Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Πραγματικότητα η ΕΕ των «27» και η Ευρωζώνη των «13»

Γεγονός είναι από χθες 1η Ιανουαρίου 2007 η Ευρωπαϊκή Ένωση των «27», μετά και την επίσημη προσχώρηση στην Ένωση, Ρουμανίας και Βουλγαρίας. Πολυπληθέστερη κατά ένα μέλος και η ευρωζώνη, μετά την είσοδο της Σλοβενίας σε αυτήν. Η Σλοβενία...

Γεγονός είναι από χθες 1η Ιανουαρίου 2007 η Ευρωπαϊκή Ένωση των «27», μετά και την επίσημη προσχώρηση στην Ένωση, Ρουμανίας και Βουλγαρίας. Πολυπληθέστερη κατά ένα μέλος και η ευρωζώνη, μετά την είσοδο της Σλοβενίας σε αυτήν. Η Σλοβενία, είναι η πρώτη πρώην κομουνιστική χώρα με αρκετά σταθερή οικονομία και αποτελεί πλέον το 13ο μέλος της ευρωζώνης, μόλις τρία χρόνια μετά την ένταξή της στην ΕΕ.
Ρουμανία και Βουλγαρία προσχώρησαν από χθες στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η είσοδός τους έγινε δεκτή με μεγάλο ενθουσιασμό από τους πολίτες των δύο χωρών που γιόρτασαν φέτος μια πραγματικά ξεχωριστή Πρωτοχρονιά. Στη Βουλγαρία, η ένταξη γιορτάστηκε στη Σόφια με ένα φαντασμαγορικό θέαμα «ήχου και φωτός». Στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Σεργκέι Στάνιτσεφ δήλωσε χαρακτηριστικά «Σήμερα πραγματοποιήθηκε ένα όνειρο, το όνειρο πολλών γενεών Βουλγάρων που ήθελαν ανέκαθεν να ζήσουν μαζί με τους λαούς της ελεύθερης και δημοκρατικής Ευρώπης με ειρήνη και ευημερία».

Το μεσημέρι, ανήμερα της Πρωτοχρονιάς, στην πλατεία Αλεξάντερ Νέφσκι, στη Σόφια έγινε η τελετή της έπαρσης των σημαιών της Βουλγαρίας και της διευρυμένης - σε 27 μέλη- Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε παρουσία της πολιτικής ηγεσίας της Βουλγαρίας και πολλών Ευρωπαίων ηγετών, μεταξύ αυτών και της Ελληνίδας υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη.

Συγχαρητήρια από Ελλάδα

H Eλληνίδα υπουργός μετά τη συνάντηση που είχε με τον Βούλγαρο ομόλογό της Ιβάιλο Κάλφιν, δήλωσε πως «Είναι μια πολύ μεγάλη μέρα για τη Βουλγαρία, για την Ευρώπη, για την Ελλάδα. Η Ελλάδα έχει από σήμερα ευρωπαϊκά σύνορα».

Η κ. Μπακογιάννη αναφέρθηκε στη σταθερή, από την πρώτη στιγμή, στήριξη εκ μέρους της Ελλάδας, της ευρωπαϊκής πορείας της γειτονικής χώρας και τόνισε ότι οι δύο χώρες έχουν και θα έχουν, στο πλαίσιο της ΕΕ «πολύ στενή συνεργασία» δεδομένου ότι βρίσκονται σε μια «ευαίσθητη περιοχή» και έχουν «πολλά κοινά συμφέροντα». Ο κ. Κάλφιν ευχαρίστησε θερμά την Ελλάδα για τη βοήθεια την οποία παρέσχε ώστε η Βουλγαρία να φτάσει στη σημερινή ημέρα.

Σημειώνεται πως η βουλγαρική εφημερίδα «Τρουντ» δημοσίευσε στην πρώτη της σελίδα αποκλειστικό χαιρετισμό του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στον οποίο αναφέρει ότι «η Ελλάδα υπήρξε από την αρχή του ευρωπαϊκού σας εγχειρήματος και μέσα σε όλες τις δυσκολίες που παρουσιάστηκαν θερμός και αταλάντευτος αρωγός των στόχων και των επιδιώξεών σας».

Εορταστικό κλίμα σε Ρουμανία και Σλοβενία

Αντιστοίχως εορταστικό ήταν το κλίμα και στη Ρουμανία. Χιλιάδες Ρουμάνοι γιόρτασαν στο Βουκουρέστι την ένταξη της χώρας τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με την ελπίδα μιας καλύτερης ζωής στη «λέσχη των πλουσίων».

Η 1η Ιανουαρίου 2007 είναι ιδιαίτερα σημαντική ημέρα και για τη Σλοβενία αφού είναι η πρώτη πρώην κομουνιστική χώρα που εντάσσεται στη ζώνη του ευρώ. Μόλις τρία χρόνια μετά την ένταξή της στην ΕΕ, η μικρή Σλοβενία των 2 εκατ. κατοίκων έγινε η 13η χώρα που εισέρχεται στην Ευρωζώνη.

Πηγή Εxpress
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο