Αποτελέσματα live αναζήτησης

Σύλλογος Λογιστών Ν. Λασιθίου: Διαμαρτυρία-ολιγοήμερη παράταση υποβολής δηλώσεων Φ.Ε.

  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 5 λεπτά
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΝΟΜΟΥ ΛΑΣΙΘΙΟΥ
Άγιος Νικόλαος
Πληροφορίες :
Τηλ : 28410-25910, 6944-303392 Εμμ.Μαρκάκης [email protected]
Τηλ : 28430-22188 6973323080Αρ.Κουτρουμπάς [email protected]

Προς τον
Υπουργό Οικονομικών

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
Υφυπουργό. Οικονομικών
Γεν. Γραμματέα Υπ. Οικ.

ΘΕΜΑ: << Διαμαρτυρία-Ολιγοήμερη Παράταση υποβολής Δηλώσεων Φ.Ε >>

Κύριε Υπουργέ,

Αυτή την χρονική στιγμή είναι απόλυτα αναγκαία η παρέμβασή σας, για την επίλυση ενός προβλήματος που δημιουργήθηκε άδικα εις βάρος δεκάδων χιλιάδων φορολογουμένων αλλά και χιλιάδων Ελεύθερων Επαγγελματιών του Κλάδου των Λογιστών – Φοροτεχνικών.

Εξάλλου δεν υπάρχει κανένα δημοσιονομικό πρόβλημα αφού έχει ψηφιστεί και έχει προβλεφθεί η καταβολή του Φόρου ή της 1ης δόσης να είναι η 31η Ιουλίου 2014.

Ο σύλλογος μας, λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, με την άκρως αναίτια και περίεργη διακοπή λειτουργίας του συστήματος υποβολής Δ.Φ.Ε οικ. Έτους 2014, σε συνδυασμό με την απαράδεκτη κατάσταση λειτουργίας του Taxisnet, καθ' όλη την διάρκεια υποβολής των εν λόγω δηλώσεων και έπειτα από έντονες οχλήσεις των μελών μας, βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να διαμαρτυρηθούμε εντόνως για τη δημιουργηθείσα κατάσταση και ζητούμε να ανοίξει άμεσα το σύστημα προκειμένου να ολοκληρωθεί απρόσκοπτα η υποβολή των εκκρεμών ΔΦΕ.

Ελπίζουμε ότι θα σεβαστείτε τη θέση του συνόλου του φοροτεχνικών, οι οποίοι ως γνήσιοι στυλοβάτες του φορολογικού συστήματος, πάλεψαν ξενυχτώντας και με πενιχρές αμοιβές καθότι η κοινωνία βιώνει βαθειά κρίση, να ανταποκριθούν στο έργο τους και θα ικανοποιήσετε το καθόλα δίκαιο αίτημα, δίνοντας τον αναγκαίο χρόνο για την ολοκλήρωση υποβολής των φετινών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, επαληθεύοντας το ότι το σύστημα υπάρχει για να υπηρετεί τον άνθρωπο και όχι το αντίθετο.

Αυτό που έγινε φέτος με την υποβολή των δηλώσεων είναι άνευ προηγουμένου. Από τη μία η μη τήρηση του νόμου και των αποφάσεων από την ηγεσία του υπ. Οικονομικών και απ΄την άλλη τα τεράστια τεχνικά προβλήματα στην πλατφόρμα ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων, οδήγησαν σε αδιέξοδο χιλιάδες φορολογούμενους και κυρίως λογιστές-φοροτεχνικούς, που πάλευαν καθημερινά με τις προθεσμίες και τις αντοχές τους.

Ένας ολόκληρος κλάδος δίνοντας και την τελευταία ικμάδα των δυνάμεών του κατόρθωσε μέσα σ΄αυτό τον συρφετό να υποβάλλει σχεδόν το σύνολο των δηλώσεων. Όμως, ήταν ανθρωπίνως αδύνατον να υποβληθούν όλες, αφού τα προβλήματα ακόμη και χθες που εξέπνεε η καταληκτική ημερομηνία υποβολής ήταν πολύ μεγάλα στο σύστημα taxis. Έτσι, πολλοί οι συνάδελφοι παρόλο που έμειναν χθες μέχρι αργά το βράδυ στα γραφεία τους να αγωνίζονται με τον χρόνο, δεν κατόρθωσαν να υποβάλλουν όλες τις δηλώσεις, αφού το σύστημα έκλεισε τα μεσάνυχτα βυθίζοντάς τους στην απόγνωση.

Μέχρι την τελευταία στιγμή, χιλιάδες φοροτεχνικοί από όλη την Χώρα πιστεύαμε ενδόμυχα ότι οι άνθρωποι του υπουργείου θα βγάλουν τον μανδύα του πολιτικού που τους περιβάλλει και θα λειτουργήσουν ανθρώπινα, δείχνοντας λίγο φιλότιμο και υπακούοντας στη βασική αρχή που λέει ότι, σε τέτοιες περιπτώσεις δείχνεις το ανθρώπινό σου πρόσωπο, παραμερίζοντας τις τεχνοκρατικές αντιλήψεις.
Πόσο μάλλον όταν από την παράταση των πέντε ή των 10 ημερών δεν προκύπτει κανένα δημοσιονομικό πρόβλημα αφού η καταβολή της πρώτης δόσης του φόρου παραμένει η 31η Ιουλίου. Είναι λοιπόν τουλάχιστον προκλητικό παρά την ευθύνη για μια σειρά τραγελαφικών καταστάσεων, να υπάρχει επιμονή στην λανθασμένη άποψή και κυρίως στην άκαμπτη στάση και τέλος στην αγνόηση των προβληματισμών ενός ολόκληρου κλάδου.

Ενδεικτικά σας παραθέτουμε σειρά ζητημάτων τα οποία δεν τηρήθηκαν από Υπουργείο Οικονομικών και έχουν επισημανθεί κατά διαστήματα απ΄όλους μας:

1. Δεν τηρήθηκε ο νόμος σχετικά με την περίοδο υποβολής των δηλώσεων που όριζε ρητώς ότι το σύστημα Taxis θα έμενε ανοιχτό από 1.2.2014 έως 30.6.2014.
2. Δεν τηρήθηκε η απόφαση που όριζε ότι η εφαρμογή για την υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων θα άνοιγε μετά την παρέλευση 60 ημερών από την ημερομηνία έναρξης των δηλώσεων.
3. Δεν διορθώθηκαν τα τεράστια τεχνικά προβλήματα στην εφαρμογή υποβολής των δηλώσεων που ουσιαστικά συρρίκνωσαν την ήδη περιορισμένη περίοδο υποβολής τους.
4. Δεν δόθηκε ικανός χρόνος μέσω της παράτασης ώστε να ικανοποιηθεί η βούληση του νομοθέτη για περίοδο υποβολής πέντε μηνών (1.2-30.6.2014), παρά μόνο δόθηκε ένα ελάχιστο διάστημα παράτασης μέχρι 14.7.2014.
5. Κοινοποιήθηκε η εγκύκλιος που αφορά στις αλλαγές του ν.4110/2013 μετά την παρέλευση 421 ημερών από την ψήφιση του παραπάνω νόμου.
6.Δεν δόθηκε εύλογο χρονικό διάστημα σε όσους τηρώντας τον νόμο υπέβαλαν τη δήλωσή τους εμπροθέσμως, όμως δεν πρόλαβαν να υποβάλλουν τροποποιητική δήλωση ώστε να τύχουν των απαλλαγών που επέφερε ο ν.4261/2014 για την διόρθωση των αδικιών που το ίδιο το Υπουργείο είχε νομοθετήσει.
7. Δεν έγινε καμία παρέμβαση στους Δημόσιους φορείς για τα λάθη στις βεβαιώσεις αποδοχών που ανήρτησαν στο σύστημα taxis με αποτέλεσμα να προσπαθούν να κάνουν τις διορθώσεις οι ίδιοι οι φορολογούμενοι χάνοντας έτσι πολύτιμο χρόνο στην υποβολή των δηλώσεων.
8. Έκλεισε η εφαρμογή με αποτέλεσμα να μην έχουν πρόσβαση ακόμη και πολίτες που έχουν υποβάλει τη δήλωσή τους και επιθυμούν ένα αντίγραφο εκκαθαριστικού για να το χρησιμοποιήσουν σε προγραμματισμένες υποθέσεις τους
9. Σε κάθε περίπτωση ο προγραμματισμός υποβολής των δηλώσεων από τα λογιστικά γραφεία δεν μπορεί να συμβαδίζει με τις ορέξεις του συστήματος taxisnet δηλαδή όποτε αυτό λειτουργεί ή μετά τις μεταμεσονύκτιες ώρες όπως δηλαδή προέτρεπε με τις ανακοινώσεις της η Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.

Αντιλαμβανόμαστε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η εκάστοτε ηγεσία του υπ. Οικονομικών και οι εργαζόμενοί του, όμως κι εμείς ως επαγγελματίες αντιμετωπίζουμε τις ίδιες κι ακόμη μεγαλύτερες δυσκολίες και οφείλει το Υπουργείο Οικονομικών να τις σεβαστεί, αναγνωρίζοντας τουλάχιστον την επαγγελματική μας καταξίωση και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια ενός ολόκληρου κλάδου και να μην προβαίνει σε αποφάσεις ανάλγητες που ουσιαστικά μόνο ως τιμωρία απέναντι μας μπορούν να ερμηνευθούν.

Σήμερα ο κλάδος μας πλέον απαιτεί την άμεση επαναλειτουργία του taxis net για την εμπρόθεσμη παραλαβή όλων των δηλώσεων που έχουν απομείνει προκειμένου να μην κληθούν οι φορολογούμενοι σε αυτές τις δύσκολες εποχές να καταβάλουν άδικα πρόστιμα και προσαυξήσεις από χρήματα που ούτε έχουν ούτε μπορούν να διαθέσουν. Σε διαφορετική περίπτωση η ευθύνη είναι εξ ολοκλήρου της Κυβέρνησης η οποία πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και όχι ουσιαστικά να τιμωρεί με αυτό τον τρόπο τους πολίτες, που ουδεμία ευθύνη έχουν για την μη τήρηση των κανόνων από το Υπουργείο Οικονομικών


Με εκτίμηση
Το Διοικητικό Συμβούλιο


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης