Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Έρευνα της Κομισιόν για τη χαμηλή φορολογία πολυεθνικών εταιρειών

Στο στόχαστρο της Επιτροπής Ιρλανδία, Ολλανδία και Λουξεμβούργο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα πως άρχισε τρεις σε βάθος έρευνες σχετικά με φορολογικές αποφάσεις που αφορούν τις εταιρείες Apple, Starbucks και Fiat Finanace and Trade στην Ιρλανδία, την Ολλανδία και το Λουξεμβούργο αντιστοίχως.

Μ' αυτές τις τρεις σε βάθος έρευνες με στόχο τρεις χώρες, η Επιτροπή επιδιώκει να επαληθεύσει ότι «οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες πληρώνουν τη δίκαιη αναλογία τους σε φόρους» στην Ευρώπη, υπογράμμισε ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τον Ανταγωνισμό Χοακίν Αλμούνια.

«Έχουμε λόγους να πιστεύουμε πως σ' αυτές τις συγκεκριμένες περιπτώσεις οι εθνικές αρχές δέχθηκαν να μην φορολογήσουν ένα μέρος των κερδών» αυτών των επιχειρήσεων, εξήγησε ο Αλμούνια σε συνέντευξη Τύπου.

Όπως αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal, η έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ακολουθεί την κριτική που υπήρξε στην Ευρώπη για τους χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές που πληρώνουν πολυεθνικές εταιρείες, όπως η Apple, η Amazon, η Google και η Starbucks, σε μία περίοδο εκτεταμένης λιτότητας στην ήπειρο. Αποτελεί μέρος μίας ευρύτερης καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής, η οποία συμφωνήθηκε από τους ηγέτες της ΕΕ μετά την οικονομική κρίση στην περιοχή, με στόχο την ενίσχυση των εθνικών προϋπολογισμών και τη μείωση του θυμού των ψηφοφόρων για τις μειώσεις των κοινωνικών προγραμμάτων.

Στο πλαίσιο της έρευνας θα εξετασθεί εάν τα γενναιόδωρα καθεστώτα εταιρικής φορολόγησης στην Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο και την Ολλανδία συνιστούν παράνομη κρατική βοήθεια. Εάν η έρευνα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι εταιρείες λάμβαναν κρατική βοήθεια, η Επιτροπή θα μπορούσε να απαιτήσει την επιστροφή της, αλλά στην πράξη τέτοιες απαιτήσεις δεν είναι συνήθεις.

Η Επιτροπή ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο ότι είχε ξεκινήσει να συλλέγει πληροφορίες σχετικά με τις φορολογικές συμφωνίες που προσφέρθηκαν σε πολυεθνικές από την Ιρλανδία, την Ολλανδία και το Λουξεμβούργο. «Συλλέγουμε πληροφορίες για το θέμα», είχε δηλώσει τότε ο εκπρόσωπος τύπου της ΕΕ Αντουάν Κολομπανί, προσθέτοντας ότι θα μπορούσε να γίνει έλεγχος σε περισσότερες χώρες.

Οι ερευνητές της Γερουσίας των ΗΠΑ διαπίστωσαν πέρυσι ότι η Apple είχε καταβάλει μικρό ή καθόλου εταιρικό φόρο για τα κέρδη, ύψους τουλάχιστον 74 δισ. δολαρίων, που είχε τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια, εκμεταλλευόμενη κυρίως «παραθυράκια» της ιρλανδικής φορολογικής νομοθεσίας. Η Apple είχε αρνηθεί ότι οι φορολογικές συμφωνίες που έκανε ήταν σχεδιασμένες για να αποφύγει την πληρωμή φόρων και ανακοίνωσε ότι καταβάλλει όλους τους οφειλόμενους φόρους της και δημιουργεί εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας. Η αμερικανική έρευνα δεν βρήκε ενδείξεις παράνομων ενεργειών της Apple. Και η ιρλανδική κυβέρνηση αρνήθηκε πέρυσι ότι αποτελεί καταφύγιο για να μην πληρώνουν φόρους μερικές από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές εταιρείες, τονίζοντας ότι το από μακρό χρόνο υφιστάμενο καθεστώς της για τη εταιρική φορολογία είναι διαφανές και δεν αποτελεί φορολογικό παράδεισο.

Ο Επίτροπος της ΕΕ για φορολογικά θέματα κ. Άλγκιρντας Σεμέτα έχει προειδοποιήσει ότι η Ευρώπη «δεν μπορεί πλέον να ανεχθεί «παράσιτα» που αποκτούν μεγάλα κέρδη στην ΕΕ χωρίς να συμβάλουν στο δημόσιο προϋπολογισμό. Η Google, η Amazon και η Starbucks ερωτήθηκαν από την Επιτροπή Δημοσίων Υποθέσεων του βρετανικού κοινοβουλίου να εξηγήσουν τις φορολογικές συμφωνίες τους. Η Starbucks ανακοίνωσε τον Απρίλιο ότι θα μετακινήσει την ευρωπαϊκή έδρα της εταιρείας της στο Λονδίνο από την Ολλανδία και ότι θα πληρώνει περισσότερους φόρους στη Βρετανία. Χάρη στο ανταγωνιστικό της φορολογικό συντελεστή, η Ιρλανδία έχει προσελκύσει τεράστιες επενδύσεις και θέσεις εργασίας από αμερικανικές και άλλες πολυεθνικές εταιρείες.Πηγή: newsbeast.gr


Ετικέτες για αναζήτηση έρευνα ΕΕ Apple Google πολυεθνικές


Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΕΚΤΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΛΠ ΑΝΤΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ
  • ΕΦΚΑ
Up
Close
Close
Κλείσιμο