Απογεύματα και Σάββατο ανοικτές οι τράπεζες

Οικονομικές Ειδήσεις

20 Δεκέμβριος 2006
Mε διευρυμένα ωράρια (τα απογεύματα από τη Δευτέρα έως και την Παρασκευή και το Σάββατο το πρωί) θα μπορούν να λειτουργούν στο εξής οι τράπεζες έως και 10 καταστήματά τους με βάση τη συμφωνία για την υπογραφή της νέας διετούς κλαδικής .... Taxheaven.gr

Mε διευρυμένα ωράρια (τα απογεύματα από τη Δευτέρα έως και την Παρασκευή και το Σάββατο το πρωί) θα μπορούν να λειτουργούν στο εξής οι τράπεζες έως και 10 καταστήματά τους με βάση τη συμφωνία για την υπογραφή της νέας διετούς κλαδικής σύμβασης εργασίας, η οποία επιτεύχθηκε χθες ανάμεσα στην OTOE και στις διοικήσεις των τραπεζών.H συμφωνία που αποτελεί σταθμό για την OTOE αφού «κλείνει» μια πολύμηνη περίοδο αντιπαραθέσεων για το ωράριο και δημιουργεί νέα δεδομένα στην αγορά, προβλέπει:

1: Tη χορήγηση μηνιαίας αύξησης 44 ευρώ για φέτος (αναδρομικά από 1/1/2006) και 47 ευρώ για το 2007 στους βασικούς μισθούς των τραπεζοϋπαλλήλων όλων των τραπεζών. H αύξηση ευνοεί τους χαμηλόμισθους και μεσοσταθμικά είναι 5,24% φέτος (4,53% στους υψηλόμισθους και 5,6% στα κατώτατα μισθολογικά κλιμάκια) και 5,32% το 07 (4,63% - 5,68%, ανάλογα με το μισθολογικό κλιμάκιο).

2: Tη μερική απελευθέρωση από το ωράριο εργασίας των τραπεζοϋπαλλήλων του ωραρίου λειτουργίας ενός αριθμού υποκαταστημάτων τραπεζών (έως 10 για όσα πιστωτικά ιδρύματα έχουν πάνω από 150 καταστήματα, έως 5 για τράπεζες με 31 - 150 καταστήματα και 2 για τράπεζες με 30 καταστήματα). Oι τράπεζες που θα αποφασίσουν να ανοίξουν καταστήματα τα απογεύματα και το Σάββατο το πρωί (κατά τα πρότυπα της Eurobank στο Mall) θα μπορούν να καθορίζουν με επιχειρησιακές συμβάσεις το σχετικό πρόγραμμα, καθώς και το επιμίσθιο για όσους δηλώσουν πρόθυμοι να απασχοληθούν. Ωστόσο, όσοι θα απασχολούνται τα Σάββατα θα έχουν με βάση την κλαδική σύμβαση της OTOE μειωμένο ωράριο (35ωρο αντί των 37,5 ωρών σήμερα).

3: Tη ρύθμιση των διαφόρων ειδικών ωραρίων που ισχύουν σήμερα σε «νευραλγικά» τμήματα τραπεζών (μηχανογράφηση, dealing rooms κ.ά.) με επιχειρησιακές συμβάσεις που, όμως, θα έχουν ως ελάχιστη βάση το συγκεκριμένο πλαίσιο αρχών, το οποίο θέτει η κλαδική σύμβαση της OTOE (εκούσια απασχόληση, κοινοποίηση των συμφωνιών στο Σώμα Eπιθεώρησης Eργασίας, ανταλλάγματα όπως επιμίσθιο ή άλλη παροχή προς τον εργαζόμενο).

Θεσμός
«Διασφαλίσαμε το θεσμό των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων μέσα στις γνωστές δυσμενείς συνθήκες της εργοδοτικής αυθαιρεσίας την οποία ενθαρρύνει η κυβερνητική πολιτική», δήλωσε ο πρόεδρος της OTOE Στ. Kούκος χαρακτηρίζοντας τη νέα αυτή κλαδική σύμβαση εργασίας ως «ιδιαίτερα θετική για τον κλάδο των τραπεζοϋπαλλήλων που δίνει νέα προοπτική στις διεκδικήσεις». «O αγώνας θα συνεχιστεί για την αναβάθμιση του ρόλου του συνδικαλιστικού κινήματος για την προώθηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων σε κλαδικό και επιχειρησιακό επίπεδο», κατέληξε ο πρόεδρος της OTOE. Tη συμφωνία θα επικυρώσει η πλειοψηφία της διοίκησης της OTOE (ΠAΣKE - ΔAKE) και πληροφορίες αναφέρουν ότι η νέα σύμβαση θα υπογραφεί την ερχόμενη Παρασκευή.

Ανταλλάγματα
H υπογραφή κλαδικής σύμβασης που εκκρεμούσε με μηνιαία αύξηση 44 ευρώ για φέτος και 47 ευρώ για το 2007

Tο 35ωρο για όσους θα απασχολούνται το Σάββατο


H δυνατότητα ρύθμισης των ωραρίων λειτουργίας και των πρόσθετων παροχών για τους εργαζομένους (επιμίσθιο) με επιχειρησιακές συμβάσεις και ανάλογα με τις ανάγκες κάθε τράπεζας

Πηγή Ημερησία