Αποτελέσματα live αναζήτησης

Υποβλήθηκαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα επ. προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020

18 Ιούλιου 2014 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 5 λεπτά

Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας

Παρασκευή, 18 Ιουλίου 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Υποβλήθηκαν από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα Επιχειρησιακά Προγράμματα του Συμφώνου Εταιρικής Σχέσης (νέο ΕΣΠΑ) για την περίοδο 2014-2020

Ν. Δένδιας: Σημείο-τομή η υποβολή των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων στην προσπάθεια για επιστροφή στην ανάπτυξη και μείωση της ανεργίας

Το Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας (Γενική Γραμματεία Δημοσίων Επενδύσεων / ΕΣΠΑ) υπέβαλε χθες το βράδυ προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα Επιχειρησιακά Προγράμματα του Συμφώνου Εταιρικής Σχέσης (νέο ΕΣΠΑ) για την περίοδο 2014-2020.

Τα Επιχειρησιακά Προγράμματα υπεβλήθησαν στην προθεσμία που είχε τεθεί από την ΕΕ, σε συνέχεια της υποβολής του γενικού πλαισίου για τη νέα προγραμματική περίοδο το οποίο εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 23 Μαΐου. Υπενθυμίζεται ότι το ελληνικό πρόγραμμα ήταν το τρίτο μεταξύ των 28 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ενέκρινε η ΕΕ.

Τα Επιχειρησιακά Προγράμματα που υπεβλήθησαν είναι πέντε τομεακά, δεκατρία περιφερειακά και ένα Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης. Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αλιεία και Θάλασσα» αναμένεται να υποβληθεί εντός του Οκτωβρίου 2014 σύμφωνα με τις απαιτήσεις του σχετικού Κανονισμού. Ο προϋπολογισμός όλων των Προγραμμάτων ανέρχεται σε περίπου 19,89 δις. ευρώ Ενωσιακής Συνδρομής ή 24,79 δις. ευρώ εκτιμώμενης συνολικής δημόσιας δαπάνης.

Στόχος της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας είναι η εμπροσθοβαρής απορρόφηση των κονδυλίων που αποσκοπούν στην αντιμετώπιση των κοινωνικών συνεπειών της κρίσης (υποστήριξη ανέργων, αντιμετώπιση φτώχειας, κοινωνικού αποκλεισμού, κλπ.).

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Νίκος Δένδιας δήλωσε σχετικά με την υποβολή των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του Συμφώνου Εταιρικής Σχέσης 2014-2020:

«Με την προετοιμασία και υποβολή των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του Συμφώνου Εταιρικής Σχέσης 2014-2020 στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προωθείται ο σχεδιασμός της Κυβέρνησης για την επόμενη προγραμματική περίοδο.

Πρόκειται για μία σημαντική εξέλιξη στην προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας της χώρας μας και επιστροφής της στην ανάπτυξη, μετά από έξι χρόνια ύφεσης, καθώς οδηγούμαστε τώρα, αμέσως μετά την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, από τον σχεδιασμό στην υλοποίηση του προγράμματος.

Δεν πρόκειται απλώς για ένα βασικό πυλώνα της αναπτυξιακής μας πολιτικής. Είναι και ένα σημείο - τομή στην προσπάθεια της Ελλάδας να μειωθεί η ανεργία και να αντιμετωπιστούν οι κοινωνικές συνέπειες της κρίσης, που επιτρέπει στους πολίτες της χώρας μας να ατενίζουν με αισιοδοξία το μέλλον.

Όσον αφορά ειδικότερα το πρόγραμμα για την Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία, φιλοδοξούμε να εφαρμόσουμε ένα νέο μοντέλο που αλλάζει εντελώς τη φιλοσοφία αξιοποίησης των κοινοτικών πόρων και στοχεύει να λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά ως προς τις θετικές συνέπειες, με μόχλευση των κονδυλίων. Πλέον, δεν αποσκοπούμε απλώς στην απορρόφηση των εγκεκριμένων ποσών, αλλά στο μέγιστο αναπτυξιακό αποτέλεσμα.

Θα ήθελα τέλος να ευχαριστήσω όλους όσους εργάσθηκαν από πλευράς πολιτικής ηγεσίας και υπηρεσιακών στελεχών του Υπουργείου για την προετοιμασία και υποβολή των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του Συμφώνου Εταιρικής Σχέσης 2014-20 στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ιδιαίτερα τον προκάτοχό μου κ. Κωστή Χατζηδάκη. Θα ήθελα να ευχαριστήσω ακόμα τον Υφυπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, όπως και τον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων- ΕΣΠΑ κ. Γιώργο Γιαννούση. Χωρίς την δική τους πολύτιμη συμβολή, όλα αυτά τα σχέδια θα κινδύνευαν να μείνουν “επί χάρτου”» .

Αναλυτικά τα Επιχειρησιακά Προγράμματα έχουν ως εξής:

1. «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία», προϋπολογισμού 3.646.378.290 ευρώ. Στρατηγικός στόχος του ΕΠΑνΕΚ είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων, η μετάβαση στην ποιοτική επιχειρηματικότητα, με αιχμή την καινοτομία και η αύξηση της εγχώριας προστιθέμενης αξίας.

2. «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη», προϋπολογισμού 3.550.487.733 συν 783.429.680 ευρώ που εκχωρούνται στις Περιφέρειες. Οι στόχοι του Προγράμματος στον τομέα των μεταφορών συνίστανται στην προώθηση της ολοκλήρωσης βασικών υποδομών (οδικών, σιδηροδρομικών, λιμένων, αεροδρομίων), την προώθηση των συνδυασμένων μεταφορών και τον εκσυγχρονισμό του συστήματος Μεταφορών, τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας, καθώς και την ανάπτυξη βιώσιμων και οικολογικών αστικών μεταφορών (αστικών μέσων σταθερής τροχιάς). Στον τομέα του περιβάλλοντος οι στόχοι συνίστανται στην προστασία και αξιοποίηση του περιβάλλοντος, τη διευκόλυνση της προσέλκυσης επενδύσεων και την παροχή ευκαιριών άσκησης επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στον ίδιο τον Τομέα του Περιβάλλοντος.

3. «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού – Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση», προϋπολογισμού 1.933.409.509 ευρώ συν 171.517.029 ευρώ που αφορά στην Πρωτοβουλία για την Απασχόληση των Νέων. Περιλαμβάνει ολοκληρωμένες πολιτικές για τη στήριξη της δημιουργίας βιώσιμων θέσεων απασχόλησης, την προώθηση της ενεργητικής ένταξης στην αγορά εργασίας συμπεριλαμβανομένης της ένταξης ευάλωτων κοινωνικά ομάδων, τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος, την ισχυροποίηση της σύνδεσης της εκπαίδευσης, κατάρτισης και δια βίου μάθησης με την αγορά εργασίας.

4. «Μεταρρύθμιση Δημόσιου Τομέα» προϋπολογισμού 377.228.417 ευρώ. Το Πρόγραμμα θα συμβάλει στην εθνική προσπάθεια προκειμένου, η Δημόσια Διοίκηση στην Ελλάδα να καταστεί συνεκτική, καλά συντονισμένη, ευέλικτη, εξωστρεφής και προσανατολισμένη στο αποτέλεσμα, αποκαθιστώντας τη σχέση εμπιστοσύνης του κράτους με τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, παρέχοντας υπηρεσίες επικεντρωμένες στον πολίτη και συνεχώς αναβαθμιζόμενες.

5. «Τεχνική Βοήθεια» προϋπολογισμού 317.612.063 ευρώ. Στοχεύει στην υποστήριξη της λειτουργίας και της εφαρμογής όλων των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται από τα Διαρθρωτικά Ταμεία και το Ταμείο Συνοχής.

6. «Αγροτική Ανάπτυξη», προϋπολογισμού 4.223.960.793 ευρώ. Στοχεύει στην ανάπτυξη και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του αγροτικού χώρου, στη μετάβαση σε ένα ισχυρό, αειφόρο αγρο-διατροφικό σύστημα και στην αύξηση της προστιθέμενης αξίας των αγροτικών περιοχών.

7. «Αλιεία και Θάλασσα» προϋπολογισμού 388.777.914 ευρώ. Αποσκοπεί στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του τομέα της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας, στη διατήρηση και προστασία του περιβάλλοντος και στην προώθηση της αποδοτικής χρήσης των πόρων.

Τα 13 Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα (ΠΕΠ), ένα για κάθε μια από τις ελληνικές Περιφέρειες, έχουν συνολικό προϋπολογισμό 5.278.614.122 ευρώ (περιλαμβάνονται οι εκχωρήσεις που αναφέρονται παραπάνω). Οι Περιφέρειες θα διαχειριστούν το 35 % των πόρων του νέου ΕΣΠΑ.

Στα κονδύλια του ΕΣΠΑ προστίθενται:

-οι πόροι του CEF (Συνδέοντας την Ευρώπη) περίπου 580 εκ. €, από το Ταμείο Συνοχής που διαχειρίζονται κεντρικά από την ΕΕ αλλά αποκλειστικά για έργα που θα προτείνει η χώρα

-οι πόροι για τα Προγράμματα Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας (231,6 εκ. €)

-οι πόροι του Ευρωπαϊκού Ταμείου για τους απόρους (FEAD) που διαχειρίζεται η χώρα περίπου 281 εκ. €

Έτσι, το συνολικό ποσό της Ενωσιακής Συνδρομής για την περίοδο 2014-2020 διαμορφώνεται σε 20,98 δις. ευρώ.

Όπως σημειώνεται, τέλος, στο κείμενο του Συμφώνου Εταιρικής Σχέσης που εγκρίθηκε από την ΕΕ: «Οι τομείς της Υγείας, του Πολιτισμού, του Τουρισμού, της Ναυτιλίας, της Προστασίας του Πολίτη, της Δικαιοσύνης, των Εσωτερικών, των Δημόσιων Οικονομικών, κλπ αποτελούν επίσης σημαντικές και διακριτές προτεραιότητες στο πλαίσιο και της νέας αναπτυξιακής στρατηγικής και παρά το ότι δεν θα καλυφθούν και σε αυτή την περίοδο από διακριτό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα οι δράσεις και τα έργα τους δύνανται να εξασφαλίσουν ικανούς πόρους τόσο από όλα τα ΠΕΠ, όσο και από τα Τομεακά ΕΠ».


Από το Γραφείο Τύπου



Συνημμένα

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης