Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Άκυρη Μονοπρόσωπη ΕΠΕ - Δήλωση έναρξης εργασιών στη ΔΟΥ

Σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 43 α’ παρ.2 εδαφ.β του ν. 3190/1955, ΕΠΕ δεν μπορεί με ποινή ακυρότητας, να έχει ως μοναδικό εταίρο μονοπρόσωπη ΕΠΕ. Κατ’ απόκλιση των κοινών διατάξεων, η ακυρότητα δεν επέρχεται αυτοδικαίως, αλλά κηρύσσεται με δικαστική απόφαση.

Σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 43 α’ παρ.2 εδαφ.β του ν. 3190/1955, ΕΠΕ δεν μπορεί με ποινή ακυρότητας, να έχει ως μοναδικό εταίρο μονοπρόσωπη ΕΠΕ. Κατ’ απόκλιση των κοινών διατάξεων, η ακυρότητα δεν επέρχεται αυτοδικαίως, αλλά κηρύσσεται με δικαστική απόφαση. Η απόφαση αυτή είναι διαπλαστική της ακυρότητας δηλαδή, τελικά, της λύσης της εταιρίας και της θέσης αυτής υπό εκκαθάριση.

Αυτά έκρινε η υπ’ αριθμ. 449/2006 γνωμοδότηση του Β Τμήματος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους σύμφωνα με την οποία ο σκοπός της διάταξης  36 του Κώδικα Φ.Π.Α. και της κατ’ εξουσιοδότηση αυτού εκδοθείσης Υ.Α., είναι να διασφαλισθεί με τις συνυποβαλλόμενες επιμέρους δηλώσεις, τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά και τη διενέργεια αυτοψίας, ο ευχερής φορολογικός έλεγχος της εταιρίας και η συναφής δυνατότητα παρακολούθησης των δραστηριοτήτων της από την αρμόδια φορολογική αρχή.

Κατά συνέπεια ημεδαπή ΕΠΕ στην οποία μοναδικός εταίρος είναι αλλοδαπή ΕΠΕ, πάσχει μεν ακυρότητα, ισχύει όμως καθόλα μέχρις ότου η ακυρότητα αυτή κηρυχθεί με δικαστική απόφαση, η οποία υποβάλλεται στις διατυπώσεις δημοσιότητας του άρθρου 8 του ν. 3190/1955 (άρθρ. 7 παρ. 3, εδάφ. α’ ). Η Δ.Ο.Υ. στην οποία υποβάλλεται η δήλωση έναρξης εργασιών περιορίζεται να ελέγξει την ακρίβεια και την πληρότητα των απαιτουμένων κατά νόμο δηλώσεων και δικαιολογητικών και, εφόσον ο σχετικός φάκελος είναι πλήρης και ακριβής και, επίσης, εφόσον δεν έχει κηρυχθεί με δικαστική απόφαση η ακυρότητα της εταιρίας, και δεν έχει υποβληθεί η απόφαση αυτή στις παραπάνω διατυπώσεις δημοσιότητας, οφείλει να χορηγήσει τη βεβαίωση έναρξης εργασιών.
Πηγή Επιχείρηση
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο