Αποτελέσματα live αναζήτησης

Εκτεταμένη φοροδιαφυγή από δεκατέσσερις ιατρούς και από έναν Όμιλο Εταιρειών Ι.Ι.Ε.Κ.

11 Ιούλιου 2014 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 7 λεπτά

ΕΛ.ΑΣ

Αθήνα, 10 Ιουλίου 2014

Δηλώσεις σχετικά με δύο σημαντικές υποθέσεις τις οποίες χειρίστηκε στο πλαίσιο εξειδικευμένης έρευνας η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας και αφορούν σε εκτεταμένη φοροδιαφυγή και άλλα κακουργηματικής φύσεως συναφή αδικήματα

Εκπρόσωπος Τύπου

Καλημέρα σας.

Σήμερα θα σας παρουσιάσουμε δύο πολύ σημαντικές υποθέσεις, που σχετίζονται με εκτεταμένη και συστηματική φοροδιαφυγή σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου, καθώς και άλλα συναφή ποινικά αδικήματα που διώκονται σε βαθμό κακουργήματος.

Για το χειρισμό και τη διερεύνηση των υποθέσεων αυτών απαιτήθηκε πολύμηνη και εμπεριστατωμένη έρευνα, που πραγματοποίησαν εξειδικευμένα στελέχη της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας.

Συγκεκριμένα:

· η πρώτη υπόθεση αφορά σε εκτεταμένη υπερσυνταγογράφηση και φοροδιαφυγή από δεκατέσσερις (14) συνολικά γιατρούς, οι οποίοι δραστηριοποιούνται είτε ως ελεύθεροι επαγγελματίες, είτε είναι εργαζόμενοι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και

· η δεύτερη υπόθεση αφορά σε κακουργηματικής μορφής απάτη και φοροδιαφυγή από Όμιλο Εταιρειών Ι.Ι.Ε.Κ. (Ιδιωτικό Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης), ο οποίος δραστηριοποιείται στη μεταδευτεροβάθμια ιδιωτική εκπαίδευση, πέραν της εικοσαετίας.

Πιο αναλυτικά, για την πρώτη υπόθεση, από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας, μετά από συστηματική διερεύνηση και εξέταση μεγάλου αριθμού φορολογικών και τραπεζικών δεδομένων, υποβλήθηκαν στον Εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς τα αποτελέσματα της έρευνας, για τους παραπάνω γιατρούς, υπό μορφή προανακριτικού πορίσματος.

Η έρευνα αφορούσε κυρίως στη διαπίστωση τέλεσης παραβάσεων της φορολογικής νομοθεσίας, καθώς και της νομοθεσίας για την πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του προανακριτικού υλικού εντοπίστηκε φοροδιαφυγή από τους συγκεκριμένους γιατρούς, σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου, συνολικού ύψους 1.400.000 ευρώ, καθώς και πλήθος περιπτώσεων υπερσυνταγογράφησης.

Ενδεικτικές είναι τέσσερις περιπτώσεις γιατρών, οι οποίοι είχαν εκδώσει τουλάχιστον (16.400) ιατρικές συνταγές, σε διάστημα μόλις τριών μηνών (Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο του 2012), με χαρακτηριστική, μεταξύ αυτών την περίπτωση γιατρού στη Βόρεια Ελλάδα που είχε εκδώσει, στο ίδιο χρονικό διάστημα, συνταγές, η συνολική αξία των οποίων ξεπερνά το ποσό των 405.000 ευρώ.

Τις ειδικότερες λεπτομέρειες σχετικά με την υπόθεση θα σας παρουσιάσει ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, Ταξίαρχος κ. Αλαμάνας Απόστολος.

Η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας μετά από αξιοποίηση μεγάλου όγκου δεδομένων, που σχετίζονται με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση (e-συνταγογράφηση), προχώρησε σε εξέταση και επεξεργασία των στοιχείων πενήντα (50) περίπου ιατρών, οι οποίοι, για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο του 2012, είχαν εκδώσει πολύ μεγάλο αριθμό συνταγών.
Από την περαιτέρω ανάλυση των φορολογικών και τραπεζικών δεδομένων για τα οικονομικά έτη 2011, 2012 και 2013, προέκυψαν σημαντικά επιβαρυντικά στοιχεία για δεκατέσσερις (14) από τους παραπάνω ιατρούς, τόσο σε επίπεδο φοροδιαφυγής, όσο και σε επίπεδο υπερσυνταγογράφησης.

Οι πλέον χαρακτηριστικές περιπτώσεις υπερσυνταγογράφησης είναι οι εξής :

· ιατρός ειδικότητας γενικής ιατρικής (ελεύθερος επαγγελματίας) που δραστηριοποιείται στη Βόρεια Ελλάδα, είχε εκδώσει περίπου 9.400 ιατρικές συνταγές μέσα στους τρεις μήνες της υπό έρευνας χρονικής περιόδου (Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο 2012). Με δεδομένο ότι κάθε μήνας έχει 22 εργάσιμες ημέρες, ο συγκεκριμένος ιατρός εξέδιδε περίπου 147 συνταγές ημερησίως, ενώ η συνολική αξία των συνταγών που εκδόθηκαν σε αυτό το χρονικό διάστημα ξεπερνά το ποσό των 405.000 ευρώ,

· ιατρός ειδικότητας γενικής ιατρικής εργαζόμενος σε νοσοκομείο του Εθνικού Συστήματος Υγείας στη Βόρεια Ελλάδα, εξέδωσε περίπου 2.200 ιατρικές συνταγές τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο του έτους 2012, οι οποίες σε ποσοστό περίπου 84% εκτελέστηκαν στο ίδιο φαρμακείο,

· ιατρός ειδικότητας γενικής ιατρικής εργαζόμενος σε νοσοκομείο του Εθνικού Συστήματος Υγείας στη Βόρεια Ελλάδα, εξέδωσε περίπου 1.200 ιατρικές συνταγές, οι οποίες σε ποσοστό περίπου 67% εκτελέστηκαν στο ίδιο φαρμακείο για το ίδιο χρονικό διάστημα,

· ιατρός ειδικότητας παθολογίας (ελεύθερος επαγγελματίας) που δραστηριοποιείται στη Στερεά Ελλάδα, μέσα στους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο 2012, συνταγογράφησε περίπου σε 3.600 ασθενείς, γεγονός το οποίο υποδηλώνει ότι ο εν λόγω ιατρός εξέταζε κατά μέσο όρο 1.200 ασθενείς μηνιαίως.

Σημειώνεται ότι για τη διεξαγωγή της έρευνας, ελήφθησαν υπόψη κριτήρια όπως:
- το συνολικό χρηματικό ποσό των ιατρικών συνταγών ανά ιατρό,
- ο συνολικός αριθμός των συνταγών ανά ιατρό,
- ο μέσος όρος αξίας ανά συνταγή,
- ο συνολικός αριθμός ασθενών που συνταγογραφήθηκαν,
- το ποσοστό των ιατρικών συνταγών που εκτελέστηκαν στο ίδιο φαρμακείο,
- το είδος και η κατασκευάστρια φαρμακοβιομηχανία, δεδομένου ότι τα συνταγογραφημένα σκευάσματα προέρχονταν, στο σύνολό τους, από εταιρείες, που κατατάσσονται μεταξύ των πρώτων σε πωλήσεις.

Προέκυψε επίσης ότι, τα δηλωθέντα εισοδήματα και οι πραγματοποιούμενες τραπεζικές καταθέσεις των (14) γιατρών, για το υπό εξέταση χρονικό διάστημα, δεν αντιστοιχούσαν μεταξύ τους. Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι για την πλειοψηφία των γιατρών, οι τραπεζικές καταθέσεις που πιστώθηκαν στους λογαριασμούς τους υπερβαίνουν το σύνολο των δηλωθέντων εισοδημάτων. Η εν λόγω αναντιστοιχία υπερβαίνει συνολικά το ποσό του (1.400.000) ευρώ.

Το σύνολο των διαπιστώσεων της έρευνας παρατίθεται σε σχετική «Έκθεση Παράθεσης Φορολογικών και Τραπεζικών Δεδομένων».

Από την εξέταση των στοιχείων διαφαίνεται ότι οι συγκεκριμένοι γιατροί έχουν διαπράξει συστηματικά εκτεταμένη φοροδιαφυγή, μη δηλώνοντας εισοδήματα που προέρχονται, είτε από μη έκδοση αποδείξεων, είτε από «χρηματοδότηση» φαρμακευτικών εταιρειών για συνταγογράφηση των σκευασμάτων τους ή ακόμη και από «χρηματοδότηση» προερχόμενη από συγκεκριμένα φαρμακεία στα οποία εκτελούσαν τις συνταγές.

Για την υπόθεση έχουν ενημερωθεί όλες οι αρμόδιες Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (Δ.Ο.Υ.) για τη διενέργεια του σχετικού φορολογικού ελέγχου.

Εκπρόσωπος Τύπου

Η δεύτερη υπόθεση αφορά σε κακουργηματικής φύσεως απάτη από Όμιλο Εταιρειών (Ιδιωτικό Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης), ο οποίος για πάνω από 20 χρόνια δραστηριοποιείται στον τομέα της μεταδευτεροβάθμιας ιδιωτικής εκπαίδευσης.

Στην υπόθεση αυτή εμπλέκονται συνολικά δεκατέσσερα (14) φυσικά πρόσωπα (από 35 έως 97 ετών), τα οποία σχετίζονται με τον συγκεκριμένο Όμιλο, είτε ως ιδιοκτήτες είτε κατέχοντας άλλες θέσεις. Σε βάρος τους έχει σχηματισθεί δικογραφία για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, απάτη σε κακουργηματικό βαθμό, καθώς και πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες («ξέπλυμα μαύρου χρήματος»).

Η συγκεκριμένη υπόθεση διερευνήθηκε στο πλαίσιο Προκαταρκτικής Εξέτασης, η οποία ολοκληρώθηκε και τα αποτελέσματα που προέκυψαν υπεβλήθηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Για το χειρισμό της υπόθεσης απαιτήθηκε πολύμηνη, συστηματική και εξειδικευμένη αστυνομική έρευνα, κατά τη διάρκεια της οποίας εξετάσθηκε ένας εξαιρετικά μεγάλος όγκος από φορολογικά στοιχεία και τραπεζικά δεδομένα, ενώ εντοπίστηκε εκτεταμένη φοροδιαφυγή, που αγγίζει τα 20.000.000 ευρώ.

Τις ειδικότερες λεπτομέρειες σχετικά με την υπόθεση θα σας παρουσιάσει ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, Ταξίαρχος κ. Αλαμάνας Απόστολος.

Από τα στοιχεία της προδικαστικής δικογραφίας προκύπτει ότι οι ιδιοκτήτες του παραπάνω Ομίλου, οι οποίοι έχουν μεταξύ τους συγγενικές σχέσεις, ίδρυαν με νομιμοφανείς τρόπους εταιρείες, στις οποίες τοποθετούσαν «αχυράνθρωπους», ως νομικά υπεύθυνους – διαχειριστές. Τα άτομα αυτά στην συντριπτική τους πλειοψηφία ήταν υπέργηρα και χωρίς οικονομική επιφάνεια.

Οι συγκεκριμένες εταιρείες «βιτρίνες» λειτουργούσαν με αποκλειστικό σκοπό τη διαφημιστική προβολή και την «ενοικίαση» διοικητικού και διδακτικού προσωπικού, στις εταιρείες του Ομίλου. Με τη δημιουργία των συγκεκριμένων εταιρειών ο Όμιλος απαλλασσόταν από την υποχρέωση καταβολής, αφενός μεν ασφαλιστικών εισφορών για το σύνολο του προσωπικού, που εργαζόταν στις εταιρείες του Ομίλου και αφετέρου του αγγελιόσημου για τις διαφημίσεις του Ομίλου.

Από τη μακροχρόνια αυτή δράση, προέκυψε η συγκέντρωση οφειλών ύψους άνω των (6.000.000) ευρώ προς το Ίδρυμα Κοινωνικής Ασφάλισης (Ι.Κ.Α.) και τουλάχιστον (100.000) ευρώ προς το Ταμείο Συντάξεων Προσωπικού Εφημερίδων Αθηνών και Θεσσαλονίκης (Τ.Σ.Π.Ε.Α.Θ.).

Για να αποφύγουν πλήρως την καταβολή των οφειλών, όταν αυτές γίνονταν απαιτητές, οι εταιρείες «βιτρίνες» πτώχευαν με νομιμοφανείς τρόπους, παύοντας τη λειτουργία τους και καθιστώντας έτσι αδύνατη την είσπραξη των οφειλόμενων χρηματικών ποσών από το Δημόσιο, καθότι οι «αχυράνθρωποι» δεν διέθεταν περιουσιακά στοιχεία.

Επιπλέον είναι χαρακτηριστικό ότι για το ρόλο των «αχυράνθρωπων», επιλέγονταν υπέργηρα άτομα, προκειμένου να τύχουν εύνοιας των σχετικών ποινικών διατάξεων, σε περίπτωση καταδίκης για οικονομικό έγκλημα και συγκεκριμένα να μην φυλακισθούν.

Με τον τρόπο αυτό, οι εταιρείες του Ομίλου συνέχιζαν την οικονομική τους δραστηριότητα αδιάλειπτα και χωρίς οικονομικές οφειλές, ιδρύοντας νέες εταιρείες «βιτρίνες».

Στο πλαίσιο της έρευνας, κλιμάκιο της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας πραγματοποίησε έλεγχο στους χώρους του Ομίλου, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πλήθος εγγράφων, που σχετίζονται με την υπόθεση, ενώ πραγματοποιήθηκε άρση φορολογικού και τραπεζικού απορρήτου και για τα δεκατέσσερα (14) εμπλεκόμενα φυσικά πρόσωπα, για τη χρονική περίοδο από το έτος 1999 έως και το 2012.

Από την ανάλυση και επεξεργασία των διαθέσιμων τραπεζικών και φορολογικών δεδομένων, προέκυψε αναντιστοιχία μεταξύ των δηλωθέντων εισοδημάτων και των καταθέσεων στους τηρούμενους τραπεζικούς λογαριασμούς, για την πλειοψηφία των παραπάνω προσώπων. Πιο αναλυτικά διαπιστώθηκε ότι οι τραπεζικές καταθέσεις, που πιστώθηκαν στους λογαριασμούς τους, υπερβαίνουν το σύνολο των δηλωθέντων εισοδημάτων τους.

Η αναντιστοιχία αυτή, όπως προέκυψε, υπερβαίνει συνολικά το ποσό των (19.800.000) ευρώ. Τα δεδομένα και οι διαπιστώσεις της έρευνας αποτυπώνονται αναλυτικά σε σχετική «Έκθεση Παράθεσης Οικονομικών Στοιχείων», που συντάχθηκε από εξειδικευμένους Αξιωματικούς (ειδικών καθηκόντων) της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, καθώς προκύπτει ότι τα εμπλεκόμενα πρόσωπα απέκρυψαν σημαντικά εισοδήματα, διαπράττοντας εκτεταμένη φοροδιαφυγή.

Για τα αποτελέσματα και τα δεδομένα της έρευνας ενημερώνονται και οι αρμόδιες Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (Δ.Ο.Υ.) για τη διενέργεια φορολογικού ελέγχου και την επιβολή των ανάλογων προστίμων που προβλέπονται στη σχετική νομοθεσία.



Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης