Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Παρελθόν σε λίγο καιρό η απόκρυψη τόκων και μερισμάτων που εισπράττεται σε άλλες χώρες

Πλησιάζει η ημέρα που οι τόκοι που εισπράττει ένας φορολογούμενος σε μια άλλη χώρα από αυτή της διαμονής του δεν θα μπορούν να κρυφτούν από τα μάτια της εφορίας και κατά συνέπεια δεν θα μπορούν να αποφύγουν τη φορολόγηση. Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) ανακοίνωσε χθες την πλήρη έκδοση του παγκόσμιου προτύπου για την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ διαφορετικών κρατών.

Στην πράξη το πρότυπο δεν είναι τίποτε άλλο από μια ηλεκτρονική πλατφόρμα η οποία θα ενημερώνεται από τράπεζες, φορολογικές αρχές και άλλες υπηρεσίες για τα εισοδήματα όπως τόκους, μερίσματα και ποσά από πώληση περιουσιακών στοιχείων τα οποία πραγματοποιούν μη φορολογικοί κάτοικοι μιας χώρας. Για παράδειγμα, οι αρχές της Ιταλίας θα ενημερώνουν την πλατφόρμα για τους τόκους που πληρώνουν οι ιταλικές τράπεζες σε Έλληνες, Γερμανούς ή Γάλλους.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ το πρότυπο θα είναι πλήρως λειτουργικό έως το 2017 αλλά η αναγγελία του έχει ήδη φέρει αποτελέσματα στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Ο ΟΟΣΑ υπολογίζεται ότι από το 2009 έως σήμερα περίπου μισό εκατομμύριο φορολογούμενοι έχουν ήδη δηλώσει στις φορολογικές τους αρχές συνολικά εισοδήματα ύψους άνω των 37 δισεκατομμυρίων ευρώ βελτιώνοντας έτσι και τα φορολογικά έσοδα των αντίστοιχων κρατών.

Η πλήρης έκδοση του προτύπου για την ανταλλαγή πληροφοριών πρόκειται να παρουσιαστεί επίσημα στη σύνοδο υπουργών Οικονομικών των είκοσι πλουσιότερων χωρών του κόσμου (G20) η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Κάρνς της Αυστραλίας, στις 20 και 21 Σεπτεμβρίου.

Οι 64 χώρες που έχουν επίσημα δηλώσει συμμετοχή στο σύστημα για την παγκόσμια ανταλλαγή πληροφοριών είναι: Ανδόρα, Ανγκουίλα, Αργεντινή, Αυστραλία, Αυστρία, Βέλγιο, Βερμούδες, Βραζιλία, Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι, Βουλγαρία, Καναδάς, Νησιά Καϊμάν, Χιλή, Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, Κολομβία, Κόστα Ρίκα, Κροατία, Κύπρος, Τσεχική Δημοκρατία, Δανία, Εσθονία, Νήσοι Φερόε, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Γιβραλτάρ, Ελλάδα, Γκέρνσεϊ, Ουγγαρία, Ισλανδία, Ινδία, Ινδονησία, Ιρλανδία, Νήσος του Μαν, Ισραήλ, Ιταλία, Ιαπωνία, Jersey, την Κορέα, Λετονία, Λιχτενστάιν, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μαλαισία, Μάλτα , Μεξικό, Μοντσεράτ, Ολλανδία, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ρωσική Ομοσπονδία, Σαουδική Αραβία, Σιγκαπούρη, Σλοβακία, Σλοβενία, Νότια Αφρική, Ισπανία, Σουηδία, Ελβετία, Τουρκία, Νήσοι Turks and Caicos, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Ευρωπαϊκή Ένωση.

Από τη λίστα ξεχωρίζουν η Σιγκαπούρη και η Ελβετία, αγαπημένοι προορισμοί Ελλήνων που θέλουν να κρύψουν τα κεφάλαιά τους από τις ελληνικές φορολογικές αρχές. Στην πράξη με την πλατφόρμα το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών θα πληροφορείται το εισόδημα Ελλήνων φορολογικών κατοίκων σε όλες τις παραπάνω χώρες προκειμένου να ελεγχθεί αν έχει δηλωθεί και φορολογηθεί.


Πηγή:www.capital.gr


Ετικέτες για αναζήτηση ΟΟΣΑ τράπεζες μερίσματα


Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο