Ειδήσεις Ανασκοπήσεις - Το σχόλιο της Δευτέρας

Το σχόλιο της Δευτέρας

Το σχόλιο της Δευτέρας

Επιμέλεια
Κωνσταντίνος Ιωαν. Νιφορόπουλος
Ορκωτός ελεγκτής λογιστής – «ΩΡΙΩΝ Α.Ε.Ο.Ε.Λ».
Επιστημονικός Συνεργάτης Taxheaven.


Καλημέρα , Καλή εβδομάδα!

Μη διαθέσιμες οι εφαρμογές TAXISnet τη Δευτέρα 7/7 μεταξύ 07:00 έως 10:00 π.μ.

«Σας ενημερώνουμε ότι τη Δευτέρα 7/7/2014, από 7:00 π.μ. έως 10:00 π.μ., δεν θα είναι διαθέσιμη η εφαρμογή Φόρου Εισοδήματος Φ.Π. καθώς και οι λοιπές εφαρμογές TaxisNet για λόγους συντήρησης.»


Σύμφωνα με το ανέκδοτο, που λέει «αφού δεν μπορείς, γιατί δεν πας για ψάρεμα», λέω αφού δεν μπορείς να στείλεις τις δηλώσεις γιατί δεν διαβάζεις το «Σχόλιο της Δευτέρας», μέχρι το τέλος.


Η «σούμα» (1) , της περασμένης εβδομάδας έχει ως εξής :


1) Η ΝΕΑ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ Κα ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΑΒΒΑΪΔΟΥ.
2) ΟΙ ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΜΑΣ.
3) ΝΕΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΑΠΟ 1/7/2014 ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ.
4) ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΩΣ ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΗΣ.
5) ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ.
6) Η ΤΕΧΝΗ ΤΩΝ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΩΝ.
7) ΔΗΛΩΣΕΙΣ «ΠΟΘΕΝ ΈΣΧΕΣ».
8) ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ - ΔΙΑΦΟΡΑ ΘΕΜΑΤΑ.
9) ΕΙΣΠΡΑΞΗ ΤΕΛΩΝ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΑΠΟ ΕΝΕΡΓΕΣ, ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΡΓΟΥΣΕΣ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ.
10) ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (Ο.Ε.Ε.).
11) Παρατάσεις - Δηλώσεις.
12) Φορολογικοί έλεγχοι και όχι μόνο.1) Η ΝΕΑ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ Κα ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΑΒΒΑΪΔΟΥ.
Η κα Κατερίνα Σαββαΐδου, η οποία ανέλαβε και επίσημα καθήκοντα με την Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου αριθμ. 20 της 25.6.2014, είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος διπλώματος γαλλικών πανεπιστημιακών σπουδών του Πανεπιστημίου Jean – Moulin (Lyon III), δύο μεταπτυχιακών διπλωμάτων στο δημοσιονομικό, φορολογικό και δημόσιο δίκαιο αντίστοιχα των Πανεπιστημίων Paris I (Sorbonne) Paris II και (Assas) αντίστοιχα, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Paris IΙ στο γνωστικό αντικείμενο του φορολογικού δικαίου και ειδικότερα σε ζητήματα είσπραξης δημοσίων εσόδων και κάτοχος μεταδιδακτορικής διατριβής στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών στο γνωστικό αντικείμενο της φορολογίας επιχειρήσεων. Έχει επίσης παρακολουθήσει μετεκπαιδευτικό πρόγραμμα με αντικείμενο τη Συγκριτική Φορολογική Πολιτική και Διοίκηση στη Σχολή Διακυβέρνησης (John F.Kennedy) στο Πανεπιστήμιο Harvard, ενώ είχε απασχοληθεί και έως Επιστημονικός Συνεργάτης της Νομικής Σχολής Αθηνών στο αντικείμενο του φορολογικού δικαίου. Είναι Δικηγόρος Αθηνών, Λέκτορας στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και καθηγήτρια φορολογικού και δημοσιονομικού δικαίου στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης. Επίσης διατέλεσε Tax Senior Manager στην PwC ( μία από τις τέσσερις μεγαλύτερες ελεγκτικές-λογιστικές-φορολογικές εταιρείες ), εισηγήτρια σεμιναρίων και αρθρογράφος.
Έχει λοιπόν όλα τα προσόντα για να επιτύχει αποτελέσματα στην δύσκολη θέση που ανέλαβε, αφού συνδυάζει την βαθιά γνώση του σύγχρονου φορολογικού πλαισίου, την πολυετή εμπειρία του απαιτητικού Ιδιωτικού τομέα και σημαντικές εμπειρίες από τις «ιδιαιτερότητες» του Ελληνικού Δημόσιου τομέα .
Το πρώτο δείγμα γραφής, από την νέα της θέση είναι προς την σωστή κατεύθυνση. [Δείτε : «Όχι σε κατασχέσεις, αλλά σε συμμόρφωση των οφειλετών»]


Με τον κίνδυνο, να χαρακτηριστώ, ότι διακατέχομαι από το σύνδρομο του «Δεξιότερα Κουροπάτκιν!» (2) , επισημαίνω τα εξής :

i) Είναι αναγκαία η διατύπωση σε ετήσια βάση ενός χρονοδιαγράμματος των απαιτούμενων φορολογικών εργασιών και η έγκαιρη έκδοση των ερμηνευτικών εγκυκλίων.
Σχετικά με τις απόψεις μου για το θέμα αυτό έχω αναφέρει και στο «Σχόλιο της Δευτέρας» της 16/6/2014, οι οποίες επιγραμματικά έχουν ως εξής :

α) Πρέπει να συσταθεί ένα θεσμικό όργανο «Ορισμού των φορολογικών προθεσμιών και των παρατάσεων αυτών», το οποίο θα αποτελείται από τους υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου , τα θεσμοθετημένα όργανα των λογιστών ( Ο.Ε.Ε – Π.Ο.Φ.Ε.Ε – Π.Ο.Λ ) και από εκπροσώπους των επιχειρήσεων και το όργανο αυτό να αποφασίζει για τα θέματα των προθεσμιών, μέσα στο πλαίσιο προδιαγραμμένων αρχών και

β) Πρέπει να αλλάξει ο παραδοσιακός τρόπος έκδοσης των εγκυκλίων (ΠΟΛ. , αποφάσεων κ.λ.π ), με την θεσμοθετημένη συμμετοχή των οργάνων των λογιστών και με την εξής διαδικασία : - Τα θεσμοθετημένα όργανα των Λογιστών, αναγνωρίζουν τα διάφορα φορολογικά και λογιστικά θέματα , προδιαγράφουν το κατά την άποψη τους πλαίσιο/πρόταση του απαιτούμενου χειρισμού και ζητούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες την επικύρωση και την έκδοση σχετικής εγκυκλίου. Η έκδοση της εγκυκλίου πρέπει να γίνεται εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος. Αν αυτό δεν γίνεται έγκαιρα τότε το πλαίσιο/πρόταση του απαιτούμενου χειρισμού, που έχουν θέσει τα θεσμοθετημένα όργανα, να τίθεται σε λειτουργία.

ii) Είναι αναγκαία η ύπαρξη ενός μηχανισμού διαβούλευσης, μεταξύ της Γ. Γ. Δημοσίων Εσόδων και των εκπροσώπων των λογιστών .
Νομίζω, ότι κανέναν δεν κολακεύει το γεγονός, ότι η μόνη σχεδόν επικοινωνία είναι, στην «διαπραγμάτευση » , των προθεσμιών της παράτασης.

iii) Είναι αναγκαία η ύπαρξη ενός μηχανισμού άμεσης επικοινωνίας, μεταξύ της Γ. Γ. Δημοσίων Εσόδων και των λογιστών .
Μπορεί ο προηγούμενος Γ.Γ Δημοσίων Εσόδων Κος Χ. Θεοχάρης να χλευάστηκε από αρκετούς, για την χρήση του Twitter αλλά κατά την εκτίμηση μου αυτό ήταν πολύ πιο χρήσιμο από την παντελή έλλειψη επικοινωνίας. Σήμερα υπάρχουν αρκετά εργαλεία ηλεκτρονικής επικοινωνίας, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν αποτελεσματικά στην επικοινωνία

iv ) Είναι αναγκαίο να κλείσουν όσο το δυνατόν ενωρίτερα οι πολλές φορολογικές εκκρεμότητες και να σταματήσει ο αποσπασματικός τρόπος αντιμετώπισης αυτών .


Αναφέρω μερικές από αυτές :
- Έκδοση των αναγκαίων ερμηνευτικών φορολογικών αποφάσεων. Κυρίως του Άρθρου 22 του Ν. 4172 /2013. « Εκπιπτόμενες επιχειρηματικές δαπάνες ».

Θυμίζω ότι σε λίγες μέρες συμπληρώνεται ένας χρόνος από την δημοσίευση του (ΦΕΚ Α' 167/23-07-2013). Δεν είναι δυνατόν να μην έχουν διευκρινιστεί τα σημεία : «Κατά τον προσδιορισμό του κέρδους από επιχειρηματική δραστηριότητα, επιτρέπεται η έκπτωση όλων των δαπανών, με την επιφύλαξη των διατάξεων του άρθρου 23 του Κ.Φ.Ε., οι οποίες:

α) πραγματοποιούνται προς το συμφέρον της επιχείρησης ή κατά τις συνήθεις εμπορικές συναλλαγές της,

β) αντιστοιχούν σε πραγματική συναλλαγή και η αξία της συναλλαγής δεν κρίνεται κατώτερη ή ανώτερη της αγοραίας, στη βάση των στοιχείων που διαθέτει η Φορολογική Διοίκηση»

- Φορολογία αγροτών. Με βάση το Ν. 4172 /2013, όλοι οι αγρότες (ειδικού και κανονικού καθεστώτος) φορολογούνται από την 1/1/2014 και μετά με λογιστικό τρόπο (έσοδα – έξοδα). Μάλλον οι περισσότεροι αγρότες του ειδικού καθεστώτος, αυτό δεν το γνωρίζουν, όπως δεν γνωρίζουν και το καθεστώς φορολόγησης των κάθε είδους αγροτικών επιδοτήσεων. Ίσως το πληροφορηθούν στα αγροτικά μπλόκα του επόμενου Νοέμβρη.

- Το θέμα των Συγχωνεύσεων και των διασπάσεων (Άρθρο 54 , άρθρο 52. «Εισφορές ενεργητικού έναντι τίτλων» και άρθρο 51. « Μεταφορά λειτουργιών» του Ν. 4172 /2013 ), είναι σε ομιχλώδη κατάσταση.

- Τέλος να τονίσω ότι το άρθρο 72 «Μεταβατικές διατάξεις και έναρξη ισχύος» του Ν. 4172/2013, παρ. 26, ορίζει ότι : «Από την έναρξη ισχύος του ν. 4172/2013 παύουν να ισχύουν οι διατάξεις του ν. 2238/1994 (Α' 151), συμπεριλαμβανομένων και όλων των κανονιστικών πράξεων και εγκυκλίων που έχουν εκδοθεί κατ' εξουσιοδότηση αυτού του νόμου».
Όσο καιρό η Φορολογική Διοίκηση κρατά αυτή την «Tabula Rasa» (δηλ. τον άγραφο πίνακα) , τόσο θα τορπιλίζεται η σχέση της, με τους Λογιστές και τους φορολογούμενους γενικότερα.


v) Η θεραπεία των ( αρκετών περιπτώσεων ) έλλειψης φορολογικής ισότητας.
Δείτε για το θέμα αυτό :Φορολογική ισότητα; Τι είναι αυτό;
Editorial περιοδικού λογιστική prosvasis: τεύχος 422, του Απόστολου Αλωνιάτη.

vi) Η άμεση αναθεώρηση των προθεσμιών για τις φορολογικές δηλώσεις.

Μια ξεκάθαρη συνολική τοποθέτηση για τις προθεσμίες των :- Φορολογικών δηλώσεων ( Ε1).

Μπορεί να δώσετε παράταση μέχρι τις 31/7/2014, χωρίς να επηρεαστεί η είσπραξη των Δημοσίων Εσόδων και επειδή καταλαβαίνω ότι ένας σοβαρός λόγος που δεν ανακοινώνεται αυτό ενωρίς, είναι ότι φοβάστε το «σύνδρομο της τελευταίας μέρας», που μας διακατέχει, ας εφαρμόσετε για την περίπτωση αυτή την υποβολή σύμφωνα με το τελευταίο ψηφίο του Α.Φ.Μ.( για την περίοδο από 15/7 έως 31/7/2014)

- Την καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων εκπνέει στις 14.7.2014.
Μπορεί και στην περίπτωση αυτή, να δώσετε παράταση μέχρι τις 31/7/2014, χωρίς να επηρεαστεί η είσπραξη των Δημοσίων Εσόδων.

- Περιοδικών συγκεντρωτικών καταστάσεων.

Όχι μόνο η παράταση της υποβολής είναι επιβεβλημένη, καθώς με ή χωρίς παράταση οι φορολογικές δηλώσεις (Ε1), θα υποβάλλονται έως 31/7/2014, αλλά και η επανεξέταση του πλαισίου ελέγχου, που με γενικότερο τίτλο θα ονόμαζα «πιστοποίηση/έλεγχος των συναλλαγών μεταξύ των επιχειρήσεων» είναι επιβεβλημένη.

vii ) Η έλλειψη εκ μέρους της Φορολογικής Διοίκησης του απαιτούμενου σεβασμού προς τους Λογιστές-Φοροτεχνικούς.
Οι διαπιστώσεις μου από την επαφή με συναδέλφους Λογιστές,(πιστεύω ότι μιλάω σαν αντικειμενικός παρατηρητής), είναι ότι ενώ έχουν επωμιστεί το κυριότερο βάρος της ηλεκτρονικής φορολογικής μεταρρύθμισης, που συντελείται τα τελευταία χρόνια (με τεράστια οφέλη για το Ελληνικό Κράτος, υποκαθιστώντας το σε σημαντικό μέρος των υποχρεώσεων του), αντιμετωπίζονται (με ελάχιστες εξαιρέσεις), από την Φορολογική Διοίκηση με τρόπο που στην ουσία του, είναι απαξιωτικός , και σε ορισμένες περιπτώσεις αγγίζει τα όρια του χλευασμού και της κατάχρησης εξουσίας.

Για το θέμα αυτό θα μπορούσα να αναφερθώ σε δεκάδες περιπτώσεις, σταχυολογώ μόνο τα εξής :
-Η επιστολή του ΣτΠ στο Υπ. Οικονομικών για την περαιτέρω παράταση των φορολογικών δηλώσεων .
-Οι «λευκές νύχτες» του υπ. Οικονομικών, (άρθρο του Κωνσταντίνου Δημ. Γραβιά)

Σχετικά επίσης με το θέμα των «παραινέσεων», προς την κα Σαββαΐδου δείτε :
-Καταγγελίες του Συλλόγου Λογιστών Ν. Χανίων ζητούν διερεύνηση από την Γ.Γ.Δ.Ε. κα Αικ. Σαβαϊδου
-Τι πρέπει να προσέξει ο νέος Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων. Άρθρο του κ.Γιώργου Χριστόπουλου .


Καλορίζικη, Καλή δύναμη και Καλό Κουράγιο κα Σαββαΐδου.


2) ΟΙ ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΜΑΣ.
Δείτε στον Κόμβο :Σημαντικές φορολογικές και λοιπές υποχρεώσεις μηνός Ιουλίου 2014

Σχετικά με την προθεσμία υποβολής των περιοδικών συγκεντρωτικών καταστάσεων δείτε :Επιστολή του Σ.Ο.Λ.-Ν.Θ. προς τον Υπ. Οικονομικών για συγκεντρωτικές καταστάσεις

Επίσης δείτε στον κόμβο : Πότε και πως θα πληρωθεί ο φόρος για τα διανεμόμενα κέρδη της χρήσης 2013, και κατεβάστε από τον κόμβο το αρχείο :Απόδοση παρακρατούμενου φόρου εισοδημάτων από μερίσματα 2014, για να κάνετε ευκολότερα την δουλειά σας.


Επίσης προσέξτε τις προθεσμίες :
10 -07 - 2014 : Λήξη της διαδικασίας αξιολόγησης από το Ο.Ε.Ε , για την απόκτηση Α' τάξης λογιστή φοροτεχνικού. Το αίτημα για παράταση της προθεσμίας αυτής είναι δίκαιο και επιτακτικό.
31-07-2014 : Καταβολή τέταρτης δόσης του φόρου, που προέκυψε από την αναπροσαρμογή αξίας ακινήτων της 31/12/2012.
Μέσα στον Ιούλιο μην ξεχάσετε να υπολογίσετε τις μισθοδοσίες με τα νέα μειωμένα ποσοστά ασφαλιστικών εισφορών.
Γνωστοποίηση στην ΔΟΥ εκπτώσεων λόγω τζίρου. (Μια αθόρυβη και επικίνδυνη προθεσμία).

Προκειμένου για εκπτώσεις που χορηγούνται λόγω κύκλου εργασιών, λαμβάνονται υπόψη, εφόσον τα παρεχόμενα ποσοστά εκπτώσεων γνωστοποιούνται στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. του πωλητή ή του παρέχοντος τις υπηρεσίες, τουλάχιστον τέσσερις (4) μήνες πριν από την πραγματοποίηση τους. (άρα για χρήσεις που κλείνουν 31/12, έως 31/8).
• Σημειώνουμε ότι έχει πάρει παράταση μέχρι 10-10-2014, η : Υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών προμηθευτών έτους 2013. Σχετική διάταξη άρθρο 10, Ν.4093/2012. (ΚΦΑΣ). Παράταση μέχρι 10-10-2014 με την ΠΟΛ.1148/16.5.2014. Μην ξεχάσετε την ίδια ημερομηνία και την υποβολή της συγκεντρωτικής κατάστασης για τους πελάτες που διαγράφονται.

Επίσης θυμίζουμε, τις προθεσμίες που έληξαν :
• 30 Ιουν 2014 : «Ηλεκτρονικός φάκελος» (Άρθρο 4 παρ. 11 του Κ.Φ.Α.Σ.), προθεσμία ηλεκτρονικής αποθήκευσης για τις επιχειρήσεις που υποβάλουν τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος τον Μάιο του 2014 ( Δηλ. Α.Ε , Ε.Π.Ε κ.λ.π ). Προσοχή, ο «Ηλεκτρονικός φάκελος», δεν υποβάλλεται στη Δ.Ο.Υ., αλλά τα δεδομένα του δίνονται άμεσα στον φορολογικό έλεγχο όταν ζητηθούν . Δείτε σχετικό  άρθρο στο κόμβο , όπου αναλύεται η νέα αυτή υποχρέωση των επιχειρήσεων.
Η ενημέρωση του βιβλίου απογραφών με την αξία των αποθεμάτων και των λοιπών περιουσιακών στοιχείων καθώς και το κλείσιμο του ισολογισμού γίνεται μέχρι την εμπρόθεσμη υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος ΚΦΑΣ.
Αυτά τα λέμε σε συνδυασμό με την απόφαση : Αρ.Πρωτ.: Δ2B 1099317 ΕΞ 2014Ενίσχυση Δ.Ο.Υ. με προσωπικό για τη διενέργεια επιτόπιων ελέγχων εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων.

Στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρονται :

«Η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου οικονομικών αποφάσισε την εντατικοποίηση της διενέργειας μερικών επιτόπιων ελέγχων διαπίστωσης της εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων, της τήρησης των βιβλίων και της έκδοσης των φορολογικών στοιχείων σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, για φορολογούμενους που ασκούν οποιαδήποτε δραστηριότητα ή διακινούν αγαθά.»3) ΝΕΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΑΠΟ 1/7/2014 ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο 45/14 του Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ., κοινοποιούνται οι διατάξεις της υποπαραγράφου ΙΑ.3 παρ. ΙΑ του άρθρου πρώτου του ν.4254/2014 με τις οποίες προβλέπεται μείωση, από 1/7/2014 και εφεξής, των εργοδοτικών και ασφαλιστικών εισφορών (μη μισθολογικό κόστος) που καταβάλουν οι επιχειρήσεις και οι Οργανισμοί για το προσωπικό που απασχολούν.
Δείτε το άρθρο στο κόμβο :Τα νέα ποσοστά εισφορών Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ. και συνεισπραττόμενων οργανισμών από 1/7/2014 και εφεξής .
Τα νέα ποσοστά εισφορών Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ. κατά Κλάδο Ασφάλισης, όπως παρουσιάζονται στους συνημμένους πίνακες θα χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό των εισφορών περιόδων ασφάλισης από 1/7/2014 και εφεξής.

Δείτε το ενδιαφέρον και επίκαιρο Άρθρο : Βιβλίο αδειών του Ανδρέα Κ. Σακελλαριάδη

Δείτε την ηλεκτρονική έκδοση (Τεύχος 29/Ιούλιος 2014) του πάντα ενδιαφέροντος Περιοδικού ΣυνΕργασία -Υποχρεώσεις εργοδοτών προς Σ.ΕΠ.Ε. - Εγκυμοσύνη και ασθένεια - Επίδομα ισολογισμού.4) ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΩΣ ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΗΣ
Δείτε την απόφαση του Άρειου Πάγου 372/2014 :Χαρακτηρισμός εργασίας ως εξαρτημένης. Προϋποθέσεις - Μίσθωση έργου και έλλειψη εξαρτήσεων από τον κύριο του έργου.
Και σας θυμίσω απόσπασμα από τις «Ενστάσεις της επιστημονικής υπηρεσίας της βουλής για το νέο κώδικα φορολογίας εισοδήματος (Ν. 4172/2013) »

«Η προτεινόμενη ρύθμιση, η οποία είναι αντίστοιχου περιεχομένου προς αυτή του άρθρου 1 παρ. 2 του ν. 4110/2013, φαίνεται να εισάγει εμμέσως τεκμήριο, τουλάχιστον ως προς τη φορολογία εισοδήματος, ότι τα ανωτέρω πρόσωπα τελούν σε σχέση εξάρτησης από τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα προς τα οποία παρέχουν τις υπηρεσίες τους, ούτως ώστε να δικαιολογείται από πλευράς φορολογικής ισότητας η διαφοροποίηση της φορολογίας εισοδήματος των ανωτέρω προσώπων εν σχέσει προς τα πρόσωπα των οποίων το εισόδημα φορολογείται ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα. Αντίστοιχου περιεχομένου ρύθμιση ισχύει και στον φόρο προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ), συμφώνως προς την οποία δεν θεωρείται ότι ασκούν οικονομική δραστηριότητα κατά τρόπο ανεξάρτητο και, ως εκ τούτου, εξαιρούνται από το πεδίο εφαρμογής του ΦΠΑ, «οι μισθωτοί και λοιπά φυσικά πρόσωπα, τα οποία συνδέονται με τον εργοδότη τους με σύμβαση εργασίας η με οποιαδήποτε άλλη νομική σχέση που δημιουργεί δεσμούς εξάρτησης, όσον αφορά τους όρους εργασίας ή την αμοιβή και συνεπάγεται την ευθύνη του εργοδότη» (άρθρο 3 παρ. 1 Κώδικα ΦΠΑ, άρθρο 10 Οδηγίας 2006/112/ΕΚ). Περαιτέρω, συναφής ρύθμιση ισχύει στο πεδίο του εργατικού δικαίου (και, κατ' αποτέλεσμα, και του κοινωνικοασφαλιστικού δικαίου, δυνάμει του άρθρου 2 παρ. 1 του ν. 1846/1951), συμφώνως προς την οποία, «συμφωνία μεταξύ εργοδότη και απασχολούμενου για παροχή υπηρεσιών ή έργου, για ορισμένο ή αόριστο χρόνο, ιδίως στις περιπτώσεις αμοιβής κατά μονάδα εργασίας (φασόν), τηλεργασίας, κατ' οίκον απασχόλησης, τεκμαίρεται ότι υποκρύπτει σύμβαση εξαρτημένης εργασίας, εφόσον η εργασία παρέχεται αυτοπροσώπως, αποκλειστικά ή κατά κύριο λόγο στον ίδιο εργοδότη για εννέα (9) συνεχείς μήνες» (άρθρο 1 παρ. 1 του ν. 2639/1998, όπως αντικαταστάθηκε από το άρθρο 1 παρ. 1 του ν. 3846/2010). Επισημαίνεται, εν προκειμένω, το ενδεχόμενο να δημιουργηθούν ερμηνευτικές αμφισβητήσεις ως προς την υπαγωγή ή μη σε ΦΠΑ των υπηρεσιών που παρέχονται από τα πρόσωπα που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της προτεινόμενης διάταξης, όπως επίσης και ως προς την υπαγωγή των ανωτέρω προσώπων στις προστατευτικές ρυθμίσεις της εργατικής νομοθεσίας, καθώς και στην ασφάλιση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.»

Τι τελικά τι είμαστε ;;; Ασκούντες επιχειρηματική δραστηριότητα στον Κ.Φ.Α.Σ και στον Φ.Π.Α – Μισθωτοί στην φορολογία εισοδήματος – Στο Ι.Κ.Α τι ;;

5) ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ«Ένας καθηγητής φιλοσοφίας εμφανίστηκε στην τάξη του με ένα μεγάλο χάρτινο κουτί. Χωρίς να μιλήσει, πήρε από την χάρτινη κούτα ένα άδειο γυάλινο βάζο και άρχισε να το γεμίζει με πέτρες. Οι μαθητές τον κοιτούσαν με απορία. Όταν το βάζο δεν χωρούσε άλλο ρώτησε: - Είναι γεμάτο το βάζο;
Και οι μαθητές απάντησαν: - Ναι, είναι γεμάτο.
Αυτός χαμογέλασε και χωρίς να μιλήσει, πήρε από τη χάρτινη κούτα ένα σακουλάκι με μικρά βότσαλα και άρχισε να γεμίζει το βάζο, το κούνησε λίγο και τα βότσαλα κύλησαν και γέμισαν τα κενά μεταξύ των πετρών. Όταν το βάζο δεν χωρούσε άλλο, ρώτησε: - Είναι γεμάτο το βάζο;
Και οι μαθητές απάντησαν: - Ναι, είναι γεμάτο.
Αυτός χαμογέλασε πάλι και χωρίς να μιλήσει, πήρε από τη χάρτινη κούτα ένα σακουλάκι με άμμο και άρχισε να την αδειάζει μέσα στο βάζο. Η άμμος χύθηκε και γέμισε όλα τα κενά μεταξύ των πετρών και των βότσαλων. Όταν το βάζο δεν χωρούσε άλλο, ρώτησε:
- Είναι γεμάτο το βάζο;
Οι μαθητές δίστασαν για λίγο, αλλά απάντησαν: - Ναι, είναι γεμάτο.
Αυτός χαμογέλασε πάλι και χωρίς να μιλήσει πήρε από τη χάρτινη κούτα δύο μπουκάλια μπύρες και άρχισε να τα αδειάζει μέσα στο βάζο. Τα υγρά γέμισαν όλο το υπόλοιπο κενό του βάζου. Όταν το βάζο δεν χωρούσε άλλο, ρώτησε: - Είναι γεμάτο το βάζο;
Οι μαθητές αυτή τη φορά γέλασαν και είπαν: - Ναι, είναι γεμάτο.
- Τώρα, λέει ο καθηγητής, θέλω να θεωρήσετε ότι το βάζο αυτό αντιπροσωπεύει τη ζωή σας.
Οι πέτρες είναι τα πιο σημαντικά στη ζωή σας, τέτοια είναι η οικογένεια, ο σύντροφός σας, τα παιδιά σας, η υγεία σας, οι καλοί σας φίλοι. Είναι τόσο σημαντικά που ακόμα κι αν όλα τα υπόλοιπα λείψουν, η ζωή σας θα εξακολουθήσει να είναι γεμάτη.
Τα βότσαλα είναι τα άλλα πράγματα που έρχονται στη ζωή μας, όπως οι σπουδές, η δουλειά μας, το σπίτι μας, το αυτοκίνητό μας, τα στερεοφωνικά μας. Αν αυτά τα βάλετε πρώτα στο βάζο δεν θα υπάρχει χώρος για τις πέτρες, τα σημαντικά της ζωής.
Η άμμος είναι όλα τα υπόλοιπα, τα πολύ μικρά της ζωής. Αν βάλεις πρώτα άμμο στο βάζο, δεν θα υπάρχει χώρος ούτε για τις πέτρες αλλά ούτε για τα βότσαλα.
Το βάζο είναι η ζωή σας. Αν ξοδεύετε χρόνο και δύναμη για μικρά πράγματα, δεν θα βρείτε ποτέ χρόνο για τα πιο σημαντικά. Ξεχωρίστε ποια είναι τα πιο σημαντικά για την ευτυχία σας. Μιλήστε με τους γονείς σας, παίξτε με τα παιδιά σας, απολαύστε τη σύντροφό σας, προσέξτε την υγεία σας, χαρείτε με τους φίλους σας. Πάντα θα υπάρχει χρόνος για γνώση και σπουδές, πάντα θα υπάρχει χρόνος για εργασία, πάντα θα υπάρχει χρόνος για να φτιάξετε το σπίτι σας, το αυτοκίνητό σας, τα στερεοφωνικά σας. Όμως να φροντίσετε για τις πέτρες πρώτα. Ξεχωρίστε τις προτεραιότητες.
Οι μαθητές είχαν μείνει άφωνοι. Ένας όμως ρώτησε: -Καλά, η μπύρα τί αντιπροσωπεύει;
Ο καθηγητής γελώντας του απαντά: - Χαίρομαι που ρωτάς. Θα σας πω.
Δεν έχει σημασία πόσο γεμάτη είναι η ζωή σας, δεν έχει σημασία πόσο στριμωγμένος είσαι, γιατί πρέπει να ξέρεις ότι πάντα θα υπάρχει λίγος χώρος για δυο μπυρίτσες! »
Πηγή: clopyandpaste.blogspot.gr

6) Η ΤΕΧΝΗ ΤΩΝ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΩΝ
Με αφορμή την παρακάτω απόφαση :

«Αρ. πρωτ.: Δ15Β 1096610 ΕΞ 30.6.2014. Σχετικά με την έκδοση του εγγράφου μη τιμολογηθέντων αποθεμάτων.

Απαντώντας στην από 10.3.2014 αίτησή σας και αναφορικά με το ερώτημα που θέτετε και σχετίζεται με το αντικείμενο του θέματος, σας γνωρίζουμε ότι, για τις περιπτώσεις που μνημονεύετε στην αίτηση σας, μπορείτε να κάνετε ανάλογη εφαρμογή των διαλαμβανομένων της Α.Υ.Ο. ΠΟΛ.1106/29.6.2010 και σύμφωνα με τις διατάξεις της Α.Γ.Γ.Δ.Ε. ΠΟΛ.1286/31.12.2013 (ΦΕΚ 54Β’ 16.01.2014) με τις ακόλουθες διευκρινίσεις:

α) όπου αναφέρεται στην Α.Υ.Ο. ΠΟΛ.1106/29.6.2010 δελτίο αποστολής ή δελτίο ποσοτικής παραλαβής, από 1.1.2014, νοείται το έγγραφο μη τιμολογηθέντων αποθεμάτων της Α.Γ.Γ.Δ.Ε. ΠΟΛ.1286/31.12.2013 (ΦΕΚ 54Β’ 16.01.2014).
β) αντί συνενωμένου τιμολογίου-δελτίου αποστολής εκδίδεται μόνο τιμολόγιο.»

Ξαναθυμίζω τον διαγωνισμό του Taxheaven, με θέμα : «Η «τέχνη» των διευκρινήσεων και της συνεννόησης στον Ελληνικό Κινηματογράφο

Δείτε λοιπόν και ψηφίστε το καλύτερο, κατά την γνώμη σας, απόσπασμα από τις κάτωθι Ελληνικές ταινίες για το θέμα αυτό.
( 1 ) Γκαρσονιέρα για Δέκα,  1981 - Χρόνης Εξαρχάκος
( 2 ) Της Κακομοίρας (Ο Μπακαλόγατος),  1963  -  Κώστας Χατζηχρήστος
( 3 )  Οι γαμπροί της Ευτυχίας,  1962 -  Βασίλης Αυλωνίτης , Νίκος Ρίζος.
( 4 )  Τα κίτρινα γάντια,  1960 - Νίκος Σταυρίδης, Γιάννης Γκιωνάκης.

7) ΔΗΛΩΣΕΙΣ «ΠΟΘΕΝ ΈΣΧΕΣ»
Δείτε στον κόμβο :Μέχρι τρεις μήνες μετά την υποβολή των δηλώσεων Φ.Ε., οι δηλώσεις «Πόθεν Έσχες»

Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με τον Ν. 3213/2003 «Δήλωση και έλεγχος περιουσιακής κατάστασης βουλευτών, δημόσιων λειτουργών και υπαλλήλων, ιδιοκτητών μέσων μαζικής ενημέρωσης και άλλων κατηγοριών προσώπων.», υπόχρεοι σε δήλωση είναι : [Δείτε εδώ]


8) ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ - ΔΙΑΦΟΡΑ ΘΕΜΑΤΑ
-Νομικό μπλόκο και στα πιστωτικά του ΛΑΓΗΕ από παραγωγούς φωτοβολταϊκών
-Ηλεκτρονικό «φακέλωμα» για το κόστος κατασκευής όλων των φωτοβολταϊκών
-Λ.ΑΓ.Η.Ε. – Eξόφληση παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ πρώτου τριμήνου 2014

9) ΕΙΣΠΡΑΞΗ ΤΕΛΩΝ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΑΠΟ ΕΝΕΡΓΕΣ, ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΡΓΟΥΣΕΣ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ.
Όσοι ασχολείστε με τέτοιου είδους επιχειρήσεις δείτε :
Δημοσιεύθηκε η κ.υ.α. για την είσπραξη τελών υπέρ του δημοσίου από ενεργές, αποθεματικές και αργούσες παραχωρήσεις μεταλλείων και από άδειες μεταλλευτικών ερευνών
Και αρχίστε να κάνετε τους υπολογισμούς.

10) ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (Ο.Ε.Ε.).
Συνεχίζεται η κινητικότητα, που έχει αναπτύξει η «νέα» Διοίκηση του Ο.Ε.Ε .
Δείτε στον Κόμβο :
-Ποιο είναι το καθεστώς της πιστοποίησης λογιστών - Συνέντευξη Taxheaven με το πρόεδρο του Οικονομικού Επιμελητηρίου κ. Κων/νο Κόλλια
-Ενημέρωση λογιστών φοροτεχνικών από το Ο.Ε.Ε. για την ηλεκτρονική υποβολή δικαιολογητικών στο Γ.Ε.ΜΗ.
-Η εποπτεία του ΟΕΕ στον Υπουργό ανάπτυξης.

Έγραφα στο «Σχόλιο της Δευτέρας », της 16/6/2014, ότι το Ο.ΕΕ., δείχνει μεγάλη διάθεση για έργο , αλλά θέλει αρκετό χρόνο και τρόπο για να συμβάλει αποτελεσματικά στην λύση των ουσιαστικών προβλημάτων του λογιστικού κόσμου. Ζούμε σε εποχές, κατά τις οποίες η διάκριση, από όλους μας, μεταξύ του «είναι» και του «φαίνεσθε», χρειάζεται προσοχή. Ή για να το πω λαϊκά , μήπως «Αλλού βαρούν τα όργανα κι αλλού χορεύει η νύφη» ; . Μάλλον η «νύφη», πάει προς τα «όργανα».
Το αναφέρω και πιο πάνω αλλά το ξαναθυμίζω:
Το αίτημα για παράταση της διαδικασίας αξιολόγησης από το Ο.Ε.Ε , για την απόκτηση Α' τάξης λογιστή φοροτεχνικού (Λήγει 10 -07 - 2014 ) αυτής είναι δίκαιο και επιτακτικό.

11) Παρατάσεις - Δηλώσεις.

«Αργήσαμε και σας περιμένουμε» Τροπολογία κατατέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο νομοσχέδιο του Υπ.Υγείας "Προσαρμογή στο εθνικό δίκαιο της Εκτελεστικής Οδηγίας 2012/25/ΕΕ της Επιτροπής της 9ης Οκτωβρίου 2012 για τη θέσπιση διαδικασιών ενημέρωσης σχετικά με την ανταλλαγή, μεταξύ των κρατών μελών, ανθρώπινων οργάνων που προορίζονται για μεταμόσχευση - Ρυθμίσεις για την Ψυχική Υγεία και την Ιατρικών Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή και λοιπές διατάξεις." που ρυθμίζει το πρόβλημα της πληρωμής των δόσεων που παρουσιάστηκε μετά την παράταση της καταληκτικής προθεσμίας των δηλώσεων. [Δείτε σχετικά εδώ]

Τις προτάσεις για τις δηλώσεις τις ανέλυσα πιο πάνω. Να προσθέσω μόνο ότι ο χρόνος που απομένει για τις τροποποιητικές δηλώσεις είναι ελάχιστος [Δείτε σχετικό άρθρο στον κόμβο] ενώ οι υποβολή εκπρόθεσμων τροποποιητικών δηλώσεων εισοδήματος επισύρει σημαντικά πρόστιμα. [Δείτε αναλυτικά εδώ την περιπτωσεολογία και τα πρόστιμα]

 

12) Φορολογικοί Έλεγχοι και όχι μόνο.

Το Σ.Δ.Ο.Ε. θα δεσμεύει λογαριασμούς μεγάλων φοροφυγάδων.Ρητά και κατηγορηματικά παραμένει σε ισχύ η δυνατότητα του ΣΔΟΕ να δεσμεύει τραπεζικούς λογαριασμούς μεγαλο-φοροφυγάδων, αποφάνθηκε με εγκύκλιό του ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και προϊστάμενος των οικονομικών εισαγγελέων Νίκος Παντελής για να προλάβει τα χειρότερα εξαιτίας ασάφειας στη διατύπωση μιας νυχτερινής τροπολογίας.
Η ανάγκη προήλθε από τη διατύπωση που άφηνε ανοιχτό το ζήτημα για το ποιος έχει αυτή την αρμοδιότητα και ήταν προφανής ο κίνδυνος να εκμεταλλευθούν χιλιάδες φοροφυγάδες και να αποδεσμεύσουν τα χρηματά τους.
Μάλιστα η διατύπωση που με εύσχημο τρόπο επιλέγει ο έμπειρος εισαγγελικός λειτουργός "ρίχνει" το μπαλάκι στην κυβέρνηση (τον νομοθέτη) να προβεί σε διόρθωση του συγκεκριμένου άρθρου καθώς δεν εκφράστηκε σωστά. [Δείτε σχετικά εδώ]

Οι προληπτικοί έλεγχοι πρέπει να εντατικοποιηθούν ειδικά στις τουριστικές περιοχές, και προς αυτή την κατέυθυνση κινείται η σχετική απόφαση. [Δείτε σχετικά εδώ]

Οσο για τα αποτελέσματα άλλων ελέγχων:16.999.022 ευρώ τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί από τις 15 Σεπτεμβρίου 2013 για τον έλεγχο της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας. και Σημαντικά αποτελέσματα από τους ελέγχους του Σ.Δ.Ο.Ε. κατά τον μήνα Ιούνιο - Φοροδιαφυγή δεκάδων εκατομμυρίων

---

Για το τέλος αφήνω ένα τραγούδι, που από καιρό ήθελα να το ακούσετε : Διόδια - 2013 (Μουσική: Σταύρος Σιόλας, Στίχοι: Πόλυς Κυριακού, Ερμηνεία : Σταύρος Σιόλας & Φωτεινή Βελεσιώτου )


Καλή δύναμη, Καλή συνέχεια…….Υποσημειώσεις:
(1) Σούμα : σημαίνει «άθροισμα», ετυμολογία: [ λατιν. summa].
Επίσης, σε αρκετές τοπικές διαλέκτους, η «σούμα», είναι ένα έντονα μυρωδάτο και διαφανές ρακί, που βγαίνει από στέμφυλα κατά την πρώτη απόσταξη. Η σούμα της Ρόδου, πασίγνωστο ποτό, προϊόν απόσταξης σταφυλιών ή σύκων, η σούμα, η «ροδίτικη ρακή», δίνει ξεχωριστά αρώματα και γεύσεις. Όσοι βρεθείτε το Καλοκαίρι στην Ρόδο μην ξεχάσετε να πάτε στην « 11Η ΓΙΟΡΤΗ ΜΕΛΙΟΥ ΚΑΙ ΣΟΥΜΑΣ, ΣΑΒΒΑΤΟ 9 ΑΥΓΟΎΣΤΟΥ 2014, ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΩΝ ΣΙΑΝΝΩΝ », που διοργανώνει ο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΙΑΝΝΩΝ ‘’Η ΒΡΑΣΙΑ’’.

(2) « Δεξιότερα Κουροπάτκιν!» . « Ο Κουροπάτκιν, ήταν στρατηγός του Τσάρου, που πολέμησε στο Ρωσοϊαπωνικό πόλεμο (1904-1905) και ηττήθηκε στο Μούκδεν. Ίσως όμως να μην είχε ηττηθεί αν διάβαζε (κάπως δύσκολο βέβαια, εκεί, στα ενδότερα της Σιβηρίας) τον ελληνικό Τύπο. Οκτάστηλο είχε κυκλοφορήσει κύριο άρθρο της εποχής, και ο τίτλος —πέρα ως πέρα στη σελίδα— ορμήνευε: “ΔΕΞΙΟΤΕΡΑ ΚΟΥΡΟΠΑΤΚΙΝ!”. Ο Κουροπάτκιν δεν άκουσε τη φωνή του Έλληνα αρθρογράφου. Δεν έστριψε δεξιά. Ενδεχομένως μάλιστα (ολέθριον!) να τοποθέτησε το στρατό του αριστερότερα, σε λάθος διάταξη μάχης. Και ηττήθηκε. Και καθαιρέθηκε. Και ταπεινώθηκε. Κάθε φορά που θυμάμαι το “ΔΕΞΙΟΤΕΡΑ ΚΟΥΡΟΠΑΤΚΙΝ” το συνδέω αυτόματα με το “ΠΙΣΩ ΣΟΥ ΡΕ! ΠΡΟΣΕΧΕ!”, που φωνάζαμε από την πλατεία του “Ροζικλαίρ” στον κάθε ήρωα της οθόνης. Που, αλίμονο, δεν κοίταγε ποτέ πίσω του — όπου ερχόταν ο Κακός! Και την πάθαινε, σαν τον Κουροπάτκιν! Θα μου πείτε: όσο μπορεί να σε ακούσει η προβολή του Τζών Γουαίην στο πανί, άλλο τόσο μπορούσε να ακούσει τον ελληνικό Τύπο ο Κουροπάτκιν. Κι όμως φωνάζουν ακόμη! Όχι οι πιτσιρίκοι στα σινεμά (φωνάζουν κι αυτοί), αλλά οι αρθρογράφοι μας.» του Νίκου Δήμου.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο