Ειδήσεις Εργατικά Ασφαλιστικά

Ενοποίηση των 60 διαφορετικών τομέων ασφάλισης και 90 μητρώων ασφαλισμένων της χώρας - Νέο πλαίσιο χορήγησης παροχών σε χρήμα από τον ΟΓΑ για τα έξοδα κηδείας

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ EΡΓΑΣΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δελτίο Τύπου

Αθήνα, 2 Ιουνίου 2014

Στο πλαίσιο του διοικητικού εξορθολογισμού του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας μας, υπογράφηκε την προηγούμενη εβδομάδα σύμβαση μεταξύ του υπουργείου Εργασίας και του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) για την εκπόνηση από το τελευταίο μιας ιδιαίτερα σημαντικής μελέτης, σχετικά με τη διοικητική ενοποίηση και το λειτουργικό εκσυγχρονισμό των δομών κοινωνικής ασφάλισης.

Πρόκειται για το πρώτο βήμα μιας διαδικασίας οργανωτικής αναβάθμισης, η οποία αποσκοπεί αποκλειστικά στη διοικητική και λειτουργική ενοποίηση των 60 διαφορετικών τομέων ασφάλισης και 90 μητρώων ασφαλισμένων που συγκροτούν αυτή τη στιγμή το χάρτη της κοινωνικής ασφάλισης στη χώρα μας. Η ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας σε χρονικό ορίζοντα όχι μεγαλύτερο από έτος, θα επιφέρει μείωση δομών, εξοικονόμηση σημαντικών λειτουργικών και διοικητικών εξόδων και δραστική βελτίωση της εξυπηρέτησης του πολίτη, χωρίς καμία απολύτως επίπτωση στο ύψος των παροχών και τις λοιπές παραμέτρους (π.χ. ηλικιακά όρια) του ασφαλιστικού συστήματος.

Με αυτή τη διοικητική ενοποίηση κλείνει ουσιαστικά ένας μεγάλος κύκλος μεταρρυθμιστικών τομών στο υπουργείο που ξεκίνησε πριν δύο χρόνια και άλλαξε το πρόσωπο του υπουργείου Εργασίας για πάντα. Συγκεκριμένα, με την λειτουργία του συστήματος «Αριάδνη» εξαλείφθηκε οριστικά το απαράδεκτο φαινόμενο των «μαϊμού» συντάξεων, με το σύστημα «Ήλιος» χαρτογραφήθηκε όλο το συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας, ενώ με τη δημιουργία του συστήματος «Άτλας» δημιουργείται το ασφαλιστικό βιογραφικό για κάθε εργαζόμενο και καταργείται από εδώ και στο εξής η θεώρηση βιβλιαρίων ασθενείας των ασφαλισμένων και των προστατευόμενων μελών. Με αυτές τις διαρθρωτικές παρεμβάσεις επιτεύχθηκαν σημαντικές εξοικονομήσεις πόρων των ασφαλιστικών φορέων, ενισχύθηκε η εισπρακτική ικανότητα των ταμείων, αποκαταστάθηκε η ταμειακή ισορροπία του ασφαλιστικού συστήματος.

Εξάλλου, δεν είναι τυχαίο ότι κινούμαστε απόλυτα εντός των προγραμματισμένων στόχων της συνταξιοδοτικής δαπάνης και της απορρόφησης πόρων του Κρατικού Προϋπολογισμού. Παράδειγμα, για το πρώτο πεντάμηνο του 2014 και για προϋπολογισθείσα καταβολή 41,7% της συνολικής κρατικής επιχορήγησης συντάξεων για το 2014, έχει απορροφηθεί το 41,3%. Με δυο λόγια, η χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος εξελίσσεται ομαλά.

Παράλληλα, με απόφαση του υπουργού Εργασίας επανακαθορίστηκε το πλαίσιο χορήγησης παροχών σε χρήμα από τον ΟΓΑ καθώς διαπιστώθηκε ότι για περίπου 30 χρόνια καταβάλλονταν από τον Οργανισμό έξοδα κηδείας χωρίς να απαιτείται η προσκόμιση νόμιμων παραστατικών. Κλείνει έτσι οριστικά μία ακόμη πολύχρονη εστία αδιαφάνειας και φοροδιαφυγής που – χωρίς υπαιτιότητα των υπαλλήλων – ζημίωνε τα δημόσια έσοδα με αρκετά εκατομμύρια ευρώ ετησίως, και εξυγιαίνεται οριστικά ένας απαρχαιωμένος και διάτρητος τρόπος χορήγησης παροχών σε χρήμα από τον ΟΓΑ.

Όπως δήλωσε και ο υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης:

«Νοικοκυρέψαμε το ασφαλιστικό σύστημα όσο ποτέ άλλοτε. Αρκεί να σκεφτούμε όλοι πως ήταν τα πράγματα στην κοινωνική ασφάλιση για πολλά χρόνια. Όπου και αν κοιτάζαμε υπήρχε αδιαφάνεια, ανοργανωσιά και γραφειοκρατία, αλλά και μεγάλη παραβατικότητα. Αποτελούσε ντροπή για ολόκληρες δεκαετίες να μην ξέρουμε ποιος και γιατί παίρνει σύνταξη.

Σήμερα τα πάντα έχουν αλλάξει. Χιλιάδες μαϊμού συντάξεις και μαϊμού επιδόματα κόπηκαν. Πόροι εκατοντάδων εκατομμυρίων εξοικονομήθηκαν.

Τα τελευταία παραδείγματα των επικουρικών συντάξεων των εμποροϋπαλλήλων και της αγροτικής τράπεζας που δίνονταν με υπεύθυνες δηλώσεις και χωρίς κανέναν έλεγχο, αλλά και τα έξοδα κηδείας από τον ΟΓΑ χωρίς κανένα φορολογικό παραστατικό, αποτελούν απομεινάρια ενός απαρχαιωμένου συστήματος που αλλάξαμε.

Το ευχάριστο είναι ότι όλα αυτά τα νοσηρά συμπτώματα εντοπίστηκαν, αποδίδονται ευθύνες και εξοικονομούνται πόροι. Ουσιαστικά, όλα αυτά αποτελούν πλέον κακή ανάμνηση απέναντι στο σύγχρονο και υγιές σύστημα που χτίσαμε.

Τέλος, με την εκπόνηση της μελέτης από το ΚΕΠΕ περνάμε πλέον σε μια πιο ευέλικτη και λειτουργική οργανωτική δομή της κοινωνικής ασφάλισης που θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο τη βιωσιμότητα του συστήματος, χωρίς καμία απολύτως επίπτωση στις παροχές και τα όρια».
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο