Ειδήσεις Ανασκοπήσεις - Το σχόλιο της Δευτέρας

Το σχόλιο της Δευτέρας

Κωνσταντίνος Αντ. Κουλογιάννης
Πτυχιούχος Τ.Ε.Ι.
Λογιστής - Φοροτεχνικός
Μέλος της επιστημονικής ομάδας του Taxheaven

 

Καλημέρα και καλή εβδομάδα.

Ως η επομένη των εκλογικών αναμετρήσεων σήμερα, η ημέρα θα μπορούσε να αναλωθεί σε αναλύσεις και συζητήσεις των εκλογικών αποτελεσμάτων, δυστυχώς όμως οφείλω να σας προσγειώσω στην πραγματικότητα, καθότι η εβδομάδα που θα διανύσουμε, αλλά και οι πρώτες μέρες της ερχόμενης, είναι ίσως μία από τις δυσκολότερες του χρόνου για εμάς τους λογιστές. Πλήθος υποχρεώσεων μας περιμένει μέχρι το τέλος του Μαΐου και μερικές από τις βασικότερες είναι:

 1. 26 Μαϊ 2014 Υποβολή Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα Ενδοκοινοτικών αποκτήσεων και παραδόσεων αγαθών, καθώς και παροχής και λήψης υπηρεσιών μέσω του ειδικού δικτύου TAXISnet, για συναλλαγές που αφορούν τον προηγούμενο μήνα, ανεξαρτήτως Α.Φ.Μ
 2. 26 Μαϊ 2014 Τελευταία ημέρα υποβολής INTRASTAT ΟΝ LINE
 3. 28 Μαϊ 2014 Απόδοση παρακρατούμενου φόρου από τόκους - δικαιώματα - μερίσματα - περιόδου Μαρτίου 2014
 4. 30 Μαϊ 2014 Εκκαθαριστική δήλωση Φ.Π.Α. για υπόχρεους με διπλογραφικό σύστημα
 5. 30 Μαϊ 2014 Υποβολή δήλωσης για ΑΕ-ΕΠΕ Εταιρίες με ΔΛΠ Εντύπα Φ01 010 - Φ01 013
 6. 30 Μαϊ 2014 Οριστική Δήλωση Παρακρατούμενων Φόρων Εμπορικών Επιχειρήσεων
 7. 30 Μαϊ 2014 Υποβολή δήλωσης Στοιχείων ακινήτων Ε9 2014
 8. 30 Μαϊ 2014 Υποβολή περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ - Χρεωστικής - Μηδενικής - Πιστωτικής - για επιχειρήσεις με Διπλογραφικά βιβλία μηνός Απριλίου
 9. 30 Μαϊ 2014 Υποβολή δήλωσης και απόδοσης του ειδικού φόρου πολυτελείας.
 10. 31 Μαϊ 2014 Υποχρέωση υποβολής δήλωσης αποθεμάτων μετάταξης αγροτών σύμφωνα με την ΠΟΛ.1024-2014

 

«Το ημερολόγιο είναι η γραφειοκρατία του χρόνου.» -Quino, 1932-, Αργεντινός σκιτσογράφος

Υπενθυμίζουμε επίσης ότι μέχρι το τέλος του μήνα πρέπει να αποδοθεί και ο φόρος των διανεμόμενων κερδών των εταιριών (ΟΕ-ΕΕ κλπ)  που τηρούν διπλογραφικά βιβλία για τα κέρδη που διανεμήθηκαν στις 31.12.2013 [Δείτε σχετικά εδώ], ενώ οι δηλώσεις και ο παρακρατούμενος φόρων (Φ.Μ.Υ. και παρακρατούμενοι από επιχειρηματική δραστηριότητα) υποβάλλονται μέχρι την 2α Ιουνίου -για πληρωμές μηνός Μαρτίου- αφού η 31η Μαΐου συμπίπτει με Σάββατο, σύμφωνα με την διάταξη του άρθρου 7 του Κ.Φ.Δ.

Άρθρο 1 παρ. 7. Εάν η εκπνοή προθεσμίας για την άσκηση δικαιώματος ή εκπλήρωση υποχρέωσης, όπως ορίζεται από τη φορολογική νομοθεσία, συμπίπτει με επίσημη αργία, Σάββατο ή Κυριακή, η προθεσμία παρατείνεται μέχρι την αμέσως επόμενη ημέρα, κατά την οποία η Φορολογική Διοίκηση λειτουργεί για το κοινό.

Όσοι αναρωτιούνται γιατί η υποβολή της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ δεν ακολουθεί την ίδια πρακτική ο λόγος είναι απλός. Η σχετική διάταξη του ΦΠΑ προβλέπει την υποβολή της περιοδικής δήλωσης μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα  του επόμενου μήνα από την περίοδο που αφορά (μήνα ή τρίμηνο), και όχι μέχρι το τέλος του μήνα.


---

 

Συγκεντρωτικές καταστάσεις

Στις 2 Ιουνίου -ευτυχώς- δεν θα υποβληθούν οι συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών - προμηθευτών του πρώτου τριμήνου. Η ημερομηνία μετατέθηκε για τα τέλη Ιουλίου με την απόφαση ΠΟΛ.1149/16.5.2014.

Την ίδια ημέρα ανακοινώθηκε και η παράταση για την υποβολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων ημερολογιακού έτους 2013, η οποία θα υποβληθεί μέχρι την 10η Οκτωβρίου 2014 σύμφωνα με την ΠΟΛ.1148/16.5.2014.

Η παράταση για τις συγκεντρωτικές καταστάσεις του 2014 είναι η δεύτερη στην σειρά, και σαφώς δεν λύνει τα πολλαπλά προβλήματα που έχει δημιουργήσει το μέτρο αυτό. [Δείτε εδώ γιατί κατά την γνώμη μας απαιτείται η αναστολή του.]


---

 

Δηλώσεις

Συνεχίζεται με αργούς ρυθμούς η υποβολή των δηλώσεων ένα μήνα και λίγες ημέρες πριν την λήξη της προθεσμίας υποβολής.
Περίπου ο ένας στους έξι έχει υποβάλει τη φορολογική του δήλωση μέχρι στιγμής. Το 35% των δηλώσεων είναι χρεωστικό και ο μέσος φόρος έχει ήδη ξεπεράσει τα 945 ευρώ παρουσιάζοντας όμως αυξητικές τάσεις. Την τελευταία εβδομάδα, προστέθηκαν περίπου 350.000 δηλώσεις.

Οι μαργαρίτες που άρχισαν να ανθίζουν μέσα στο Μάιου πρόκειται να μαδηθούν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα με το γνωστό δίλημμα. "Θα δοθεί παράταση , δεν θα δοθεί, θα δοθεί...


(Είναι καιρός να αφήσουμε τους εγωισμούς και να κοιτάξουμε λίγο τον εαυτό μας.  -  Αρκάς)


Κ.Ε.Π. - Γ.Ε.Φ. - Τα πάντα για την εξυπηρέτηση του Πολίτη

Νέες υπηρεσίες στους πολίτες θα προσφέρουν από αύριο, τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ).

Στο πλαίσιο της μείωσης της γραφειοκρατίας και της απλούστευσης των διαδικασιών, το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ενισχύει και αναβαθμίζει τα ΚΕΠ, που έρχονται πλέον ακόμα πιο κοντά στον πολίτη και βελτιώνουν σημαντικά την καθημερινότητά του.(Αυτό αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του ΥΔΜΗΔ) [Δείτε εδώ σχετικά]

Επειδή η εξυπηρέτηση του πολίτη όμως είναι μία συνεχώς αυξανόμενη ανάγκη, η Γ.Γ.Δ.Ε. με απόφασή της καθορίζει, συμπληρώνει και κωδικοποιεί τις  αρμοδιότητες των Τμημάτων των Δ.Ο.Υ., οι οποίες ασκούνται και από τα Γραφεία Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων (Γ.Ε.Φ.) αυτών, που λειτουργούν εκτός του κεντρικού κτιρίου στέγασης των Δ.Ο.Υ. [Δείτε εδώ ποιες αρμοδιότητες θα έχουν τα Γραφεία εξυπηρέτησης του πολίτη]

Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι για τις κυβερνήσεις ό,τι οι αλογόμυγες για το άλογο.


---

 

ΑΠΕ

Μόλις ένα μήνα μετά την υποβολή των δηλώσεων των ΟΕ-ΕΕ, αλλά αρκετά "νωρίτερα" -10 ημέρες- από την λήξη των ΑΕ-ΕΠΕ, δόθηκε στην δημοσιότητα η απόφαση της Γ.Γ.Δ.Ε. για την αντιμετώπιση της "εθελοντικής" έκπτωσης από τους παραγωγούς ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ. Η απόφαση προβλέπει λίγο πολύ τα αυτονόητα :

Τα πιστωτικά αυτά τιμολόγια καταχωρούνται στα βιβλία τη χρήσης 2014 και ειδικότερα στο μήνα που εξεδόθησαν. Συγκεκριμένα, στα απλογραφικά βιβλία (Β' κατηγορίας) καταχωρούνται σε ιδιαίτερη στήλη ως «εκπτώσεις προηγούμενης χρήσης» στην περίπτωση που αυτά χρησιμοποιηθούν για μείωση του φορολογητέου εισοδήματος της προηγούμενης χρήσης. Επίσης, δύνανται να καταχωρηθούν στο τέλος της χρήσης 2013, στις τακτοποιητικές πράξεις της χρήσης αυτής. Στα διπλογραφικά βιβλία (Γ' κατηγορίας), με λογιστική «πρόβλεψη», εφόσον δεν έχουν οριστικοποιηθεί οι εγγραφές ισολογισμού, στις τακτοποιητικές πράξεις της χρήσης 2013. Στην περίπτωση που έχουν οριστικοποιηθεί οι εγγραφές ισολογισμού και η σύνταξη αυτού, η καταχώρηση των τιμολογίων αυτών θα γίνει στη χρήση 2014 και εφόσον αυτά χρησιμοποιηθούν για μείωση του φορολογητέου εισοδήματος της προηγούμενης χρήσης (2013), θα τακτοποιηθούν λογιστικά είτε στις εγγραφές κλεισίματος της χρήσης 2014, είτε με εγγραφή οποτεδήποτε στη χρήση 2014.
....
Σε περίπτωση έκδοσή των πιστωτικών τιμολογίων πριν την παρέλευση της προθεσμίας κλεισίματος εγγραφών ισολογισμού της χρήσης 2013, θα καταχωρηθούν με βάση τα αναφερόμενα στο προηγούμενο κεφάλαιο «Κώδικας Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών» και θα επηρεάσουν τα αποτελέσματα της διαχειριστικής περιόδου 2013 και ως εκ τούτου θα φορολογηθούν μαζί με τα λοιπά εισοδήματα της υπόψη χρήσης. Σε περίπτωση έκδοσης των εν λόγω πιστωτικών τιμολογίων μετά την παρέλευση της προθεσμίας κλεισίματος εγγραφών ισολογισμού της χρήσης 2013, αυτά θα καταχωρηθούν στη χρήση 2014 με βάση τα αναφερόμενα στο προηγούμενο κεφάλαιο «Κώδικας Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών» και θα επηρεάσουν τα αποτελέσματα της διαχειριστικής περιόδου εντός της οποίας εκδόθηκαν (ήτοι, της διαχειριστικής περιόδου 2014), ωστόσο παρέχεται η δυνατότητα να επηρεάσουν τα αποτελέσματα της διαχειριστικής περιόδου που αφορούν (ήτοι, της διαχειριστικής περιόδου 2013) με αναμόρφωση των αποτελεσμάτων της χρήσης αυτής στην οικεία δήλωση φορολογίας εισοδήματος (εξωλογιστικά).

Στην περίπτωση κατά την οποία τα πιστωτικά τιμολόγια εκδοθούν μετά την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος της διαχειριστικής περιόδου 2013, προκειμένου αυτά να χρησιμοποιηθούν για τη μείωση του φορολογητέου εισοδήματος της χρήσης 2013, θα πρέπει να υποβληθεί τροποποιητική δήλωση φορολογίας εισοδήματος της χρήσης αυτής το αργότερο μέχρι την ημερομηνία εμπρόθεσμης υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος της χρήσης 2014. Εάν δεν υποβληθεί τροποποιητική δήλωση μέχρι την ημερομηνία αυτή, τα υπόψη πιστωτικά τιμολόγια επηρεάζουν την επόμενη διαχειριστική περίοδο (2014) ανεξάρτητα από την ημερομηνία έκδοσής τους και δηλώνονται με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος της περιόδου αυτής.

[Δείτε αναλυτικά την απόφαση ΠΟΛ.1152/19.5.2014 εδώ]

 

Οι περισσότεροι άνθρωποι δουλεύουν μόνο τόσο όσο χρειάζεται για να μην απολυθούν και πληρώνονται μόνο τόσο όσο χρειάζεται για να μην παραιτηθούν. - George Carlin, 1936-2008, Αμερικανός κωμικός


---

 

ΕΤΕΑ

Στις 19 Μαΐου η διοίκηση του ΕΤΕΑ ανακοίνωσε ότι παρατείνεται η περίοδος υποβολής των ηλεκτρονικών αρχείων μέχρι 31-8-2014, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι εργοδότες στην αποστολή αυτών.

Μάλλον για την εξυπηρέτηση του ΕΤΕΑ δόθηκε η παράταση αφού ελάχιστοι εργοδότες είχαν ανταποκριθεί στο κάλεσμα.  [Δείτε εδώ σχετικά]


---

 

Ε9

Δεν είμαστε σίγουροι για την παράταση της υποβολής του Ε9 (λογικά σήμερα ή αύριο θα ξέρουμε) . Δώστε όμως προσοχή γιατί οι υπόχρεοι είναι περισσότεροι απ' όσους πολλοί συνάδελφοι φαντάζονται.
Επιγραμματικά υποχρέωση υποβολής Ε9 για το 2013 έχουμε στις τρεις αυτές περιπτώσεις:

α) Δήλωση Ε9 για όσους έχουν τακτοποιήσει ή νομιμοποιήσει ημιυπαιθρίους χώρους ή αυθαίρετα, στην περίπτωση που δεν έχουν αναγράψει τις αλλαγές αυτές σε προηγούμενες δηλώσεις Ε9.
β) Δήλωση της πραγματικής κατάσταση του ακινήτου. Δήλωση δηλαδή των πραγματικών τετραγωνικών των κύριων και βοηθητικών χώρων ακόμα και εάν αυτοί δεν έχουν τακτοποιηθεί ή ρυθμιστεί με κανέναν από τους νόμους των προηγούμενων ετών. Η υποχρέωση αυτή απορρέει από τον νόμο που εισήγαγε τον νέο φόρο (ν.4223/2013 - ΕΝΦΙΑ), και συγκεκριμένα από το άρθρο 1 παράγραφος 5.
γ) Δήλωση Ε9 για επικαιροποίηση στοιχείων που προσδιορίζουν απαλλαγή ή μειωμένο ΕΝ.Φ.Ι.Α. Τόσο για τα φυσικά όσο και για τα νομικά πρόσωπα θα πρέπει να ελεγχθεί η κατάσταση των ακινήτων και να συμπληρωθούν οι συγκεκριμένοι κωδικοί οι οποίοι ρυθμίζουν την πλήρη ή την μερική απαλλαγή ορισμένων ακινήτων από την Επιβολή του φόρου.
[Δείτε εδώ σχετικά]

 

Αν μια χελώνα δεν έχει το καβούκι της, θεωρείται άστεγη ή γυμνή; - George Carlin, 1936-2008, Αμερικανός κωμικός


---


Λογιστές - Αναβάθμιση - Πιστοποίηση

Την περασμένη εβδομάδα είχαμε ανακοίνωση από το οικονομικό επιμελητήριο και τον πρόεδρό του για την υλοποίηση σεμιναρίων αναβάθμισης με την την διαδικασία της εξ αποστάσεων εκπαίδευσης (το γνωστό e-learning). [Δείτε εδώ σχετικά].

Οι εξελίξεις σχετικά με το επάγγελμα τρέχουν αυτή την περίοδο και μάλιστα εκτός από τα σεμινάρια αναβάθμισης, κυκλοφόρησε και ένα προσχέδιο για την πιστοποίηση των επαγγέλματος. Όπως σημειώσαμε και στο ανάλογο άρθρο μας [Δείτε εδώ], υπάρχουν ήδη πολλές αντιρρήσεις σχετικά με τη νομιμότητά του αλλά και τον τρόπο «αξιολόγησης». Το προσχέδιο χρειάζεται ριζικές αλλαγές ώστε να πετύχει το στόχο της η όλη προσπάθεια και να μην οδηγηθούν στο περιθώριο χιλιάδες συνάδελφοι που ασκούσαν με συνέπεια τόσα χρόνια νομίμως το επάγγελμα του λογιστή-φοροτεχνικού.

Εκείνος που όλη την ημέρα είναι δραστήριος σαν μέλισσα, είναι δυνατός σαν ταύρος, δουλεύει σαν άλογο και έρχεται σπίτι κουρασμένος σαν σκύλος πρέπει να ζητήσει ραντεβού με κτηνίατρο , υπάρχει πιθανότητα πως είναι γάιδαρος.


---

 

Ηλεκτρονικό εμπόριο. Αλλαγές και υποχρεώσεις.

Με μία ανακοίνωση το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών υπενθυμίζει τους νέους πιο αυστηρούς κανόνες στη λειτουργία του ηλεκτρονικού εμπορίου που θέτει  απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης για τα δικαιώματα των καταναλωτών, η οποία θα τεθεί σε ισχύ από τις 13 Ιουνίου 2014. Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης η υποχρεωτική εγγραφή στο Γ.Ε.ΜΗ για τις εταιρίες που ασχολούνται με το ηλεκτρονικό εμπόριο, υποχρέωση  η οποία  απορρέει από τις μεταβολές του νόμου 4242/2014 στις διατάξεις του νόμου 2251/1994 που αναφέρονται στο ηλεκτρονικό εμπόριο.

Η επίμαχη διάταξη που αντικαταστάθηκε έχει ως εξής : «Κάθε προμηθευτής, ο οποίος προτίθεται να συνάπτει με τους καταναλωτές συμβάσεις από απόσταση αγαθών και υπηρεσιών, υποχρεούται να ζητήσει την καταχώρισή του στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (Γ.Ε.ΜΗ.) σύμφωνα με το άρθρο 1 του ν. 3419/2005 - Γενικό Εμπορικό Μητρώο (Γ.Ε.ΜΗ.) και Εκσυγχρονισμός της Επιμε­λητηριακής Νομοθεσίας.»
[Δείτε αναλυτικά εδώ]


---

 

Φορολογικά έσοδα

Την ώρα που δημιουργούνται συνεχώς νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές, φρενάρει η αποπληρωμή τους. Σύμφωνα με έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών το 2013 είχε συλλεγεί το 12,3% των ληξιπρόθεσμων έναντι 9,3% το 2014.
Τα νέα ληξιπρόθεσμα σχηματίζονται γρηγορότερα από ό, τι πληρώνονται τα παλαιά και τροφοδοτούνται από μια έκρηξη κατά 63% των προστίμων Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων σε σχέση με το προηγούμενο έτος, όπως αποκαλύπτει η Καθημερινή. Το 81% της συγκεκριμένης κατηγορίας έχει ήδη διαμορφωθεί ως νέο ληξιπρόθεσμο και αγγίζει το 1,2 δις. ευρώ. [Δείτε αναλυτικά εδώ]

Μείωση των φορολογικών εσόδων και με την βούλα της κυβέρνησης

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της κυβέρνησης για την Εκτέλεση του Κρατικού Προυπολογισμού, στο  4-μηνο Ιανουαρίου – Απριλίου 2014 έχουν συμβεί τα ακόλουθα:

Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 16.136 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας μείωση κατά 265 εκατ. ευρώ ή 1,6 % έναντι του στόχου Π/Υ 2014.
Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 13.842 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 1.053 εκατ. ευρώ ή 7,1 % χαμηλότερα έναντι του στόχου.
Το σύνολο των φορολογικών εσόδων διαμορφώθηκε σε 12.588 εκατ. ευρώ, 399 εκατ. ευρώ ή 3,1 % λιγότερα έναντι του στόχου.
Πιο συγκεκριμένα, κατηγορίες εσόδων που υπερέβησαν τον στόχο του τριμήνου Ιανουαρίου – Απριλίου 2014 είναι οι εξής:

1. Ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά 137 εκατ. ευρώ ή 8,0%,
2. Oι φόροι στην περιουσία κατά 42 εκατ. ευρώ ή 4,5%,
3. Οι λοιποί άμεσοι φόροι κατά 204 εκατ. ευρώ ή 40,8%, λόγω κυρίως λόγω των εισπράξεων από το Φόρο Πολυτελούς Διαβίωσης,
4. Ο Φ.Π.Α λοιπών προϊόντων κατά 98 εκατ. ευρώ ή 2,7%,
5. Εκ των λοιπών φόρων συναλλαγών, ο Φόρος στη Συγκέντρωση Κεφαλαίων, κατά 49 εκατ. ή 121,9%,
6. Οι λοιποί έμμεσοι φόροι κατά 17 εκατ. ευρώ ή 18,9 %.
[Δείτε αναλυτικά εδώ]

Όταν βάζεις φόρους και όταν κουρεύεις πρόβατα, καλό είναι να σταματάς πριν γδάρεις το πετσί! Austin O’Malley


Τι ακολουθεί την μείωση των εσόδων;

Χρέη εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ από τον Έβρο ως την Κρήτη και από την Κέρκυρα μέχρι και την Ρόδο καλούνται να συλλέξουν οι μηχανισμοί του υπουργείου Οικονομικών.
Για τα απλήρωτα χαράτσια του μνημονίου, ο λόγος. Από τα περίπου 62 δισ. ευρώ που έχουν δημιουργηθεί μέχρι το τέλος του 2013 η εφορία θα κυνηγήσει να βάλει στα ταμεία της ένα ποσό της τάξης των 2 δισ. ευρώ.
Οι επιτελείς επί της οδού Νίκης έκριναν ότι ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για την είσπραξη αυτών των οφειλών παρά την θηριώδη φορολόγηση που έχουν υποστεί οι Έλληνες και την αγανάκτηση που βγάζουν για την τακτοποίηση αυτών των λογαριασμών.
Το επιχειρησιακό σχέδιο του γ.γ. Εσόδων Χάρη Θεοχάρη που εστάλη πριν από λίγες ημέρες σε όλες τις ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, δίνει αναλυτικές οδηγίες σχετικά με το πώς θα γίνει η συγκέντρωση της νέας φορολογικής «σοδειάς».
Το σχέδιο εστιάζει στους νομούς με τα περισσότερα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το κράτος. Θέση «νούμερο ένα» σε αυτό τον χάρτη έχει η Αττική που αποτελεί το μεγαλύτερο οικονομικό κέντρο της χώρας και συνάμα τον μεγαλύτερο μεγαλοοφειλέτη για την εφορία. [Δείτε αναλυτικά εδώ] .

Φυσικά όταν όλοι οι μηχανισμοί είσπραξης αποτυγχάνουν, τότε το Υπ.Οικονομικών θέτει σε λειτουργία τα μεγάλα όπλα. [Σχέδια για ρύθμιση επαναπατρισμού κεφαλαίων]

Όταν κάνεις μια καλή πράξη, να παίρνεις απόδειξη για την περίπτωση που ο Παράδεισος είναι κάτι σαν την Εφορία.


---

 

Προεκλογικά

Οι προεκλογικές εξαγγελίες δεν έλειψαν την εβδομάδα που πέρασε με σημαντικότερη και ίσως την πιο δύσκολα εφαρμόσιμη, την εξαγγελία του Πρωθυπουργού για σταδιακή μείωση των φόρων :

Παρουσιάζοντας το νέο αναπτυξιακό μοντέλο της Ελλάδα ο πρωθυπουργός εξήγγειλε:

Στόχος μας είναι ο φορολογικός συντελεστής στα επιχειρηματικά κέρδη να φτάσει το 15%! Ο ανώτατος συντελεστής στα εισοδήματα να μην ξεπεράσει το 33%. Και το ΦΠΑ να μη ξεπερνά πουθενά το 12%[Δείτε εδώ σχετικά]

Στο ίδιο κλίμα και ο Υπουργός Οικονομικών με την ανακοίνωσή του, ότι η κατάργηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης είναι εφικτή ... εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν.[Δείτε σχετικά εδώ]

Οι φόροι και ο θάνατος θα υπάρχουν πάντα. Ο θάνατος όμως δεν γίνεται χειρότερος κάθε χρόνο.


---

 

Τέλος επιτηδεύματος

Απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος εγκαταστάσεων που δεν συνιστούν υποκαταστήματα επιχειρήσεων μετά από παρέμβαση του Συνηγόρου. Συγκεκριμένα, ο πολίτης είχε δηλώσει εκ παραδρομής το 2011 στο Μητρώο της οικείας Δ.Ο.Υ. τις συγκεκριμένες προθήκες ως υποκαταστήματα («μόνιμες εκθέσεις») της επιχείρησής του. Ωστόσο, από αυτοψία της Δ.Ο.Υ. αποδείχθηκε ότι οι συγκεκριμένες προθήκες είναι σφραγισμένες και επιτελούν ρόλο διαφήμισης των κοσμημάτων. Ειδικότερα, δεν λαμβάνει χώρα σε αυτές οποιοσδήποτε δειγματισμός των προϊόντων, ούτε οποιαδήποτε άλλη συναλλακτική δραστηριότητα (π.χ. παραγγελίες, προκαταβολές κ.λπ.). Η ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού γίνεται από ταμπελάκι που υπάρχει σε κάθε προθήκη, το οποίο αναφέρει τα στοιχεία επικοινωνίας του κοσμηματοποιού (διεύθυνση, τηλέφωνο κ.λπ. [Δείτε αναλυτικά εδώ]

Όχι μόνο δεν ξέρω τι συμβαίνει, αλλά δεν θα ήξερα και τι να κάνω αν ήξερα τι συμβαίνει. - George Carlin, 1936-2008, Αμερικανός κωμικός


---

 

Εργατικά ασφαλιστικά

Απόφαση του Αρείου Πάγου που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα ορίζει :

Από τα άρθρα 669 παρ. 2 του ΑΚ, 1 του Ν. 2112/1920 και 1 και 5 του Ν. 3198/1955 προκύπτει ότι η καταγγελία της συμβάσεως εργασίας αορίστου χρόνου είναι μονομερής αναιτιώδης δικαιοπραξία και συνεπώς το κύρος αυτής δεν εξαρτάται από την ύπαρξη ή την ελαττωματικότητα της αιτίας για την οποία έγινε, αλλά αποτελεί δικαίωμα του εργοδότη και του εργαζόμενου.

Η άσκηση όμως του δικαιώματος αυτού, όπως και κάθε δικαιώματος, υπόκειται στον περιορισμό του άρθρου 281 ΑΚ, δηλαδή της μη υπερβάσεως των ορίων που επιβάλλει η καλή πίστη ή τα χρηστά ήθη ή ο κοινωνικός ή οικονομικός σκοπός του δικαιώματος, η υπέρβαση δε των ορίων αυτών καθιστά άκυρη την καταγγελία, σύμφωνα με τα άρθρα 174 και 180 του ΑΚ. Εξάλλου, η καταγγελία της συμβάσεως εργασίας από τον εργοδότη είναι άκυρη, ως καταχρηστική, όταν υπαγορεύεται από ταπεινά ελατήρια που δεν εξυπηρετούν τον σκοπό του δικαιώματος, όπως συμβαίνει στις περιπτώσεις που η καταγγελία οφείλεται σε εμπάθεια, μίσος ή έχθρα ή σε λόγους εκδικήσεως, συνεπεία προηγηθείσας νόμιμης, αλλά μη αρεστής στον εργοδότη, συμπεριφοράς του εργαζομένου, ή όταν γίνεται για οικονομικοτεχνικούς λόγους, δηλαδή για την αναδιοργάνωση της επιχειρήσεως του εργοδότη που καθιστά αναγκαία τη μείωση του προσωπικού, εφόσον οι λόγοι αυτοί είναι προσχηματικοί και υποκρύπτουν πράγματι μίσος, εμπάθεια ή κακοβουλία ή όταν είναι πραγματικοί, αλλά δεν έγινε επιλογή των απολυομένων με αντικειμενικά κριτήρια (υπηρεσιακά ή κοινωνικά).

Δεν συντρέχει, όμως, περίπτωση καταχρηστικής καταγγελίας όταν δεν υπάρχει γι' αυτή κάποια αιτία, αφού, ενόψει των όσων εκτέθηκαν για τον αναιτιώδη χαρακτήρα της καταγγελίας και την άσκηση αυτής καθ' υπέρβαση των ορίων του άρθρου 281 ΑΚ, για να θεωρηθεί η καταγγελία άκυρη ως καταχρηστική, δεν αρκεί ότι οι λόγοι που επικαλέστηκε γι' αυτή ο εργοδότης ήταν αναληθείς ή ότι δεν υπήρχε καμία εμφανής αιτία, αλλά απαιτείται η καταγγελία να οφείλεται σε συγκεκριμένους λόγους -που πρέπει να επικαλεστεί και να αποδείξει ο εργαζόμενος- εξαιτίας των οποίων η άσκηση του σχετικού δικαιώματος του εργοδότη υπερβαίνει προφανώς τα όρια που επιβάλλει το άρθρο 281 ΑΚ. Εξ άλλου, η νομική αοριστία της αγωγής, που συνδέεται με τη νομική εκτίμηση του εφαρμοστέου κανόνα ουσιαστικού δικαίου, ελέγχεται ως παραβίαση του άρθρου 559 αρ. 1 ΚΠολΔ, εάν το δικαστήριο για το σχηματισμό της, περί νομικής επάρκειας της αγωγής, κρίσης του αξίωσε περισσότερα στοιχεία από όσα απαιτεί ο νόμος για τη γέννηση και θεμελίωση του δικαιώματος ή αρκέστηκε σε λιγότερα.

[Δείτε αναλυτικά την απόφαση εδώ]

Ο Ο.Α.Ε.Ε. εξέδωσε εγκύκλιο με οδηγίες για την έναρξη και την χρήση των μηχανογραφικών εφαρμογών που θα καταγράφουν τον ασφαλιστικό βίο των ασφαλισμένων, αλλά και για την ψηφιοποίηση των χειρόγραφων ασφαλιστικών φακέλων εξέδωσε η διοικητής του Ο.Α.Ε.Ε.. [Δείτε αναλυτικά εδώ]


Ποιοι πόροι καταργούνται από το 2015.

Αν και λίγο νωρίς, το Υπ.Εργασίας μας ενημερώνει ποιους πόρους υπέρ των ταμείων θα καταργήσει με βάση τις μνημονιακές υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η χώρα μας. Η απόφαση μας ενημερώνει :

Σας γνωρίζουμε ότι στο ΦΕΚ 85, τεύχος Α', δημοσιεύτηκε ο νόμος 4254/2014 « Μέτρα στήριξης και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας στο πλαίσιο εφαρμογής του ν.4046/2012 και άλλες διατάξεις» και συγκεκριμένα, στο άρθρο πρώτο και ειδικότερα στην υποπαράγραφο ΙΑ.3, της παραγράφου ΙΑ περιλαμβάνονται οι διατάξεις της περίπτωσης 2Α με τις οποίες καταργούνται από 1.01.2015 οι διατάξεις που προέβλεπαν την είσπραξη κοινωνικών πόρων υπέρ των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης του Μ.Τ.Π. Υ. και των Επαγγελματικών Ταμείων Υποχρεωτικής Ασφάλισης αρμοδιότητας Υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας καθώς και οι διατάξεις της περίπτωσης 2Β που αφορούν την αντικατάσταση των διατάξεων της περ.β' της παρ.3 του άρθρου 149 του ν.3655/2008 και του άρθρου 11 του ν.4169/61 όπως έχουν τροποποιηθεί και ισχύουν υπέρ ΑΚΑΓΕ και υπέρ ΟΑΕΕ αντίστοιχα.

Επισημαίνεται ότι στο σημείο 5.1.1 του επικαιροποιημένου Μνημονίου Συνεννόησης (Ιούλιος 2013, σελίδα 48) προβλέπεται η υποχρέωση της χώρας μας να προβεί σε βαθμιαίο εξορθολογισμό/κατάργηση των μη ανταποδοτικών χρεώσεων με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο.

Από τους πόρους που είχαν νομοθετηθεί υπέρ των κατωτέρω Ταμείων επωφελούνταν μόνο οι συγκεκριμένες ομάδες ασφαλισμένων ενώ παράλληλα το κόστος των πόρων αυτών μετακυλιόταν στο κοινωνικό σύνολο.

Στο πλαίσιο αυτό, με τον Νόμο 4254/2014 (ΦΕΚ 85, τ. Α') καταργούνται κοινωνικοί πόροι που προβλέπονταν υπέρ των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, προκειμένου να εξαλειφθούν επιβαρύνσεις σε τιμές προϊόντων και παρεχομένων υπηρεσιών. Η κατάργησή τους στόχο έχει τη μείωση των στρεβλώσεων στην οικονομική δραστηριότητα, την ενίσχυση της διαφάνειας και τη μείωση των διοικητικών επιβαρύνσεων.

[Δείτε την απόφαση εδώ]

---


Συνταξιούχοι και internet.

Εφόσον όλοι οι Έλληνες σύμφωνα με την Γ.Γ.Δ.Ε. μπορούν να έχουν email και κωδικούς στην Γ.Γ.Π.Σ. κλπ, γιατί να μην μπορούν να υποβάλλουν και τις αιτήσεις συνταξιοδότησης ηλεκτρονικά;. Αυτό σκέφτηκε ο Διοικητής του ΙΚΑ και εξέδωσε την ανάλογη ανακοίνωση:

Η Διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ενημερώνει ότι από την 1η Ιουλίου 2014 η αίτηση συνταξιοδότησης λόγω γήρατος ή αναπηρίας θα υποβάλλεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας του Ιδρύματος.

Η διαδικασία είναι πολλαπλά επωφελής, δεδομένου ότι οι υποψήφιοι συνταξιούχοι θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να παρακολουθούν ηλεκτρονικά την πορεία της αίτησης συνταξιοδότησης και γενικά αποκτούν άμεση πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες που παρέχει το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ σχετικά με τη συνταξιοδότησή τους. Με τις δυνατότητες αυτές περιορίζεται δραστικά η προσέλευση στα Υποκαταστήματα και βελτιώνεται η παραγωγικότητα των υπαλλήλων, απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτάχυνση της διαδικασίας απονομής σύνταξης.

Από 1 Ιουνίου 2014 οι ασφαλισμένοι που επιθυμούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτηση συνταξιοδότησης λόγω γήρατος ή αναπηρίας ή να αποκτήσουν πρόσβαση στις πληροφορίες που αφορούν την αίτηση συνταξιοδότησής τους, πρέπει απλώς να εισέλθουν στην ειδική εφαρμογή της ιστοσελίδας του Ιδρύματος (www.ika.gr) και να εισαγάγουν τους κωδικούς που τους έχουν χορηγηθεί από την Εφορία για την είσοδο στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων. Η ηλεκτρονική εφαρμογή θα υποστηρίζει τους ασφαλισμένους με οδηγίες για την ορθή συμπλήρωση της αίτησης συνταξιοδότησης.

Παράλληλα, εξακολουθεί να λειτουργεί η ηλεκτρονική υπηρεσία πιστοποίησης των ασφαλισμένων με τον κλειδάριθμο του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, για όσους επιθυμούν να τη χρησιμοποιήσουν.

Οι υποψήφιοι συνταξιούχοι που προτίθενται να καταθέσουν αίτηση συνταξιοδότησης από 1 Ιουλίου και μετά θα πρέπει να μεριμνήσουν ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες και να εξοικειωθούν με τη νέα διαδικασία, δεδομένου ότι η προαιρετική δυνατότητα υποβολής αίτησης συνταξιοδότησης στα Υποκαταστήματα διατηρείται μέχρι και την 30ή Ιουνίου 2014.

Στην περίπτωση αδυναμίας πιστοποίησης, οι ασφαλισμένοι ή νομίμως εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπός τους θα πρέπει να προσέλθουν στο Τμήμα Μητρώου οποιουδήποτε Υποκαταστήματος ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με τα στοιχεία ταυτοποίησης των ασφαλισμένων (Δελτίο ταυτότητας/διαβατήριο, Α.Μ.Κ.Α., ΑΦΜ, Αριθμό Μητρώου ΙΚΑ-ΕΤΑΜ).


Σκεφτόμουν γιατί οι άνθρωποι φαίνεται να διαβάζουν πολύ περισσότερο τη Βίβλο καθώς γερνούν. Μετά το βρήκα: ετοιμάζονται για τις εισαγωγικές τους εξετάσεις. - George Carlin, 1936-2008, Αμερικανός κωμικός


---

 

Σημαντικά επίκαιρα άρθρα

Αποσβέσεις

Με απάντηση σε προσωπικό ερώτημα το Υπ.Οικ. απάντησε σχετικά με το θέμα των αποσβέσεων σε εταιρία με διπλή δραστηριότητα, η μία εκ των οποίων (καλλιέργεια πορτοκαλιών) θα αποδώσει εισόδημα μετά το 6ο έτος από το οποίο θα γίνουν οι δαπάνες.

Με αίτησή της, επιχείρηση μας γνωρίζει ότι δραστηριοποιείται στο χώρο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (φωτοβολταϊκό πάρκο) και παράλληλα ασκεί δραστηριότητα καλλιέργειας πορτοκαλιών (φύτευση 2011).

Σχετικά με τις δαπάνες που έχουν γίνει για τη δραστηριότητα καλλιέργειας πορτοκαλιών (χωματουργικές εργασίες, διαμόρφωση αγροτεμαχίου, κατασκευή αρδευτικού συστήματος, εργαλεία, τρακτέρ) ζητείται να της γνωρίσουμε αν εκπίπτουν οι δαπάνες αυτές από τα ακαθάριστα έσοδα αποκλειστικά από το φωτοβολταϊκό πάρκο, δεδομένου ότι το εισόδημα από την καλλιέργεια πορτοκαλιών θα προκύψει μετά από το 6ο έτος.

Μετά τα παραπάνω, όσον αφορά στην απόσβεση της ίδιας της καλλιέργειας (η αξία της φυτείας και όχι της καλλιεργούμενης έκτασης), επειδή σύμφωνα με την ΠΟΛ.1060/28.3.2013 υπουργική απόφαση προκύπτει εισόδημα από το 6ο έτος και μετά, οι αποσβέσεις θα διενεργηθούν από το έτος αυτό και μετά με το συντελεστή απόσβεσης που προβλέπεται στην υποπερίπτωση γγ' της περ. στ' της παρ. 1 του άρθρου 31 του Κ.Φ.Ε. (Λοιπά πάγια στοιχεία 10%) (σχετ. το αριθ. πρωτ. 1033836/15031/Γ0012/15.11.2007) έγγραφό μας.

Όσον αφορά στην έκπτωση των δαπανών που αποτελούν έξοδα πρώτης εγκατάστασης (αποκλειστικά της δραστηριότητας καλλιέργειας πορτοκαλιών, χωματουργικές εργασίες, διαμόρφωση αγροτεμαχίου), θα αποσβεσθούν από το έτος πραγματοποίησής τους και τέλος, όσον αφορά στα πάγια στοιχεία (μηχ/τα και εγκαταστάσεις) της δραστηριότητας αυτής, θα αποσβεσθούν από το έτος εκείνο που αυτά θα χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες της επιχείρησης.

[Δείτε την απόφαση εδώ]


---

 

Επανέκδοση αποφάσεων ΦΠΑ

Σύμφωνα με την Δ6Α 1079115 ΕΞ 20.5.2014, δημιουργείται στην Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (Γ.Γ.Δ.Ε.) του Υπουργείου Οικονομικών, Ομάδα Εργασίας για την επανέκδοση αποφάσεων Φ.Π.Α..

Έργο της Ομάδας Εργασίας είναι:
α) Η εξέταση των Υπουργικών Αποφάσεων που έχουν εκδοθεί μέχρι την 31-12-2013 των οποίων η αρμοδιότητα ανήκει στον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, καθώς και η καταγραφή αυτών ή μέρους αυτών.
β) Ο προσδιορισμός της ανάγκης προσαρμογής των αναγραφόμενων διατάξεων στις ανωτέρω αποφάσεις, οι οποίες έχουν τροποποιηθεί και
γ) Η πρόταση σχεδίων αποφάσεων, με σχετική αιτιολόγηση ενδεχόμενων προτάσεων αναδιατύπωσης των κειμένων.
Η διάρκεια λειτουργίας της ορίζεται μέχρι την 30ή Ιουνίου 2014.

 

Επιτροπή: μια ομάδα ανθρώπων που από μόνοι τους δεν μπορούν να κάνουν τίποτα, αλλά σαν ομάδα μπορούν να αποφασίσουν ότι τίποτα δεν μπορεί να γίνει. - Fred Allen, 1894-1956, Αμερικανός κωμικός


---

 

Μέσω taxis οι ακατάσχετοι Τραπεζικοί λογαριασμοί

Οι φορολογούμενοι θα δηλώνουν τα στοιχεία του λογαριασμού (ΙΒΑΝ) και η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων θα ενημερώσει τις τράπεζες.

Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία που προβλέπει ακατάσχετο όριο 1.500 ευρώ για έναν λογαριασμό μισθοδοσίας ή άλλον τραπεζικό λογαριασμό για κάθε πολίτη, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων πρόκειται να δημιουργήσει ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή στο TAXIS, εντός των επόμενων ημερών, όπου όλοι οι φορολογούμενοι θα μπορούν να δηλώσουν τα στοιχεία του λογαριασμού αυτού.

Οι φορολογούμενοι θα δηλώνουν τα στοιχεία του λογαριασμού (ΙΒΑΝ) και η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων θα ενημερώσει τις τράπεζες, προκειμένου να υπάρξει προστασία του από κατασχέσεις είτε για οφειλές προς το δημόσιο, είτε για ιδιωτικά χρέη. [Δείτε αναλυτικά εδώ]


---

 

Κάτοικοι εξωτερικού

Ερώτηση στην Βουλή κατετέθη στις 19/5/2014 βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κα ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ (ΤΑΝΙΑ) ΙΑΚΩΒΙΔΟΥ. Η ερώτηση αφορά την αδικία που έχει πλήξει τελευταία τους Έλληνες που κατοικούν στο εξωτερικό και η Ελληνική Πολιτεία τους θεωρεί φορολογικούς κατοίκους Ελλάδος. Αποτέλεσμα είναι ότι απειλούνται με πολλαπλή φορολόγηση, για λόγους τυπικούς, τα εισοδήματα που κερδίζουν στην ξενιτιά. Ταλαιπωρούνται και οι εδώ συγγενείς τους οι οποίοι πασχίζουν, αδίκως, να τους διεκπεραιώσουν τις υποθέσεις τους στην Ελλάδα και πηγαινοέρχονται στις εφορίες χωρίς αποτέλεσμα. [Δείτε περισσότερα εδώ].


---

 

Παρατασούλες...

Την παράταση του χρόνου της εμπρόθεσμης καταβολής της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς του 2013 από τους αγρότες για δύο επιπλέον μήνες, έως τις 30 Ιουνίου 2014 αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛΓΑ και η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση αναμένεται να εκδοθεί τις επόμενες ημέρες από τα συναρμόδια Υπουργεία Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. [Δείτε περισσότερα εδώ]


---

 

Κοινωνικός Τουρισμός

Το "μεγάλο" κοινωνικό πρόσωπο της κυβέρνησης αντικατοπτρίζεται στην κοινή υπουργική απόφαση του Υπ.Οικονομικών και Υπ.Εργασίας σχετικά με την κατάρτιση προγράμματος επιδότησης διακοπών. Το γνωστό πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού.

Δικαιούχοι του προγράμματος είναι σύμφωνα με την απόφαση:

1. Ως «Δικαιούχοι» του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού έτους 2014-2015 ορίζονται ασφαλισμένοι:
α) εργαζόμενοι με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου που έχουν κατά το προηγούμενο της έναρξης του προγράμματος ημερολογιακό έτος 50 ημέρες στην ασφάλιση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, σύμφωνα με τη διάταξη της παρ. 1 του άρθρ. 3 του ν.678/1977, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει (συνεισπραττόμενη με τις εισφορές υπέρ ΙΚΑ-ΕΤΑΜ εισφορά 0,35%),
β) άνεργοι που κατά το προηγούμενο της έναρξης του προγράμματος ημερολογιακό έτος έχουν λάβει τακτική επιδότηση ανεργίας με βάση τις κοινές περί ανεργίας διατάξεις του ΟΑΕΔ διάρκειας τουλάχιστον 2 μηνών (50 ημερήσια επιδόματα),
γ) άνεργοι εγγεγραμμένοι στο Ειδικό Μητρώο Ανέργων ΑμεΑ του ΟΑΕΔ, όπως η Δημόσια Πρόσκληση ορίζει.

2. Δεν θεωρούνται δικαιούχοι του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού έτους 2014-2015:
α) οι επιλεγέντες δικαιούχοι στο πλαίσιο του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού έτους 2013-2014, ανεξαρτήτως από το αν έκαναν χρήση της παροχής ή όχι, εξαιρέσει των επιλεγέντων εκείνων που ανήκουν στην κατηγορία ατόμων με αναπηρία και
β) οι δικαιούχοι συναφούς παροχής από οποιονδήποτε άλλο φορέα για την ίδια χρονική περίοδο υλοποίησης του προγράμματος, ως αυτή ορίζεται στην παρ. 1 του άρθρ. 4 της παρούσας.

3. Ως «Ωφελούμενοι» του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού ορίζονται:
α) τα άνω των πέντε ετών προστατευόμενα τέκνα της οικογένειας των δικαιούχων και με ανώτατο ηλικιακό όριο το 24ο έτος της ηλικίας τους, όπως αυτά αποδεικνύονται από οικογενειακό βιβλιάριο ασθενείας δημοσίου φορέα,
β) τα άνω των πέντε ετών τέκνα της οικογένειας των δικαιούχων και με ανώτατο ηλικιακό όριο το 24ο έτος της ηλικίας τους, τα οποία έχουν ίδια ασφάλιση λόγω σπουδών ή αναπηρίας, όπως αυτά αποδεικνύονται είτε από πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης είτε αυτεπαγγέλτως,
γ) τα προστατευόμενα τέκνα της οικογένειας των δικαιούχων που συμπληρώνουν τα πέντε έτη κατά τη διάρκεια του προγράμματος, όπως αυτά αποδεικνύονται από οικογενειακό βιβλιάριο ασθενείας δημοσίου φορέα. Για τα τέκνα της κατηγορίας αυτής η Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού του άρθρου 5 της παρούσας που τα αφορά ενεργοποιείται από την ημερομηνία συμπλήρωσης του πέμπτου έτους της ηλικίας τους και έπειτα,
δ) οι σύζυγοι των δικαιούχων, όταν είναι προστατευόμενα μέλη και ασφαλίζονται από αυτούς, όπως αποδεικνύονται από οικογενειακό βιβλιάριο ασθενείας δημοσίου φορέα,
ε) οι συνοδοί δικαιούχων ή ωφελουμένων των ως άνω περιπτώσεων α΄ έως δ΄ ανηκόντων στην κατηγορία ατόμων με αναπηρία με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, και μόνο στην περίπτωση που η αναγκαιότητα συνοδείας προκύπτει από το νόμο και αποδεικνύεται από σχετική βεβαίωση (όταν απαιτείται), όπως αυτή προσδιορίζεται στα δικαιολογητικά συμμετοχής της Δημόσιας Πρόσκλησης.

[Δείτε τα απόφαση με τις λοιπές λεπτομέρειες]

 

Το πρόβλημα όταν είσαι θεός είναι ότι δεν μπορείς να προσευχηθείς σε κανέναν. - Terry Pratchett, 1948-, Βρετανός συγγραφέας φανταστικών ιστοριών

 

Αναπτυξιακά Εν τάχει.


---

 

Αναστολή καταβολής δόσεων εγγυημένων από το Ελληνικό Δημόσιο δανείων σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και επαγγελματίες.

Σύμφωνα με την 2/38310/0025/14.5.2014 οι βασικές προϋποθέσεις για την ένταξη των επιχειρήσεων και επαγγελματιών στις διατάξεις της είναι:

1. να έχουν, προηγουμένως, εξοφλήσει όλες τις τυχόν ληξιπρόθεσμες οφειλές τους, πριν την έναρξη της περιόδου αναστολής, καθώς και την τυχόν οφειλόμενη προμήθεια ασφαλείας,
2. να βρίσκονται σε λειτουργία (προσκόμιση του τελευταίου υποβληθέντος εντύπου Ε3 και της τελευταίας υποβληθείσας περιοδικής δήλωσης Φ.Π. Α. ή του τελευταίου υποβληθέντος εντύπου Ε1 για όσους δεν έχουν υποχρέωση υποβολής εντύπου Ε3),
3. να μην έχουν υπαχθεί, αλλά ούτε και να έχουν υποβάλλει αίτηση υπαγωγής στις διατάξεις του Πτωχευτικού Κώδικα του Ν. 3588/2007, όπως ισχύει (προσκόμιση σχετικού πιστοποιητικού από το οικείο Πρωτοδικείο) και
4. η αναστολή να οδηγεί σε αύξηση της καθαρής παρούσας αξίας του δανείου (με την έννοια ότι η καθαρή παρούσα αξία των αναμενόμενων ταμειακών ροών μετά την αναστολή είναι μεγαλύτερη σε σχέση με την καθαρή παρούσα αξία των αντίστοιχων ταμειακών ροών σε περίπτωση εκκαθάρισης).
Επισημαίνεται ότι απαραίτητος όρος για την υπαγωγή στις διατάξεις της παρούσας είναι η αναστολή να πραγματοποιείται επί ίσοις όροις τόσο για το εγγυημένο, όσο και για το μη εγγυημένο τμήμα των αναστελλόμενων δόσεων και κατ’ αναλογία με τα εφαρμοζόμενα για τα μη εγγυημένα από το Δημόσιο δάνεια. Σε κάθε περίπτωση και ιδίως ελλείψει μη εγγυημένου τμήματος, η υπαγωγή στις εν λόγω διατάξεις πραγματοποιείται κατόπιν αξιολόγησης εκ μέρους του οικείου πιστωτικού ιδρύματος, κατ’ ελάχιστον των οικονομικών καταστάσεων και των καταστάσεων ταμειακών ροών της αιτούσας επιχείρησης, σύμφωνα με την εφαρμοζόμενη, στην τραπεζική του πρακτική μέθοδο, αναφορικά με μη εγγυημένα από το Ελληνικό Δημόσιο δάνεια, η οποία έχει εγκριθεί από την αρμόδια εποπτική αρχή δυνάμει του εκάστοτε ισχύοντος νομικού πλαισίου για την προληπτική εποπτεία των πιστωτικών ιδρυμάτων.
ΣΤ. Οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων, μαζί με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, υποβάλλονται στα πιστωτικά ιδρύματα, με καταληκτική ημερομηνία υποβολής αυτών την 31.07.2014. Τα πιστωτικά ιδρύματα ελέγχουν εάν πληρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις για την υπαγωγή στις διατάξεις της παρούσας και εγκρίνουν ή απορρίπτουν τις αιτήσεις των ενδιαφερομένων σύμφωνα με τα ανωτέρω.
Καταληκτική ημερομηνία υπογραφής των σχετικών συμβάσεων ορίζεται η 30.11.2014.

[Δείτε την απόφαση εδώ.]


---

 

Εν τάχει


Κλείνοντας το σχόλιο και βλέποντας τα αποτελέσματα των χθεσινών εκλογών έχω να δηλώσω τα εξής: Νικητής των εκλογών είναι ως συνήθως όλες οι παρατάξεις. Ο μόνος χαμένος... εμείς..

Η καλύτερη δημοκρατία είναι εκείνη, όπου στους κακούς δεν επιτρέπεται να παίρνουν την εξουσία και στους καλούς δεν επιτρέπεται ν’ αρνούνται τη διακυβέρνηση του τόπου τους.Πιττακός ο Μυτιληναίος, 650-570 π.Χ., εκ των 7 σοφών της Αρχ .Ελλάδας


 

Το video της εβδομάδας - Το μεγαλείο της ψυχής. Η αγάπη και η τρυφερότητα για τα παιδιά....ακόμα και εάν...


 


 
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

 • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο