Ειδήσεις Τεχνολογία

Περί τα τέλη του 2015 η ευρεία εμπορική διάθεση υπηρεσιών mobile payment στην Ελλάδα

Στην εποχή των ηλεκτρονικών πληρωμών μέσω κινητών τηλεφώνων, που μετατρέπουν στην ουσία τα smartphones και τις φορητές συσκευές σε ψηφιακό “πορτοφόλι”, ετοιμάζεται να εισέλθει και η Ελλάδα. Η χώρα εκτιμάται ότι περί τα τέλη του 2015 θα είναι σε θέση να λανσάρει, σε ευρεία εμπορική βάση, σχετικές υπηρεσίες, οι οποίες σήμερα παρέχονται σε πιλοτικό επίπεδο.

Οι εμπλεκόμενοι στο θέμα φορείς, ήτοι οι τράπεζες και οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι, οι οποίοι βρίσκονται σε ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας, δηλώνουν έτοιμοι να παρέχουν - σε πλήρη εμπορική βάση - τις σχετικές υπηρεσίες σε διάστημα ενός έτους από την αποσαφήνιση των σχετικών τεχνικών προδιαγραφών, πάνω στις οποίες θα “πατήσουν” οι πληρωμές μέσω κινητού.

Οι σχετικές διαδικασίες δεν μπορεί παρά να “τρέξουν” άμεσα, καθώς αμφότεροι, τράπεζες και τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι, έχουν αντιληφθεί απόλυτα τη σημασία των εν λόγω υπηρεσιών για τη μετάβασή τους στη νέα ψηφιακή εποχή. Ειδικά για τoν κλάδο των τηλεπικοινωνιών, οι ηλεκτρονικές πληρωμές μέσω φορητών συσκευών, μεταφράζονται σε μια σημαντική πρόσθετη πηγή εσόδων, ενώ ταυτόχρονα η παροχή της εκτιμάται ότι μπορεί να συμβάλλει στη διακράτηση, αλλά και διεύρυνση, της πελατειακής βάσης. Υπέρ του τάχιστου των εξελίξεων συνηγορεί το γεγονός της μεγάλης διείσδυσης του Ίντερνετ και της κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα και της ικανοποιητικής εξοικείωσης των Ελλήνων με τις φορητές συσκευές. Ήδη πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες (Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα και Eurobank) βρίσκονται σε επαφές με τις τρεις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, ώστε να προχωρήσουν άμεσα οι ηλεκτρονικές συναλλαγές μέσω κινητού.

Αλλαγή σκηνικού
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της MasterCard, όπως διατυπώθηκαν χθες από τον Γενικό Διευθυντή της εταιρείας για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα, κύριο Αθανάσιο Γεραμάνη, η είσοδος των ηλεκτρονικών πληρωμών μέσω φορητών συσκευών αλλάζει άρδην τους παραδοσιακούς ρόλους στο σχετικό οικοσύστημα. “Το ζητούμενο είναι πλέον η σύγκλιση μεταξύ φυσικού και ψηφιακού κόσμου. Κάθε συσκευή που υπάρχει και είναι στο Ιντερνετ, από τις συμβατικές μέχρι τις παιχνιδομηχανές και τα ψυγεία, δυνητικά μπορεί να γινει μέσον  για ηλεκτρονικές συναλλαγές. Αυτό αλλάζει το τοπίο για καταναλωτές και εμπόρους” σχολίασε σε ενημερωτική συνάντηση με δημοσιογράφους ο κύριος Γεραμάνης.

Σήμερα, όσοι μετέχουν σε πιλοτικά προγράμματα ηλεκτρονικών πληρωμών μέσω κινητών συσκευών, μπορούν να τις χρησιμοποιήσουν σε περίπου 5.000 σημεία πώλησης πανελλαδικά, τα οποία υποστηρίζουν την πραγματοποίηση συναλλαγών με κάρτες ανέπαφων συναλλαγών (contactless cards) (σσ ενδιάμεσο στάδιο μεταξύ των “κλασικών” καρτών και των πληρωμών μέσω κινητών τηλεφώνων).

Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν περίπου 130.000 κάρτες ανέπαφων συναλλαγών, από 100.000 πέρυσι, οι οποίες εκτιμάται ότι θα φτάσουν τις 250.000 στα τέλη του 2014. Πάντως, μόνο το 5% των σημείων πώλησης έχουν τερματικά για contactless payments, ενώ απαιτείται ένας αριθμός 10.000 τερματικών και 1 εκατ. καρτών, που απαιτούνται ώστε να δημιουργηθεί εκείνη η κρίσιμη μάζα, που θα οδηγήσει στην ταχεία εξέλιξη της αγοράς των ηλεκτρονικών πληρωμών μέσω κινητών συσκευών.

Τεχνικές αποφάσεις
Η Ελλάδα καλείται να αποφασίσει αν – σε τεχνικό επίπεδο - θα χρησιμοποιήσει το μοντέλο, που ήδη είναι διαδεδομένο στο εξωτερικό και σύμφωνα με αυτό η κάρτα SIM του smartphone χρησιμοποιείται για την εγγύηση της ασφάλειας των συναλλαγών, ή την τεχνολογία εξομοίωσης καρτών (Host Card Emulation – HCE), όπου τα στοιχεία της κάρτας και των συναλλαγών φιλοξενούνται με ασφάλεια στο cloud, αντί της κάρτας SIM, η οποία σε παγκόσμιο επίπεδο είναι στα σπάργανα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της MasterCard, αυτό που σήμερα λείπει από το σχετικό οικοσύστημα, προκειμένου αυτό να μπορεί να λειτουργήσει σε ευρεία εμπορική βάση είναι η η επιλογή του αποκαλούμενου Trusted Service Manager (TSM), δηλαδή του παρόχου εκείνου που θα βρίσκεται μεταξύ της εκδότριας τράπεζας και της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας και θα διασφαλίζει ότι μία συναλλαγή γίνεται από τον “σωστό” καταναλωτή.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτή την περίοδο διενεργείται σχετική έρευνα αγοράς, προκειμένου να επιλεγεί το κατάλληλο τεχνικό μοντέλο, ενώ 11 εταιρείες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον προκειμένου να συμμετάσχουν στην διαδικασία που τελικώς θα επιλεγεί.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο