Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Νομικό μπλόκο και στα πιστωτικά του ΛΑΓΗΕ από παραγωγούς φωτοβολταϊκών

«Νέου τύπου» νομικά «εργαλεία», νέα αγκάθια για τον ΛΑΓΗΕ που μπορεί να οδηγήσουν σε εμπλοκή, πολύ νωρίτερα από το αναμενόμενο, της εφαρμογής του νόμου 4254/2014 (τον οποίο έχει παγιωθεί να ονομάζουμε New Deal). Το καινούργιο δεδομένο στην όλη υπόθεση είναι η προσφυγή στα διοικητικά δικαστήρια, ομάδας επενδυτών φωτοβολταϊκών (οι περισσότεροι εκ των οποίων ανήκουν στους μεγαλύτερους του χώρου με έργα αρκετών Μεγαβάτ), κατά του ενημερωτικού σημειώματος για την παροχή υποχρεωτικής έκπτωσης για την ενέργεια του 2013.

Οι υπόλοιπες νομικές κινήσεις  που έχουν εξελιχθεί ή αναγγελθεί μέχρι στιγμής αφορούν το μέλλον. Το σύνολο σχεδόν των παραγωγών ΑΠΕ έχουν στείλει στο ΛΑΓΗΕ τα πιστωτικά σημειώματα με την έκπτωση που τους επιβάλλει το New Deal, σημειώνοντας ταυτόχρονα την επιφύλαξή τους ενόψει μελλοντικών νομικών αμφισβητήσεων της νομιμότητας του νόμου. Τέτοιες νομικές αμφισβητήσεις, ως γνωστόν, έχουν ήδη ξεκινήσει, μπορούν όμως να παράξουν αποτέλεσμα μόνον μελλοντικά. Αντίθετα η νομική κίνηση που αποκαλύπτει σήμερα το energypress διεκδικεί άμεσο αποτέλεσμα, αφού μπορεί να έχει ως επακόλουθο να μην πληρώσουν οι προσφεύγοντες επενδυτές το σύνολο της υποχρεωτικής έκπτωσης.

Ειδικότερα, ορισμένοι επενδυτές, επικαλούμενοι τα προβλεπόμενα στις σχετικές διατάξεις, υπέβαλαν εκτός των «ενδίκων βοηθημάτων» και σχετικές προσφυγές στον ΛΑΓΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ καταγράφοντας το σύνολο της νομικής τους επιχειρηματολογίας, με βάση την οποία στοιχειοθετείται η ασυμβατότητα των σχετικών διατάξεων του New Deal με διατάξεις του ελληνικού Συντάγματος και του ευρωπαϊκού δικαίου.

Η ιδιαιτερότητα συνίσταται στο ότι οι ίδιες οι επίμαχες διατάξεις κατ' εφαρμογή των οποίων έγιναν οι προσφυγές προβλέπουν την υποχρεωτική (εκ του νόμου) αναστολή του 50 % του αμφισβητούμενου με την προσφυγή ποσού, γεγονός που ισχύει για κάθε είδους φορολογικής υφής επιβάρυνση.

Το ποια είναι η ακριβής νομική φύση της επίμαχης επιβάρυνσης δεν μπορεί να το κρίνει ο ίδιος ο ΛΑΓΗΕ ή ο ΔΕΔΔΗΕ από μόνος του, αλλά μόνο το αρμόδιο δικαστήριο που θα κρίνει στο σύνολό τους τις προσφυγές.

Συνεπώς ο ΛΑΓΗΕ οφείλει να τοποθετηθεί και να εκτιμήσει αν θα προχωρήσει στον συμψηφισμό του 100% του πιστωτικού που του έχουν δώσει οι προσφεύγουσες εταιρείες ή θα εφαρμόσει, εν αναμονή των δικαστικών αποφάσεων, τις σχετικές διατάξεις και θα συμψηφίσει μόνον το 50%. «Ουδείς μπορεί να αποφανθεί δεσμευτικά για τη νομική φύση μιας νομοθετικά επιβαλλόμενης επιβάρυνσης, παρά μόνο τα αρμόδια δικαστήρια» δηλώνει στο Energypress αρμόδιος παράγοντας.

Νομικοί κύκλοι, μιλώντας στο energypress, εκτιμούν ότι η απόφαση των ΛΑΓΗΕ/ΔΕΔΔΗΕ δεν είναι εύκολη, καθώς τυχόν μεταγενέστερη απόφαση των δικαστηρίων που θα κρίνει ότι η επιβάρυνση που επεβλήθη με το υποχρεωτικό πιστωτικό στους παραγωγούς είχε όντως φορολογικό χαρακτήρα, θα αφήσει έκθετο τον Λειτουργό για μη εφαρμογή των συγκεκριμένων διατάξεων. Αυτό μάλιστα θα δίνει τη δυνατότητα έγερσης αξιώσεων για αποζημιώσεις εκ μέρους των παραγωγών οι οποίοι θα έχουν στερηθεί τα σχετικά ποσά που αντιστοιχούν στο 50% του πιστωτικού για τον ενδιάμεσο χρόνο μέχρι την τελική εκδίκαση της υπόθεσης. Αυτό μάλιστα θα ισχύει ακόμα κι αν η συγκεκριμένη επιβάρυνση θεωρηθεί τελικά από τους δικαστές συμβατή με το Σύνταγμα και το ενωσιακό δίκαιο.

Συνεπώς η πρακτική σημασία της συγκεκριμένης νομικής κίνησης είναι μεγάλη, πολλώ μάλλον επειδή οι προσφεύγοντες επενδυτές έχουν μεγάλα πάρκα και ως εκ τούτου έχουν εκδώσει πιστωτικά αρκετών εκατομμυρίων ευρώ.

Ας σημειωθεί τέλος ότι τους προσφεύγοντες παραγωγούς εκπροσωπούν Πανεπιστημιακοί Καθηγητές και η δικηγορική εταιρεία "Μεταξάς και Συνεργάτες".


Πηγή: energypress.gr


Ετικέτες για αναζήτηση φωτοβολταϊκά ΛΑΓΗΕ


Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο