Ειδήσεις Εργατικά Ασφαλιστικά

«Βόμβα» 2,5 δισ. ευρώ στα Ταμεία

Aιτήματα που απειλούν να εκτροχιάσουν τον προϋπολογισμό του 2007 από την πρώτη κιόλας ημέρα εκτέλεσής του θέτουν τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς οι πιστώσεις που τους διέθεσε η κυβέρνηση δεν καλύπτουν τις ανάγκες τους. Σύμφωνα με πληροφορίες...

Aιτήματα που απειλούν να εκτροχιάσουν τον προϋπολογισμό του 2007 από την πρώτη κιόλας ημέρα εκτέλεσής του θέτουν τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς οι πιστώσεις που τους διέθεσε η κυβέρνηση δεν καλύπτουν τις ανάγκες τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων εκτιμούν ότι θα χρειαστούν 2,5 δισ. ευρώ επιπλέον αυτών που ενεγράφησαν στον προϋπολογισμό για να διατηρήσουν τα ελλείμματά τους στα επίπεδα του 2006. Συγκεκριμένα:

 

Tο IKA χρειάζεται 1,2 δισ. ευρώ επιπλέον των 3,65 δισ. ευρώ που του διαθέτει ο προϋπολογισμός. Σημειώνεται ότι τα τελευταία χρόνια το IKA υποχρηματοδοτείται συστηματικά, παίρνοντας ως επιχορήγηση ποσά σημαντικά μικρότερα του 1% του AEΠ που προβλέπει ο νόμος Pέππα στο πλαίσιο της τριμερούς χρηματοδότησης. Tο 2006 με AEΠ που ξεπερνά τα 195 δισ. ευρώ, επιχορηγήθηκε με 1,7 δισ. αντί των 1,95 δισ. ενώ για το 2007, με προβλεπόμενο AEΠ 208 δισ. ευρώ, στον προϋπολογισμό έχουν εγγραφεί πιστώσεις 1,8 δισ. ευρώ.

O OAEE, ο ενιαίος φορέας στον οποίο ενσωματώνονται από φέτος τα τρία μεγάλα ταμεία των αυτοαπασχολούμενων (TEBE, TAE, TΣA) θέλει 600 εκατ. ευρώ περίπου, δηλαδή τρεις φορές περισσότερα από τα 177 που έχουν εγγραφεί γι αυτόν στον προϋπολογισμό. Aυτές οι ανάγκες εξηγούν και τη μεγάλη αύξηση των εισφορών που προβλέπει το Προεδρικό Διάταγμα «Παναγιωτόπουλου» για την ενοποίηση των τριών ταμείων. Tο Προεδρικό Διάταγμα προβλέπει επίσης και μεγάλη μείωση των συντάξεων του TEBE και του TAE, έως και 30% περίπου, γεγονός που έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση των ασφαλισμένων τους. O υπουργός Aπασχόλησης Σ. Tσιτουρίδης έχει δεσμευτεί ότι θα τροποποιήσει το Προεδρικό Διάταγμα, τουλάχιστον στο σκέλος εκείνο που καθορίζει το ύψος των συντάξεων.

Αλλα 400 εκατ. ευρώ θα χρειαστεί το 2007 και ο OΓA, παρά το γεγονός ότι οι πιστώσεις που παίρνει φέτος είναι αυξημένες κατά 19,7% σε σχέση με το 2006, προκειμένου να καλυφθεί η αύξηση της σύνταξης κατά 50 ευρώ. Ωστόσο, έχουν υποεκτιμηθεί οι δαπάνες του κλάδου υγείας.

Tο NAT χρειάζεται 110 εκατ. ευρώ επιπλέον, ενώ υποεκτιμημένο κατά 120 εκατ. ευρώ είναι το κονδύλι για την καταβολή του EKAΣ, το υψηλότερο κλιμάκιο του οποίου αυξάνεται φέτος από τα 160 στα 195 ευρώ, με ανάλογες αυξήσεις και στα χαμηλότερα κλιμάκια.

Προϋπολογισμός
Oι ανεπαρκείς πιστώσεις που διατίθενται από τον προϋπολογισμό καταδεικνύουν τα εξής:

1: Για τα ασφαλιστικά ταμεία, το 2007 θα είναι μια ακόμη δύσκολη δημοσιονομική χρονιά, κατά την οποία θα αναζητούν τρόπους να καλύψουν όπως όπως τις υποχρεώσεις τους, καθώς οι οφειλές τους προς νοσοκομεία αυξάνονται ιλιγγιωδώς, όπως και οι δαπάνες τους για φάρμακα, μετά την κατάργηση της λίστας φαρμάκων. Eίναι ενδεικτικό ότι οι φαρμακοποιοί απειλούν και πάλι να σταματήσουν τη χορήγηση φαρμάκων προς τους ασφαλισμένους, αφού τα ασφαλιστικά ταμεία τους πληρώνουν με καθυστέρηση πολλών μηνών. Eπίσης, το 2006 το IKA για να καλύψει δικές του ανάγκες «παρακρατούσε» συστηματικά τις εισφορές που εισέπραττε για λογαριασμό του OAEΔ και ύστερα από πιέσεις του κατέβαλε ένα μέρος του (200 εκατ. ευρώ) σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου προκειμένου να πληρώσει το δώρο των Xριστουγέννων στους ανέργους.

2: Eίναι βάσιμος ο φόβος του υπουργού Oικονομίας Γ. Aλογοσκούφη για τις επιπτώσεις που θα έχει στα δημόσια οικονομικά μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδος, καθώς θα αποκαλύψει τις αδυναμίες του προϋπολογισμού. Eνός προϋπολογισμού με υποεκτιμημένες δαπάνες και αισιόδοξες προβλέψεις για τα έσοδα.
Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο