Αποτελέσματα live αναζήτησης

Περαιτέρω μείωση 1,8% στους μισθούς στο α' τρίμηνο του έτους

27 Ιούνιου 2014 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ

Πειραιάς, 27/6/2014

Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ

ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΙΣΘΩΝ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ:
Α΄ τρίμηνο 2006 - Α΄ τρίμηνο 2014


Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) στο πλαίσιο του προγράμματος επέκτασης της διαθεσιμότητας των στατιστικών παρουσιάζει το τριμηνιαίο Δελτίο Τύπου «Δείκτης Μισθών στο σύνολο της Οικονομίας» με στόχο τη δημοσίευση στοιχείων του τριμηνιαίου Δείκτη Μισθών στο σύνολο της οικονομίας (εκτός από τον Πρωτογενή τομέα και τις Δραστηριότητες των Νοικοκυριών) με και χωρίς εποχική διόρθωση. Το παρόν Δελτίο Τύπου περιλαμβάνει στοιχεία για το A΄ τρίμηνο του έτους 2014, καθώς και για την περίοδο 2006 – 2013.

Τα στοιχεία του Α΄ τριμήνου 2014 είναι προσωρινά και ο πίνακας 3 περιλαμβάνει αναθεωρημένα στοιχεία των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο δείκτης καταρτίζεται σε εφαρμογή του Κανονισμού 450/2003 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου. Διατίθεται και δημοσιεύεται και από διεθνείς οργανισμούς (EUROSTAT, IMF).

Οι τομείς που καλύπτονται από τον δείκτη αντιστοιχούν στους κλάδους Β-Σ της στατιστικής ταξινόμησης Nace rev2. Μια αναλυτική περιγραφή των κλάδων οικονομικής δραστηριότητας που καλύπτονται βρίσκεται στο Παράρτημα του Δελτίου Τύπου.

Ο δείκτης Μισθών είναι αλυσωτός δείκτης Laspeyres και έχει βάση τo 2008. Καταρτίζεται ανά τρίμηνο και περιλαμβάνει το σύνολο των ακαθάριστων αμοιβών των απασχολουμένων κατά την περίοδο αναφοράς. Ως ακαθάριστες αμοιβές ορίζονται το σύνολο των μισθών και ημερομισθίων, των επιμισθίων και των εκτάκτων αμοιβών όπως και οι αμοιβές για ημέρες που δεν πραγματοποιήθηκε εργασία.

Επισημαίνεται ότι τα στοιχεία που παραθέτονται για το Α΄ τρίμηνο του έτους 2014 αποτελούν προσωρινές εκτιμήσεις που έχουν βασισθεί σε συλλογή μέρους των ερωτηματολογίων της έρευνας που διενεργεί η ΕΛ.ΣΤΑΤ. και γι’ αυτό είναι πιθανή η αναθεώρησή τους.

Στους πίνακες που ακολουθούν παρουσιάζονται αναλυτικά οι μεταβολές του δείκτη από το Α΄ τρίμηνο του 2006 έως το Α΄ τρίμηνο του 2014.

Στον Πίνακα 1 παρουσιάζεται ο Δείκτης Μισθών χωρίς να έχει εφαρμοστεί κανενός είδους προσαρμογή (ούτε εποχική ούτε ως προς τον αριθμό των εργασίμων ημερών). Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τον 14ο μισθό που καταβάλλεται το τέταρτο τρίμηνο κάθε έτους όπως και τις διάφορες υπερωριακές αμοιβές που καταβάλλονται σε ορισμένους κλάδους της οικονομίας εκείνη την περίοδο, δικαιολογεί τα ετήσια υψηλά που παρουσιάζει ο δείκτης συστηματικά τη συγκεκριμένη περίοδο.

Ο Δείκτης Μισθών του Α΄ τριμήνου 2014, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Α΄ τριμήνου 2013, παρουσιάζει μείωση κατά 1,8% έναντι μείωσης 11,9% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2013 προς το 2012.

Στον Πίνακα 2 παρουσιάζεται ο Δείκτης Μισθών με εποχική προσαρμογή αλλά χωρίς προσαρμογή ως προς τον αριθμό των εργασίμων ημερών. Ο Δείκτης Μισθών του Α΄ τριμήνου 2014, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Α΄ τριμήνου 2013, παρουσιάζει αύξηση κατά 0,6% έναντι μείωσης 12,4% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2013 προς το 2012.

Στον Πίνακα 3 παρουσιάζεται η μεταβολή του Δείκτη Μισθών ως προς το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους με προσαρμογή ως προς τον αριθμό των εργασίμων ημερών, για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ολόκληρο το Δελτίο τύπου ως συνημμένο αρχείο

Πληροφορίες:
Δ/νση Στατιστικών
Πληθυσμού και Αγοράς Εργασίας
Τμήμα Μισθωτής Εργασίας
Σ. Μπακαλίδου:
τηλ: 213 135 2175
fax: 213 135 2876
e-mail: [email protected]


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης