Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Ένα βήμα πιο κοντά στην κατάργηση της "τεκμαρτής" επιχειρηματικής αμοιβής για τους εταίρους των προσωπικών εταιρειών (Ο.Ε. και Ε.Ε.)

Ένα βήμα πιο κοντά στην κατάργηση της "τεκμαρτής" επιχειρηματικής αμοιβής για τους εταίρους των προσωπικών εταιρειών (Ο.Ε. και Ε.Ε.) φέρνει την κυβέρνηση - 4 χρόνια μετά την κατάργησή της για τις ΕΠΕ - επίσημο αίτημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εξίσωση της φορολογικής μεταχείρισης μεταξύ ελληνικών και ξένων προσωπικών εταιρειών. ...

Ένα βήμα πιο κοντά στην κατάργηση της "τεκμαρτής" επιχειρηματικής αμοιβής για τους εταίρους των προσωπικών εταιρειών (Ο.Ε. και Ε.Ε.) φέρνει την κυβέρνηση - 4 χρόνια μετά την κατάργησή της για τις ΕΠΕ - επίσημο αίτημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εξίσωση της φορολογικής μεταχείρισης μεταξύ ελληνικών και ξένων προσωπικών εταιρειών.

Αν συμβεί κάτι τέτοιο, εκτιμάται ότι θα αποβεί σε όφελος πολλών φορολογουμένων, πλην όμως θα πρέπει να το επιτρέπει ο απαιτούμενος υπολογισμός του όποιου δημοσιονομικού κόστους, το οποίο εάν αποδειχθεί υψηλό, τότε όχι μόνο θα αναβληθεί η κατάργηση αυτή, αλλά το υπουργείο Οικονομικών θα βρεθεί αντιμέτωπο με σοβαρά διλήμματα.

Ειδικότερα, με "αιτιολογημένη γνώμη" που απέστειλε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ελληνική κυβέρνηση, ζητείται από την τελευταία η κατάργηση εντός διμήνου των διακρίσεων μεταξύ ελληνικών και ξένων προσωπικών εταιριών ως προς το καθεστώς φορολόγησής τους.

Η διαφοροποίηση ως προς την φορολόγησή τους έγκειται στο γεγονός ότι ένα ποσοστό των κερδών των ελληνικών επιχειρήσεων φορολογείται ως προσωπικό εισόδημα των εταίρων. Η Κομισόν θεωρεί ότι αυτό συνεπάγεται άνιση φορολογική μεταχείριση και για το λόγο αυτό εξέδωσε "αιτιολογημένη γνώμη" καλώντας την Ελλάδα να απαντήσει εντός 2 μηνών διαφορετικά θα παραπεμφθεί σε ευρωπαϊκό δικαστήριο.

Βέβαια, εκτός από το ενδεχόμενο να εξισωθούν οι ελληνικές επιχειρήσεις με τις ξένες, υπάρχει και το αντίθετο: Να φορολογηθούν οι ξένες όπως και οι ελληνικές, κάτι που σε πρώτη ανάγνωση φαίνεται "λογικό" (δηλαδή ένας εξαιρετικά μικρός αριθμός ξένων επιχειρήσεων να φορολογηθεί όπως χιλιάδες ελληνικές εταιρείες) ωστόσο αυτό θα προξενούσε άλλα προβλήματα.

Με κυριότερο, να δοθεί η εντύπωση πως η Ελλάδα μεταβάλλει "επί το δυσμενέστερον" το καθεστώς φορολόγησης των ξένων επιχειρήσεων και ιδίως των εταίρων, εφόσον το φυσικό πρόσωπο - εταίρος (αλλοδαπός υπήκοος) θα κατέβαλε φόρο με υψηλότερο συντελεστή (αναλόγως κλίμακας και κλιμακίου) εφόσον θα εφορολογείτο στη χώρα τους ως φυσικό πρόσωπο.

Σημειώνεται, ότι οι συντελεστές φορολόγησης φυσικών προσώπων στην Ελλάδα λίγο απέχουν από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ως εκ τούτου "εταίροι" αρκετών χωρών θα αποδεικνύονται ζημιωμένοι από ένα τέτοιο ενδεχόμενο, οπότε οι ενδιαφερόμενοι θα οδηγούνταν σε άλλες λύσεις, όπως π.χ. στη σύσταση off shore επιχειρήσεων.

Υπενθυμίζεται, ότι με τον νόμο 3091/2002 (άρθρο 9, παρ. 8) είχε καταργηθεί από 1ης Ιανουαρίου 2003 μόνο για τις ΕΠΕ το παραπάνω πλασματικό εισόδημα το οποίο υπολογίζεται με 50% επί του ποσοστού συμμετοχής του εταίρου στα καθαρά κέρδη της εταιρίας και φορολογείται ως έσοδό του προστιθέμενο στα υπόλοιπα εισοδήματά του.

Πηγή capital.gr
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο