Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Με τις παλαιές αντικειμενικές, αλλά με μεγαλύτερο συντελεστή ο ΦΜΑΠ το 2007

Με τη ησυχία τους μπορούν να ολοκληρώσουν τις ιδιοκτησιακές τους εκκρεμότητες οι πολίτες, καθώς οι νέες αντικειμενικές αξίες δεν πρόκειται να τεθούν σε ισχύ πριν από την 1η Φεβρουαρίου 2007. Παράλληλα, με τις αντικειμενικές αξίες που ίσχυαν μέχρι το 2005....

Με τη ησυχία τους μπορούν να ολοκληρώσουν τις ιδιοκτησιακές τους εκκρεμότητες οι πολίτες, καθώς οι νέες αντικειμενικές αξίες δεν πρόκειται να τεθούν σε ισχύ πριν από την 1η Φεβρουαρίου 2007. Παράλληλα, με τις αντικειμενικές αξίες που ίσχυαν μέχρι το 2005 και προσαυξημένους τους συντελεστές θα υπολογιστεί ο ΦΜΑΠ, προκειμένου να μην αυξηθεί ο αριθμός των υπόχρεων αλλά και να μην υπάρξει απώλεια εσόδων.

Απαλλαγμένοι από το άγχος και με την ησυχία τους μπορούν να ολοκληρώσουν τις ιδιοκτησιακές τους εκκρεμότητες όλοι οι πολίτες, καθώς οι νέες αντικειμενικές αξίες δεν πρόκειται να τεθούν σε ισχύ πριν από την 1η Φεβρουαρίου 2007. Τη διαβεβαίωση αυτή παρείχε χθες ο ίδιος ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφης κατά την εκδήλωση ανταλλαγής ευχών με τους οικονομικούς συντάκτες που διοργάνωσε ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Α. Μπέζας στη Καραγιώργη Σερβίας. Η μετάθεση του χρόνου εφαρμογής των νέων αντικειμενικών αξιών, όπως έγραψε το «Κέρδος» αποτέλεσε τη χρυσή τομή μεταξύ του πολιτικού κόστους, που συνεπάγεται μια νέα αναπροσαρμογή τους από 1.1.2007 και της διατήρησης της κινητικότητας στην αγορά ακινήτων. Για τον ίδιο λόγο και προκειμένου να μην αυξηθεί ο αριθμός των υπόχρεων σε ΦΜΑΠ, ο φόρος για το 2007 θα υπολογισθεί με βάση τις παλαιές αντικειμενικές αξίες (σ.σ. αυτές που ίσχυαν μέχρι 31.12.2005) πλην όμως οι συντελεστές θα είναι προσαυξημένοι (πιθανότατα κατά 25%) έτσι ώστε να μην υπάρξει απώλεια εσόδων. Κατόπιν αυτών και όπως ανέφερε ο υπουργός οι νέες τιμές στα εντός και εκτός σχεδίου ακίνητα θα ανακοινωθούν στα μέσα Ιανουαρίου και θα ισχύσουν από 1ης Φεβρουαρίου, ενώ θα δοθεί και ένα δίμηνο επιπλέον προκειμένου να ολοκληρωθούν οι μεταβιβάσεις των ακινήτων στις περιπτώσεις που έχει καταβληθεί ο φόρος στην εφορία χωρίς να έχουν υπογραφεί ακόμη τα συμβόλαια. Η μετάθεση του χρόνου εφαρμογής, όπως ανέφερε ο κ. Αλογοσκούφης, επιλέχθηκε από την κυβέρνηση, προκειμένου να μην αναστατωθούν η οικονομία, η κτηματαγορά και η ζωή των πολιτών, καθώς το τελευταίο διάστημα είχε παρατηρηθεί έντονη κινητικότητα στις εφορίες.
Η αύξηση των αντικειμενικών αξιών, σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, θα είναι της τάξης του 25% μεσοσταθμικά. Σε πολλές περιοχές ωστόσο οι αυξήσεις αναμένεται, ούτως ή άλλως, να ξεπεράσουν ακόμη και το 40%, καθώς έχουν μείνει αρκετά πίσω από τις αγοραίες λόγω πρόσφατων έργων υποδομής αλλα και μελλοντικών έργων ανάπλασης. Οι αυξήσεις, σύμφωνα πάντως με πληροφορίες θα συνοδεύονται πάντως και από την αύξηση (πιθανότατα κατά 15%) των αφορολογήτων ορίων για την αγορά πρώτης κατοικίας.

Η κτηματαγορά αντιδρά
Οι επερχόμενες αλλαγές πάντως στις αντικειμενικές αξίες βρίσκουν αντίθετους παράγοντες της κτηματαγοράς ακόμη και εκείνους που δραστηριοποιούνται στο κύκλωμα της οικοδομής, οι οποίοι εκτιμούν ότι οι συνέπειες για την ελληνική οικονομία θα είναι οδυνηρές. Σε επιστολή του μάλιστα προς τον υπουργό Οικονομίας, κ. Γ. Αλογοσκούφη, ο Σύνδεσμος Οικοδομικών Επιχειρήσεων Βορείου Ελλάδος, ζητά ήπια ή και μηδενική αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, θεωρώντας ότι η αγορά δεν θα αντέξει μέσα σε ένα χρόνο και δεύτερη αύξηση.
Αναφερόμενοι στο ίδιο θέμα στελέχη μεσιτικών γραφείων υπογραμμίζουν ότι στην περίπτωση που υπάρξει νέα αύξηση χωρίς ταυτόχρονη αναπροσαρμογή των αφορολογήτων ορίων για την αγορά πρώτης κατοικίας, τότε η παραγωγή ακινήτων θα «παγώσει» λόγω των υψηλών φόρων αλλά και του «πόθεν έσχες».

Οι υπόχρεοι σε ΦΜΑΠ
Υπενθυμίζεται ότι υπόχρεοι σε υποβολή δήλωσης ΦΜΑΠ είναι:
- Κάθε φυσικό πρόσωπο, ανεξάρτητα από την ιθαγένεια ή την κατοικία του, για την ακίνητη περιουσία που αποτελείται από ακίνητα που βρίσκονται στην Ελλάδα την 1η Ιανουαρίου 2007 ή από εμπράγματα δικαιώματα σ αυτά εκτός από υποθήκη, όταν η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του υπερβαίνει το ποσό των 243.600 ευρώ για άγαμο και 487.200 ευρώ για έγγαμο.
- Ολα τα νομικά πρόσωπα για ακίνητα που έχουν στην Ελλάδα ή εμπράγματα δικαιώματα σ αυτά, εκτός υποθήκης.
Κατ εξαίρεση, τα νομικά πρόσωπα που έχουν υποβάλει μια τουλάχιστον φορά δήλωση ΦΜΑΠ και δεν έχουν στην κυριότητά τους ακίνητα ή εμπράγματα δικαιώματα σε αυτά, δεν υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης, εκτός αν μεταβληθεί η περιουσιακή τους κατάσταση.

Πηγή Κέρδος
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο