Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Φορολογική εξομοίωση αλλοδαπών

Oι Βρυξέλλες ζητούν από την Ελλάδα να καταργήσει τις φορολογικές διακρίσεις κατά των αλλοδαπών προσωπικών εταιριών, διαφορετικά απειλούν με προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο...

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε χθες να στείλει στην κυβέρνηση αιτιολογημένη γνώμη (δεύτερο και τελευταίο προδικαστικό στάδιο), ζητώντας την τροποποίηση της ελληνικής νομοθεσίας όσον αφορά τους φορολογικούς κανόνες, σύμφωνα με τους οποίους οι αλλοδαπές προσωπικές εταιρίες στην Ελλάδα φορολογούνται βαρύτερα από τις ημεδαπές.

Η άποψη της Επιτροπής είναι ότι οι κανόνες αυτοί εισάγουν διακριτική μεταχείριση και δεν συμβιβάζονται με την κοινοτική συνθήκη, η οποία εγγυάται την ελευθερία εγκατάστασης.

Σύμφωνα με την ελληνική φορολογική νομοθεσία, οι αλλοδαπές προσωπικές εταιρίες στην Ελλάδα φορολογούνται βαρύτερα από τις ημεδαπές. Οι προσωπικές εταιρίες που έχουν την καταστατική ή την πραγματική τους έδρα στη χώρα μας υπόκεινται σε χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή από τις προσωπικές εταιρίες που έχουν την καταστατική ή την πραγματική τους έδρα σε άλλα κράτη μέλη.

Η Ελλάδα αναγνωρίζει ότι υπάρχει μια μικρή διαφορά μεταξύ των φορολογικών συντελεστών για τις ημεδαπές και τις αλλοδαπές προσωπικές εταιρίες, αλλά υποστηρίζει ότι η διαφορά αυτή είναι δικαιολογημένη, λόγω του ότι ένα ποσοστό των κερδών των ημεδαπών προσωπικών εταιριών φορολογείται ως προσωπικό εισόδημα των εταίρων. Η Επιτροπή θεωρεί ότι η κατάσταση αυτή δεν συνεπάγεται κατ’ ανάγκη υψηλότερη φορολογία. Αντίθετα, μπορεί υπό ορισμένες περιστάσεις να οδηγεί σε ακόμη χαμηλότερο πραγματικό συντελεστή φόρου.

Εάν η Ελλάδα δεν απαντήσει ικανοποιητικά στην αιτιολογημένη γνώμη εντός δύο μηνών, η Επιτροπή θα ασκήσει προσφυγή στο Ευρωδικαστήριο.

Πηγή ΕΞΠΡΕΣ   
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο