Αποτελέσματα live αναζήτησης

Το σχόλιο της Δευτέρας

Το σχόλιο της Δευτέρας
© Taxheaven - H εικόνα προστατεύεται από τον νόμο περι πνευματικής ιδιοκτησίας - Δείτε περισσότερα στους όρους χρήσης
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 21 λεπτά

Κωνσταντίνος Δημ. Γραβιάς

Πτυχιούχος Οικον. Παν/μίου Πειραιά

Λογιστής - φοροτεχνικός


Ι. Πρόλογος

Ξεκινώντας να γράψω το σημερινό σχόλιο συνειδητοποίησα ότι οδεύουμε ολοταχώς προς το τέλος του Ιουνίου κι ένιωσα για μια ακόμη φορά το γνώριμο σφίξιμο στο στομάχι. Μισός χρόνος πέρασε και χάθηκε τόσο γρήγορα όπως κυλούν οι κόκκοι της λευκής άμμου μέσα στην μικρή κλεψύδρα. Τόσες πολλές ημέρες κι όμως τις έζησα τόσο λίγο! Ο χρόνος μας παίζει πάντα περίεργα παιχνίδια. Όπως έγραφε ο ποιητής «Υπάρχουν πράγματα που τα περιμένεις χρόνια κι άλλα που συμβαίνουν μέσα σε μια στιγμή, καθορίζοντας για πάντα τη ζωή σου»1. Ένας βαθύς και μακρόσυρτος αναστεναγμός πλημμύρισε το γραφείο και τάραξε την ησυχία του καλοκαιρινού πρωινού, αντηχώντας στους τέσσερις τοίχους και στη γεμάτη βιβλιοθήκη. Η μυρωδιά της μελαγχολίας είναι χυμένη παντού μέσα στο δωμάτιο και μπλέχτηκε μ΄αυτή της ξαφνικής βροχής που πέφτει εδώ και λίγη ώρα. Αναρωτιέμαι αν είναι απομεινάρι των πρόσφατων γενεθλίων μου ή πηγάζει από την γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στον επαγγελματικό μας χώρο.

Τα συναισθήματα στη συνέχεια γίνονται ανάμεικτα και εναλλάσσονται με μια ασυνήθιστη αλληλουχία. Θλίψη, αγωνία, ανασφάλεια, πικρία, προβληματισμός, θυμός, αγανάκτηση, συνθέτουν την παλέτα των συναισθημάτων μου και διαγκωνίζονται για το ποιο θα έχει περίοπτη θέση στον καμβά πάνω στον οποίο εξελίσσεται η καθημερινότητά της βιοτής μου.

Γρήγορα οδηγούμαι στο συμπέρασμα ότι όλη αυτή η συναισθηματική φόρτιση και η ψυχική καταπόνηση οφείλεται αποκλειστικά στην ένταση και στην μακρόχρονη πίεση της δουλειάς που, ομολογουμένως, τα τελευταία χρόνια έχει γίνει ανυπόφορη. Δεν με φόβιζε ποτέ η δουλειά, μπορούσα -και μπορώ- να εργάζομαι αγόγγυστα. Όμως αυτό που με τσακίζει τα τελευταία χρόνια είναι η ανασφάλεια που νιώθω εξαιτίας των καταιγιστικών αλλαγών, το άγχος, η ένταση και γενικότερα ο εξευτελισμός που υφίσταμαι ως επαγγελματίας και ως πολίτης γενικότερα αυτής εδώ της χώρας. Αναφορικά με την εργασία μας δεν μπορείς να προβείς σε οποιονδήποτε προγραμματισμό, διότι μονίμως βρίσκεσαι με την πλάτη στον τοίχο και τρέχεις σαν άλογο του ιπποδρόμου για να προλάβεις υποχρεώσεις και καταληκτικές ημερομηνίες. Ακόμη και όταν παραδίνεσαι στην αγκαλιά του Μορφέα, δεν είναι σίγουρο ότι θα αφεθείς για ώρες στην γαλήνη που σου προσφέρει, αφού συχνά κάποια υποχρέωση που υπάρχει καταγεγραμμένη στο μυαλό σου θα σε ωθήσει να πεταχτείς και να ξυπνήσεις αγχωμένος αναφωνώντας «έστειλα τη δήλωση ή την ξέχασα;».

Πολλές σκέψεις τριβελίζουν το μυαλό μου. Δεν σας κρύβω ότι το τελευταίο διάστημα μου χει περάσει φευγαλέα η σκέψη να αποσυρθώ απ΄το χώρο και να απαλλαγώ έτσι από τα σύγχρονα δεσμά με τα οποία μας έχουν αλυσοδέσει οι σύγχρονοι τεχνοκράτες που μας διοικούν. Διερωτώμαι συχνά αν αξίζει τον κόπο όλη αυτή η ταλαιπωρία. Μια μεγάλη πάλη πραγματοποιείται μέσα στην ψυχή μου, μια διελκυστίνδα με αβέβαιο νικητή! Απ΄την άλλη φέρνω στο μυαλό μου τα λόγια του μεγάλου Ν. Καζαντζάκη2 και όλες οι αρνητικές σκέψεις φεύγουν. Δεν είμαι ρίψασπις, δεν θέλω να τα παρατήσω! Αγαπώ αυτή τη δουλειά και σε πείσμα των καιρών θα παλέψω για ένα καλύτερο αύριο στον επαγγελματικό μας χώρο. Αν είμαστε ενωμένοι θα τα καταφέρουμε. Μόνο έτσι θα σπάσει το απόστημα, θα ακουστεί η φωνή μας και τελικά θα μπορούμε να ασκούμε με συνέπεια το επάγγελμά μας κάτω από ανθρώπινες συνθήκες εργασίας.

Αν συνεχίσω σ' αυτό τον ρυθμό είμαι σίγουρος ότι το σχόλιο θα χάσει το εθιμοτυπικό ύφος του και από καθαρά χιουμοριστικό και σκωπτικό θα γίνει άκρως αιχμηρό, στενάχωρο και γεμάτο προβληματισμό, οπότε σκέφτομαι να αλλάξω εντελώς τόνο. Θα γράψω μόνο κάτι τελευταίο. Με τις ενέργειες ή με την απραξία μας καθορίζουμε σε μεγάλο βαθμό τις τύχες μας, οπότε πρέπει να σκεφτούμε σοβαρά και να αναθεωρήσουμε πολλά πράγματα όσον αφορά στην επαγγελματική μας δραστηριότητα και στην γενικότερη στάση μας. Για να σε πάρει υπόψη του στα σοβαρά κάποιος δημόσιος λειτουργός πρέπει να φροντίσεις επιμελώς να του δείξεις ότι έχει να κάνει με έναν κλάδο που απαρτίζεται από σοβαρούς επαγγελματίες, που μέσω της επιστημονικότητας και της γενικότερης παιδείας των μελών του αγωνίζεται, διεκδικεί τα αυτονόητα και δεν υποτάσσεται στα κελεύσματα του. Αν οι εκάστοτε τεχνοκράτες που προΐστανται σε καίριες θέσεις στο υπ. Οικονομικών νιώθουν την ανάσα μας, ακούν την ενιαία και δυνατή φωνή μας, αισθάνονται τη δύναμή μας που μπορεί να παρασύρει ως χείμαρρος τα πάντα, τότε θα αλλάξουν πολλά πράγματα στο χώρο μας. Είναι στο χέρι μας να αποδείξουμε ποιοι είμαστε και κυρίως πόσοι είμαστε...

Αφού ζητήσω για μια ακόμη φορά συγγνώμη για τον μακροσκελή πρόλογο του σημερινού σχολίου θα ξεκινήσω την καθιερωμένη εβδομαδιαία ανασκόπησή μας.

 

II. Ο λόγος τους συμβόλαιο...

Διαβάζοντας το δελτίο τύπου του υπ. Οικονομικών που κοινοποιήθηκε την Παρασκευή, πραγματικά αναρίγησα! Η ελληνική φερεγγυότητα των πολιτικών σε όλο της το μεγαλείο! Ο λόγος τους συμβόλαιο. Τις επόμενες μέρες όταν το σύστημα θα «μπουκώσει» πάλι από τις χιλιάδες δηλώσεις που θα υποβάλλονται καθημερινά, να δούμε τι θα λέει εκείνο το μελλοντικό δελτίο τύπου που θα εκδοθεί. Τέτοιου είδους ανακοινώσεις τις θεωρώ επιεικώς απαράδεκτες γιατί υποτιμούν τη νοημοσύνη όλων μας. Δεν θέλω να αναφερθώ πάλι στα τεράστια προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί και φέτος σχετικά με την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Σας παραπέμπω σε παλαιότερο «σχόλιο της Δευτέρας» όπου είχα αναφερθεί διεξοδικά (βλ. σχόλιο της 2.6.2014, ενότητα ΙV.Οὐαὶ ὑμῖν, γραμματεῖς καὶ φαρισαῖοι ὑποκριταί...).

Δεν γράφω ξανά τις απόψεις μου για το θέμα γιατί ίσως καταστώ γραφικός στα μάτια σας. Το μόνο που θα γράψω είναι ότι η όλη κατάσταση γύρω από την υποβολή των δηλώσεων έχει καταντήσει νοσηρή κι εμείς δεχόμαστε τεράστια πίεση για να αντεπεξέλθουμε στο δύσκολο έργο. Μην ξεχνάμε ποτέ ότι αν αντιληφθούμε το μέγεθος του ρόλου μας οικονομική ζωή του τόπου μας, τότε θα αλλάξουν πολλά στα φορολογικά δρώμενα της χώρας.

 

ΙΙI. Παράταση στις εκπρόθεσμες διακοπές

Αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε αυτό το διάστημα, το υπ. Οικονομικών σε μια κίνηση γαλαντομίας, προχώρησε στην έκδοση της απόφασης ΔΕΣ 1092026 ΕΞ 19.6.2014 μέσω της οποίας παρατείνεται η προθεσμία για την εκπρόθεσμη υποβολή δήλωσης διακοπής επιχειρηματικής δραστηριότητας -πέραν του έτους- βάσει του πραγματικού χρόνου διακοπής, μέχρι την 25η Ιουλίου 2014. Σύσσωμος ο κλάδος χαιρέτησε την κίνηση αυτή των υπευθύνων που αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε αυτό το χρονικό διάστημα έδωσαν μια τόσο γενναία παράσταση στις εκπρόθεσμες διακοπές. Μάλιστα, χιλιάδες συνάδελφοι έστειλαν ευχαριστήρια τηλεγραφήματα στο υπ. Οικονομικών και σε άπταιστα «γαλλικά» κατέγραψαν τις ευχαριστίες τους.

Το αμέσως προσεχές διάστημα θα ανακοινωθούν από το υπ. Οικ. και οι ημερομηνίες για τις εκπρόθεσμες καλοκαιρινές διακοπές μας, που σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μετατίθενται για το τέλος Οκτωβρίου, οπότε μέχρι τότε καθίστε αναπαυτικά στην καρέκλα του γραφείου σας, δουλέψτε και απολαύστε το απέραντο γαλάζιο των Windows...

 

ΙV. Δια το φιλόπτωχον ταμείο μας...

Με την απόφαση Δ13Α 1088562 ΕΞ 5.6.2014, έγινε γνωστή η φορολογική αντιμετώπιση των δωρεών προς έναν σύλλογο από ανώνυμους δωρητές, μέσω των κουμπαράδων που είναι τοποθετημένοι σε διάφορα σημεία της επικράτειας. Η απαλλαγή από το φόρο δωρεάς αυτών των περιπτώσεων μου έδωσε την ιδέα για τη λύση σε μια σειρά προβλημάτων που μας ταλανίζουν.

Με αφορμή την ανωτέρω διοικητική λύση σκέφτηκα τη δημιουργία του συλλόγου των ταλαιπωρημένων λογιστών Ελλάδος (Σ.ΤΑ.Λ.Ε.). Μέσω του συλλόγου αυτού θα προωθούνται ενέργειες για την ενίσχυση όλων των συναδέλφων σε πανελλαδικό επίπεδο. Αρχικά θα τοποθετηθούν κουμπαράδες έξω από τα γραφεία των απανταχού λογιστών, καθώς και στις οικείς των μισθωτών λογιστών, προκειμένου οι ανώνυμοι δωρητές να αφήνουν τον οβολό τους δια το φιλόπτωχον ταμείον μας. Στη συνέχεια, τα χρήματα θα συλλέγονται έξω από το νομισματοκοπείο Αθηνών και έπειτα με τρόπο μεθοδικό και με πλήρη διαφάνεια θα καλύπτονται τα έξοδα για την πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών του Ο.Α.Ε.Ε., καθώς και των τρεχουσών υποχρεώσεων όλων των ταλαιπωρημένων λογιστών. Πρόκειται για την πιο ενδεδειγμένη λύση στην παρούσα φάση προκειμένου να δώσουμε λύση στα οικονομικά προβλήματα που μαστίζουν και το χώρο μας. Αα, να σημειώσω επίσης ότι δεν θα φορολογούνται οι δωρητές, ούτε θα πρέπει να υποβάλλονται οι σχετικές δηλώσεις φόρου δωρεάς.

Δείτε σε αποκλειστικότητα τον κουμπαρά του Σ.ΤΑ.Λ.Ε. Προσοχή στις απομιμήσεις άλλων κουμπαράδων.

 


V. Σοφόν το σαφές!

Είναι γνωστή σε όλους μας η σαφήνεια με την οποία διατυπώνονται συχνά οι θέσεις και οι απόψεις του υπ. Οικ. επί των φορολογικών θεμάτων. Μια ακόμη τέτοια περίπτωση απάντησης που δεν επιδέχεται διαφορετικής ερμηνείας και είναι απολύτως κατανοητή από τον απλό πολίτη, είναι και η απόφαση με αριθ. πρωτ.: Δ12Α 1088596 ΕΞ 11.6.2014 με θέμα «Φορολογική μεταχείριση εργασιών ανακαίνισης σε ακίνητο που έχει δωρεάν παραχωρηθεί». Παρόλο που δεν γνωρίζουμε τι αναφέρεται στο ερώτημα που υπεβλήθη, εντούτοις είναι ηλίου φαεινότερον ότι ο τίτλος αυτής της διοικητικής λύσης δεν έχει καμία σχέση με το κείμενό της...

Πάντως, την επόμενη φορά που θα υποβάλετε κάποιο γραπτό ερώτημα στο υπ. Οικονομικών φροντίστε το ερώτημά σας να μην έχει μόνο ένα σκέλος αλλά περισσότερα, έτσι ώστε αν δεν σας απαντήσουν για όσα θέματα έχει θέσει να πάρετε απάντηση για κάποια άλλα που ίσως σας χρειαστούν στο μέλλον.

 

VI. Περί τροποποιητικών δηλώσεων Ε1 οικ. έτους 2014

Με την απόφαση του υπ. Οικ. ΠΟΛ. 1164/13.6.2014, δόθηκαν διευκρινίσεις σχετικά με την εκκαθάριση τροποποιητικών δηλώσεων φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων. Αφού λοιπόν διαβάσαμε πως θα γίνεται η εκκαθάριση σε όλες τις περιπτώσεις τροποποιητικών δηλώσεων, νιώθουμε πλήρεις και ολοκληρωμένοι ως άνθρωποι και ως επαγγελματίες. Βέβαια, οι ιθύνοντες ξέχασαν να μας αναφέρουν πότε θα ανοίξει επιτέλους το σύστημα για να υποβάλλουμε τις εν λόγω τροποποιητικές δηλώσεις Ε1. Η προθεσμία εκπνέει λίαν συντόμως -σύμφωνα με το δελτίο τύπου του υπ. Οικ., μην ξεχνιόμαστε-, και ουδείς γνωρίζει τι γίνεται επί του θέματος αυτού. Αν παρέλθει η οριζόμενη προθεσμία υποβολής των αρχικών εμπρόθεσμων δηλώσεων (30.6.2014), τότε οι τροποποιητικές δηλώσεις που θα υποβληθούν θα είναι εκπρόθεσμες.

Στο σημείο αυτό να θυμίσουμε ότι οι ιθύνοντες του υπ. Οικ., ηθελημένα ή εκ παραδρομής έχουν αφήσει την επιβολή προστίμου μόνο για τις εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις Ε1, αφού δεν προβλέπεται γι' αυτές απαλλακτική διάταξη όπως συμβαίνει με τις δηλώσεις Φ.Π.Α. και παρακρατούμενων φόρων, μετά τις τροποποιήσεις των προστίμων που έγιναν με τον νόμο 4254/2014. Γιατί έγινε αυτό; Γιατί να επιβάλλονται πρόστιμα μόνο στις εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις Ε1; Άγνωσται αι βουλαί...

Συνεπώς οι άνθρωποι του υπουργείου φάσκουν και αντιφάσκουν. Από τη μία μας κουνούν επιδεικτικά το δάκτυλο σχετικά με την τήρηση των προθεσμιών κι απ΄την άλλη, όντες εκτός χρονοδιαγράμματος δεν μπορούν να υλοποιήσουν ούτε τις διατάξεις που ψηφίζονται από την ίδια τη Βουλή των Ελλήνων. Αν δηλαδή κλείσει το σύστημα στις 30.6.2014, πότε θα υποβληθούν οι τροποποιητικές δηλώσεις; Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη για το φιάσκο γύρω από το θέμα αυτό;

 

VII. Πλησιάζουν τα εκκαθαριστικά του ΕΝ.Φ.Ι.Α.

Σε σύντομο χρονικό διάστημα θα λάβουμε και τα εκκαθαριστικά του νέου φόρου που μπήκε στη ζωή μας, του ΕΝ.Φ.Ι.Α. Μετά την παραλαβή του εκκαθαριστικού να ξέρετε ότι «θα κλάψουν μανούλες». Το υπ. Οικονομικών γνωρίζοντας τις συνέπειες που θα επιφέρει στους πολίτες ο νέος φόρος, έχει ήδη προμηθευτεί από γνωστή φαρμακοβιομηχανία τεράστια ποσότητα χαπιών με καταπραϋντική δράση που δημιουργούν συνάμα και αίσθημα ευφορίας. Τα ποσά είναι πολύ μεγάλα και θέλω να δω τώρα που θα πάνε να κρυφτούν οι εμπνευστές του. Δεν βλέπω να γλυτώνουν το λιντσάρισμα...

Σχετικά με τις διορθώσεις δείτε λεπτομέρειες στην απόφαση ΠΟΛ. 1164/13.6.2014.

 


VΙΙΙ. Νεότερα για το ειδικό βιβλίο τροποποίησης ωραρίου

Μετά από ερώτημα συναδέλφου σχετικά με το αν έπρεπε παράλληλα με το ειδικό βιβλίο να υποβάλλονται και οι πίνακες προσωπικού (τροποποιητικοί, έντυπο Ε4), η αρμόδια υπηρεσία του απάντησε για το θέμα αυτό. Το ερώτημα του συναδέλφου έγινε διότι πολλές επιθεωρήσεις εργασίας ζητούσαν παράλληλα και τα δύο, δηλαδή αναγραφή στο ειδικό βιβλίο και υποβολή τροποποιητικού πίνακα Ε4.

Ο συνάδελφος είχε την ευγενή καλοσύνη να μας στείλει το έγγραφο αυτό προκειμένου να ενημερωθούν όλοι οι συνάδελφοι σχετικά με το ζήτημα. Ευτυχώς, υπάρχουν ακόμη συνάδελφοι που αποδεικνύουν εμπράκτως ότι έχουν πολύ έντονο το στοιχείο της επαγγελματικής αλληλεγγύης και τους ευχαριστούμε γι΄αυτό. Συχνά έρχονται στον κόμβο μας απαντήσεις από ερωτήματα συναδέλφων και μας ζητούν να τα αναρτήσουμε για την ενημέρωση όλων! Τους ευχαριστούμε γι΄αυτό και είμαστε ευγνώμονες για την ανιδιοτελή προσφορά τους. Είμαι σίγουρος πως αν έστελναν όλοι τις απαντήσεις που έχουν λάβει κατά διαστήματα από διάφορες υπηρεσίες, η εργασία όλων μας γινόταν καλύτερη, αφού θα είχαμε επιπλέον λύσεις στα χέρια μας που μέχρι στιγμής αγνοούμε.

Τι λέει λοιπόν ουσιαστικά η απάντηση του εγγράφου αυτού; Σύμφωνα με την απάντηση με αριθ. πρωτ.:31227/11.6.2014 και θέμα: Παροχή πληροφοριών σχετικά με το ειδικό βιβλίο τροποποίησης ωραρίου εργασίας και υπερωριών, έγιναν γνωστά τα εξής: « [...] Πιο συγκεκριμένα ο εργοδότης δύναται να νομιμοποιεί κάθε αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου εργασίας ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας των εργαζομένων του, που προκύπτει στο πλαίσιο οργάνωσης και λειτουργίας της επιχείρησης ή εκμετάλλευσης ή εργασιών εν γένει, μόνο με την καταγραφή της στις στήλες του «Ειδικού Βιβλίου τροποποίησης ωραρίου εργασίας και υπερωριών». Συνεπώς, το Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» δε θα δέχεται ηλεκτρονικά το τροποποιητικό έντυπο Ε4, μετά την αναμενόμενη δημοσίευση της τροποποίησης της υπ’ αριθμ. 28153/126/28.8.2013 (Β΄2163) Απόφασης του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας [...]».

Για την πλήρη ενημέρωσή σας μπορείτε να μελετήσετε ολόκληρη την απάντηση καθώς και όλο το υλικό που υπάρχει γύρω από το θέμα αυτό στον κόμβο.


IX. Κατώτατα όρια μισθών και ημερομισθίων

Ο καλός συνάδελφος Ανδρέας Κ. Σακελλαριάδης, στο άρθρο του με τίτλο «Πίνακες νομοθετημένων γενικών κατωτάτων ορίων μισθών και ημερομισθίων», παρουσιάζει με τρόπο απλό και κατανοητό όσα ισχύουν αναφορικά με τα κατώτατα όρια των μισθών και ημερομισθίων. Πιστεύω πως η μελέτη του άρθρου αυτού θα φανεί χρήσιμη σε όλους.

 

X. Ασφαλιστική κάλυψη σε οφειλέτες του Ο.Α.Ε.Ε.

Με την κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας υπ΄αριθμ. πρωτ.: Φ.80000/7870/305/16.6.2014, «Καθορισμός διαδικασίας και δικαιολογητικών για παροχές ασθένειας σε είδος, κατ’ εφαρμογή του άρθρου πρώτου υποπαράγραφος Α3 του ν.4254/2014», εκτός των άλλων έγιναν γνωστά και τα ακόλουθα:

α) Οι ασφαλισμένοι του Ο.Α.Ε.Ε. που διέκοψαν την επαγγελματική τους δραστηριότητα ή προέβησαν σε δήλωση αδράνειας εργασιών στη Δ.Ο.Υ. σύμφωνα με την ΠΟΛ.1102/14.7.2005 και δεν εμπίπτουν στις διατάξεις της παραγράφου 8 του άρθρου δευτέρου του ν.3845/2010 (Α΄ 65) ή συνεχίζουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα και δεν είναι ασφαλισμένοι σε άλλο φορέα καθώς, και

β) οι ασφαλισμένοι του Τομέα Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων του Ε.Τ.Α.Α., οι οποίοι έχουν απολέσει την ασφαλιστική τους ικανότητα λόγω οφειλών στον ασφαλιστικό τους φορέα, δικαιούνται, οι ίδιοι και τα προστατευόμενα μέλη αυτών, παροχές ασθένειας σε είδος από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. μέχρι 28/2/2015, εφόσον οι οφειλές τους αφορούν τα έτη 2011, 2012 και 2013, χωρίς να εξετάζεται η ασφαλιστική κατάσταση του 2014, και ο μέσος όρος του συνολικού οικογενειακού φορολογητέου εισοδήματος για τα ανωτέρω έτη δεν υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ.

Προκειμένου οι αρμόδιες υπηρεσίες των ασφαλιστικών φορέων να προβούν στη χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας μέχρι 28/2/2015, για τον ίδιο τον ασφαλισμένο και τα προστατευόμενα μέλη αυτού, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, απαιτείται η υποβολή αίτησης και η προσκόμιση αντίγραφου εκκαθαριστικού σημειώματος για τα εισοδήματα των ετών 2011, 2012 και 2013.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες των ασφαλιστικών φορέων ελέγχουν τα δικαιολογητικά και αφού διαπιστώσουν ότι ο μέσος όρος του συνολικού οικογενειακού φορολογητέου εισοδήματος των τριών (3) προηγουμένων ετών δεν υπερβαίνει το ποσό των δώδεκα χιλιάδων ευρώ (12.000,00 €) και οι οφειλές από ασφαλιστικές εισφορές έχουν δημιουργηθεί τα ίδια έτη, προβαίνουν στην χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας (θεώρηση του βιβλιαρίου υγείας) μέχρι 28/2/2015 με την ένδειξη «άρθρο πρώτο υποπαράγραφος Α3 του ν.4254/2014».

Για περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να μελετήσετε ολόκληρη την απόφαση.

 


ΧΙ. Περιπτώσεις πληρωμής που βρίσκονται σε καθεστώς πτώχευσης

Είναι γνωστό ότι πολλές επιχειρήσεις δεν άντεξαν τη λαίλαπα της κρίσης και οδηγήθηκαν μοιραία σε καθεστώς πτώχευσης. Τι γίνεται όμως στις περιπτώσεις εκείνες που οι επιχειρήσεις αυτές έχουν λαμβάνειν από του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.; Σύμφωνα με το υπ΄αριθμ. πρωτ.:Γ32/220/16.6.2014 έγγραφο του Ι.Κ.Α. σε συνδυασμό με το έγγραφο του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. με αριθ. πρωτ.: 3965/3.6.2014, έγινε γνωστό ότι:

[...] Από το συνδυασμό των ανωτέρω διατάξεων προκύπτει ότι οι απαιτήσεις του πτωχού αποτελούν μέρος της πτωχευτικής περιουσίας, τις οποίες ο σύνδικος εισπράττει με τον τρόπο που περιγράφεται στο άρθρο 73 του Νόμου 3588/2007, άλλως δύναται να προβεί σε συμβιβασμό για την είσπραξή τους, κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 74 του ίδιου Νόμου.

Με δεδομένο, λοιπόν, ότι η εταιρεία με την επωνυμία «...............» ευρίσκεται υπό καθεστώς πτώχευσης και συνεπώς οι απαιτήσεις της κατά του ΕΟΠΥΥ αποτελούν μέρος της πτωχευτικής περιουσίας, δεν δύναται ο ΕΟΠΥΥ να εξοφλήσει την εταιρεία. Πρέπει ο σύνδικος πτώχευσης να ενημερωθεί για τις απαιτήσεις της εταιρείας κατά του ΕΟΠΥΥ και να προβεί σε κάθε νόμιμη διαδικασία σύμφωνα με τις ανωτέρω διατάξεις [...].

 


ΧΙΙ. Παίρνουμε τα χρωστούμενα χωρίς να σας ρωτάμε!

Το τελευταίο αποκούμπι του πολίτη είναι όπως είναι γνωστό η δικαιοσύνη. Εκεί εναποθέτει την τελευταία του ελπίδα ο Έλληνας -και όχι μόνο- πολίτης προκειμένου να βρει το δίκιο του, χωρίς φυσικά αυτό να επιτυγχάνεται πάντα. Υπήρχαν και θα υπάρξουν στο μέλλον δικαστικά φιάσκα, ή δίκες παρωδίες. Δεν λείπουν επίσης οι «φωτογραφικές» δικαστικές αποφάσεις που δίνονται κατόπιν παραγγελίας ή αποτελούν προϊόν πίεσης των εκάστοτε κυβερνήσεων. Απ΄την άλλη έχουμε γίνει μάρτυρες αποφάσεων που εκδόθηκαν με τέτοιο τρόπο ώστε να ασκήσουν πίεση οι δικαστικοί λειτουργοί προκειμένω να διεκδικήσουν από τους κυβερνώντες αμοιβές ή άλλα προνόμια. Ευτυχώς τα φαινόμενα αυτά είναι λίγα και στην πλειονότητά τους οι δικαστικοί ασκούν με πλήρη συνέπεια το λειτούργημά τους.

Την περασμένη εβδομάδα η 7μελής σύνθεση του ΣΤ΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), με την υπ΄ αριθμ. 2080/2014 αμετάκλητη απόφασή της, μεταστρέφοντας την έως σήμερα νομολογία της, έκρινε ότι μπορεί το Δημόσιο (Δ.Ο.Υ., Ι.Κ.Α., κ.λπ.) να προβαίνει σε κατασχέσεις χρημάτων που βρίσκονται σε τράπεζες (συντάξεις, μισθοδοσία, κ.λπ.) λόγω οφειλών, χωρίς να έχει ενημερωθεί προηγουμένως ο οφειλέτης, έτσι ώστε να μπορεί να προσφύγει στα δικαστήρια ή να πάει να εξοφλήσει ή να ρυθμίσει το χρέος του. Δεν παραλείπει η απόφαση να υπογραμμίσει ότι:

«η μη κοινοποίηση στον οφειλέτη οφείλεται στον προφανή λόγο ότι, αν αυτός επληροφορείτο την επικειμένη λήψη του μέτρου, θα έσπευδε να εισπράξει από τον τρίτο (σ.σ.: τράπεζα) τα οφειλόμενα σ' αυτόν χρήματα ή απαιτήσεις ή θα ανελάμβανε τα εις χείρας τρίτου κινητά του, με συνέπεια, βεβαίως, να καθίσταται αδύνατη η εξ αυτών ικανοποίηση της αξιώσεως του Δημοσίου».

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον περασμένο Μάρτιο, η 5μελής σύνθεση του ΣΤ΄ τμήματος του ΣτΕ, επαναλαμβάνοντας παλαιότερη απόφασή του 2012, έκρινε με την υπ΄ αριθμ. 366/2014 απόφασή του, ότι δεν μπορεί το Δημόσιο, κ.λπ. να προβαίνει σε κατασχέσεις επί τραπεζικών λογαριασμών λόγω οφειλών προς το Δημόσιο εάν προηγουμένως δεν έχει ενημερωθεί ο ενδιαφερόμενος.

Είμαι υπέρμαχος της άποψης ότι πρέπει να πληρώνουμε τα χρέη που δημιουργήσαμε στο Δημόσιο, όμως απαιτώ να έχουμε ως πολίτες την ίδια αντιμετώπιση από την πολιτεία όταν έχουμε να εισπράξουμε χρήματα. Επίσης, πρέπει οι πολίτες να είναι ίσοι απέναντι στο νόμο και να μην υπάρχουν ευνοϊκές μεταχειρίσεις! Στην Ελλάδα βέβαια αυτό δεν έχει αλλάξει μέχρι στιγμής και μάλλον θα αργήσει να γίνει κάτι επ΄αυτού. Πως να ξεριζώσεις άραγε βαθειά ριζωμένες πρακτικές. Θεωρώ ανεπαρκή την αιτιολογία του Σ.τ.Ε. ότι πρέπει να κατάσχονται τα χρήματα χωρίς ειδοποίηση λόγω του γεγονότος ότι σε διαφορετική περίπτωση ο πολίτης θα «σήκωνε» τα χρήματα. Στην εξεταζόμενη περίπτωση αναφέρεται ότι η κατάσχεση αφορούσε απαιτήσεις του ΙΚΑ για οφειλές μιας πρώην Α.Ε. ύψους 565.392,73 ευρώ.

Θέλω να ρωτήσω στο σημείο αυτό, γιατί το ποσό αυτό έφτασε σε τέτοια δυσθεώρητα ύψη; Κάποιοι προφανώς δεν έκαναν τη δουλειά τους σωστά. Αν μάλιστα το Δημόσιο περιμένει να εξοφληθούν τα χρωστούμενα αυτής της Α.Ε. με τη σύνταξη του πρώην διευθύνοντος συμβούλου, τότε πρέπει να εύχεται να ζήσει πάρα πολλά χρόνια ακόμη ο ανωτέρω συνταξιούχος. Εναλλακτικά μπορούν να τοποθετήσουν τον άνθρωπο σε ειδικό θάλαμο ώστε να παρατείνουν τη ζωή του.

Διαβάστε τη σχετική είδηση

Υπάρχει βέβαια και η άποψη του υπ. Οικονομικών για τις «τυφλές» κατασχέσεις από την εφορία και το όριο των 1.500,00 ευρώ.

Διαβάστε τη σχετική είδηση

Επειδή οι άνθρωποι του υπουργείου γνωρίζουν ότι καθημερινά δεν κάνουμε τίποτε στα γραφεία μας από το να λύνουμε σταυρόλεξα, είπαν να μας δώσουν κάτι για να ασχολούμαστε βρε αδελφέ. Τι είναι αυτό; Μια νέα ηλεκτρονική εφαρμογή, όπου οι φορολογούμενοι -δηλαδή οι λογιστές- θα μπορούν μέσω του TAXISnet να δηλώνουν τον έναν μοναδικό λογαριασμό τους για τον οποίο ισχύει το ακατάσχετο, ώστε να προλαμβάνονται πλήρως τα περιστατικά εσφαλμένης κατάσχεσης. Μην απορείτε με όλα αυτά, αφού ήδη τα γραφεία μας έχουν μετατραπεί σε Κ.Ε.Π.


ΧΙΙΙ. Στον Ο.Α.Ε.Ε. και οι ορκωτοί ελεγκτές-λογιστές του Σ.Ο.Ε.Λ.

Με την απόφαση Φ.80000/οικ.12347/576/16.6.14, δόθηκαν οδηγίες σχετικά με την ένταξη από 1.7.2014 των ορκωτών ελεγκτών-λογιστών που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του Σ.Ο.Ε.Λ., στην ασφάλιση του Ο.Α.Ε.Ε. Εξαιρούνται όσοι έχουν την 1.7.2014 είκοσι πέντε έτη (25) ασφάλισης στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ή έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Η ασφάλιση και η καταβολή των εισφορών υπέρ Ο.Α.Ε.Ε. γίνεται καταρχήν μόνο για τον Κλάδο Κύριας Σύνταξης και μόνο κατόπιν επιλογής του ασφαλισμένου και στον Κλάδο Ασθένειας, γιατί οι ασφαλισμένοι υπάγονται υποχρεωτικά για τον Κλάδο Ασθένειας στον Λογαριασμό Υγείας του Σ.Ο.Ε.Λ. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ανατρέξουν στην ανωτέρω απόφαση για περαιτέρω λεπτομέρειες.


XΙV. Ζημία υποκαταστήματος που βρίσκεται στην αλλοδαπή

Την εβδομάδα που μας πέρασε δεν έλειψαν και οι διοικητικές λύσεις από το υπ. Οικονομικών. Η αλήθεια είναι ότι ο καταιγισμός αποφάσεων, εγκυκλίων, διοικητικών λύσεων, κ.λπ. δεν λέει να κοπάσει. Άλλωστε το απλό και δίκαιο φορολογικό σύστημα της χώρας μας είναι συνυφασμένο με την πενιχρή έκδοση κανονιστικών αποφάσεων. Αν μετρήσουμε όλες τις αποφάσεις που εκδίδονται κάθε έτος μόνο από το υπ. Οικονομικών, τότε σίγουρα θα μας ανέβει η πίεση στα ύψη!  Στην Ελλάδα όπως είναι γνωστό η αγαπημένη συνήθεια των υπευθύνων είναι η νομοθέτηση μέσω εγκυκλίων...

Επέλεξα να σας υπενθυμίσω την παρακάτω που αφορά στη φορολογική μεταχείριση ζημιών ή κερδών ημεδαπής ανώνυμης εταιρείας από το υποκατάστημά της που βρίσκεται στην αλλοδαπή. Δείτε την γιατί μπορεί να σας φανεί χρήσιμη αν έχετε παρόμοιες περιπτώσεις.

 

XV. Έντυπο Α21

Πολύς ντόρος έγινε τις τελευταίες μέρες σχετικά με το χρόνο υποβολής του εντύπου Α21. Αχός βαρύς ακούστηκε σε όλα τα κανάλια και η παραπληροφόρηση πήγε σύννεφο! Σ΄αυτό το σάλο που δημιουργήθηκε μερίδιο ευθύνης φέρει και ο Διοικητής του Ο.Γ.Α. αναφορικά με την προθεσμία υποβολής του εντύπου Α21, λόγω κάποιων δηλώσεών του σε τηλεοπτικό σταθμό. Ας δούμε όμως τι προβλέπεται στην Κ.Υ.Α. αριθμ. Δ27/οικ. 15239/645/16.5.2013 (μετά τις τροποποιήσεις που επήλθαν με την απόφαση Δ27/οικ.7943/263/12.3.2014).

Άρθρο 2 - Χρόνος και τρόπος καταβολής

1. Το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων και το ειδικό επίδομα για τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες καταβάλλονται για τους δικαιούχους κάθε έτους ανά τρίμηνο, με πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου, από την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε ημερολογιακού τριμήνου και εντός είκοσι (20] ημερολογιακών ημερών.

2. Ως καταληκτική προθεσμία για την υποβολή αίτησης Α21 εκάστου έτους ορίζεται η 15η Ιανουαρίου του επόμενου έτους ή τυχόν νέα οριζόμενη με απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας. Σε περίπτωση που δεν υποβληθεί αίτηση Α21 μέχρι την ως άνω προθεσμία, ο υπόχρεος καθίσταται μη δικαιούχος για το έτος αυτό. Τα εισοδήματα που λαμβάνονται υπόψη είναι αυτά που έχουν δηλωθεί στις εκκαθαρισμένες αρχικές ή τροποποιητικές Δηλώσεις Φορολογίας Εισοδήματος Ε1.

3. Στους δικαιούχους που ήδη λαμβάνουν το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων και το ειδικό επίδομα για τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες, δύναται να χορηγείται προκαταβολή, του πρώτου τριμήνου εκάστου έτους, ακόμη και αν δεν έχουν υποβάλει αίτηση Α21.

Το ποσό της προκαταβολής θα είναι ίσο με αυτό που θα ελάμβανε ο δικαιούχος για το πρώτο τρίμηνο με βάσει την Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Ε1 που υπέβαλε για το προηγούμενο έτος, όπως αυτό αναπροσαρμόζεται, σύμφωνα με τα τηρούμενα στοιχεία.

4. Η επεξεργασία και εκκαθάριση των αιτήσεων Α21 με βάση τις συμπληρωματικές − τροποποιητικές Δηλώσεις Φορολογίας Εισοδήματος Ε1, θα πραγματοποιείται μέχρι τη λήξη του πρώτου διμήνου του επόμενου έτους.


XVI. Ποιητική ανάσα...

Σήμερα θα μοιραστώ μαζί σας ένα ποίημα του Ντίνου Χριστιανόπουλου με τίτλο «ενός λεπτού σιγή». Έχω γράψει και στο παρελθόν ότι η ποίηση και η μουσική δεν πρέπει να λείπουν ποτέ απ΄τη ζωή μας, έστω κι αν βαλλόμαστε καθημερινά από παντού, έστω κι αν η ανάγκη για την εξασφάλιση των βασικών αναγκών γίνεται συχνά βρόχος που σφίγγει ολοένα και περισσότερο το λαιμό μας. Μέσα από την ποίηση ή τη μουσική μπορούμε να ανασύρουμε απ΄τα βάθη της ψυχής μας συναισθήματα καλά κρυμμένα ή ακόμη και κάποια που δεν γνωρίζαμε πως υπήρχαν καν μέσα μας.

Μέσα από τη γραφή του ποιητή ή τις νότες της μουσικής μπορούμε να ανακαλύψουμε ξεχασμένες ατραπούς, να ταξιδέψουμε σε μέρη μαγικά, να νιώσουμε δυνατά, να αισθανθούμε, να ανασάνουμε, να βουρκώσουμε, να χαμογελάσουμε, να ερωτευτούμε, να ζήσουμε!


Εσείς που βρήκατε τον άνθρωπό σας
κι έχετε ένα χέρι να σας σφίγγει τρυφερά,
έναν ώμο ν’ ακουμπάτε την πίκρα σας,
ένα κορμί να υπερασπίζει την έξαψή σας,
κοκκινίσατε άραγε για τη τόση ευτυχία σας,
έστω και μια φορά;
Είπατε να κρατήσετε ενός λεπτού σιγή
για τους απεγνωσμένους;


XVΙI. Επίλογος

Για μία ακόμη φορά έφτασε η στιγμή να σας αποχαιρετίσω. Κάθε φορά που φτάνω στον επίλογό μου, αισθάνομαι σαν να έχω συζητήσει με όλους εσάς που μου κάνατε την τιμή και διαβάσατε όσα έγραψα. Σαν να πραγματοποιήθηκε ένας ιδιαίτερος διάλογος ανάμεσά μας. Αυτό που πάντα επιθυμούσα ήταν να μπορώ να συνδιαλέγομαι με τους ανθρώπους και μέσα από τον εποικοδομητικό διάλογο να γίνομαι καλύτερος, αφουγκραζόμενος τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες των υπολοίπων. Βέβαια, η αλήθεια είναι ότι έτσι όπως έχει έχει γίνει η ζωή όλων μας λείπει έντονα το στοιχείο της επικοινωνίας. Όχι της επικοινωνίας που πραγματοποιείται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή του γραπτού διαλόγου, αλλά της κατ ιδίαν επικοινωνίας, όπου πρωταρχικό ρόλο έχει το ηχόχρωμα της φωνής, οι εκφράσεις του προσώπου, οι κινήσεις κ.λπ. Απομακρυνθήκαμε πολύ και ζούμε εγκλωβισμένοι σε μια κατάσταση όπου το ανθρώπινο στοιχείο δεν παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο. Σημεία των καιρών θα πει κάποιος. Όπως και να χει, η δική μου προτροπή είναι να μην χάσουμε την ανθρώπινή μας ιδιότητα και να δώσουμε χώρο σε όλα αυτά που μας κάνουν να ζούμε καλύτερα και σ' αυτά δεν πρέπει να λείπει η επαφή με τους συνανθρώπους μας.

Κλείνοντας, με το χέρι στην καρδιά θα σας εκμυστηρευτώ ότι έχω καταλήξει στο συμπέρασμα πως η μόνη ίσως λέξη που δεν πρέπει να λέμε είναι το «αύριο». Γιατί, -δανείζομαι και πάλι λόγια του ποιητή3 - «[...] Αύριο, λες, και μέσα σ’ αυτήν τη μικρή αναβολή παραμονεύει ολόκληρο το πελώριο ποτέ [...]». Πρέπει να λέμε και να κάνουμε αυτά που αβίαστα έρχονται στο μυαλό μας, γιατί αν τα αφήσουμε για αύριο ίσως να είναι αργά.

Καλημέρα, καλή εβδομάδα και καλή δύναμη...

 

 

Υποσημειώσεις:

[1] Τάσος Λειβαδίτης, Απάνθισμα.

[2] «Να αγαπάς την ευθύνη. Να λες: Εγώ, εγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω τη γης. Αν δε σωθεί, εγώ φταίω».

[3] Τάσος Λειβαδίτης, Καντάτα, 1960.

 



Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης