Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Ο Γιάννης Στουρνάρας 17ος Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος

Εγκρίθηκε με 10 ψήφους υπέρ έναντι 7 κατά και ένα «παρών» από την Επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλής, ο διορισμός του Γιάννη Στουρνάρα στη θέση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας.

Υπέρ τάχθηκαν οι βουλευτές από ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ενώ καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ.

«Παρών» δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, Γιάννης Πανούσης, ενώ από την ψηφοφορία απουσίασε ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος.

Νωρίτερα, ο κ. Στουρνάρας εξέφρασε την αισιοδοξία του για τη σημαντική πορεία της οικονομίας, έκανε λόγο για ένα θαύμα που πέτυχε η χώρα, ενώ επισήμανε την ανάγκη εφαρμογής του προγράμματος σταθερότητας και τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, σημειώνοντας ότι εξακολουθούν να υπάρχουν αβεβαιότητες και κίνδυνοι.

Στην ερώτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτη Λαφαζάνη, αν βλέπει τον νέο ρόλο τού κεντρικού τραπεζίτη ως το μακρύ χέρι του πρωθυπουργού, η απάντηση του κ. Στουρνάρα ήταν «θα είμαι διοικητής υπεράνω επιδιώξεων και συμφερόντων».

Κληθείς λίγο αργότερα από τους δημοσιογράφους, να σχολιάσει τη στάση τού ΣΥΡΙΖΑ απέναντί του ως νέος διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Αναγνωρίζω την ήπια κριτική που διατύπωσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν έχω τίποτα να χωρίσω μαζί του. Ως υπουργός είχαμε διαφωνίες με τον ΣΥΡΙΖΑ για την κυβερνητική πολιτική. Τώρα έχω άλλη ιδιότητα. Ως διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας η δουλειά μου είναι η νομισματική πολιτική και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει θέσει τέτοιο θέμα».

Με την ολοκλήρωση της θητείας του Γιώργου Προβόπουλου στη θέση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) και την ανάληψη καθηκόντων από τον Γιάννη Στουρνάρα, ξεκινάει μια ακόμη περίοδος στην ιστορία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Η Τράπεζα της Ελλάδος είναι η κεντρική εκδοτική τράπεζα της χώρας. Ιδρύθηκε το 1927, βάσει ενός Παραρτήματος του Πρωτοκόλλου της Γενεύης της 15ης Σεπτεμβρίου, λίγα χρόνια μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και τη Μικρασιατική Καταστροφή, και άρχισε να λειτουργεί τον Μάιο του 1928.

Στην ιστορία της η ΤτΕ γνώρισε 16 Διοικητές, σε τρεις εκ των οποίων έχει απονεμηθεί ο τίτλος του Επίτιμου Διοικητή, και 27 Υποδιοικητές.

Από τους μέχρι σήμερα διοικητές της ΤτΕ, τέσσερεις ανέλαβαν και πρωθυπουργοί της χώρας μας, σε κρίσιμες ιστορικές περιόδους. Ο Αλέξανδρος Διομήδης, ο Εμμανουήλ Τσουδερός, ο Ξενοφών Ζολώτας και πρόσφατα ο Λουκάς Παπαδήμος.

Μακροβιότερος διοικητής της ΤτΕ υπήρξε ο Ξενοφών Ζολώτας με 12,5 συνεχόμενα χρόνια στο τιμόνι της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας, από τον Φεβρουάριο του 1955 μέχρι τον Αύγουστο του 1967. Συνολικά θήτευσε στην θέση του διοικητή 20 χρόνια, καθώς ανέλαβε ξανά τα ηνία της τράπεζας άλλες δύο φορές.

Ακολουθεί ο Γεώργιος Μαντζαβίνος με 9 χρόνια συνεχόμενη θητεία, από τον Φεβρουάριο του 1946 μέχρι τον Φεβρουάριο του 1955 και ο Δημήτρης Χαλικιάς με 8 χρόνια, από το Φεβρουάριο του 1984 μέχρι τον Φεβρουάριο του 1992. Μετά ακολουθεί ο Λουκάς Παπαδήμος με 7 χρόνια και οκτώ μήνες από τον Οκτώβριο του 1994 μέχρι τον Ιούνιο του 2002.

Τον τίτλο του επίτιμου διοικητή της ΤτΕ έλαβαν τέσσερις διοικητές της, ο Ξενοφών Ζολώτας, ο Λουκάς Παπαδήμος και ο Νικόλαος Γκαργκάνας.

Πηγή Ημερησία


Ετικέτες για αναζήτηση ΣΥΡΙΖΑ Στουρνάρας ΤτΕ ΔΕΚΟ ΔΗΜΑΡ


Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο