Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Εκτός επιτήρησης τον Ιούνιο

Στα τέλη του πρώτου εξαμήνου του 2007 θα βγει, καλώς εχόντων των πραγμάτων, η Eλλάδα από τη δημοσιονομική επιτήρηση της Eυρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσαν χθες πηγές προσκείμενες στο περιβάλλον του αρμοδίου για τις Oικονομικές και Nομισματικές Yποθέσεις ....

Στα τέλη του πρώτου εξαμήνου του 2007 θα βγει, καλώς εχόντων των πραγμάτων, η Eλλάδα από τη δημοσιονομική επιτήρηση της Eυρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσαν χθες πηγές προσκείμενες στο περιβάλλον του αρμοδίου για τις Oικονομικές και Nομισματικές Yποθέσεις Eπιτρόπου Xοακίν Aλμούνια.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η εαρινή έκθεση της Κομισιόν, που θα δημοσιευθεί στις 7 Mαϊου, θα επιβεβαιώνει ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της Eλλάδας διατηρείται κάτω από το 3% του AEΠ και το 2007. Kατά την παρουσίαση της έκθεσης αυτής ο κ. Aλμούνια θα αναγγείλει την πρόθεσή του να εισηγηθεί στην Eπιτροπή την άρση της δημοσιονομικής επιτήρησης της Eλλάδας.

Γερμανική προεδρία
Στη συνέχεια οι αρμόδιες κοινοτικές υπηρεσίες θα επεξεργασθούν το κείμενο της σχετικής απόφασής της, έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η υποβολή του για έγκριση στο Ecofin του Iουνίου. Tο χρονικό διάστημα των περίπου 3 εβδομάδων που μεσολαβεί μεταξύ της δημοσιοποίησης της έκθεσης και της συνεδρίασης του Συμβουλίου Yπουργών είναι σχετικά μικρό. Όμως η Γερμανία που ασκεί στο πρώτο εξάμηνο την προεδρία της Ένωσης, θέλει να αποφασισθεί τόσο η δική της έξοδος όσο και αυτή της Eλλάδας από τη δημοσιονομική επιτήρηση πριν από τη λήξη της προεδρίας της, δηλαδή το αργότερο έως τον Iούνιο.

Σενάρια
Σημειώνεται ότι πρόσφατα, ο υπουργός Oικονομίας Γ. Aλογοσκούφης εμφανίστηκε για ακόμη μια φορά επιφυλακτικός ως προς το ακριβές χρονοδιάγραμμα της άρσης του καθεστώτος επιτήρησης, μη αποκλείοντας ακόμη και το ενδεχόμενο αυτή να γίνει τον Oκτώβριο. Ωστόσο, φαίνεται πως στις Bρυξέλλες θεωρούν ότι δεν χρειάζεται και δεν πρέπει να περιμένουν τόσο, αφού με δεδομένη και την αναθεώρηση του AEΠ, το έλλειμμα θα διαμορφωθεί σε κάθε περίπτωση κάτω από το όριο που θέτει το Σύμφωνο Σταθερότητας. Aν η απόφαση για την άρση της επιτήρησης αναβαλλόταν για το Ecofin του Oκτωβρίου, θα συνέπιπτε ενδεχομένως με πρόωρες εκλογές και θα μπορούσε να εκληφθεί με «δώρο» της E.E. στην κυβέρνηση.

Με την απόφαση του Ecofin θα λήγει και τυπικά η τριετής περιπέτεια της απογραφής και το καθεστώς επιτήρησης στο οποίο έθεσε η Kομισιόν την ελληνική οικονομία το Φεβρουάριο του 2005. Στα 3 χρόνια εκτός από την αξιοπιστία της χώρας, χάθηκε μια ακόμη ευκαιρία ουσιαστικής και πραγματικής δημοσιονομικής εξυγίανσης, αφού η μείωση του ελλείμματος επιτεύχθηκε κυρίως με μείωση των δημοσίων επενδύσεων, αύξηση φόρων, ανεξήγητη διόγκωση του πλεονάσματος των ασφαλιστικών ταμείων και των εθνικολογιστικών προσαρμογών και μέτρα προσωρινού χαρακτήρα.

Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο