Ειδήσεις Εργατικά Ασφαλιστικά

Παρέμβαση του ΣτΠ για άμεση διάκριση λόγω φύλου σε βάρος μητέρας ανηλίκου που συνταξιοδοτήθηκε υποχρεωτικά

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΡΧΗ


Κύκλος Ισότητας των φύλων

Σύνοψη διαμεσολάβησης

Ιούλιος 2014

Άμεση διάκριση λόγω φύλου σε βάρος μητέρας ανηλίκου που συνταξιοδοτήθηκε υποχρεωτικά

Συνήγορος του Πολίτη: Καλλιόπη Σπανού
Ειδικοί επιστήμονες: Χριστίνα Αγγέλη, Άρτεμις Καλαβάνου

Γυναίκα, υπάλληλος σε ιδιωτική εταιρεία από το 1976, κατήγγειλε στον Συνήγορο του Πολίτη ότι της κοινοποιήθηκε μέσω δικαστικού επιμελητή η καταγγελία της σύμβασης εργασίας της με την αιτιολογία ότι εντός του 2013 συμπλήρωσε το 55ο έτος της ηλικίας της και συνεπώς είχε τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης ως μητέρα ανηλίκου (ν. 3863/2010). Ωστόσο η αναφερόμενη δεν επιθυμούσε τη συνταξιοδότησή της.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία (ν. 3896/2010, άρθρο 2) υπάρχει άμεση διάκριση λόγω φύλου: «..όταν ένα πρόσωπο υφίσταται, για λόγους φύλου, μεταχείριση λιγότερο ευνοϊκή από αυτήν την οποία υφίσταται, υπέστη ή θα υφίστατο ένα άλλο πρόσωπο σε ανάλογη κατάσταση..». Περαιτέρω, κατά τη διάταξη του άρθρου 7 παρ. 1 περ. στ του ν. 3896/2010: «Αντιβαίνουν στην αρχή της ίσης μεταχείρισης διατάξεις που βασίζονται στο φύλο, είτε άμεσα είτε έμμεσα, ιδίως σε σχέση με την ύπαρξη γάμου ή την εν γένει οικογενειακή κατάσταση, προκειμένου:… στ) να επιβάλουν διαφορετικά όρια ηλικίας για τη συνταξιοδότηση,..». Κατά τη διάταξη του εδαφίου δ της παραγράφου 5 του άρθρου 28 του α.ν. 1846/1951 (όπως τροποποιήθηκε από το νόμο 3863/2010) αναφέρεται: «….δ) Ασφαλισμένη μητέρα με ανήλικα παιδιά ή παιδιά οποιασδήποτε ηλικίας που είναι ανίκανα για κάθε βιοποριστική εργασία, η οποία έχει πραγματοποιήσει χρόνο ασφάλισης 5.500 ημερών και δεν λαμβάνει σύνταξη από το ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, το Δημόσιο, Ν.Π.Δ.Δ. ή άλλο οργανισμό κύριας ασφάλισης, δικαιούται πλήρη σύνταξη γήρατος με τη συμπλήρωση του 55ου έτους της ηλικίας της.

Ο Συνήγορος του Πολίτη, με έγγραφό του, ζήτησε την άποψη της εργοδοτικής πλευράς. Η εργοδότρια απάντησε ότι, στο πλαίσιο ομαδικών απολύσεων που έκανε, προχώρησε σε καταγγελίες συμβάσεων εργασίας με κοινωνικά κριτήρια, αρχίζοντας από εκείνους τους εργαζόμενους για τους οποίους η απώλεια της εργασίας θα ήταν λιγότερο επαχθής. Έτσι επιλέχθηκε η συγκεκριμένη εργαζόμενη, επειδή είχε δικαίωμα να λάβει σύνταξη γήρατος βάσει ειδικών ευεργετικών διατάξεων.

Ο Συνήγορος του Πολίτη με πόρισμά του, κατέληξε ότι η ενέργεια αυτή από την πλευρά της εργοδότριας εταιρείας είναι διάκριση λόγω φύλου. Συγκεκριμένα, κανείς άνδρας εργαζόμενος στην εταιρεία, της ίδιας ηλικίας και με τα ίδια κριτήρια (αριθμό ενσήμων, ανήλικο τέκνο), δεν βγήκε στη σύνταξη υποχρεωτικά αλλά προφανώς ακολουθήθηκαν άλλα κριτήρια για αυτούς.

Η καταγγελία της σύμβασης εργασίας της εργαζομένης έλαβε χώρα τον Ιούνιο του 2013 και μέχρι τις αρχές του 2014, όταν η εργοδότρια παρείχε στην Αρχή τα σχετικά στοιχεία και τις έγγραφες εξηγήσεις της, οι απολύσεις δεν είχαν ολοκληρωθεί. Έστω και αν η απόλυσή της θα επερχόταν λίγους μήνες αργότερα, και ανεξαρτήτως του μεγέθους της βλάβης που υπέστη από την πρόωρη απόλυσή της, η ενέργεια αυτή συνιστά διάκριση λόγω φύλου. Και αυτό επειδή αναγκάστηκε να συνταξιοδοτηθεί μολονότι η ίδια επιθυμούσε και είχε ανάγκη να συνεχίσει την εργασία της.


Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο:
Τμήμα Επικοινωνίας
Τζαβάρα Καλλιρρόη τηλ. 213130610 κιν. 6979448887
Παραγυιός Πέτρος τηλ. 2131306625
Παπαγεωργοπούλου Δημητρία τηλ. 2131306604


Ετικέτες για αναζήτηση ΣτΠ συνταξιοδότηση


Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο