Ειδήσεις Εργατικά Ασφαλιστικά

ΣτΠ - Καθυστέρηση απονομής συνταξιοδοτικών παροχών από τον ΤΕΑΥΕΚ του ΕΤΕΑ

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΡΧΗ


Περίληψη Πορίσματος

Καθυστέρηση απονομής συνταξιοδοτικών παροχών από τον Τομέα Επικουρικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Εμπορικών Καταστημάτων του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης


Ο Συνήγορος του Πολίτη κάθε χρόνο δέχεται σωρεία αναφορών για την μεγάλη καθυστέρηση στην απονομή της επικουρικής σύνταξης από το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ, τέως ΤΕΑΥΕΚ). Οι καθυστερήσεις αυτές που μπορεί να υπερβούν ακόμη και τα δύο έτη, ξεπερνούν κάθε εύλογο χρόνο αναμονής.

Παράλληλα, οι ασφαλισμένοι δεν ενημερώνονται για τα αίτια των καθυστερήσεων και τον ακριβή χρόνο διεκπεραίωσης των αιτημάτων τους. Ως αποτέλεσμα, αφενός οι αποδέκτες των παρεχόμενων υπηρεσιών ταλαιπωρούνται, αναμένοντας επί μακρόν την απάντηση της Διοίκησης, αφετέρου κινδυνεύουν να απωλέσουν ώριμα ασφαλιστικά τους δικαιώματα.

Για τον λόγο αυτό ο Συνήγορος απεύθυνε πόρισμα στον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας. Στο πόρισμα διατυπώνονται συγκεκριμένες προτάσεις για την επίλυση του προβλήματος λαμβάνοντας υπόψη και αξιοποιώντας την από 01.01.2013 ένταξη του τέως ΤΕΑΙΤ-ΤΕΑΥΕΚ στο ΕΤΕΑ.

Μεταξύ άλλων πρότεινε:

α) Τη δημιουργία μιας επιλεγμένης ομάδας εργασίας αποτελούμενης από έμπειρο προσωπικό, που θα καταχωρήσει στο πληροφοριακό σύστημα το συντομότερο δυνατόν τα εκκρεμή δεδομένα των ασφαλιστικών εισφορών των ασφαλισμένων του Οργανισμού από προηγούμενα χρόνια - κυρίως πριν από το 2004.

β) Την αναδιοργάνωση του Ταμείου με τη μεταφορά προσωπικού από το ένα τμήμα σε ένα άλλο, αλλά και με τη στελέχωση από εργαζόμενους που δεν είχαν προηγούμενη σχέση με το Ταμείο, μεταφέροντας ενδεχομένως άλλες εμπειρίες και αποτελεσματικότερες πρακτικές.

γ) Την ουσιαστική αξιοποίηση του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος του ΙΚΑ, μέσω του ΕΤΕΑΜ, από το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ). Το ΕΤΕΑΜ, που πλέον ανήκει στο ΕΤΕΑ, έχει online πρόσβαση στο πληροφοριακό σύστημα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

δ) Την άμεση διεκπεραίωση των συνταξιοδοτικών αιτημάτων για τα οποία δεν απαιτείται χρονοβόρος ή περίπλοκη διερεύνηση.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο