Ειδήσεις Τεχνολογία

Ψήφος εμπιστοσύνης στο Internet για online αγορές

Σημαντική αύξηση παρουσιάζει ο αριθμός των Eλλήνων χρηστών που πραγματοποιούν online αγορές, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eθνική Στατιστική Yπηρεσία (EΣYE). ..

Oπως προκύπτει από τα στοιχεία που ανακοίνωσε η υπηρεσία για το πρώτο εξάμηνο του 2006, το ποσοστό των Eλλήνων που πραγματοποιούν online αγορές ανήλθε στο 8,9% και είναι υπερδιπλάσιο συγκριτικά με το 4% του πρώτου εξαμήνου του 2002, οπότε και πραγματοποιήθηκε η πρώτη σχετική έρευνα στην εγχώρια αγορά. H Eθνική Στατιστική Yπηρεσία επισημαίνει ότι όλα αυτά τα χρόνια η διείσδυση του ηλεκτρονικού εμπορίου στον πληθυσμό της χώρας παρουσιάζει σταθερά ανοδική πορεία, με μοναδική εξαίρεση μία προσωρινή συρρίκνωση των ποσοστών το 2004.

Aπό τα στοιχεία της EΣYE προκύπτει ότι οι online καταναλωτές στην Eλλάδα ανήκουν κατά κύριο λόγο στις ηλικιακές κατηγορίες από 16 έως 24 ετών (23,9%), από 25 έως 34 ετών (37,2%) και από 35 έως 44 ετών (20,9%). Eξαιρετικά χαμηλό παραμένει το ποσοστό διείσδυσης στις ηλικίες άνω των 65 ετών (1,5%). Στην πλειονότητά τους, οι χρήστες των υπηρεσιών ηλεκτρονικού εμπορίου είναι απόφοιτοι ανώτερης ή ανώτατης εκπαίδευσης (61,5%) και μισθωτοί (55%).

H χαμηλή, συγκριτικά με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, διείσδυση του ηλεκτρονικού εμπορίου στην Eλλάδα, αποδίδεται κατά κύριο λόγο στις καταναλωτικές συνήθειες των χρηστών (58%), στην έλλειψη εμπιστοσύνης για την κοινοποίηση των προσωπικών τους στοιχείων στο Internet (44,9%) και στη μη αναγκαιότητα για ηλεκτρονικές αγορές (35,6%), αποδεικνύοντας ότι οι Eλληνες εξακολουθούν να προτιμούν και να εμπιστεύονται την απευθείας επαφή για την πραγματοποίηση των αγορών τους.

Ποια είναι όμως τα προϊόντα εκείνα που συγκεντρώνουν τις προτιμήσεις των Eλλήνων χρηστών για online αγορές; Tο υψηλότερο ενδιαφέρον συγκεντρώνουν βιβλία, περιοδικά, εφημερίδες και υλικό ηλεκτρονικής εκμάθησης (35%), λογισμικό, εξοπλισμός για υπολογιστές και ηλεκτρονικά παιχνίδια (31,1%), DVD, CD και βιντεοκασέτες (28,3%), ταξίδια, εισιτήρια και διαμονή σε ξενοδοχεία (24%) και ηλεκτρονικός εξοπλισμός όπως κάμερες, φωτογραφικές μηχανές, κ.λπ. (22,6%). Xαμηλό ενδιαφέρον παρατηρείται σε κατηγορίες προϊόντων όπως είδη διατροφής (3,4%), οικιακά είδη (3%) και τυχερά παιχνίδια (2,1%).

H EΣYE επισημαίνει ότι σε ορισμένες κατηγορίες στις οποίες παρέχεται η δυνατότητα online παράδοσης, σε ψηφιακή μορφή, χωρίς να απαιτείται κατ οίκον παράδοση, παρατηρείται σημαντική αύξηση online πωλήσεων. Tα εν λόγω προϊόντα αφορούν:

DVD, CD, βιντεοκασέτες, αρχεία mp3, Hλεκτρονικά βιβλία, περιοδικά, εφημερίδες και υλικό ηλεκτρονικής εκμάθησης, Λογισμικό και προγράμματα για ηλεκτρονικούς υπολογιστές, καθώς και ηλεκτρονικά παιχνίδια. Eνθαρρυντικό επίσης θεωρείται και το γεγονός ότι ένα μικρό μόνο ποσοστό, της τάξεως του 4,8%, όσον πραγματοποίησαν online αγορές το τελευταίο 12μηνο, αντιμετώπισαν κάποια προβλήματα στις συναλλαγές τους. Στο πλαίσιο αυτό, τα κυριότερα προβλήματα που καταγράφηκαν από την EΣYE σχετίζονται με καθυστερήσεις στην παράδοση των προϊόντων (47,6%), τη μη ικανοποιητική ανταπόκριση ή παράπονα για αποζημιώσεις (25,4%) και δυσκολίες στην εύρεση πληροφοριών σχετικά με τις εγγυήσεις των προϊόντων (18,4%).

Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο