Αποτελέσματα live αναζήτησης

Χαιρετισμός του Υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νίκου Δένδια σε εκδήλωση του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων

  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 4 λεπτά

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Αθήνα 2 Ιουλίου 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Χαιρετισμός Υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Νίκου Δένδια σε εκδήλωση του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων.

O Υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Νίκος Δένδιας απηύθυνε χαιρετισμό σήμερα, κατά την τελετή απονομής των βραβείων του διαγωνισμού ECOTROPHELIA, για τη δημιουργία καινοτόμων προϊόντων διατροφής, που διοργάνωσε o Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Νότης Μηταράκης.

Οι κ.κ. Δένδιας και Μηταράκης απένειμαν επίσης το α΄ και το β΄ βραβείο του διαγωνισμού, αντίστοιχα.

Ακολουθεί ο χαιρετισμός του κ. Δένδια:

«Κύριε Πρόεδρε,
Κύριε Συνάδελφε,
Κύριε Γενικέ Γραμματέα,
Κυρίες και Κύριοι,
Αγαπητοί φίλοι,
Νέοι άνθρωποι,

Αντιμετωπίζουμε σαν χώρα και σαν κοινωνία ένα πολύ βασικό και θεμελιώδες πρόβλημα, το οποίο καλούμαστε να το λύσουμε. Και καλούμαστε να το λύσουμε, γιατί εάν δεν το λύσουμε δεν θα επιβιώσουμε. Ή μπορεί να επιβιώσουμε σαν μια περιθωριακή κρατική οντότητα στην Περιφέρεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά σαν μια δυναμική χώρα, με συμμετοχή στο ευρωπαϊκό και στο παγκόσμιο γίγνεσθαι, δεν θα επιβιώσουμε. Και ποιο είναι αυτό, στο οποίο αναφέρομαι; Είναι η σύνδεση της ακαδημαϊκής κοινότητας και της καινοτομίας με την αγορά, τις δυνάμεις της αγοράς, τη βιομηχανία, με τελικό στόχο την εξωστρέφεια.

Αυτό οφείλει να αποτελεί την απόλυτη στόχευσή μας. Και αυτό το πράγμα δεν γίνεται μεταφυσικά, διότι υπάρχουν πάρα πολλά χρόνια που πέρασαν πίσω μας και δεν το καταφέραμε να το κάνουμε σωστά και με επιτυχία. Ίσως, τώρα, η κρίση να μας οδηγήσει στα σωστά βήματα, στις σωστές ατραπούς. Και η σημερινή εκδήλωση και η πρωτοβουλία που τα τελευταία χρόνια παίρνει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων, κύριε Πρόεδρε, νομίζω ότι είναι προς αυτήν την κατεύθυνση. Ήμουν προχθές στο ΣΕΒ, σε μια παρόμοια εκδήλωση, όπου επίσης, βραβευόταν η καινοτομία.

Κυρίες και κύριοι,

Περάσαμε πάρα πολλά χρόνια, θεωρώντας, ότι η λύση των πάντων είναι το ελληνικό δημόσιο, το κράτος. Ότι επιτυχία για τον καθένα από εμάς είναι να βρούμε μια θέση στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Και ότι αυτό αποτελεί και την πλήρη ικανοποίηση, αλλά και την οροφή των φιλοδοξιών μας. Αποδείχτηκε μέσα από την κρίση ότι αυτό ήταν ένα πολύ μεγάλο σφάλμα. Και αν μου επιτρέψετε να σας πω, εσείς ως νέοι άνθρωποι, οι σωστοί Έλληνες του αύριο, οφείλετε να έχετε απόλυτη πεποίθηση ότι εάν η χώρα δεν συνεχίσει την πορεία της με απόλυτη προσήλωση στις μεταρρυθμίσεις, δεν θα πάμε πουθενά.

Οι μεταρρυθμίσεις σε ό,τι υπήρξε στραβό μέχρι σήμερα είναι το κλειδί για το αύριο. Και επίσης, πρέπει να ξέρετε ότι υπάρχουν πολλές δυνάμεις που βρίσκονται αντίθετες προς αυτήν την πορεία. Είτε από άγνοια είτε από εθελοτυφλία είτε για δεκάδες άλλους λόγους, ιδιοτελών ή μικρών συμφερόντων, ο δρόμος των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων δεν είναι ένας εύκολος δρόμος. Είναι, όμως, ο μόνος δρόμος! Οποιαδήποτε άλλη επιλογή για τη χώρα είναι γκρεμός!

Αυτό, το οποίο, δε, πρέπει να κάνει το συγκεκριμένο Υπουργείο, που ο Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς, μου έκανε την τιμή να προΐσταμαι, είναι να διευκολύνει με μεταρρυθμίσεις το δικό σας δρόμο. Και έρχομαι σε μερικά συγκεκριμένα πράγματα, διότι τα αφηρημένα, νομίζω, πάντοτε έχουν ένα όριο. Καταρχήν πρέπει να πάμε σε μια αποτελεσματική προώθηση των ελληνικών προϊόντων στην παγκόσμια αγορά. Στον τομέα, ιδίως, των τροφίμων έχουμε προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας. Το γιατί δεν έχουμε γίνει leaders είναι ζητούμενο και προφανώς οφείλεται στα δικά μας σφάλματα. Καταρχήν μας έλειπε ο εξαγωγικός προσανατολισμός, ευρύτερα ως κοινωνία - δεν αναφέρομαι μόνον στις εταιρίες τροφίμων.

Έχουμε πρόβλημα ανταγωνιστικότητας. Το γνωρίζετε. Τέλος, έχουμε πρόβλημα προτεραιοποίησης, έχουμε πρόβλημα κατηγοριοποίησης. Έχουμε θέματα ως προς τη σύσταση ενός φορέα πιστοποίησης, διασφάλισης ποιότητας για τα προϊόντα, που είναι made in Greece. Συνολικά το branding μας. Όμως, όλα αυτά είναι πράγματα που μπορούν να διορθωθούν. Επίσης, εκτός από αυτό, πρέπει να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τις νέες ιδέες να μετατραπούν σε νέες επιχειρήσεις, σε νέα προϊόντα, που θα μπορούν να τοποθετηθούν στις διεθνείς αγορές. Θα κάνουμε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια σε αυτό χρησιμοποιώντας σύγχρονα χρηματοδοτικά εργαλεία. Ήδη υπάρχουν οι δομές αυτές που θα μας επιτρέψουν, χρησιμοποιώντας τους πόρους και του νέου ΕΣΠΑ, αλλά και άλλους ιδιωτικούς πόρους μέσω μόχλευσης, να πάμε προς την κατεύθυνση αυτή.

Η ενίσχυση των startups, των νεοφυών επιχειρήσεων, είναι για μένα αυτό που ονομάζουμε, κυριολεκτικά, λαϊκή καπιταλιστική δημοκρατία. Το δικαίωμα κάθε νέου ανθρώπου, ο οποίος έχει μία ιδέα, να βρει στήριξη από το σύστημα στα πρώτα βήματά του. Η δημιουργία incubators ή αν θέλετε θερμοκοιτίδων νέας επιχειρηματικότητας είναι επίσης κάτι απαραίτητο.

Και το άλλο πράγμα, το οποίο πρέπει να κάνουμε στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ, δεν είναι μόνο να αυξήσουμε τους πόρους για την έρευνα. Αν θέλετε αυτό είναι το εύκολο κομμάτι. Είναι ένα τμήμα αυτών των πόρων, εκτός από τη βασική έρευνα, να το χρησιμοποιήσουμε για την εφαρμοσμένη έρευνα προϊόντων, που μπορούν να καταλήξουν στην αγορά.

Σήμερα το πρωί με το Γενικό Γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας κάναμε ακριβώς αυτή τη συζήτηση. Βεβαίως, η βασική έρευνα είναι η προϋπόθεση, αλλά από την άλλη εμείς, μια μικρή χώρα η οποία έχει ανάγκη την εξωστρέφεια, δεν μπορούμε να αναχωρούμε σε ερευνητικούς παραδείσους μόνο. Πρέπει να κατευθύνουμε τους πόρους που έχουμε στη διάθεσή μας ώστε να βοηθήσουμε τις νέες ιδέες, τους νέους μας ανθρώπους, να βγάλουν τις ιδέες τους, να τις μετατρέψουν σε προϊόντα και τα προϊόντα αυτά να φτάσουν στην αγορά.

Θα ήθελα να σας πω ότι είμαι ευτυχής, πραγματικά ευτυχής, που βρίσκομαι σήμερα σε μια αίθουσα όπου υπάρχουν τόσοι νέοι άνθρωποι και άρα τόσες καινούργιες ιδέες που διεκδικούν το δικαίωμα στην επιτυχία. Και αυτό που έχω να σας ευχηθώ από την καρδιά μου είναι να δούμε αυτές τις εξαιρετικές ιδέες του σήμερα να γίνονται επιτυχημένα προϊόντα στην παγκόσμια αγορά του αύριο».


Από το Γραφείο Τύπου


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης