Ειδήσεις Ανακοινώσεις ΥΠ.ΟΙΚ. - ΙΚΑ - ΟΑΕΔ

Υπουργείο Οικονομικών: Ελληνική υπόθεση η σύσταση Δημοσιονομικού Συμβουλίου

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Νίκης 5-7
10180 Αθήνα
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Tηλ.: 210-3332553/4
Fax: 210-3332559
e-mail: [email protected]

Παρασκευή, 06 Ιουνίου 2014

Δελτίο Τύπου

Σε δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας αναφέρεται ψευδώς ότι η σύσταση Δημοσιονομικού Συμβουλίου στη χώρα μας αποτελεί «σχέδιο των δανειστών», επιβάλλεται «με τρόπο ωμό από την τρόικα και τους δανειστές μας», ακολουθεί «τις δεσμεύσεις που μας επέβαλαν οι δανειστές», απορρέει από την ανάγκη «απόλυτου ελέγχου των [οικονομικών] στοιχείων από τους δανειστές».
Η αλήθεια είναι ότι βάσει της Κοινοτικής Οδηγίας 2011/85/EU (άρθρα 4, 5, 6), τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης οφείλουν να ενημερώσουν ποιό Συμβούλιο / Φορέας θα παράγει τις μακροοικονομικές και δημοσιονομικές προβλέψεις και να δημοσιοποιούν τη μεθοδολογία που ακολουθείται.
Επίσης, το Συμβούλιο θα πρέπει να παρέχει, εγκαίρως, προειδοποίηση σε περίπτωση απόκλισης των προβλέψεων του Προϋπολογισμού.
Ήδη 12 κράτη-μέλη έχουν σε λειτουργία ή έχουν θεσπίσει Δημοσιονομικά Συμβούλια, ενώ και τα υπόλοιπα είναι σε φάση σχεδιασμού.

Το γεγονός μάλιστα ότι η σύνθεσή του αποφασίζεται από εθνικά όργανα προκύπτει και από την ακολουθούμενη διαδικασία επιλογής των μελών του Δημοσιονομικού Συμβουλίου.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται προκήρυξη ανοιχτού διαγωνισμού από το Υπουργείο Οικονομικών.

Από τον Υπουργό Οικονομικών, το Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και τον Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου καταρτίζεται κατάλογος επικρατέστερων υποψηφίων, με βάση αξιοκρατικά κριτήρια.

Το Υπουργικό Συμβούλιο επιλέγει τα μέλη του Συμβουλίου μεταξύ των περιλαμβανόμενων στον κατάλογο.

Τα μέλη του Συμβουλίου εγκρίνονται από την ειδική μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Αντιλαμβάνεται συνεπώς κανείς ότι η επιλογή των μελών του Δημοσιονομικού Συμβουλίου είναι καθαρά ελληνική υπόθεση.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο