Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Λ. Παπαδήμος: Το φορολογικό σύστημα να γίνει απλούστερο

Ο πρώην πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος σε συνέντευξη του στο «Βήμα της Κυριακής», αναφέρθηκε στην ανάγκη αναμόρφωσης του φορολογικού συστήματος, το οποίο πρέπει να καταστεί απλούστερο, δικαιότερο και αποτελεσματικότερο, καθώς θα γίνει εργαλείο ανάπτυξης της οικονομίας, που θα δώσει ώθηση στις επενδύσεις.

Αναφορικά με χαλάρωση των δημοσιονομικών μέτρων, ο κ. Παπαδήμος δήλωσε ότι «είναι προφανές ότι η δυνατότητα άσκησης επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής εξαρτάται από την δημοσιονομική κατάσταση της χώρας.

Όταν το δημόσιο χρέος σε σχέση με το ΑΕΠ είναι εξαιρετικά υψηλό και συνεπώς απαιτούνται πρωτογενή πλεονάσματα για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του, τα περιθώρια δημοσιονομικής πολιτικής είναι εξαιρετικά περιορισμένα, αν όχι ανύπαρκτα».

Όμως μια πιθανή αναδιάρθρωση του χρέους, θα δημιουργούσε τα περιθώρια μιας «ηπιότερης δημοσιονομικής προσαρμογής, για τον περιορισμό του χρέους σε διατηρήσιμο επίπεδο», είπε ο κ. Παπαδήμος αναφορικά με το θέμα.

Επίσης, χαρακτήρισε την αύξηση του Ελληνικού χρέους μετά το PSI ως «αναμενόμενη» για τα πρώτα τρία χρόνια.

Όμως κατά την άποψη του χωρίς το «κούρεμα», το χρέος της χώρας σήμερα θα ήταν πολύ υψηλότερο και η διαχρονική εξέλιξη του τα ερχόμενα χρόνια θα ήταν πολύ δυσμενέστερη, «λόγο των υψηλότερων επιτοκίων των παλιών ομολόγων που ανταλλάχθηκαν με νέα»- όπως δήλωσε για το ζήτημα.

Ο κ. Παπαδήμος συνέχισε, λέγοντας ότι η βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους συναρτάται από «την εφαρμογή της δημοσιονομικής πολιτικής» και τα πρωτογενή πλεονάσματα και την «επίτευξη υψηλότερου και διατηρήσιμου ρυθμού ανάπτυξης» σε συνδυασμό με μείωση της διαρθρωτική ανεργίας.

Τέλος, αναφορικά με το πως η Ελληνική οικονομία μπορεί να πετύχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, ο κ. Παπαδήμος έδωσε έμφαση στην ανάγκη της βελτίωσης των επιδόσεων της ανταγωνιστικότητας και της αύξησης των εξαγωγών στην παγκοσμιοποιημένη οικονομία.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο