Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Στόχος της ΕΕ η βελτίωση της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων - 11/06/2014

Η ΕΕ ανακοίνωσε τα σχέδιά της για τη διασφάλιση καλύτερων συνθηκών εργασίας και τη μείωση των εργατικών ατυχημάτων στην Ευρώπη.

Πάνω από 3 εκατομμύρια άνθρωποι τον χρόνο γίνονται στην Ευρώπη θύματα σοβαρών εργατικών ατυχημάτων – με συνέπεια την τριήμερη τουλάχιστον απουσία τους από την εργασία – ενώ 4.000 άνθρωποι τον χρόνο πεθαίνουν από τέτοια ατυχήματα. Σχεδόν το ένα τέταρτο των Ευρωπαίων εργαζομένων πιστεύει ότι κινδυνεύει η ασφάλειά του εξαιτίας των συνθηκών εργασίας του.

Πέρα από τη σαφή ανθρώπινη ταλαιπωρία που προκαλείται, υπάρχει και ένα σοβαρό οικονομικό κόστος: μόνο στη Γερμανία, υπολογίζεται ότι οι αναρρωτικές άδειες αντιστοιχούν σε απώλεια παραγωγικότητας ίση με το 3,1 % του ΑΕΠ ανά έτος. Τα ατυχήματα και οι ασθένειες επίσης επιφέρουν αύξηση του κόστους κοινωνικής ασφάλισης.

Μια μελέτη του 2010 δείχνει ότι κάθε ευρώ που επενδύεται στην πρόληψη των εργατικών ατυχημάτων παράγει απόδοση σε κέρδη από 1,29 μέχρι 2,89 ευρώ.

Βελτίωση των συνθηκών εργασίας

Οι προτάσεις της ΕΕ για μεγαλύτερη προστασία των εργαζομένων περιλαμβάνουν τα εξής:
παροχή βοήθειας σε μικρές επιχειρήσεις για να συμμορφώνονται με τους κανονισμούς ασφαλείας
διασφάλιση υψηλών προτύπων για την εργασία των επιθεωρητών υγείας και ασφάλειας
πρόληψη των κινδύνων που ενέχουν οι νέες τεχνολογίες και καινοτομίες, όπως τα νανοϋλικά
ευαισθητοποίηση ως προς τη γήρανση του ευρωπαϊκού εργατικού δυναμικού
ενίσχυση της συνεργασίας με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας françaisEnglishespañol και άλλους διεθνείς οργανισμούς για τον συντονισμό ζητημάτων υγείας και ασφάλειας.

Η ΕΕ θα διαθέτει κονδύλια για να συμβάλλει στην υλοποίηση των εν λόγω δράσεων, οι οποίες θα διαμορφώνονται μέσα από διαβουλεύσεις με τις οργανώσεις των εργοδοτών και των εργαζομένων σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Ταυτόχρονα, ωστόσο, η ΕΕ προτείνει την απλούστευση των ισχυουσών ρυθμίσεων - όπου αυτό μπορεί να γίνει με ασφάλεια - με στόχο τη μείωση του διοικητικού φόρτου των επιχειρήσεων.

Προηγούμενες επιτυχίες

Χάρη στη στρατηγική 2007 – 2012 που βασίστηκε σε κοινό πλαίσιο δράσης σε όλη την Ευρώπη, το οποίο ανταποκρινόταν στις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε χώρας, μειώθηκαν τα σοβαρά εργατικά ατυχήματα κατά 30% περίπου.

Τα τελευταία χρόνια, οι νέες ρυθμίσεις συνέβαλαν στην προστασία των Ευρωπαίων εργαζομένων από την έκθεσή τους σε χημικούς παράγοντες και ηλεκτρομαγνητικά πεδία.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο