Αποτελέσματα live αναζήτησης

Πόσα θα πλήρωναν εταιρίες – κολοσσοί αν δεν υπήρχαν οι offshore;

20 Ιούνιου 2014 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά

Μόνο οι ΗΠΑ χάνουν 180 δισ. δολάρια το χρόνο!

Τεράστια ποσά θα έπρεπε να πληρώσουν εταιρίες – κολοσσοί, σε περίπτωση που δεν υπήρχαν οι φορολογικοί παράδεισοι.

Σύμφωνα με το theweek οι αμερικανικές εταιρείες εδώ και χρόνια χρησιμοποιούν μια σειρά από κόλπα και παραθυράκια για να αποφύγουν την καταβολή φόρων εισοδήματος επί των κερδών τους που φυλάσσονται σε offshore.

Οι μεγαλύτερες εταιρείες των ΗΠΑ έχουν 1,3 τρισ. δολάρια σταθμευμένα σε offshore. Αυτά κοστίζουν 180 δισεκατομμύρια δολ. σε έσοδα κάθε χρόνο. Σύμφωνα με νέα έκθεση κάθε φορολογούμενος των ΗΠΑ πληρώνει επιπλέον 1.259 δολάρια για να αντισταθμίσει αυτή την απώλεια εσόδων.

Σύμφωνα με το ισχύον φορολογικό κώδικα των ΗΠΑ, οι εταιρείες μπορούν να αναβάλουν την πληρωμή των φόρων επί των κερδών από θυγατρικές τους στο εξωτερικό, οι οποίες συνήθως βρίσκονται σε χώρες που δεν ανταλλάσσουν τα οικονομικά στοιχεία με ξένους. Τα κέρδη αυτά δεν υπόκεινται σε φόρους των ΗΠΑ μέχρι τα χρήματα να επιστρέψουν στις ΗΠΑ, κάτι που βέβαια δεν συμβαίνει ποτέ.

Αν και οι περισσότερες εταιρείες εξακολουθούν να πληρώνουν κάποιους φόρους, το κενό επιτρέπει σε αυτές τις εταιρείες να πληρώνουν πολύ λιγότερο από το ονομαστικό ομοσπονδιακό φορολογικό συντελεστή 35%.

Δείτε τη λίστα

Apple: 36,4 δισ. δολάρια. Η Apple έχει τρεις θυγατρικές σε φορολογικούς παραδείσουν και διαθέτουν 111, 3 δισ. Δολάρια κάτι που σημαίνει ότι το αμερικανικό δημόσιο χάνει 36,4 δισεκατομμύρια. Πλήρωσε φόρους για αυτά τα ποσά με φορολογικό συντελεστή 2%.

Microsoft: 24,4 δισ. δολάρια. Η Microsoft διαθέτει πέντε θυγατρικές - τρεις στην Ιρλανδία, ένα στο Λουξεμβούργο, και μία στη Σιγκαπούρη. Περίπου 76,4 δισ. δολάρια είναι σε offshore. Αυτά οδηγεί σε απώλεια φόρων 24,4 δισ. Πλήρωσε φόρο με φορολογικό συντελεστή 3%.

Citigroup: 11,7 δισ. δολάρια. Η Citigroup έχει 21 θυγατρικές εταιρείες - τέσσερις στις Μπαχάμες, δύο στις Βερμούδες, δύο στα νησιά Κέιμαν, τέσσερις στο Χονγκ Κονγκ, τρεις στην Ιρλανδία, τρεις στη Σιγκαπούρη, και δύο στην Ελβετία. Έχει 43,8 δισεκατομμύρια σε offshore, και γλιτώνει φόρους 11,7 δισ. δολάρια. Πλήρωσε φόρο με φορολογικό συντελεστή 8%.

Amgen: 9,1 δισ. δολάρια. Έχει οκτώ θυγατρικές και κατέχει περίπου 25,5 δισ. σε offshore. Αυτό θα ήταν περίπου 9,1 δισεκατομμύρια φόρου στις ΗΠΑ.

Eli Lily: 8,3 δισ. δολάρια. Διαθέτει 26 θυγατρικές και έχει 23,7 δισ. δολάρια σε offshore και δεν πληρώνει φόρους... Θα έπρεπε να πληρώσει 8,3 δισ. σε φόρους στις ΗΠΑ για τις υπεράκτιες ροές.

Oracle: 8 δισ. δολάρια. Η Oracle έχει έξι θυγατρικές στην Ιρλανδία. Είναι κρατάει 26, δισ. Δολάρια.
Πλήρωσε με φορολογικό συντελεστή 4%.

Qualcomm: 7,6 δισ. δολάρια. Έχει 11 θυγατρικές εταιρείες - τρεις στις Βερμούδες, δύο στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους, δύο στο Χονγκ Κονγκ, μία στο Μακάο, μία στο Μαυρίκιο, και δύο στη Σιγκαπούρη. Έχει 21, 6 δισ. δολάρια σε offshore, που πληρώνει φόρο με φορολογικό συντελεστή 0%. Αν τα υπεράκρια κέρδη φορολογούνταν στις ΗΠΑ, η Qualcomm θα πλήρωνε 7,6 δισ. Δολάρια.

JP Morgan: 6,4 δισεκατομμύρια. Η JP Morgan έχει 83 θυγατρικές εταιρείες - Μία στις Μπαχάμες, μία στα Μπαρμπάντος, δύο στις Βερμούδες, τέσσερις στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους, 19 στα νησιά Κέιμαν, έξι στα Channel Islands, μία στην Κύπρο, εννέα στο Χονγκ Κονγκ, επτά στο Λουξεμβούργο , 16 στο Μαυρίκιο, πέντε στην Ολλανδία, οκτώ στη Σιγκαπούρη, και τέσσερις στην Ελβετία. Η τράπεζα μεγαθήριο κρατάει 28,5 δισ. δολάρια σε offshore. Υπολογίζεται ότι θα έπρεπε να πληρώσει 6,4 δισ. Ευρώ σε φόρο.

Bank of America: 4,3 δισ. δολάρια. Η Bank of America έχει 264 θυγατρικές - δύο στις Μπαχάμες, τρεις στις Βερμούδες, 143 στα νησιά Κέιμαν, 17 στα Channel Islands, μία στην Κόστα Ρίκα, τέσσερις στο Γιβραλτάρ, οκτώ στο Χονγκ Κονγκ, 11 στην Ιρλανδία, 18 στην Λουξεμβούργο, έξι στο Μαυρίκιο, 32 στην Ολλανδία, ένα στον Παναμά, 10 στη Σιγκαπούρη, τέσσερις στην Ελβετία και αλλού.
Έχει 17 δισ. που αποθηκεύονται σε offshore και πληρώνει φόρο με συντελεστή 10%. Στις ΗΠΑ θα έπρεπε να πληρώσει 4,3 δισ.

Goldman Sachs: 4 δισ. δολάρια. Η Goldman Sachs έχει 15 θυγατρικές εταιρείες - μία στις Βερμούδες, μία στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους, οκτώ στα νησιά Κέιμαν, μία στο Χονγκ Κονγκ, δύο στο Μαυρίκιο, και δύο στη Σιγκαπούρη. Έχει κατ 'εκτίμηση 22,5 δισεκατομμύρια σε εξωχώριες εταιρείς και πληρώνει φόρο της τάξεως του 17%. Αν πλήρωνε φόρους στις ΗΠΑ θα έπρεπε το υπουργείο Οικονομικών να πάρει επιπλέον 4 δισ. δολάρια.

Πηγή news.gr



Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης