Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

«Παγώνει» η εκδίκαση των υποθέσεων για τον τρόπο υπολογισμού του ΦΑΠ

Το θέμα θα κρίνει η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας

«Παγώνει» η εκδίκαση όλων των υποθέσεων που αφορούν στον τρόπο υπολογισμού του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) που εκκρεμούν στα Διοικητικά Δικαστήρια αφού το θέμα καλείται να κρίνει η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Οι δικαστές, με αφορμή την προσφυγή στη δικαιοσύνη ιδιοκτήτη δυο ακινήτων στο Ψυχικό, καλούνται, σε πιλοτική δίκη, να αποφανθούν εάν πράγματι υπάρχει η δυνατότητα των φορολογούμενων να αμφισβητήσουν το ύψος της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου με βάση την οποία υπολογίζεται ο επίμαχος φόρος τον οποίο καλούνται να πληρώσουν οι πολίτες.

Ο ιδιοκτήτης αρχικά προσέβαλε το εκκαθαριστικό που έλαβε ισχυριζόμενος ότι ο υπολογισμός της αξίας των ακινήτων του δεν ανταποκρίνεται στην πραγματική αγοραία αξία τους, αλλά υπολογίσθηκε σύμφωνα με τους κανόνες του νόμου 3842/2010. Στη συνέχεια υπέβαλε «επιφυλάξεις» στη ΔΟΥ κάνοντας γνωστή την πρόθεση του να μην καταβάλλει σε αυτή τη φάση φόρο λόγω «πραγματικής εξάντλησης της φοροδοτικής του ικανότητας», ενώ παράλληλα επιφυλάχθηκε να καταβάλει στην εφορία το ποσό που αντιστοιχεί στην πραγματική αγοραία αξία των δυο ακινήτων του.

Μάλιστα, ζητεί να γίνει εκκαθάριση του φόρου στην βάση της πραγματικής αξίας και όχι σύμφωνα με την αξία που καθόρισε το Δημόσιο, ενώ παράλληλα προσκόμισε και σχετική έκθεση εκτίμησης.

Όπως υποστηρίζει ο ιδιοκτήτης το τεκμήριο του ΦΑΠ είναι μαχητό, καθώς σε κάθε περίπτωση ο φορολογούμενος θα πρέπει να αποδείξει ότι «στερείται φοροδοτικής ικανότητας, ανεξάρτητα εάν η αξία της περιουσίας του, όπως μονομερώς έχει υπολογιστεί από το Δημόσιο, υπερβαίνει το αφορολόγητο όριο».

Η υπόθεση έφτασε στην Ολομέλεια μετά από προδικαστικό ερώτημα που υπέβαλλε το Διοικητικό Πρωτοδικείο και η τριμελής επιτροπή του ΣτΕ εξέφρασε θετική γνώμη ώστε να απαντηθεί «κατά πόσον ο πολίτης ο υποκείμενος σε φόρο ακίνητης περιουσίας βάσει του άρθρου 32 του Ν. 3842/2010 έχει τη δυνατότητα να αμφισβητήσει με προσφυγή του στο Διοικητικό Δικαστήριο το ύψος της αντικειμενικής αξίας του βαρυνόμενου με τον ως άνω φόρο ακινήτου του, σε αρνητική δε περίπτωση, να κριθεί η συνταγματικότητα της διατάξεως αυτής (άρθρο 32 ν.3842/2010)».

Πηγή news.gr
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο