Ειδήσεις Ανακοινώσεις ΥΠ.ΟΙΚ. - ΙΚΑ - ΟΑΕΔ

Πρόσθετη χρηματοδότηση για βρεφονηπιακούς σταθμούς

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ EΡΓΑΣΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δελτίο Τύπου

Αθήνα, 1 Ιουλίου 2014

Το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, με σταθερότητα και υπευθυνότητα συνεχίζει την υλοποίηση δράσεων αντιμετώπισης της ανεργίας, υποστήριξης της οικογένειας και ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής, μέσα από τη βέλτιστη αξιοποίηση των πόρων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου.

Ολοκληρώνοντας μια δύσκολη αλλά και επιτυχή διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, ανέλαβε την υλοποίηση εμπροσθοβαρών δράσεων, πριν την έγκριση των νέων επιχειρησιακών προγραμμάτων.

Στις εμπροσθοβαρείς αυτές δράσεις περιλαμβάνονται πολύ σημαντικές παρεμβάσεις του Υπουργείου Εργασίας, που βελτιώνουν τις εργασιακές, κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες χιλιάδων συνανθρώπων μας, αξιοποιώντας κάθε δυνατότητα, που παρέχεται από το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο.

Η πρώτη από τις παρεμβάσεις αυτές αφορά στο πρόγραμμα της εναρμόνισης οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, μέσω του οποίου εξασφαλίζεται η φύλαξη βρεφών, νηπίων και παιδιών σε βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς, σε κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών, καθώς και σε αντίστοιχα κέντρα για παιδιά με ειδικές ανάγκες, ώστε να διατηρήσουν οι μητέρες τη θέση εργασίας τους, ή να βοηθηθούν στην αναζήτηση μιας θέσης εργασίας.

Αναγνωρίζοντας τη σπουδαιότητα του εν λόγω προγράμματος για την ελληνική οικογένεια, και μολονότι οι πόροι για την επόμενη προγραμματική περίοδο 2014- 2020, είναι σημαντικά περιορισμένοι σε σχέση με την προηγούμενη προγραμματική περίοδο, πετύχαμε τη σύμφωνη γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για χρηματοδότηση του εν λόγω προγράμματος, από κοινοτικούς πόρους με το ποσό των 122 εκ. ευρώ για το έτος 2014 – 15.

Ταυτόχρονα, εξασφαλίσαμε την πρόσθετη χρηματοδότησή του, από εθνικούς πόρους του υπουργείου Εργασίας, ώστε το συνολικό ποσό για τη χρηματοδότηση του προγράμματος να ανέλθει στα 160 εκ. ευρώ. Με το συνολικό αυτό ποσό των 160 εκ. ευρώ, αλλά και με επιπλέον ρυθμίσεις που αφορούν τόσο στον εξορθολογισμό του κόστους ανά θέση φύλαξης (voucher), όσο και στην ενίσχυση της βιωσιμότητας των σταθμών, εκτιμούμε ότι θα καλύψουμε και φέτος τον ίδιο αριθμό παιδιών που εξυπηρετήθηκαν την περσινή χρονιά, δηλαδή περίπου 68.000 παιδιά.

Παράλληλα, δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στον κοινωνικό χαρακτήρα των κριτηρίων επιλογής των παιδιών, λαμβάνοντας κυρίως μέριμνα για τους γονείς με χαμηλό οικογενειακό εισόδημα και τη στήριξη των πλέον αδύναμων.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γιάννης Βρούτσης:

«Ολοκληρώσαμε με επιτυχία μια δύσκολη και με ασφυκτικές προθεσμίες διαδικασία διαπραγμάτευσης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διασφαλίζοντας την άμεση και εμπροσθοβαρή υλοποίηση δράσεων στήριξης της απασχόλησης.

Έτσι, καταφέραμε να εξασφαλίσουμε με πόρους του νέου ΕΣΠΑ τη συνέχιση του προγράμματος «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής», αλλά και την εξυπηρέτηση του ίδιου ακριβώς με πέρυσι αριθμού παιδιών σε όλες τις κατηγορίες δομών φύλαξης, δηλαδή βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και αντίστοιχα κέντρα για παιδιά με αναπηρία. Και φέτος, η διαδικασία επιλογής θα γίνει με διαφανή και αξιόπιστο τρόπο, στη βάση εισοδηματικών και κοινωνικών κριτηρίων.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον υφυπουργό κ. Βασίλη Κεγκέρογλου και τη Γενική Γραμματέα Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων κ. Άννα Δαλαπόρτα για την καθοριστική συμβολή τους στην επιτυχή έκβαση αυτής της συλλογικής προσπάθειας».

Επίσης, ο υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, αρμόδιος για τα θέματα των κοινοτικών προγραμμάτων δήλωσε:

«Το υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων στο πλαίσιο της δράσης «Εναρμόνισης Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής», η οποία προβλέπει την φύλαξη παιδιών σε βρεφονηπιακούς, παιδικούς σταθμούς, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, έσπευσε να καλύψει τις ανάγκες αυτές μέσω κοινοτικών και εθνικών πόρων που διαχειρίζεται.

Η εισαγωγή των παιδιών θα γίνει με εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια, ενώ έμφαση θα δοθεί στις οικονομικά ασθενέστερες ομάδες, καθώς και στα άτομα με αναπηρία. Στόχος του υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, είναι να απορροφηθούν την περίοδο 2014-2015, όσα παιδιά είχαν απορροφηθεί και πέρυσι.»
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο