Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Πλήρη ανεξαρτησία της Γ.Γ.Δ.Ε. ζητεί από την κυβέρνηση η τρόικα

Δριμύτατες επικρίσεις για την απομάκρυνση του κ. Χάρη Θεοχάρη από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων δέχθηκε χθες ο Ελληνας εκπρόσωπος στο Euroworking Group (EWG) από τους ομολόγους του, οι οποίοι άφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο να ζητήσει η τρόικα την πλήρη ανεξαρτητοποίηση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, στα πρότυπα του αμερικανικού Internal Revenue Service (IRS). «Δεν πιστεύω ότι είναι παραίτηση» φέρεται να είπε ευθέως στον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων καθηγητή Πάνο Τσακλόγλου ο εκπρόσωπος της Γαλλίας. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και η τρόικα θεωρούν ότι η «παραίτηση» Θεοχάρη είναι το πρώτο βήμα για την επιστροφή του φοροελεγκτικού μηχανισμού υπό τον πλήρη έλεγχο της κυβέρνησης, ανοίγοντας τον δρόμο για πολιτικές παρεμβάσεις στη λειτουργία του.

Θέλοντας να αποτρέψουν κάτι τέτοιο, κάποια μέλη του EWG έριξαν την ιδέα να ενισχυθεί περαιτέρω η θεσμική αυτονομία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, να καταστεί πλήρως ανεξάρτητη όπως είναι το IRS στις ΗΠΑ. Ο κ. Τσακλόγλου στην τελευταία συμμετοχή του σε EWG μετέφερε την άποψη της ελληνικής πλευράς για το θέμα και ζήτησε να περιμένουν να ολοκληρωθεί η διαδικασία επιλογής του νέου γραμματέα πριν καταλήξουν σε αποφάσεις.

Η καχυποψία με την οποία αντιμετωπίζουν το θέμα οι πιστωτές οφείλεται σε δύο λόγους: πρώτον, η απροθυμία που έδειξε η κυβέρνηση ευθύς εξαρχής να συστήσει, στελεχώσει και χρηματοδοτήσει μια ημιαυτόνομη ΓΓΔΕ και δεύτερον, στα ονόματα που ακούγονται για τον διάδοχο του κ. Θεοχάρη. Από την πληροφόρηση που αντλούν από τον Τύπο, αλλά και από τις επαφές τους με κυβερνητικούς παράγοντες, τα στελέχη της Κομισιόν στην Αθήνα ανησυχούν ότι η ΓΓΔΕ μπορεί να απολέσει έστω κι αυτό το καθεστώς της μερικής αυτονομίας που έχει έως τώρα εάν τοποθετηθεί κομματικό στέλεχος. Ετσι, εξέφρασαν την κάθετη διαφωνία τους με το πρόσωπο του νυν γενικού γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Παναγιώτη Κοκκόρη, όταν είδαν το φως της δημοσιότητας πληροφορίες που τον έφεραν να μεταπηδά στη ΓΓΔΕ. Ωστόσο, αυτό το σενάριο βασίζεται λιγότερο στις προθέσεις της κυβέρνησης και περισσότερο στο γεγονός ότι στο παρελθόν, όταν συστάθηκε η Γραμματεία, κάποιοι επιθυμούσαν να την αναλάβει ο κ. Κοκκόρης, που είναι πρώην εφοριακός και πολιτευτής της Ν.Δ.

Πηγή: Καθημερινή


Ετικέτες για αναζήτηση Κομισιόν ΓΓΔΕ τρόικα


Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο