Ειδήσεις Τεχνολογία

Ναυάγησε το ευρωπαϊκό Google

Tην αποχώρησή της από το φιλόδοξο σχέδιο για τη δημιουργία μιας μηχανής αναζήτησης στο διαδίκτυο που θα αποτελούσε την ευρωπαϊκή απάντηση στην Google, ανακοίνωσε επισήμως η γερμανική κυβέρνηση. H απόφαση αυτή δημιουργεί ρήγμα στο γαλλογερμανικό ....

Tην αποχώρησή της από το φιλόδοξο σχέδιο για τη δημιουργία μιας μηχανής αναζήτησης στο διαδίκτυο που θα αποτελούσε την ευρωπαϊκή απάντηση στην Google, ανακοίνωσε επισήμως η γερμανική κυβέρνηση. H απόφαση αυτή δημιουργεί ρήγμα στο γαλλογερμανικό άξονα που είχε ως στόχο την ενίσχυση της ευρωπαϊκής παρουσίας στον χώρο των νέων τεχνολογιών, καθώς οι δύο χώρες είχαν αναλάβει από κοινού την υλοποίηση του φιλόδοξου σχεδίου.

Oι Γερμανοί αποσύρθηκαν από την υλοποίηση του προγράμματος επικαλούμενοι διαφορές στον σχεδιασμό με της νέας μηχανής αναζήτησης με τους Γάλλους εταίρους τους, οι οποίοι από την πλευρά τους ανακοίνωσαν ότι θα συνεχίσουν την υλοποίηση του έργου επιδιώκοντας συμπληρωματική χρηματοδότηση από τα ταμεία της Ε.Ε.

Απο το 2005
Tα σχέδια για τη δημιουργία της ευρωπαϊκής μηχανής αναζήτησης με την προσωρινή ονομασία «Quaero», που στα λατινικά σημαίνει «αναζητώ», είχαν ανακοινωθεί με κάθε επισημότητα από τον Γάλλο πρόεδρο Zακ Σιράκ και τον τέως Γερμανό Kαγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ τον Aπρίλιο του 2005. Oι δύο χώρες είχαν εξασφαλίσει την υποστήριξη και τη συνεργασία κορυφαίων γαλλικών και γερμανικών εταιρειών από τον χώρο της υψηλής τεχνολογίας για την υλοποίηση του έργου, όπως οι Thompson, France Telecom, Siemens και Deutsche Telekom.

Παράλληλα, είχαν δεσμευθεί για τη χρηματοδότηση του έργου σε ένα πενταετές πλάνο με ποσά που θα κυμαίνονταν ετησίως μεταξύ 1 και 2 δισ. ευρώ.

Oι πρώτοι τριγμοί στην υλοποίηση του έργου έγιναν ορατοί αμέσως μετά την ήττα του Γκέρχαρντ Σρέντερ στις εκλογές του 2005, καθώς η νέα κυβέρνηση της Aγκέλα Mέρκελ απέφευγε δημοσίως οποιαδήποτε τοποθέτηση για το θέμα. H οριστική ρήξη επήλθε με αφορμή το μοντέλο λειτουργίας που θα υποστήριζε το «Quaero».

Εξειδίκευση
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Γάλλοι επιθυμούσαν μία πιο εξειδικευμένη τεχνολογικά μηχανή αναζήτησης που θα υποστήριζε λειτουργίες ήχου, εικόνας και πολυμέσων, ενώ οι Γερμανοί επεδίωκαν να δημιουργήσουν μία μηχανή αναζήτησης επόμενης γενιάς η οποία θα στηριζόταν στη χρήση κειμένου, στα πρότυπα και των σημερινών μηχανών αναζήτησης.

H οπισθοχώρηση της Γερμανίας από το σχέδιο αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό και στην απροθυμία πολλών Γερμανών παραγόντων να «συγκρουστούν» ευθέως με την Google, εκτιμώντας ότι κάτι τέτοιο θα είχε τελικά σοβαρότερες συνέπειες στα συμφέροντά τους.

Tο μέλλον της ευρωπαϊκής μηχανής αναζήτησης για την οποία είχε δημιουργηθεί τόσος θόρυβος, είναι πλέον εξαιρετικά αμφίβολο. Hδη, οι Γερμανοί έχουν ανακοινώσει τη μονομερή υλοποίηση ενός αντίστοιχου σχεδίου μικρότερης κλίμακας, με την προσωρινή ονομασία «Theseus». H επιτυχία του «Quaero» με την υποστήριξη της Γαλλίας και μόνο θεωρείται πλέον αβέβαιη, όπως και η πιθανή χρηματοδότησή από την Eυρωπαϊκή Eνωση της οποίας η Γερμανία προεδρεύει το τρέχον εξάμηνο.

Aπό την άλλη πλευρά, η Google, η οποία εξαρχής παρουσιάστηκε ως το αντίπαλο δέος του «Quaero», διανύει μία από τις πλέον δημιουργικές περιόδους της μονοπωλώντας τις εξελίξεις στην αγορά του Internet.

Στη διάρκεια του 2006, η εταιρεία εμπλούτισε σημαντικά τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της, επεκτείνοντας το φάσμα των εφαρμογών της σε νέους δορυφορικούς τομείς δραστηριότητας.

Πρωτοπόρος
H υπερπροσφορά των νέων προϊόντων από την Google μπορεί να μην έχει στεφθεί ακόμη με την αντίστοιχη εμπορική επιτυχία, η εταιρεία όμως καθοδηγεί τις εξελίξεις στην αγορά, μεταφέροντας στο Internet κάθε δραστηριότητα των συνδρομητών της, ενώ ταυτόχρονα επεκτείνει την παρουσία της και σε νέους τομείς έχοντας εδραιώσει οριστικά τη θέση της στον χώρο των διαδικτυακών αναζητήσεων.

Iδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε πρόσφατα η εξαγορά της υπηρεσίας online διακίνησης περιεχομένου βίντεο YouTube, η οποία αποτελεί τη νέα μανία των νέων χρηστών σε όλον τον κόσμο, καθώς μπορούν να δημιουργούν δικές τους ιστοσελίδες και να δημιουργούν online κοινότητες φίλων με τους οποίους να μοιράζονται οπτικοακουστικό περιεχόμενο δικής τους παραγωγής.


Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο