Ειδήσεις Ανακοινώσεις Συλλόγων

Ρεαλιστική ρύθμιση των φορολογικών οφειλών ζητάει η Ε.Σ.Ε.Ε.

ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ

Αθήνα, 27 Μαΐου 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Ρεαλιστική Ρύθμιση των Φορολογικών Οφειλών ζητάει η ΕΣΕΕ»

Με αφορμή δημοσιεύματα των μέσων μαζικής ενημέρωσης για τον σχεδιασμό από την Κυβέρνηση νέας ρύθμισης των φορολογικών οφειλών, η ΕΣΕΕ απέστειλε επιστολή προς το Υπουργείο Οικονομικών, ζητώντας ευνοϊκότερους όρους για το χειμαζόμενο εμπόριο και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αναλυτικότερα, το περιεχόμενο της επιστολής έχει ως εξής:

«Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ημερήσιου Τύπου, ανοίγει και πάλι το θέμα των ρυθμίσεων των φορολογικών οφειλών προς το Δημόσιο. Είναι προφανές ότι ακόμη και η τελευταία ρύθμιση του Ιουνίου 2013 δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, παρά το γεγονός ότι αποτελούσε ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση.

Η ΕΣΕΕ, έχοντας κατά νου ότι, η αναζήτηση ρευστών διαθεσίμων εκ μέρους των επιχειρήσεων είναι, εκ προοιμίου, απαγορευτική, θεωρεί ότι ο τρόπος εφαρμογής της διαδικασίας της νέας ρύθμισης που θα θεσμοθετηθεί, για να έχει επιτέλους αποτέλεσμα και συμμετοχή από πλευράς επιχειρήσεων, θα πρέπει να έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

• Ο τρόπος πληρωμής των δημιουργούμενων υποχρεώσεων να είναι τέτοιος ώστε οι επιχειρήσεις να έχουν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν. Οι φημολογούμενες 48 δόσεις πλέον δεν αρκούν. Με τις υπάρχουσες συνθήκες στην αγορά, οι δόσεις για να είναι ρεαλιστικές θα πρέπει να «απλωθούν», φτάνοντας ακόμη και τις 100.

• Να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στους συντελεστές προοδευτικότητας των επιβαρύνσεων και των προσαυξήσεων, γιατί η εμπειρία των προηγούμενων ρυθμίσεων έδειξε ότι καταλήγουν σε ένα ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο. Γνώμη της ΕΣΕΕ παραμένει ότι η ρύθμιση θα επιφέρει τα καλύτερα αποτελέσματά της εφόσον μηδενιστούν οι πρόσθετοι φόροι ή τα πρόσθετα τέλη που βεβαιώνονται με την κύρια οφειλή για όλα τα έτη.

• Σταθερή και διαρκής ισχύς της σχεδιαζόμενης ρύθμισης.

Θεωρούμε ότι, οι ανωτέρω επισημάνσεις μας είναι αναγκαίο να ληφθούν υπόψη στο τελικό κείμενο για τη νέα ρύθμιση, που θα συμφωνηθεί με την Τρόικα. Είναι, εξάλλου, απαραίτητο να ενημερωθούμε εγκαίρως, ώστε να αποδεχθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι επιχειρηματίες τη διαδικασία της νέας ρύθμισης.

Ωστόσο, συνολική μας αντίληψη παραμένει ότι, παρά τις όποιες προσπάθειες, οι παθογένειες του φορολογικού συστήματος δεν ξεπεράστηκαν. Δεν δόθηκαν ουσιαστικές λύσεις στα προβλήματα υπερφορολόγησης, πολυπλοκότητας, κόστους χρόνου – χρήματος, γραφειοκρατίας και βελτίωσης της αποτελεσματικότητας του φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Σε αυτό το πλαίσιο, θεωρούμε σημαντικό να επαναθέσουμε ζητήματα προτεραιότητας για τη βελτίωση του συστήματος και για την άμεση αντιμετώπιση χρόνιων προβλημάτων του εμπορίου και του φορολογικού πλαισίου.

Έχουμε, άλλωστε, καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις σε σειρά επιμέρους θεμάτων για:

• Σταθερό φορολογικό πλαίσιο σε βάθος χρόνου.
• Επιβράβευση των συνεπών φορολογούμενων.
• Απλό ελεγκτικό και εισπρακτικό μηχανισμό.
• Θεσμοθέτηση και προστασία της «εντός κρίσης μικρομεσαίας επιχείρησης».
• Εύκολη και προσιτή μεταβίβαση επιχειρήσεων κα.»

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης δήλωσε σχετικά:
«...Είναι πραγματικά μια ευκαιρία για την Κυβέρνηση να πείσει και να οδηγήσει την Τρόικα σε «έξυπνες» λύσεις φορολογικής συμμόρφωσης, αντί για τα μέτρα εκφοβισμού και φορολογικής εξόντωσης που κυριαρχούσαν έως τώρα. Όσοι μικρομεσαίοι επιβιώσαμε από την κρίση, την παρατεταμένη ύφεση και την υπερφορολόγηση πρέπει να έχουμε στην διάθεσή μας ένα χρηστικό εργαλείο ρύθμισης των οφειλών μας που θα εξασφαλίζει και θα εγγυάται την μόνιμη εκπλήρωση των υποχρεώσεών μας».
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο