Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Έρχεται μείωση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων;

Η αρμόδια επιτροπή που έχει συσταθεί στο υπουργείο Οικονομικών, σε συνεργασία με τη διεύθυνση ακίνητης περιουσίας της Τράπεζας της Ελλάδος (η οποία έχει πλέον μια μεγάλη βάση δεδομένων για την κατάσταση στην κτηματαγορά), σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφημερίδας Ημερησίας», έχουν ρίξει στο τραπέζι το σενάριο της μείωσης των αντικειμενικών αξιών σε πολλές περιοχές της χώρας.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν μετά το καλοκαίρι, μαζί με ένα συνολικό πακέτο ελάφρυνσης των φορολογικών βαρών που εξετάζει η κυβέρνηση, όπως οι περισσότερες δόσεις για τα χρέη στο Δημόσιο.
Ωστόσο, αυτό που κόστισε στο κυβερνητικό στρατόπεδο, και ειδικά στη Νέα Δημοκρατία, ήταν η φορολογική επιβάρυνση που υφίσταται η ακίνητη περιουσία. Παραδοσιακοί ψηφοφόροι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ είναι οι ιδιοκτήτες των ακινήτων, οι οποίοι έστειλαν το μήνυμα μέσω της κάλπης.


Ετσι, στην κυβέρνηση εξετάζουν πλέον σοβαρά να προχωρήσουν σε μειώσεις των βαρών στην ακίνητη ιδιοκτησία μέσω της διόρθωσης των στρεβλώσεων που προκαλούν οι αντικειμενικές αξίες. Υπενθυμίζεται ότι έχει υπάρξει συμφωνία με την τρόικα για διατήρηση του υπάρχοντος καθεστώτος με τις αντικειμενικές μέχρι το τέλος του 2016. Ωστόσο, εφόσον επιβεβαιωθούν τα σενάρια για έτοιμη πρόταση μείωση των αξιών, ακόμη και μέσα στο 2015, το «καυτό» θέμα θα γίνει αντικείμενο πολύ σκληρής διαπραγμάτευσης με την τρόικα.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζεται το σενάριο της μεσοσταθμικής μείωσης κατά 15% στις αντικειμενικές αξίες σε επίπεδο χώρας, ενώ στην Αττική η διόρθωση των τιμών θα είναι γύρω στο 13% μεσοσταθμικά. Υπάρχουν, ωστόσο, και περιοχές στις οποίες θα πρέπει να υπάρξει μείωση κατά 30%-40%, κυρίως στις υποβαθμισμένες γειτονιές του κέντρου και στα ακριβά βόρεια προάστια.
Προβληματισμός, πάντως, υπάρχει αναφορικά με τις περιοχές οι οποίες έχουν εξαιρετικά χαμηλές τιμές ζώνης. Για παράδειγμα στα νοτιοδυτικά προάστια της Αττικής υπάρχουν αντικειμενικές αξίες 600-700 ευρώ/τ.μ., όταν οι τιμές πώλησης είναι αισθητά υψηλότερες. Επίσης, ειδικοί του κλάδου δίνουν ως παράδειγμα τον Αγιο Νικόλαο Κρήτης, μια τουριστική περιοχή η οποία έχει αντικειμενική αξία 500 ευρώ/τ.μ.
Στις περιοχές αυτές θα πρέπει να υπάρξει διαφορετική και προσεκτική προσέγγιση καθώς μια απότομη αύξηση των τιμών ώστε να εξομοιωθούν με τις πραγματικές αξίες, θα προκαλούσε μεγάλη αναστάτωση εξαιτίας της σημαντικής φορολογικής επιβάρυνσης των ακινήτων.
Σε κάθε περίπτωση, στο υπουργείο Οικονομικών και την ΤτΕ έχει ανοίξει νέος κύκλος συζητήσεων για το πώς θα διορθωθούν οι στρεβλώσεις στην αγορά ακινήτων και πώς θα μειωθούν οι φόροι για εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες. Στη δύσκολη εξίσωση μπαίνουν και τα φορολογικά έσοδα τα οποία δεν πρέπει να μειωθούν και δεν πρέπει να προκληθεί ρήξη με τους δανειστές για το θέμα αυτό.
Οι υπολογισμοί που κάνει η κυβέρνηση δείχνουν ότι η μείωση των αντικειμενικών αξιών -που εκ των πραγμάτων θα σημάνει και λιγότερα φορολογικά έσοδα από τα ακίνητα- μπορεί να εξισορροπηθεί από το νέο? Ε9. Εκεί πλέον θα έχει αποτυπωθεί η πραγματική εικόνα των ακινήτων και θα έχουν προστεθεί χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα που τακτοποιήθηκαν με τους νόμους για τους ημιυπαίθριους και τα αυθαίρετα. Αλλωστε, σ' αυτές τις αυξημένες επιφάνειες θα υπολογιστεί φέτος ο ΕΝΦΙΑ, τα σημειώματα του οποίου θα αποσταλούν μέσα στον Ιούνιο.
Ενδεχομένως και από του χρόνου ο φόρος ακινήτων θα μπορέσει να μειωθεί, καθώς θα υπολογίζεται σε χαμηλότερες αντικειμενικές αξίες και θα μπορέσει η κυβέρνηση να αποδώσει κοινωνική δικαιοσύνη μέσω της μείωσης της φορολογίας.
Υπενθυμίζεται ότι οι αυξήσεις ή μειώσεις των αντικειμενικών αξιών επηρεάζουν 20 φόρους στα ακίνητα όπως: ο ΕΝΦΙΑ, το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας, ο ΦΠΑ στην αγορά νεόδμητων κτισμάτων και στην αντιπαροχή, ο φόρος μεταβίβασης 3%, οι φόροι χρησικτησίας, ανταλλαγή, διανομής ακινήτων, ο δημοτικός φόρος, τα τέλη υπέρ Ταμείου Νομικών, το τέλος μεταγραφής συμβολαίων κ.λπ.
Η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών βρίσκει σύμφωνες και πολλές από τις νεοεκλεγείσες δημοτικές αρχές σε όλη την Ελλάδα. Εκεί όπου θα υπάρξουν σημαντικές μειώσεις αλλά και εκεί όπου θα υπάρξει εξομοίωση με τις τιμές αγοράς διότι θα αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα τα οποία θα αποτελούν πλέον την κύρια πηγή χρηματοδότησης των δήμων. Αλλωστε, το γεγονός ότι οι περισσότεροι δήμοι δεν έχουν προχωρήσει σε αυξήσεις δημοτικών τελών οφείλεται στο γεγονός ότι οι ιδιοκτήτες έχουν προβεί σε διόρθωση των επιφανειών των ακινήτων που νομιμοποίησαν, επομένως είναι περισσότερα πλέον τα έσοδα για τα δημοτικά ταμεία.
Τέλος, εξετάζεται, από τους χρόνου πιθανότατα, η γενναία μείωση, ακόμη και 50%, του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων για τους κενούς χώρους.
Πρόκειται για ένα διαρκές αίτημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων η οποία τονίζει ότι χιλιάδες διαμερίσματα αλλά και γραφεία και καταστήματα είναι άδεια επί χρόνια και είναι αδύνατο να καταβάλλονται φόροι για περιουσία που δεν αποδίδει.
Η ΠΟΜΙΔΑ έχει προτείνει «μείωση στο 50% του φόρου για τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα, με βάση τα στοιχεία του εκάστοτε υποβληθέντος τελευταίου εντύπου Ε2, και με έλεγχο για τη μη ρευματοδότησή τους. Διαφορετικά οι ιδιοκτήτες ξενοίκιαστων ακινήτων θα υποχρεούνται σε καταβολή μεσοσταθμικά ετήσιου φόρου υπερδιπλάσιου από τον περυσινό ΦΑΠ, χωρίς καμιά δυνατότητα να τον καταβάλουν».

Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο