Ειδήσεις Ανασκοπήσεις - Το σχόλιο της Δευτέρας

Το σχόλιο της Δευτέρας

Κωνσταντίνος Δημ. Γραβιάς

Πτυχιούχος Οικον. Παν/μίου Πειραιά

Λογιστής - φοροτεχνικός

Μέλος της επιστημονικής ομάδας TaxHeaven

 

Ι. Πρόλογος

Βρισκόμαστε ήδη στα μέσα Ιουλίου και το σημερινό σχόλιό μου συμπίπτει χρονικά με την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος οικ. έτους 2014. Το γνώριμο ερώτημα περί παράτασης ή όχι στην προθεσμία υποβολής των δηλώσεων μονοπωλούσε τις συζητήσεις όλων των συναδέλφων αυτές τις μέρες. Η πλειονότητα των λογιστών-φοροτεχνικών βρίσκεται στα πρόθυρα νευρικής κρίσης με όλη αυτή την κατάσταση που επικρατεί σχετικά με το θέμα των δηλώσεων και πραγματικά ζούμε τραγελαφικές καταστάσεις. Σήμερα, η αγωνία όλων θα φτάσει στο κατακόρυφο για το αν τελικά θα δοθεί ή όχι παράταση. Ουσιαστικά, η ιστορία επαναλαμβάνεται κι εμείς παρακολουθούμε αποσβολωμένοι το ίδιο έργο να εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια μας!

Τα «απόνερα» των λανθασμένων χειρισμών της ηγεσίας του υπ. Οικονομικών, τα τεράστια τεχνικά προβλήματα στην πλατφόρμα ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων και άλλα πολλά που έχουν επισημανθεί κατά διαστήματα, εξακολουθούν να μας πνίγουν. Ένας ολόκληρος κλάδος αντιμετωπίζει εδώ και πάρα πολύ καιρό την αναλγησία και τον εμπαιγμό του υπ. Οικονομικών και ουσιαστικά σύρεται δεμένος πισθάγκωνα από το άρμα των υπευθύνων που κομπάζουν επιδεικτικά για το τρόπαιό τους. Κάτι τέτοιες στιγμές έρχεται στο μυαλό μου εκείνος, που με τη δύναμη της ποιητικής του γραφίδας, αλλά και με τη στάση του γενικότερα, άλλοτε «ξέσκιζε» καθετί κατεστημένο και άλλοτε τόνιζε με λυρισμό και τραγικότητα «[...] Από χαρτί πλασμένα κι από δισταγμό, ανδρείκελα στης μοίρας τα τυφλά δυο χέρια, χορεύουμε, δεχόμαστε τον εμπαιγμό, άτονα κοιτώντας, παθητικά, τ' αστέρια[...]». 1

Στη δική μας κοσμοθεωρία, εννοώ των λογιστών-φοροτεχνικών, φαίνεται πως απουσιάζει αισθητά η πυγμή και η διάθεση για αγώνα διεκδίκησης των νομίμων δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειάς μας. Θαρρείς και κάποιο μαγικό ραβδί μας ακούμπησε και αφαίρεσε τη σπιρτάδα από το βλέμμα μας, έκανε τη φωνή μας να σιγήσει και πάγωσε την όποια προσπάθεια για αγώνα, μετατρέποντάς μας σε άβουλα όντα, σε σύγχρονους ραγιάδες, σε πειθήνια όργανα των ανθρώπων που ηγούνται. Όντες διασπασμένοι και κατακερματισμένοι έχουμε γίνει βούτυρο στο ψωμί της πολιτικής ηγεσίας του υπ. Οικονομικών που επωφελείται από αυτή την κατάσταση και ασελγεί σχεδόν καθημερινά στην ψυχική μας υγεία. Κατά μία άλλη άποψη όμως, η πλειονότητα των συναδέλφων απλά αρέσκεται στο να κριτικάρει μονίμως τις προσπάθειες των λίγων που συμμετέχουν στα κοινά του κλάδου, χωρίς ωστόσο η πλειονότητα αυτή να θέλει να συνδράμει στην κοινή συλλογική προσπάθεια. Όμως, μονάχα η στείρα κριτική, χωρίς ενεργή συμμετοχή και προτάσεις, δεν οδηγεί ποτέ στη λύση των όποιων προβλημάτων, τουναντίον οξύνει τις αντιπαραθέσεις και δεν ταράζει τα λιμνάζοντα ύδατα.

Καθώς το κουβάρι της ζωής μας ξετυλίγεται έρχεται κάποια στιγμή το πλήρωμα του χρόνου και ηχούν στα αυτιά μας οι σειρήνες της αυτοκριτικής. Είναι ομολογουμένως μια δύσκολη και επίπονη διαδικασία, γιατί ακολουθώντας τα δύσβατα και γεμάτα αγκάθια μονοπάτια της αυτοκριτικής βρισκόμαστε αντιμέτωποι με το πιο αυστηρό πρόσωπο του εαυτού μας που δεν χαρίζεται σε τίποτε. Τότε, περνούν από μπροστά μας σαν σκηνές σε κινηματογραφικό πανί, όλες οι πράξεις, οι παραλείψεις, τα λάθη και η γενικότερη στάση μας μέχρι εκείνο το χρονικό σημείο, τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο. Δεν θα αναφερθώ στα λάθη επί προσωπικού επιπέδου στο σημερινό μου σχόλιο, αλλά μόνο στα λάθη μας που αφορούν στην επαγγελματική μας ζωή. Γιατί είναι σίγουρο πως έχουμε κάνει κι εμείς λάθη, δεν εξηγείται αλλιώς όλο αυτό που βιώνουμε. Πρέπει έστω για μια φορά να δούμε και τη δική μας καμπούρα.

Δεν αναφέρομαι βέβαια στα λάθη κατά την άσκηση των επαγγελματικών καθηκόντων μας, αλλά στα λάθη εκείνα που μας οδήγησαν να είμαστε μέλη ενός κλάδου που έχει γίνει έρμαιο στις ορέξεις της εκάστοτε ηγεσίας του υπ. Οικονομικών. Τα λάθη μας -κατά την ταπεινή μου γνώμη-, εντοπίζονται κυρίως στην στάση μας απέναντι σε μια σειρά προβλημάτων που μας ταλανίζουν, στην αποχή μας από τις συλλογικές προσπάθειες, στον εξευτελισμό πολλές φορές της ίδιας μας της εργασίας, καθώς και σε μια ακόμη σειρά παραγόντων που οδήγησαν ένα κλάδο που ενώ θα πρεπε να ηγείται των εξελίξεων γύρω από τα οικονομικά θέματα, επί της ουσίας να κείτεται λαβωμένος και παραγκωνισμένος στη γωνιά των εξελίξεων.

Εξυπακούεται ότι, το πέρασμά μας από τις ατραπούς της αυτοκριτικής δεν μας αφαιρεί το δικαίωμα να κρίνουμε ή να στηλιτεύουμε τα κακώς κείμενα στον χώρο μας. Δεν προσπαθώ να πείσω τον εαυτό μου ή εσάς ότι σώνει και καλά φταίμε μόνο εμείς για όσα βιώνουμε. Αντιθέτως, πιστεύω πως, αν εντοπίσουμε τα λάθη μας σε ατομικό επίπεδο, τότε απαλλαγμένοι από τα βάρη του παρελθόντος που μας στοιχειώνουν, θα προχωρήσουμε παραπέρα και μέσω της συλλογικότητας θα πετύχουμε όλα αυτά που επιθυμούμε. Γιατί, ο καθένας από μας, αφού θα έχει ήδη περάσει από την κρησάρα της αυτοκριτικής, θα πρέπει έπειτα να διεκδικήσει τα αιτήματά του μέσα από συλλογικές προσπάθειες. Μέσα από τη συλλογικότητα η ατομική φωνή θα ενωθεί με τις φωνές των υπολοίπων δημιουργώντας έτσι μια ενιαία και δυνατή φωνή που δεν θα φτάνει ως ψίθυρος στις κλειστές υπουργικές θύρες, αλλά θα σπάσει τα τύμπανα των υπευθύνων που αποφασίζουν καθισμένοι αναπαυτικά στους υπουργικούς θώκους.

Με τον τρόπο αυτό, σε κάθε κακοτοπιά της ηγεσίας, σε κάθε αδόκιμη προσπάθειά της που θίγει την επαγγελματική και την ανθρώπινη αξιοπρέπειά μας, θα είμαστε εκεί για να διατυπώσουμε με παρρησία τις αντιρρήσεις μας και να κουνήσουμε εμείς πλέον επιδεικτικά το δάκτυλο στους αρμοδίους. Όλα αυτά βέβαια δεν μπορούν να γίνουν απ΄ τη μια στιγμή στην άλλη, αλλά απαιτείται έντονη προσπάθεια. Ευελπιστώ σύντομα να αλλάξει άρδην το τοπίο και του χρόνου τέτοια εποχή να μη συζητάμε για παρατάσεις και άλλα σχετικά. Το δίλημμα είναι το ακόλουθο, ικέτης ή ενεργός διεκδικητής; Η λύση κατά την άποψή μου θα έρθει μόνο μέσα τη συλλογική προσπάθεια. Μέσω της γραφίδας μου να τονίσω για πολλοστή φορά ότι δεν διεκδικώ δάφνες, δεν γράφω κάτι καινοφανές, αλλά λειτουργώ σαν διαπρύσιος κήρυκας της ενότητας των συναδέλφων.

Με όλα αυτά που παρέθεσα έως τώρα ίσως σας κούρασα, αλλά όπως έχω ξαναγράψει, σε κάθε σχόλιό μου καταγράφω τις προσωπικές σκέψεις μου οι οποίες μετουσιώνονται σε γραπτό κείμενο αβίαστα, χωρίς ψιμύθια, έτσι ακριβώς όπως υπάρχουν φωλιασμένες στην ψυχή μου. Το πληκτρολόγιο είναι απλά ένας δίαυλος μέσω του οποίου αποτυπώνονται σε υλική θα έλεγα μορφή τα άυλα, αλλά τόσο δυνατά συναισθήματα που κρύβονται κάθε φορά που επικοινωνώ μαζί μας μέσω του περιοδικού σχολιασμού των γεγονότων ή μέσω της αρθρογραφίας.

Ξεκινώ λοιπόν να σχολιάσω τα σημαντικότερα γεγονότα της περασμένης εβδομάδας, έτσι όπως τα είδα μέσα από την δική μου ματιά.


II. Η απρόσκοπτη λειτουργία του taxis net έκανε πάλι αισθητή την απουσία της...

Την εβδομάδα που μας πέρασε ζήσαμε πάλι στιγμές απείρου κάλλους κατά την υποβολή των δηλώσεων. Την Δευτέρα αφενός μεν, το σύστημα παρέμεινε κλειστό για 3 ώρες το πρωί, αφετέρου δε, ο μηχανισμός εκκαθάρισης του Taxis δεν λειτουργούσε με αποτέλεσμα να μην μπορεί κανείς να οριστικοποιήσει τη δήλωσή του. Κάνοντας το δικό μας ρεπορτάζ, εξασφαλίσαμε αποκλειστικές φωτογραφίες του μηχανισμού εκκαθάρισης και τις κοινοποιήσαμε για να ενημερωθούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι. Την ίδια ημέρα που η εκκαθάριση του Taxis είχε πάει περίπατο, το υπ. Οικονομικών ανακοίνωνε με το γνωστό πομπώδες ύφος του ότι, νέα παράταση δεν θα δοθεί. Γιατί να δοθεί άλλωστε; Αφού όλα δούλευαν ρολόι τόσο διάστημα. Είδατε εσείς να υπάρχει κανένα πρόβλημα στην υποβολή των δηλώσεων; Για να αποδείξω μάλιστα σε όσους διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους ότι το σύστημα καθυστέρησε να ανοίξει (ισχυρίζονται ότι δήθεν άνοιξε στις 20/3/2014 και όχι την 1/2/2014 όπως όριζε ο νόμος), κατόρθωσα με επίπονες προσπάθειές μου να εξασφαλίσω το παρακάτω ντοκουμέντο που αποδεικνύει περίτρανα ότι ένας πολίτης -κάτοικος εξωτερικού- είχε υποβάλει τη δήλωσή του την 2η Φεβρουαρίου 2014 παρακαλώ!


Επίσης, την ίδια ημέρα, (σ.σ. 7.7.2014), τέθηκε σε λειτουργία η εφαρμογή για την υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων, με καθυστέρηση μόνο 48 ημερών (σ.σ. βάσει της απόφασης ΠΟΛ. 1146/19.5.2004 «[...] Οι συμπληρωματικές − τροποποιητικές δηλώσεις θα υποβάλλονται εμπρόθεσμα ή εκπρόθεσμα ηλεκτρονικά μέσω διαδικτύου μετά την παρέλευση εξήντα (60) ημερών από την ημερομηνία έναρξης υποβολής των δηλώσεων [...]». Μετά το άνοιγμα της εφαρμογής αυτής, οι πολίτες και οι επαγγελματίες είχαν στη διάθεσή τους ουσιαστικά 7 ολόκληρες ημέρες για την υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων, που σύμφωνα με διεθνείς μετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν για τον σκοπό αυτό στο αστεροσκοπείο του Πάλομαρ, το χρονικό αυτό διάστημα που δόθηκε από του υπ. Οικονομικών ήταν υπέρ το δέον ικανοποιητικό. Στο σημείο αυτό, δείτε και μια ανάλυση που είχαμε κάνει στις αρχές Ιουλίου και αφορούσε στα πρόστιμα των εκπρόθεσμων τροποποιητικών δηλώσεων εισοδήματος.

 

ΙΙI. Μηνυτήρια αναφορά της Διαδικτυακής Ομάδας Παρέμβασης Λογιστών

Την προηγούμενη εβδομάδα είδε το φως της δημοσιότητας μια μηνυτήρια αναφορά που συντάχθηκε από μέλη της Διαδικτυακής Ομάδας Παρέμβασης Λογιστών. Μέσω της προσπάθειας αυτής γίνεται έκκληση για συλλογή υπογραφών από τους συναδέλφους. Το κείμενο της ανωτέρω αναφοράς, σύμφωνα με πληροφορίες από μέλη της διαδικτυακής ομάδας, έχει ελεγχθεί σε πρώτη φάση από δικηγόρους και θα ελεγχθεί και σε δεύτερη με μεγαλύτερη προσοχή αφού θα συνδράμουν οικονομικά στην απόσβεση του κόστους της διαδικασίας όσοι συνάδελφοι το υπογράψουν.

Για να ενημερωθείτε ως προς το κείμενο της αναφοράς αυτής, να υπογράψετε ή να δείτε τις συνολικές υπογραφές μέχρι τώρα, μπορείτε να ακολουθήσετε τον παρακάτω σύνδεσμο:

Μηνυτήρια αναφορά

Αφού συγχαρώ τους συναδέλφους που ασχολήθηκαν με όλη αυτή την προσπάθεια και δαπάνησαν πολύτιμο χρόνο εν μέσω δηλώσεων, να αναφέρω μόνο το ακόλουθο: «Ιδού δόξης στάδιον λαμπρόν». Δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ ότι προέχει η ενότητα του κλάδου. Πρέπει να προσπαθήσουμε συλλογικά για το κοινό καλό.

 

ΙV. Παρελθόν η εκκαθαριστική Φ.Π.Α.

Σύμφωνα με την παράγραφο 8Β του άρθρου 8 του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης "Μείωση των διοικητικών βαρών σε 13 επιλεγμένους τομείς της οικονομίας", καταργείται η υποχρέωση υποβολής εκκαθαριστικής δήλωσης Φ.Π.Α. για διαχειριστικές περιόδους που λήγουν την 1.1.14 και εφεξής.
Το σχέδιο νόμου τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από τις 08/07 μέχρι και τις 11/07..

Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, θα ακολουθήσει -σύμφωνα με ασφαλείς πηγές-, απόφαση του υπ. Οικονομικών που θα χαρακτηρίζει συλλεκτικά τα έντυπα των εκκαθαριστικών δηλώσεων Φ.Π.Α. Μάλιστα, θα δημιουργηθεί ειδική προθήκη στον 8ο όροφο του υπουργείου Οικονομικών όπου θα φυλάσσεται το έντυπο της εκκαθαριστικής δήλωσης Φ.Π.Α. της χρήσης 2013 που υποβάλαμε φέτος. Έτσι, οι μελλοντικές γενιές θα μπορούν να βλέπουν τα θαυμαστό αυτό έντυπο, η φήμη του οποίου έχει ξεπεράσει τα εθνικά σύνορα.

Αιωνία σου η μνήμη αξιομακάριστη αδερφή ημών εκκαθαριστική δήλωση...

 


V. Χωρίς την πληρωμή του παραβόλου δημοσίευσης οι αιτήσεις των Γενικών Συνελεύσεων στις 21.7.2014

Επειδή πλησιάζουν οι μέρες, παρόλο που το έχουμε δημοσιεύσει και παλαιότερα, σας θυμίζουμε ότι, όσοι επιλέξουν να στείλουν τις ανακοινώσεις των Γενικών συνελεύσεων στο Γ.Ε.ΜΗ. πριν από την 21η Ιουλίου, θα επιβαρυνθούν με το κόστος του παραβόλου δημοσίευσης, ενώ όσοι επιλέξουν την τελευταία ημέρα της προθεσμίας θα γλυτώσουν αυτή την επιβάρυνση.

Διαβάστε τη σχετική είδηση του κόμβου

Επίσης, δείτε όσα προβλέπονται σχετικά με τη διαδικασία υποβολής αποφάσεων Γενικών Συνελεύσεων Α.Ε. στο Ε.Β.Ε.Α. Κλείνοντας την ενότητα αυτή, να τονίσουμε ότι από 1η Ιανουαρίου 2015,οι ισολογισμοί θα δημοσιεύονται μόνο στο Γ.Ε.ΜΗ.

 

VI. Παράταση διαδικασίας αξιολόγησης για την απόκτηση της Α΄ τάξης

Από το Ο.Ε.Ε. ανακοινώθηκε την Δευτέρα που μας πέρασε ότι παρατάθηκε η καταληκτική ημερομηνία για τη διαδικασία αξιολόγησης απόκτησης της Α΄ τάξης, έως και 31 Ιουλίου 2014. Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση μέχρι την ημέρα ανακοίνωσης της παράτασης, οι συνάδελφοι είχαν απαντήσει με επιτυχία σε 13.384 θεματικές ενότητες και είχαν ολοκληρώσει με επιτυχία το τεστ 2024 υποψήφιοι.

 

VII. Έρχονται βελτιώσεις στον ΕΝ.Φ.Ι.Α.

Έστω και αργά οι ιθύνοντες κατάλαβαν το θα γίνει με το έκτρωμα του ΕΝ.Φ.Ι.Α. που δημιούργησαν οι σύμβουλοί τους και ανέκρουσαν πρύμναν. Σύμφωνα λοιπόν με δημοσιεύματα, έρχονται αλλαγές προς το θετικότερο στον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακίνητων και τον συμπληρωματικό φόρο ακινήτων με τροπολογία που θα κατατεθεί σύντομα στην Βουλή. Η κατάθεση και η ψήφιση των αλλαγών αυτών είναι προφανώς οι αιτίες που καθυστερεί η εκκαθάριση του ΕΝ.Φ.Ι.Α. και η επεξεργασία των δηλώσεων στοιχείων ακινήτων. Έχω ξαναγράψει σε παλαιότερα σχόλιά μου ότι, πολλοί θα είναι αυτοί που δεν θα αντέξουν στη θέα των εκκαθαριστικών του ΕΝ.Φ.Ι.Α. Ευελπιστώ οι αλλαγές αυτές να βελτιώσουν κατά πολύ τον άδικο τρόπο φορολόγησης ειδικά των μικροιδιοκτητών.

Για το ίδιο θέμα το Σάββατο που μας πέρασε κυκλοφόρησαν και άλλα δημοσιεύματα αναφορικά με το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί για τις ελαφρύνσεις στον ΕΝ.Φ.Ι.Α. Διαβάστε σχετικά την ακόλουθη είδηση που αναρτήθηκε στον κόμβο: Δυνατότητα εκ νέου τροποποίησης Ε9 για τα έτη 2011-2013 - Παράταση για το Ε9 των νομικών προσώπων - σχέδιο για «ελάφρυνση» του φόρου ακινήτων σε 4.500 περιοχές.

Πάντως δεν μπορεί να κανείς να κατηγορήσει την ηγεσία του υπ. Οικονομικών ότι ξέφυγε από τη γνωστή πρακτική της τελευταίας στιγμής! Νομίζω πως είμαστε η μοναδική χώρα που στο παρά πέντε της έκδοσης των εκκαθαριστικών ενός φόρου, βρίσκονται λύσεις της τελευταίας στιγμής για να εξομαλυνθούν λίγο τα πράγματα. Μα, τόσο καιρό δεν είχαν δει τι επιπτώσεις φέρνει ο νέος φόρος; Είναι δυνατόν λίγες μέρες πριν την έκδοση των εκκαθαριστικών να νομοθετούν; Βέβαια, πάλι καλά που αποφάσισαν έστω και την ύστατη στιγμή να διορθώσουν κάποια πράγματα γιατί τα ποσά του ΕΝ.Φ.Ι.Α. είναι υπέρογκα.

Κλείνοντας την ενότητα αυτή να σημειώσω ότι, τώρα που θα αρχίσουν να έρχονται τα εκκαθαριστικά του ΕΝ.Φ.Ι.Α. και θα αναγκαστούμε όλοι μας να προβούμε λίγο ή πολύ σε κάποιες διορθώσεις, θα έρθουν στην επιφάνεια και όλα τα λάθη που είχαν γίνει -από άγνοια ή εκ παραδρομής- στις δηλώσεις Ε9 των προηγούμενων ετών. Τα λάθη αυτά τα βρίσκουμε ήδη μπροστά μας και κατά την διαδικασία έκδοσης πιστοποιητικού του άρθρου 54Α του ν. 4174/2013, αφού αν δεν συμφωνούν τα στοιχεία των ακινήτων με αυτά που είχαν δηλωθεί, τότε μπαίνουμε στη διαδικασία των διορθώσεων.


VΙΙΙ. Εγχειρίδιο συνηθέστερων ερωτήσεων - απαντήσεων σε φορολογικά θέματα

Το υπ. Οικονομικών, πιστό στη συνήθειά του να κοινοποιεί σημαντικά θέματα κατόπιν εορτής και όχι όταν τα χρειάζονται οι ενδιαφερόμενοι, κοινοποίησε την εβδομάδα που μας πέρασε ένα εγχειρίδιο συνηθέστερων ερωτήσεων - απαντήσεων σε φορολογικά θέματα. Μέσα σ΄αυτό θα βρείτε σημαντικές πληροφορίες και διευκρινίσεις σε θέματα που σας απασχόλησαν όταν παλεύατε να στείλετε τις δηλώσεις εισοδήματος, κ.λ.π. Ευχαριστούμε το υπ. Οικονομικών για την έγκυρη ενημέρωση που μας παρέχει, πραγματικά είμαστε υπόχρεοι! Στην χώρα μας η πολιτεία πάντα έδινε το παράδειγμα της τελευταίας στιγμής...

 

IX. Ενημέρωση ασφαλισμένων του Ο.Α.Ε.Ε., οι οποίοι οφείλουν ασφαλιστικές εισφορές. Οι πρόσφατες εξελίξεις

Ο Συνήγορος του Πολίτη ασχολήθηκε και πάλι με το μείζον θέμα των ασφαλισμένων του Ο.Α.Ε.Ε. που οφείλουν ασφαλιστικές εισφορές. Η ανεξάρτητη αρχή του Συνηγόρου του πολίτη μας ενημέρωσε ότι «[...] Λόγω των πρόσφατων εξελίξεων που αναμένονται στο θέμα αυτό, επισημαίνουμε ότι σύμφωνα με δηλώσεις των αρμόδιων Yπουργών Οικονομικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας μελετάται για πρώτη φορά σχέδιο για ενιαία ρύθμιση των χρεών των πολιτών, των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία[...]».

Διαβάστε τη σχετική είδηση του κόμβου

 

X. Απενεργοποίηση του Α.Φ.Μ.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης «Μείωση των διοικητικών βαρών σε 13 επιλεγμένους τομείς της οικονομίας»,προστέθηκε νέα παράγραφος στο άρθρο 11 του ν. 4174/2013, σύμφωνα με την οποία απενεργοποιείται ο Α.Φ.Μ. σε ορισμένες προϋποθέσεις. Ανάμεσα στις περιπτώσεις κατά τις οποίες απενεργοποιείται ο Α.Φ.Μ. είναι και η φοροδιαφυγή ή άλλα αδικήματα.


ΧΙ. Εκκαθάριση των ανεξόφλητων ποσών Ε.Ε.Τ.Α. 2013

Με ανακοίνωσή της η Δ.Ε.Η. έκανε γνωστό ότι, στο τέλος Ιουλίου 2014 θα επιστρέψει στο υπ. Οικονομικών, όλα τα ανεξόφλητα ποσά Ε.Ε.Τ.Α. 2013. Επισημαίνεται ότι, όποιος πελάτης εξοφλήσει μετά την 25η Ιουλίου 2014 λογαριασμό που έχει λήξει, τυχόν ανεξόφλητο ποσό ΕΕΤΑ που περιλαμβάνεται σε αυτόν, δεν θα αποτελεί πλέον οφειλή στη ΔΕΗ, καθώς αυτό θα έχει μεταφερθεί στην Εφορία.Το ποσό αυτό δεν θα χαθεί, καθώς θα πιστωθεί στον αμέσως επόμενο λογαριασμό που θα εκδοθεί από τον Αύγουστο 2014 και μετά. Το πιστωτικό ποσό θα εμφανίζεται διακριτά στο λογαριασμό αυτό και πιο συγκεκριμένα με το λεκτικό «ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΕΕΤΑ ΔΟΥ».

Διαβάστε σχετικάΧΙΙ. Οι αποφάσεις για το κοινωνικό μέρισμα δεν σταματούν...

Με την Κ.Υ.Α. αριθμ. Δ12 1100217 ΕΞ 7.7.2014, τροποποιήθηκαν οι διατάξεις της Αριθμ. πρωτ.: Δ12 1063601 ΕΞ 16.4.2014 σχετικά με τη διανομή μερίσματος. Εκτός της αλλαγής των εισοδηματικών κριτηρίων μετά την νέα τροποποίηση έγινε γνωστό ότι «Για τις αιτήσεις που έχουν απορριφθεί με βάση τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του οικονομικού έτους 2013 και πληρούν τις προϋποθέσεις με βάση τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του οικονομικού έτους 2014, η καταβολή θα πραγματοποιηθεί 15 ημέρες μετά τη λήξη της εμπρόθεσμης υποβολής δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος του οικονομικού έτους 2014. Για λοιπές αιτήσεις που εκκρεμούν λόγω ελέγχου των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος ή έχουν παραπεμφθεί προς έλεγχο, η καταβολή θα πραγματοποιηθεί από την 1/10/2014 έως και την 10/10/2014».

Τελικά η υπόθεση του κοινωνικού μερίσματος, εκτός από πολιτικό τερτίπι, έγινε και πρώτης τάξεως σίριαλ...

 

ΧΙΙΙ. Του κόσμου τα περίεργα

Η αλήθεια είναι ότι δεν περίμενα να διαβάσω κάτι τέτοιο. Κάθε φορά που πέφτει στην αντίληψή μου κάτι παρόμοιο έρχεται στο μυαλό μου η περίφημη φράση του Abraham Lincoln, «Είναι προτιμότερο να μείνεις σιωπηλός και να νομίζουν ότι είσαι ανόητος, παρά να ανοίξεις το στόμα σου και να γκρεμίσεις κάθε αμφιβολία». Ο καλλιτέχνης και δημοσιογράφος Jay Branscomb ανέβασε στη σελίδα κοινωνικής δικτύωσης μια σατιρική φωτογραφία που απεικονίζει το διάσημο σκηνοθέτη του Jurassic Park Σ. Σπίλμπεργκ να έχει βγει για κυνήγι και να έχει πετύχει ένα τεράστιο θήραμα: έναν δεινόσαυρο! Ο τρικεράτωψ είναι ένα από τα απομεινάρια των σκηνικών της περίφημης ταινίας επιστημονικής φαντασίας που γυρίστηκε το 1993! Κάποιοι όμως αντέδρασαν οργισμένα καταδικάζοντας τον Σπίλμπεργκ για αγριότητες και... φιλοζωικό αμοραλισμό επειδή σκότωσε το δεινόσαυρο.

Διαβάστε σχετικά

 

XΙV. Απογραφή εργαζομένων από τους εργοδότες τους

Σύμφωνα με το υπ. αρ. Α02/1102/5/16.1.2014 έγγραφο του Ι.Κ.Α., είχε γίνει γνωστό ότι οι εργοδότες που επιθυμούσαν να ασφαλίσουν και όσους εργαζόμενούς τους δεν διέθεταν Αριθμό Μητρώου Ασφαλισμένου (Α.Μ.Α.), διότι δεν είχαν απογραφεί στο Μητρώο Ασφαλισμένων, μπορούσαν οι ίδιοι να προβούν στην απογραφή των προσώπων που απασχόλησαν και στη συνέχεια αποχώρησαν οικειοθελώς από την εργασία τους ή καταγγέλθηκε η σύμβαση εργασίας τους. Σε συνέχεια του ανωτέρω εγγράφου, με το υπ΄αριθμ. αριθμ. πρωτ.: Α02/1102/72/10.7.2014 έγινε γνωστό ότι, προστίθεται στα έντυπα που αποδεικνύουν τη λήξη της εργασιακής σχέσης και το έντυπο «Βεβαίωση - Δήλωση εργοδότη για συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή έργου» (Ε7).

Συνεπώς, ο ενδιαφερόμενος εργοδότης ή νόμιμα εξουσιοδοτημένο από αυτόν πρόσωπο μπορεί να προσέρχεται στην υπηρεσία Μητρώου οποιουδήποτε Υποκαταστήματος του Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ., καταθέτοντας το έντυπο «Αίτηση Απογραφής Άμεσα Ασφαλισμένου από Εργοδότη» συμπληρωμένο με κεφαλαίους ελληνικούς χαρακτήρες για τους έλληνες πολίτες και λατινικούς για τους αλλοδαπούς, το οποίο επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης (άρθρο 8 παρ. 4 του ν.1599/1986), συνοδευόμενο με τα εξής δικαιολογητικά (σωρευτικά):

-> αντίγραφο του εντύπου «Αναγγελία Πρόσληψης» (Ε3), που υποβλήθηκε για τον εργαζόμενο στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ»,
-> αντίγραφο του εντύπου «Αναγγελία Οικειοθελούς Αποχώρησης Μισθωτού» (Ε5) ή «Καταγγελία σύμβασης εργασίας» (Ε6) ή «Βεβαίωση - Δήλωση εργοδότη για συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή έργου» (Ε7), που ακολούθως υποβλήθηκε για τον ίδιο εργαζόμενο στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ».

Μιας που σχολιάζουμε θέματα του Ι.Κ.Α., να σημειώσουμε ότι τροποποιήθηκε και η διαδικασία απόδοσης ασφαλιστικής ικανότητας. Με την εγκύκλιο 49/2014 του Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ., η οποία κοινοποιεί την απόφαση του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας 11810/179/Φ80353/2.6.2014, τροποποιούνται οι διαδικασίες και εφαρμογές στο Ο.Π.Σ./Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ. για την απόδοση ασφαλιστικής ικανότητας.


XV. Τα του οίκου μας...

Σύμφωνα με τη γνωστή παροιμία «αν δεν παινέσεις το σπίτι σου θα πέσει να σε πλακώσει», γι΄αυτό κι εμείς προκειμένου να μην πέσει το οικοδόμημά μας πάνω στα κεφάλια μας, αποφασίσαμε που και που να ευλογούμε λίγο τα γένια μας! Η πρώτη κωδικοποίηση των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων είναι από την περασμένη εβδομάδα διαθέσιμη στο φορολογικό αρχείο του κόμβου. Πλέον στο αρχείο μας υπάρχουν πλήρως κωδικοποιημένα τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα (Δ.Λ.Π.), τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς (Δ.Π.Χ.Α.), οι Διερμηνείς Προτύπων Χρηματοοικονομικής Αναφοράς (ΕΔ.Δ.Π.Χ.Α.), οι Διερμηνείς Προτύπων (Μ.Ε.Δ.) και όλοι οι κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης που σχετίζονται με τα πρότυπα.

Η προσπάθειά μας όμως δε σταματά εδώ. Το φορολογικό αρχείο εμπλουτίζεται με νέο υλικό καθημερινά και σύντομα οι συνδρομητές μας θα απολαμβάνουν μία ακόμη νέα σειρά εργαλείων και βοηθημάτων που θα κάνουν τη ζωή τους πολύ πιο εύκολη.

 

XVI. Συνταγματικότητα διατάξεων ν. 4093/2012 για την επιβολή έκτακτης εισφοράς στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Το Σ.τ.Ε. με την απόφασή του υπ΄αριθμ 2406/2014 έκρινε ότι η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης που επιβλήθηκε στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά συστήματα, συνιστά φόρο, απορρίπτοντας με αυτό το σκεπτικό προσφυγή εταιρείας. Όσοι ενδιαφέρονται καλό θα είναι να μελετήσουν την ανωτέρω απόφαση.


XV. Στο υπ. Εργασίας εξακολουθούν να ζουν στον δικό τους κόσμο

Στο υπ. Εργασίας προφανώς υπάρχει ένας άλλος κόσμος ή κάτι άλλο συμβαίνει. Πως αλλιώς να εξηγήσει κανείς την εμμονή τους και την προσπάθειά τους να μας πείσουν ότι τα πράγματα πάνε καλά στο εργασιακό τομέα. Το πρώτο εξάμηνο λέει του 2014 δημιουργήθηκαν 176.297 νέες θέσεις μισθωτής εργασίας στον ιδιωτικό τομέα! Η ανεργία λέει, παραμένει σε υψηλά επίπεδα, αλλά το κλίμα στην αγορά τείνει να αντιστραφεί! Μα, πως τα λένε βρε παιδί μου, πόσο ωραία ξύλινη γλώσσα. Μάλλον όμως η κατάστασή της ηγεσίας του υπ. Εργασίας είναι μη αναστρέψιμη... Βέβαια, δεν έψαξα στο διαδίκτυο μήπως τις τελευταίες μέρες είχαν κατασχεθεί και καεί στις υψικαμίνους του Ασπροπύργου ποσότητες ναρκωτικών που σε συνδυασμό με το ελαφρύ νότιο αεράκι συνέβαλαν στην ευδιάθετη κατάσταση των συντακτών του πορίσματος για το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ. Μόνο κάποιος που λειτουργεί υπό την επήρεια ουσιών μπορεί να πιστεύει ότι τα πράγματα στον εργασιακό τομέα βαίνουν καλώς.

Προτείνω να γίνει γνωστό στο πανελλήνιο τι ακριβώς χορηγείται στους ιθύνοντες του υπ. Εργασίας και βλέπουν έτσι τα πράγματα, έτσι ώστε κι εμείς να προβούμε στις αντίστοιχες αγορές και να βλέπουμε τα πάντα ρόδινα σε τούτη εδώ τη δύσμοιρη χώρα...

 

XVIIΙ. Ποιητική ανάσα...

Επειδή πιστεύω πολύ στο «ουκ επ΄άρτω μόνω ζήσεται άνθρωπος»2, προσπαθώ σε κάθε σχόλιό μου να διατηρώ μια ενότητα όπου θα αναφέρω κάποιο ποίημα ή πεζό, προκειμένου να αποτελέσει την πνευματική τροφή της ημέρας. Πολλές φορές σεργιανώ, σαν σε περιβόλια, μέσα σε βιβλία ή στο διαδίκτυο μελετώντας κείμενα ορισμένων ανθρώπων. Στο σεργιάνι αυτό της ανάγνωσης, τα δέντρα, τα λουλούδια, οι μυρωδιές διαφέρουν από κείμενο σε κείμενο. Σε άλλα στέκεσαι για λίγο, για ένα απόγευμα και μόλις βραδιάσει φεύγεις, ενώ σε άλλα, το επόμενο απόγευμα βρίσκεσαι πάλι εκεί και πάλι, προσπαθώντας να ρουφήξεις και την τελευταία ευωδιά, να νιώσεις το θρόισμα των φύλλων. Σήμερα επέλεξα να μοιραστώ μαζί σας ένα πολύ γνωστό ποίημα του μεγάλου μας ποιητής Κ. Καβάφη, με τίτλο «Όσο μπορείς».

Κι αν δεν μπορείς να κάμεις την ζωή σου όπως την θέλεις,
τούτο προσπάθησε τουλάχιστον
όσο μπορείς: μην την εξευτελίζεις
μες στην πολλή συνάφεια του κόσμου,
μες στες πολλές κινήσεις κι ομιλίες.

Μην την εξευτελίζεις πηαίνοντάς την,
γυρίζοντας συχνά κ’ εκθέτοντάς την
στων σχέσεων και των συναναστροφών
την καθημερινήν ανοησία,
ώς που να γίνει σα μια ξένη φορτική.

 


XΙΧ. Επίλογος

Φτάσαμε αισίως για μία ακόμη φορά στον επίλογο του σχολιασμού των γεγονότων της περασμένης εβδομάδας. Γνωρίζω ότι, σήμερα είναι δύσκολη μέρα και δεν υπάρχει χρόνος για διάβασμα -εν μέσω υποβολής δηλώσεων-, όμως παρόλα αυτά θέλω να ευχαριστήσω όσους θα μπουν στον κόπο να διαβάσουν όσα κατέγραψα και σχολίασα μέσα από το πρίσμα της δικής μου θεώρησης των πραγμάτων. Θα είμαι ευτυχής αν φτάσατε μέχρι εδώ και διαβάζετε ετούτες τις λίγες αράδες του επιλόγου μου. Από τον σημερινό σχολιασμό έλειπε ο διάχυτος συναισθηματισμός -που ίσως είχε γίνει αντιληπτός στα προηγούμενα-, αφού θεώρησα ότι στην παρούσα φάση προέχει η ανάδειξη και η βέλτιστη αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε στα επαγγελματικά μας δρώμενα. Διακαής πόθος μου είναι να γίνει πράξη σύντομα η πολυπόθητη ενότητα του κλάδου μας και για τον σκοπό αυτό θα προσπαθήσω με όλες μου τις δυνάμεις.

Καλημέρα, καλή εβδομάδα και καλή δύναμη...Υποσημειώσεις:

[1] Κώστας Καρυωτάκης, Ανδρείκελα

[2] Βλ. Ματθ., Δ.4 και Λουκ., Δ.4, δηλαδή ο άνθρωπος δεν αξίζει να ζει μόνο για την υλική τροφή του αλλά χρειάζεται και την πνευματική τροφή.

 

 
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο