Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Τις αυξομειώσεις στα νέα τιμολόγια παρουσίασε η Δ.Ε.Η. στην τρόικα

Τα τελικά τιμολόγια με τα οποία καταργούνται οι σταυροειδείς επιδοτήσεις και τα οποία θα εφαρμοστούν αναδρομικά από 1ης Ιουλίου, παρουσίασαν χθες στα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας, οι επιτελείς της ΔΕΗ. Ταυτόχρονα διατύπωσαν τις θέσεις της επιχείρησης για τα διαδικαστικά θέματα των δημοπρασιών τύπου NOME, μεταξύ των οποίων την κεντρική άποψη ότι η τιμή αναφοράς δεν μπορεί να είναι χαμηλότερη από το κόστος παραγωγής του ρεύματος από λιγνίτη.

Σε ότι αφορά τα τιμολόγια, έχουν ληφθεί οι αποφάσεις και θα ανακοινωθούν εντός των ημερών. Περιλαμβάνουν, κυρίως, την ελάφρυνση των εμπορικών τιμολογίων και την κατάργηση της ξεχωριστής κλίμακας χρέωσης για κατανάλωση ρεύματος από 0 έως 800 κιλοβατώρες (και συνεπώς την επιβάρυνση των αντίστοιχων καταναλωτών). Προσώρας τη γλιτώνουν οι αγρότες, των οποίων το ξεκαθάρισμα του μητρώου και οι ανατιμήσεις των τιμολογίων έχουν πάρει παράταση για το 2015.

Ειδικότερα, εμπορικά καταστήματα, γραφεία, συνεργεία αυτοκινήτων, φούρνοι, καθαριστήρια, εστιατόρια, καφέ, ζαχαροπλαστεία κ.λπ. θα πληρώνουν φθηνότερο ρεύμα, εξοικονομώντας στο τετράμηνο κατά μέσο όρο 20 με 50 ευρώ. Από την άλλη, καλοκαιρινές αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα θα κληθούν να πληρώσουν αναδρομικά από 1ης Ιουλίου πάνω από 1,2 εκατομμύρια νοικοκυριά με χαμηλή τετραμηνιαία κατανάλωση μέχρι 800 κιλοβατώρες.

Οι αυξήσεις θα επηρεάσουν μεταξύ άλλων καταναλωτές που ζουν μόνοι (φοιτητές, μονογονεϊκές οικογένειες), ηλικιωμένους, αλλά κυρίως θα αυξήσει το κόστος ηλεκτροδότησης για τις εξοχικές κατοικίες και τα διαμερίσματα τα οποία μένουν κλειστά για μεγάλο χρονικό διάστημα. Από το 1,2 εκατ. ρολόγια υπολογίζεται ότι περίπου 400.000 είναι κλειστά κτίρια. Είτε διαμερίσματα, είτε μαγαζιά, είτε εξοχικά. Από τα υπόλοιπα 800.000 κάποια νοικοκυριά έχουν ήδη υπαχθεί στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο. Έτσι, η επιβάρυνση περιορίζεται σε μικρότερο αριθμό καταναλωτών, ενώ και η ίδια η αύξηση είναι γύρω στα 5 με 7 ευρώ το τετράμηνο.

Οι αλλαγές θα επέλθουν επειδή η ΔΕΗ προχωρά στην αλλαγή της τιμολόγησης των νοικοκυριών. Για την ακρίβεια καταργείται η κλίμακα χρέωσης για κατανάλωση ρεύματος από 0 έως 800 κιλοβατώρες. Αυτό είναι αποτέλεσμα κοινοτικών κανονισμών, σύμφωνα με τους οποίους θα πρέπει να παύσουν να εφαρμόζονται στα τιμολόγια ρεύματος οι «σταυροειδείς» επιδοτήσεις. Δεν θα πρέπει η μία κατηγορία κατανάλωσης να χρηματοδοτεί την άλλη.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση οι μικροί επιχειρηματίες είχαν ακριβό ρεύμα, για να έχουν φθηνό όσοι καταναλώνουν μέχρι 800 κιλοβατώρες.


Πηγή: energypress.gr
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο