους και τις ειδικότητες που δικαιολογούν την καταβολή του. Περαιτέρω, προβλέπεται ότι όλοι οι εργαζόμενοι, ανεξάρτητα από φύλο ή άλλη διάκριση, έχουν δικαίωμα ίσης αμοιβής για παρεχόμενη εργασία ίσης αξίας (άρθρο 22 του Συντάγματος), καθώς και ότι άνδρες και γυναίκες δικαιούνται ίση αμοιβή για όμοια εργασία ή για εργασία ίσης αξίας (άρθρο 4, παράγρ. 1 του ν. 3896/2010). Ως «αμοιβή» ορίζονται οι πάσης φύσεως μισθοί και αποδοχές και όλα τα οφέλη που παρέχονται άμεσα ή έμμεσα από κάθε πηγή, σε χρήματα ή σε είδος, από τον εργοδότη στον εργαζόμενο, εξαιτίας ή και με αφορμή την απασχόληση του τελευταίου (άρθρο 2, παράγρ. ε του ν. 3896/2010).

Μετά από την παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη προς το αρμόδιο τμήμα του νοσοκομείου και προς τη Διοίκηση της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας και αφού δόθηκαν οι απαραίτητες διευκρινίσεις, το νοσοκομείο κατέβαλε το επίδομα στην αναφερόμενη αναδρομικά από το έτος 2012.

Αξίζει να επισημανθεί ότι ο όρος εργασία ίσης αξίας προκρίθηκε ως ευρύτερος από τους όρους «όμοια» ή «ίδια» εργασία, με αποτέλεσμα να μην απαιτείται, για τη θεμελίωση της αξίωσης να υπάρχει ταυτότητα στο είδος της εργασίας ή ακόμη και ομοιότητα εργασιών. Είναι δυνατόν, δηλαδή, να συγκριθούν και διαφορετικές εργασίες, εφόσον διαπιστώνεται το ισότιμο της αξίας τους.


Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο:
Τμήμα Επικοινωνίας
Τζαβάρα Καλλιρρόη τηλ. 2131306610 κιν. 6979448887
Παραγυιός Πέτρος τηλ. 2131306625
Παπαγεωργοπούλου Δημητρία τηλ. 2131306604



Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης